Ruladă umplută cu cremă de ciocolată, învelită cu frişcă naturală. Un desert uşor de făcut, dar elegant şi foarte potrivit pentru o masă festivă.
Vă aduc astăzi o reţetă de ruladă umplută cu ganache de ciocolată şi învelită bine cu frişcă naturală, untoasă şi delicioasă. E un desert comod, uşor de făcut, uşor de decorat, dar foarte elegant şi potrivit pentru o masă festivă la care să întâmpinăm venirea noului an împreună cu familia şi prietenii.
Întotdeauna când am mai mulţi musafiri la masă aleg să fac o rețetă de ruladă. Până la urmă rulada e tot un fel de tort. Ingredientele şi cantităţile folosite sunt aceleaşi, doar forma e alta.
Ruladele mi se par mai uşor şi mai rapid de făcut. Sunt şi mai uşor de decorat, chiar dacă eşti începător în bucătărie. Dar cel mai uşor mi se par de porţionat. Se taie frumos în felii şi poţi ajusta pe loc mărimea porţiilor, în felii mai groase sau mai subţiri după cum declară fiecare musafir că doreşte. Oricum le-ai tăia, tot vor arăta frumos pe farfurie.
Desertul meu de azi are un blat simplu de ruladă, din pandişpan, o cremă cu gust intens de ciocolată şi un înveliş frumos đin frişcă naturală.
Îţi ia 10 minute să pregăteşti ingredientele şi să baţi ouăle pentru blat şi cam 15 minute să îl coci. Găsiți mai jos rețeta video pentru un blat simplu de ruladă.
În timp ce se coace blatul, pregăteşti pe aragaz crema de ciocolată. Scoţi blatul din cuptor, îl rulezi şi uiţi de el câteva ore, cât timp stă şi crema la rece. Îţi mai ia vreo 10-15 de minute să pui crema peste blat, să baţi frişca si să decorezi rulada. E mult? Eu zic că e...suportabil 🙂
Cu decorul...fiecare se descurcă cum poate. Nu ştiu cum se face, dar ruladele, chiar şi decorate mai stângaci arată mai bine decât un tort decorat modest. Cred că de la un tort oamenii au alte aşteptări, iar cu ruladele sunt mai indulgenţi 😀
Oricum, eu am vrut să îmbrac rulada într-un strat generos de frişcă amintind de zăpada care încă ne lipseşte. Şi pentru ca peisajul să fie complet, am desenat cu ciocolată topită şi câţiva brăduţi "ninşi" cu fulgi de cocos. Mi-a plăcut ce a ieşit. Le-a plăcut şi musafirilor mei. A fost un decor în ton cu anotimpul şi cu momentul. Iar rulada a mers de minune alături de un pahar de şampanie, ceea ce vă doresc şi vouă.
Dacă totuşi nu doriţi o ruladă, ci optaţi mai degrabă pentru un tort, vă recomand tortul spirală cu cremă de ciocolată. Sunt aproximativ aceleaşi ingrediente, reunite într-o prezentare mai clasică.
Alte rețete de rulade
Mod de preparare ruladă cu cremă de ciocolată învelită cu frişcă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ruladă cu cremă de ciocolată învelită cu frişcă
Echipamente necesare
Ingrediente
blatul
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr
- 6 linguri de făină
- ½ linguriţă pudră de vanilie (sau seminţele unei păstăi)
- un praf de sare
crema
- 400 ml de smântână pentru frişcă (35% grăsime)
- 270 g ciocolată neagră (55% cacao)
- 50 g zahăr
- 20 ml rom (sau coniac, whisky, esenţă de rom, etc)
- 50 g miez de nucă mărunţit
decor
- 400 ml de smântână pentru frişcă (35% grăsime)
- 80 g zahăr pudră
- firicele de ciocolată sau ciocolată rasă
opţional
- 30 g ciocolată topită - pentru brăduţii de ciocolată
- fulgi de cocos
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Batem albuşurile împreună cu un praf de sare, până când devin spumă fermă şi nu mai cad de pe teluri.
- Adăugăm zahărul şi mixăm până când acesta este dizolvat şi albuşurile se întăresc din nou.
- Adăugăm gălbenuşurile şi pudra de vanilie şi mixăm scurt, doar cât să omogenizăm compoziţia.
- Încorporăm făina amestecând de jos în sus cu o spatulă, cât mai încet ca să nu scoatem aerul înglobat în spuma de albuşuri.
- Întindem uniform compoziţia în tavă şi coacem timp de 12-15 minute, până când blatul devine auriu şi începe să se desprindă de margini. Nu trebuie să se rumenească, ci doar să fie auriu şi să treacă testul cu scobitoarea.
- Scoatem tava din cuptor, lăsăm blatul să se răcorească câteva minute, îl desprindem cu grijă de hârtia de copt folosind o spatulă sau o paletă mai lată, apoi îl rulăm ajutându-ne de hârtia de copt şi îl lăsăm aşa rulat până se răceşte de tot şi poate fi umplut. Între timp, noi ne ocupăm de cremă.
crema
- Se mărunţeşte ciocolata cu un cuţit.
- Se pune smântâna la încălzit împreună cu zahărul. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) se dă deoparte şi imediat se adaugă ciocolata mărunţită. Nu se amestecă, se lasă să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecaţi cu telul să se omogenizeze crema şi verificaţi dacă toată ciocolata este topită.
- Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugaţi romul, amestecaţi, apoi daţi cratiţa la frigider pentru cel putin 4 ore, sau de seara până dimineaţa.
- Scoateţi crema de la frigider şi începeţi să o bateţi cu mixerul. Veti vedea că se întăreşte frumos şi aproape că îşi dublează volumul.
- Adăugaţi nucile mărunţite cu cuţitul şi omogenizaţi crema.
asamblare şi decor
- Desfaceţi blatul rulat şi îl umpleţi cu crema pregătită mai sus. Rulaţi din nou şi asezaţi prăjitura pe un platou.
- Bateţi smântâna cu zahărul pudră până obţineţi o frişcă fermă care nu cade de pe teluri.
- Cu ajutorul unui poş şi al unui dui stelat decoraţi rulada cu frişcă aşa cum vă place.
- Presăraţi firicele de ciocolată sau ciocolată rasă.
opţional - brăduţi de ciocolată
- Topiţi ciocolata la bain marie sau la microunde, apoi o puneţi într-un poş cu dui subţire sau într-o pungă de plastic pe care o înţepaţi cu vârful unui cuţit.
- Cât ciocolata e încă moale, desenaţi brăduţii cât de frumos vă pricepeţi.
- Aşezaţi o scobitoare în loc de tulpină, pe care o veţi înfinge în stratul de frişcă.
- Cât ciocolata e înca moale presăraţi câţiva fulgi de nucă de cocos pentru ca brăduţii să pară ninşi cu zăpadă.
- Păstraţi rulada la rece şi feliaţi-o cu un cuţit cu lama subţire şi bine ascuţită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sinziana a zis
Buna, Iuliana! Voiam sa iti spun ca in week-end am incercat aceasta reteta si ne-a placut enorm! Am impartit rulada si cu prietenii si a mai ramas cate ceva pentru cafeaua de dimineata. Am sa mai fac cu siguranta reteta aceasta si cu alte umpluturi.
Felicitari pentru munca minunata pe care o faci!
Iuliana a zis
Draga Sinziana, ma bucur mult ca v-a placut reteta mea! Ruladele sunt spornice si minunate.
Multumesc pentru comentariu.
Te mai astept pe la mine 🙂
Mihaela Damaceanu a zis
La multi ani, draga mea! Un an cu multe bucurii si sanatate iti doresc! Iar acestui blog drag ii doresc succes si multi cititori! Îmbrătisari de la cei 3 M!
Iuliana a zis
Obrigado pela visita, Lourdes! Você espera. Um feliz ano novo!
lourdes araujo a zis
Parabéns belíssima torta hum delicia!!!!!
Esta vai ser minha torta de ano novo,obrigada por essa maravilha de receita...