• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Prăjitura semiluna de post. Rețeta fără gluten.

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 9 iul. 2025 · Publicată: 15 mart. 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
385 shares
Mergi la rețetă

Prăjitura Semiluna de post, este varianta fără grăsimi animale și fără gluten a celebrei prăjituri care ne-a îndulcit copilăria.

Prăjitura Semiluna cu nucă îmi aminteşte de copilărie şi de primele mele bucătăreli alături de mama. Cred că una dintre primele activităţi la care a avut încredere în mine că mă descurc şi că o duc până la capăt fără accidente a fost să tai prăjitura asta în formă de semilună folosind gura unui pahar 🙂

Prăjitura semilună cu nucă

Vremurile s-au schimbat, acum fac eu mai des prăjituri decât mama. Uneori respect reţetele pe care le ştiu de la ea, alteori le schimb, aşa cum am făcut şi cu reţeta prăjiturii semilună: i-am adăugat puţină cacao deasupra, pentru un aspect mai frumos şi am făcut-o să fie fără gluten şi fără ouă .

Asta pentru că la celelalte reţete pe care le-am pregătit pentru campania "Gătim românește și fără gluten cu Schar" , două dintre cititoarele cu intoleranţă la gluten mi-au scris că au intoleranţă şi la ouă. Le-am promis că mă gândesc la o reţetă potrivită pentru regimul lor şi m-am ţinut de cuvânt.

Varianta de azi a prăjiturii este de fapt o reţetă de post, aşa că sper că e o idee binevenită în această perioadă şi pentru cititorii mei care postesc.

Mod de preparare prăjitura semilună cu nucă

Modul de preparare este foarte simplu, ca la orice prăjitură de post. Am folosit la această prăjitură făina Mix Patisserie pusă la dispoziţie de Schar, făină care s-a comportat perfect. Fiind o prăjitură fără ouă, are nevoie de un agent de creştere şi anume praful de copt. Desigur, cei cu intoleranţă la gluten vor trebui să fie atenţi la acest aspect, dar la o simplă căutare online am văzut că există praf de copt bio fără gluten, deci nu e o problemă.

De asemenea, e de preferat să cerneţi făina înainte de folosire. Şi acest lucru ajută la obţinerea unui aluat aerat, care creste frumos.

Mama mea obişnuia să dea nuca prin maşina de râşnit.  Stratul de deasupra era la ea mai fin şi mai uniform, iar prăjitura se tăia parcă mai frumos. Eu am ales totuşi să tai miezul de nucă cu cuţitul, în bucăţi mai mari, care la cuptor devin crocante şi capătă un gust minunat. Voi faceţi cum doriţi 🙂

Prăjitura semilună cu nucă
Prăjitura semilună cu nucă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitura Semiluna de post şi fără gluten

Prăjitura Semiluna de post, este varianta fără grăsimi animale și fără gluten a celebrei prăjituri care ne-a îndulcit copilăria.
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
chopper electric
chopper electric
tavă de copt
hârtie de copt

Ingrediente
 

pentru o tavă dreptunghiulară de 20x25 cm

  • 1 cană cu vârf de făină 000 (Mix Patisserie de la Schar dacă doriți fără gluten)
  • 1 lingură de cacao
  • ½ cană de zahăr
  • 1 cană cu apă
  • ½ cană de ulei
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • ½ linguriță pudră de vanilie
  • 100 g miez de nucă
  • 2-3 linguri de zahăr pudră
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • un praf de sare
  • 1-2 fire de șofran (pentru culoare - opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

Dacă aveţi şofran la îndemână, folosiţi-l! Deşi opţional, rolul lui în reţetă este de a da o culoare galbenă, frumoasă aluatului.

  • Puneţi la încălzit apa cu 1-2 fire de şofran. După ce apa s-a colorat în galben frumos, stingeţi focul, strecuraţi apa şi lăsaţi-o să se răcească.
  • Cât se răceşte apa, tocaţi mărunt cu un cuţit miezul de nucă. Puteţi folosi şi un chopper sau o râşniţă pentru a măcina nuca, dar eu prefer bucăţi mai mari de nucă crocantă care la copt capătă un gust minunat.
  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt într-o tavă de 20x25 cm care va merge la cuptor.
  • Mixaţi într-un bol apa, uleiul şi zahărul, până când acesta este dizolvat.
  • Adăugaţi făina cernută împreună cu praful de copt, coaja rasă de lămâie, vanilia şi un praf de sare. Omogenizaţi compoziţia.
  • Turnaţi aluatul în tavă, dar nu chiar pe tot, ci păstraţi cam 10 linguri din compoziţie.
  • În aluatul păstrat adăugaţi 1 lingură de cacao şi omogenizaţi, apoi turnaţi neuniform peste aluatul din tavă.
  • Presăraţi nuca tocată şi daţi prăjitura la cuptor pentru 30 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea.
  • Lăsaţi prăjitura să se răcească în tavă vreo 10 minute, apoi o scoateţi cu tot cu hârtia de copt şi o lăsaţi să se răcească complet pe un grătar.
  • După ce prăjitura s-a răcit, presăraţi zahăr pudră amestecat cu scorţişoară, apoi decupaţi semilune folosind o formă de tăiat rotundă sau gura unui pahar.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Prăjitura semilună cu nucă

Alte reţete fără gluten, preparate cu produse Schar, participante la aceeaşi campanie:

Reţete sărate:

  • Gulii pane făcute la cuptor
  • Ciorbă de fasole verde cu rântaş
  • Sandviş de post cu chifteluţe din legume

Deserturi:

  • Biluţe din biscuiţi cu vişine
  • Eclere şi choux a la creme cu căpsuni

Vă reamintesc că puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici).  Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Aşadar, nu vă sfiiţi, dacă vreun preparat v-a făcut cu ochiul, votaţi-l printr-un simplu comentariu la fotografia din album! ?

Prăjitura semilună cu nucă

Poftă bună la prăjitura semilună de post!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
385 shares

Comentarii

  1. vio a zis

    martie 18, 2017 at 8:27 pm

    O prăjitură specifică pt. zona Giurgiu , Soţia mea o face foarte des , fiind , fără dubii , prăjitura copilăriei dumneaei .

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 18, 2017 at 8:56 pm

      Uite ce frumos se leaga lucrurile! Mama mea fiind din Giurgiu, de la ea stiu reteta asta. De altfel si eu sunt nascuta la Giurgiu 🙂

      Răspunde
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.