Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de post

Prăjitura semiluna de post. Rețeta fără gluten.

Publicat la 15 martie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

385 shares
Mergi la rețetă

Prăjitura Semiluna de post, este varianta fără grăsimi animale și fără gluten a celebrei prăjituri care ne-a îndulcit copilăria.

Prăjitura Semiluna cu nucă îmi aminteşte de copilărie şi de primele mele bucătăreli alături de mama. Cred că una dintre primele activităţi la care a avut încredere în mine că mă descurc şi că o duc până la capăt fără accidente a fost să tai prăjitura asta în formă de semilună folosind gura unui pahar 🙂

Prăjitura semilună cu nucă

Vremurile s-au schimbat, acum fac eu mai des prăjituri decât mama. Uneori respect reţetele pe care le ştiu de la ea, alteori le schimb, aşa cum am făcut şi cu reţeta prăjiturii semilună: i-am adăugat puţină cacao deasupra, pentru un aspect mai frumos şi am făcut-o să fie fără gluten şi fără ouă.

Asta pentru că la celelalte reţete pe care le-am pregătit pentru campania “Gătim românește și fără gluten cu Schar” , două dintre cititoarele cu intoleranţă la gluten mi-au scris că au intoleranţă şi la ouă. Le-am promis că mă gândesc la o reţetă potrivită pentru regimul lor şi m-am ţinut de cuvânt.

Varianta de azi a prăjiturii este de fapt o reţetă de post , aşa că sper că e o idee binevenită în această perioadă şi pentru cititorii mei care postesc.

Mod de preparare prăjitura semilună cu nucă

Modul de preparare este foarte simplu, ca la orice prăjitură de post. Am folosit la această prăjitură făina Mix Patisserie pusă la dispoziţie de Schar, făină care s-a comportat perfect. Fiind o prăjitură fără ouă, are nevoie de un agent de creştere şi anume praful de copt. Desigur, cei cu intoleranţă la gluten vor trebui să fie atenţi la acest aspect, dar la o simplă căutare online am văzut că există praf de copt bio fără gluten, deci nu e o problemă.

De asemenea, e de preferat să cerneţi făina înainte de folosire. Şi acest lucru ajută la obţinerea unui aluat aerat, care creste frumos.

Mama mea obişnuia să dea nuca prin maşina de râşnit.  Stratul de deasupra era la ea mai fin şi mai uniform, iar prăjitura se tăia parcă mai frumos. Eu am ales totuşi să tai miezul de nucă cu cuţitul, în bucăţi mai mari, care la cuptor devin crocante şi capătă un gust minunat. Voi faceţi cum doriţi 🙂

Prăjitura semilună cu nucă
Prăjitura semilună cu nucă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prăjitura Semiluna de post şi fără gluten

Prăjitura Semiluna de post, este varianta fără grăsimi animale și fără gluten a celebrei prăjituri care ne-a îndulcit copilăria.
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
chopper electric
chopper electric
tavă de copt
hârtie de copt

Ingrediente
 

pentru o tavă dreptunghiulară de 20x25 cm

  • 1 cană cu vârf de făină 000 (Mix Patisserie de la Schar dacă doriți fără gluten)
  • 1 lingură de cacao
  • ½ cană de zahăr
  • 1 cană cu apă
  • ½ cană de ulei
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • ½ linguriță pudră de vanilie
  • 100 g miez de nucă
  • 2-3 linguri de zahăr pudră
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • un praf de sare
  • 1-2 fire de șofran (pentru culoare - opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

Dacă aveţi şofran la îndemână, folosiţi-l! Deşi opţional, rolul lui în reţetă este de a da o culoare galbenă, frumoasă aluatului.

  • Puneţi la încălzit apa cu 1-2 fire de şofran. După ce apa s-a colorat în galben frumos, stingeţi focul, strecuraţi apa şi lăsaţi-o să se răcească.
  • Cât se răceşte apa, tocaţi mărunt cu un cuţit miezul de nucă. Puteţi folosi şi un chopper sau o râşniţă pentru a măcina nuca, dar eu prefer bucăţi mai mari de nucă crocantă care la copt capătă un gust minunat.
  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt într-o tavă de 20x25 cm care va merge la cuptor.
  • Mixaţi într-un bol apa, uleiul şi zahărul, până când acesta este dizolvat.
  • Adăugaţi făina cernută împreună cu praful de copt, coaja rasă de lămâie, vanilia şi un praf de sare. Omogenizaţi compoziţia.
  • Turnaţi aluatul în tavă, dar nu chiar pe tot, ci păstraţi cam 10 linguri din compoziţie.
  • În aluatul păstrat adăugaţi 1 lingură de cacao şi omogenizaţi, apoi turnaţi neuniform peste aluatul din tavă.
  • Presăraţi nuca tocată şi daţi prăjitura la cuptor pentru 30 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea.
  • Lăsaţi prăjitura să se răcească în tavă vreo 10 minute, apoi o scoateţi cu tot cu hârtia de copt şi o lăsaţi să se răcească complet pe un grătar.
  • După ce prăjitura s-a răcit, presăraţi zahăr pudră amestecat cu scorţişoară, apoi decupaţi semilune folosind o formă de tăiat rotundă sau gura unui pahar.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Prăjitura semilună cu nucă

Alte reţete fără gluten, preparate cu produse Schar, participante la aceeaşi campanie:

Reţete sărate:

  • Gulii pane făcute la cuptor
  • Ciorbă de fasole verde cu rântaş
  • Sandviş de post cu chifteluţe din legume

Deserturi:

  • Biluţe din biscuiţi cu vişine
  • Eclere şi choux a la creme cu căpsuni

Vă reamintesc că puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici).  Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Aşadar, nu vă sfiiţi, dacă vreun preparat v-a făcut cu ochiul, votaţi-l printr-un simplu comentariu la fotografia din album! ?

Prăjitura semilună cu nucă

Poftă bună la prăjitura semilună de post!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
385 shares

Comentarii

  1. vio a zis

    martie 18, 2017 at 8:27 pm

    O prăjitură specifică pt. zona Giurgiu , Soţia mea o face foarte des , fiind , fără dubii , prăjitura copilăriei dumneaei .

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 18, 2017 at 8:56 pm

      Uite ce frumos se leaga lucrurile! Mama mea fiind din Giurgiu, de la ea stiu reteta asta. De altfel si eu sunt nascuta la Giurgiu 🙂

      Răspunde
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x