Prăjitura Semiluna de post, este varianta fără grăsimi animale și fără gluten a celebrei prăjituri care ne-a îndulcit copilăria.
Prăjitura Semiluna cu nucă îmi aminteşte de copilărie şi de primele mele bucătăreli alături de mama. Cred că una dintre primele activităţi la care a avut încredere în mine că mă descurc şi că o duc până la capăt fără accidente a fost să tai prăjitura asta în formă de semilună folosind gura unui pahar 🙂
Vremurile s-au schimbat, acum fac eu mai des prăjituri decât mama. Uneori respect reţetele pe care le ştiu de la ea, alteori le schimb, aşa cum am făcut şi cu reţeta prăjiturii semilună: i-am adăugat puţină cacao deasupra, pentru un aspect mai frumos şi am făcut-o să fie fără gluten şi fără ouă.
Asta pentru că la celelalte reţete pe care le-am pregătit pentru campania “Gătim românește și fără gluten cu Schar”, două dintre cititoarele cu intoleranţă la gluten mi-au scris că au intoleranţă şi la ouă. Le-am promis că mă gândesc la o reţetă potrivită pentru regimul lor şi m-am ţinut de cuvânt.
Varianta de azi a prăjiturii este de fapt o reţetă de post, aşa că sper că e o idee binevenită în această perioadă şi pentru cititorii mei care postesc.
Mod de preparare prăjitura semilună cu nucă
Modul de preparare este foarte simplu, ca la orice prăjitură de post. Am folosit la această prăjitură făina Mix Patisserie pusă la dispoziţie de Schar, făină care s-a comportat perfect. Fiind o prăjitură fără ouă, are nevoie de un agent de creştere şi anume praful de copt. Desigur, cei cu intoleranţă la gluten vor trebui să fie atenţi la acest aspect, dar la o simplă căutare online am văzut că există praf de copt bio fără gluten, deci nu e o problemă.
De asemenea, e de preferat să cerneţi făina înainte de folosire. Şi acest lucru ajută la obţinerea unui aluat aerat, care creste frumos.
Mama mea obişnuia să dea nuca prin maşina de râşnit. Stratul de deasupra era la ea mai fin şi mai uniform, iar prăjitura se tăia parcă mai frumos. Eu am ales totuşi să tai miezul de nucă cu cuţitul, în bucăţi mai mari, care la cuptor devin crocante şi capătă un gust minunat. Voi faceţi cum doriţi 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura Semiluna de post şi fără gluten
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru o tavă dreptunghiulară de 20x25 cm
- 1 cană cu vârf de făină 000 (Mix Patisserie de la Schar dacă doriți fără gluten)
- 1 lingură de cacao
- ½ cană de zahăr
- 1 cană cu apă
- ½ cană de ulei
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- ½ linguriță pudră de vanilie
- 100 g miez de nucă
- 2-3 linguri de zahăr pudră
- 1 linguriță de scorțișoară
- un praf de sare
- 1-2 fire de șofran (pentru culoare - opțional)
Instrucțiuni de preparare
Dacă aveţi şofran la îndemână, folosiţi-l! Deşi opţional, rolul lui în reţetă este de a da o culoare galbenă, frumoasă aluatului.
- Puneţi la încălzit apa cu 1-2 fire de şofran. După ce apa s-a colorat în galben frumos, stingeţi focul, strecuraţi apa şi lăsaţi-o să se răcească.
- Cât se răceşte apa, tocaţi mărunt cu un cuţit miezul de nucă. Puteţi folosi şi un chopper sau o râşniţă pentru a măcina nuca, dar eu prefer bucăţi mai mari de nucă crocantă care la copt capătă un gust minunat.
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt într-o tavă de 20x25 cm care va merge la cuptor.
- Mixaţi într-un bol apa, uleiul şi zahărul, până când acesta este dizolvat.
- Adăugaţi făina cernută împreună cu praful de copt, coaja rasă de lămâie, vanilia şi un praf de sare. Omogenizaţi compoziţia.
- Turnaţi aluatul în tavă, dar nu chiar pe tot, ci păstraţi cam 10 linguri din compoziţie.
- În aluatul păstrat adăugaţi 1 lingură de cacao şi omogenizaţi, apoi turnaţi neuniform peste aluatul din tavă.
- Presăraţi nuca tocată şi daţi prăjitura la cuptor pentru 30 de minute, sau până trece testul cu scobitoarea.
- Lăsaţi prăjitura să se răcească în tavă vreo 10 minute, apoi o scoateţi cu tot cu hârtia de copt şi o lăsaţi să se răcească complet pe un grătar.
- După ce prăjitura s-a răcit, presăraţi zahăr pudră amestecat cu scorţişoară, apoi decupaţi semilune folosind o formă de tăiat rotundă sau gura unui pahar.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alte reţete fără gluten, preparate cu produse Schar, participante la aceeaşi campanie:
Reţete sărate:
Deserturi:
Vă reamintesc că puteţi găsi toate reţetele participante la această campanie, grupate într-un album pe Facebook (click aici). Schar va premia una dintre persoanele care vor lăsa comentarii în albumul campaniei cu un pachet cu produse fără gluten. Aşadar, nu vă sfiiţi, dacă vreun preparat v-a făcut cu ochiul, votaţi-l printr-un simplu comentariu la fotografia din album! ?
vio a zis
O prăjitură specifică pt. zona Giurgiu , Soţia mea o face foarte des , fiind , fără dubii , prăjitura copilăriei dumneaei .
Iuliana a zis
Uite ce frumos se leaga lucrurile! Mama mea fiind din Giurgiu, de la ea stiu reteta asta. De altfel si eu sunt nascuta la Giurgiu 🙂