Îmi plac la nebunie strugurii. Albi, negri, cu boabele mari, cu boabele mici, nu contează cum, numai aromaţi să fie. Venind eu agale spre casă cu vreun kilogram şi ceva de aromaţi din ăştia în sacoşă, mă gândeam că atât de mult îmi plac, încât aproape niciodată nu mă îndur să-i gătesc cumva, mă reped în ei şi îi dau gata în stare crudă. În afară de reţeta de crumble cu struguri nu cred că mai am pe blog vreo altă reţetă cu struguri. Aşa că prin aceasta rețetă de prăjitură de post cu struguri încerc să remediez această situaţiune şi să nu mai marginalizez strugurii în reţetele mele.
Prima încercare a fost o prăjitură de post, că aşa s-a nimerit să fie. Şi nu s-a nimerit rău deloc. Am pus în blat câteva dintre aromele mele preferate, am pus pudră de migdale, am pus nucă de cocos, am pus un strop de scorţişoară, am pus boabe de struguri negri, am mai pus mult suflet şi a ieşit o minunăţie de prăjitură dulce şi aromată 🙂
Mod de preparare prăjitură de post cu struguri
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- pentru o tavă de 20x25 cm
- 100 ml de ulei
- 200 ml de apă minerală
- 100 g dulceaţă de vişine
- 30 g de nucă de cocos
- 200 g de făină albă
- 50 g pudră de migdale (dacă nu aveţi înlocuiţi cu făină albă)
- 120 g de zahăr
- 1 linguriţă de praf de copt
- 1 vârf de linguriţă de scorţişoară
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 1 praf de sare
- struguri albi sau negri (după plac)
- zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Aprindem cuptorul la 170 de grade şi tapetăm o tavă cu hârtie de copt.
- Amestecăm apa minerală cu uleiul, extractul de vanilie şi dulceaţa.
- Adăugăm componentele solide peste cele lichide amestecate mai sus şi omogenizăm. Vom obţine o compoziţie groasă, densă, ca o smântână.
- Turnăm aluatul în tavă, nivelăm şi presărăm boabele de struguri.
- Dăm la cuptor pentru aprox. 30 de minute, când începe să se rumenească. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că prăjitura e bine coaptă şi în mijloc.
- Lăsaţi prăjitura să se răcească în tavă, apoi o feliaţi când e rece. Se serveşte pudrată generos cu zahăr vanilat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Eu vă învăţ pe voi să lăsaţi prăjitura să se răcească în tavă, dar eu una n-am avut răbdare. Mirosea aşa de frumos şi arăta atât de bine, încât am scos-o din tavă cu tot cu hârtia de copt, am luat camera şi i-am făcut câteva instantanee. Nici n-am terminat bine şedinţa foto că m-am şi repezit la ea, aşa caldă cum era. Dar voi să nu cumva să faceţi ca mine! Promiteţi? 😀
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de prăjitură de post cu struguri pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Claudia
Ce bine arata! 🙂 Mai ai?
Acum ca ma gandesc bine cred ca eu nu am pe blog nici macar o singura prajitura cu struguri :))) Deci sunt corigenta. Dar ca si tine nu ma indur sa ii pun in deserturi ci ii mananac asa cum sunt pentru ca sunt prea buni :))
Iuliana
Mai am doar struguri, ne-bagati in prajitura :)) Vrei?