Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Alivancă moldovenească - prăjitura vacanţelor la bunici

Publicat la 16 ianuarie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 14 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

5417 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Alivancă moldovenească, o reţetă simplă, țărănească. Multe bunici şi-au răsfăţat nepoţeii cu prăjitura aceasta. Iată cât de uşor se face!

Nu fac foarte des alivancă moldovenească. Nu fac pentru că o ador şi aş mânca singură jumătate de tavă odată!

Alivanca e un desert specific Moldovei, un desert ţărănesc. Toate bunicile îl ştiau face şi a fost bucuria multor generaţii de nepoţi. Aş vrea să cred că încă nu e un desert uitat, că undeva, poate în satele din nordul Moldovei sau în Bucovina, mai sunt încă bunicuţe care îşi aşteaptă nepoţeii să vină în vacanţă şi îi răsfaţă cu bunătatea asta.

Alivanca e un desert într-atât de delicios, încât n-a avut noroc să ajungă pe blog până acum. Nu că n-ar fi meritat, dimpotrivă! Doar că n-a apucat niciodată să fie pozată, mereu a dispărut prea repede. De data asta m-am ambiţionat să reuşesc să îi smulg măcar câteva cadre. Din 12 porţii câte au fost, n-am rezistat tentaţiei şi 2 bucăţi le-am mâncat în timpul sesiunii foto 🙂

Alivanca moldoveneasca/Alivenci

Eu prefer să fac alivanca de obicei când am musafiri. Asta pentru că mulţi dintre prietenii noştri nu ştiau de desertul ăsta. Au copilărit prin alte zone, unde nu se făcea. În plus, alivanca e desertul ideal pentru atunci când eşti strânsă cu timpul şi ai de servit mai multe persoane deodată.

Nu trebuie să stai prea mult în bucătărie pentru o alivancă. Se face foarte uşor, e uimitor de bună şi e foarte spornică. Calculez timpul să o scot din cuptor imediat după ce ajung oaspeţii pentru că îmi place să îi întâmpin cu miros delicios de cum intră pe uşă. Numai bine, cât mai stăm puţin de vorbă, alivanca mea se răcoreşte puţin şi e perfectă pentru servit.

Alivanca moldoveneasca/Alivenci

Alivanca e aurie datorită mălaiului din compoziţie, e rumenă, dar textura ei e moale, umedă şi pufoasă în acelaşi timp. E minunată! Mulţi o preferă caldă, fierbinte chiar, căci după ce se răceşte se mai încheagă puţin. Mie îmi place şi rece, de la frigider. În rarele cazuri când a mai rămas vreo bucată pentru a doua zi, s-a dovedit a fi un mic dejun perfect.

Alivanca moldoveneasca/Alivenci

Ce-mi mai place mie la alivanca moldovenească e faptul că fiecare îşi poate personaliza porţia. De obicei pudrez din belşug toate bucăţile cu zahăr vanilat. Pun pe masă platoul întreg, un recipient cu smântână şi unul cu sos de fructe sau dulceaţă. Alteori fac aproximativ aceeași rețetă dar folosesc fructe de sezon. De exemplu, vezi aici rețeta de alivenci cu brânză dulce și afine de pădure. O servesc și pe aceasta tot cu sos de fructe și smântână.

Oaspeţii se servesc singuri de pe platou. Unii se opresc doar la bucata ninsă cu zahăr, alţii pun şi smântână, iar doamnele de obicei uită că sunt (veşnic) la dietă şi preferă "meniu întreg", adică şi puţin sos de fructe sau dulceaţă.

Ceea ce vedeţi în fotografiile de azi e un sos de zmeură, care se face de fapt exact ca o duceaţă, doar din zmeură şi zahăr, însă se fierbe mult mai puţin, numai până se dizolvă zahărul şi se leagă puţin sosul. Folosesc des acest tip de sos rapid. L-am folosit de exemplu şi la budinca de orez (vezi aici reţeta).

Alivenci

Mod de preparare alivancă moldovenească (VIDEO inclus)

Ca mai toate prăjiturile țărănești tradiționale, și alivanca se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Alivanca moldoveneasca

Alivanca moldovenească

Alivancă moldovenească, o reţetă simplă, țărănească. Multe bunici şi-au răsfăţat nepoţeii cu prăjitura aceasta. Iată cât de uşor se face!
5 from 21 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 12
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tavă dreptunghiulară de aprox. 30x20 cm

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru o tavă de 25x30 cm

  • 500 ml lapte
  • 100 g unt (70 în compoziţie/30 deasupra)
  • 100 g mălai
  • 30 g făină
  • 3 pliculeţe de zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 500 g brânză de vaci
  • 200 ml smântână (eu am folosit smântâna pentru frişcă)
  • 5 ouă
  • 150 g zahăr tos
  • coaja rasă de o lămâie
  • 2 linguriţe extract de vanilie

pentru servit

  • zahăr pudră
  • smântână
  • sos de fructe sau dulceaţă

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneţi laptele la fiert împreună cu 70 g (din cele 100 g) de unt tăiat cubuleţe, zahărul vanilat şi un praf de sare.
  • Când laptele începe să se umfle, adăugaţi mălaiul şi făina amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu facă cocoloaşe.
  • Când mălaiul s-a umflat puţin (nu trebuie să fie fiert de tot), daţi cratiţa de pe foc şi lăsaţi amestecul să se răcească.
  • Între timp, puneţi hârtie de copt într-o tavă şi aprindeţi cuptorul la 180 de grade.
  • Într-un castron mixaţi brânza, cu smântâna, cele 5 gălbenuşuri, zahărul, vanilia şi coaja de lămâie.
  • Turnaţi în castron şi mălaiul fiert în lapte şi omogeniaţi compoziţia.
  • Separat, bateţi albuşurile spumă până când îşi păstrează forma şi nu mai cad de pe teluri.
  • Încorporaţi albuşurile bătute în compoziţia pregătită mai sus, cu mişcări uşoare, de jos în sus. Aerul din albuşuri este cel care va face alivanca să crească.
  • Turnaţi compoziţia în tavă şi deasupra puneţi din loc în loc restul de 30 de g de unt tăiat fâşii sau cubuleţe mici.
  • Daţi tava la cuptor pentru 40-45 de minute, depinde şi de cuptor. E gata când e bine închegată şi începe să se rumenească. O puteţi testa cu scobitoarea să vedeţi dacă e bine coaptă şi în interior.
  • Lăsaţi alivanca să se răcorească câteva minute în tavă, apoi o puteţi servi pudrată cu zahăr, sau cu smântână şi dulceaţă, la alegere.
  • Nouă ne place si caldă şi rece.
Valori nutriționale
Alivanca moldovenească
Valori per porție
Calorii
304
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
19
g
29
%
Colesterol
 
120
mg
40
%
Carbohidrați
 
25
g
8
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
15
g
17
%
Proteine
 
10
g
20
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

La Dana - Prajiturici găsiţi o reţetă de alivancă uşor diferită de a mea pe care a servit-o tot cu un sos de zmeură diferit de al meu, iar Mihaela - Prăjiturela are o alivancă modernizată cu fructe goji hidratate în vişinată. Faceţi o vizită şi pe blogurile lor. Sunt curioasă ce reţetă v-a inspirat cel mai mult! 🙂

Alivenci

Dragilor, vă doresc poftă bună la alivancă moldovenească!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • Prajituri Cartof in 2 variante: cu cacao si ciocolata pe farfurie alba
    Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
5417 shares

Comentarii

  1. Maria a zis

    iunie 12, 2024 at 11:28 pm

    5 stars
    Mi-a iesit perfect din prima! Delicios! Multumesc pentru reteta!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 13, 2024 at 6:39 am

      Mă bcuur foarte mult! Să o mâncați sănătoși!

      Răspunde
  2. Mihaela a zis

    mai 13, 2023 at 8:53 pm

    5 stars
    Foarte buna!!!tin de foarte mult timp sa gătesc aliveanca și azi am luat aceasta reteta la noroc și chiar am avut noroc este foarte gustoasa !!!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 14, 2023 at 7:13 am

      Mă bucur tare mult că v-a plăcut alivanca! Vă aștept cu drag să încercați și alte rețete. Numai bine!

      Răspunde
  3. Sinziana a zis

    februarie 25, 2018 at 2:39 pm

    Am testat aceasta prajitura aseara si este mor-ta-la! Atat de buna si fina, cu greu am asteptat sa o degust pana la cafeaua de azi dimineata. Iti multumesc mult pentru reteta, mi-am facut familia fericita!
    In general retetele tale sunt foarte bune si usoare, am mai facut si checul aperitiv acum cateva saptamani, iar pentru tortul cu crema de mascarpone si frisca am facut o adevarata pasiune.
    Multumesc pentru toata munca depusa, Iuliana, intru cu mare placere pe site-ul tau!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 25, 2018 at 3:28 pm

      Draga Sinziana, ma bucur ca ti-a placut alivanca mea 🙂
      Iti multumesc mult pentru mesaj si te mai astept cu drag pe la mine.

      Răspunde
  4. Gabriela a zis

    ianuarie 19, 2018 at 12:36 pm

    Si in zona noastra ( tot a Moldovei :)), se mai pregateste aceasta reteta veche, insa mai mult de gospodinele care au pastrat-o de la mame sau de la bunici, pentru a-si aminti de gusturile dragi ale copilariei. Se foloseste branza cas ( cea care se face pe perioada verii, la stanile de oi si vaci, si care se framanta cu sare, pentru a se pastra peste iarna). Are un gust mai puternic, o alta consistenta si aduce o alta aroma in alivanca. In loc de smantana, se poate servi cu lapte fiert si racit sau cu iaurt mai acrisor, dupa gustul si placerea fiecaruia. Cum reteta locala nu am avut curaj sa o incerc ( ma bucur de gustul ei doar cand sora mea o mai prepara), voi incerca aceasta reteta si sper sa-mi iasa la fel de frumoasa si gustoasa ca in randurile tale, draga Iuliana.Multumim de aducerile aminte!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 19, 2018 at 12:43 pm

      Of, da, din pacate reteta mea nu e decat o adaptare pentru oraseni, ca sa zic asa. Nimic nu mai seamana cu ce a fost candva. Branza, oua, lapte...toate sunt altfel si alivanca noastra nu va avea gustul bogat pe care il avea cea a bunicii. Dar ne ostoim si noi dorurile cum putem... Data viitoare o servesc si eu cu iaurt gras, nu stiu cum de nu m-am gandit niciodata pana acum! Multumesc pentru idee! 🙂

      Răspunde
      • Dana Radu a zis

        ianuarie 20, 2018 at 12:25 am

        Nu stiu cum e cea originala, dar aceasta ne place f mult! Am incercat-o pentru prima data si a iesit foarte gustoasa. E o versiune mai sanatoasa si usoara a prajiturii cu branza.( eu am crescut in Ardeal 😊)
        Multumesc pentru reteta!
        Multumesc si pt email’urile care imi vin in fiecare vineri, imi sunt de ajutor, am incercat si reteta de saratele chiar de Anul Nou!

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          ianuarie 20, 2018 at 11:57 pm

          Draga Dana, astfel de mesaje ma bucura nespus. Multumesc mult! 🙂

          Răspunde
    • Costi a zis

      februarie 13, 2024 at 10:49 am

      Bună ziua! Poți să-mi spui te rog ce dimensiune are tava pentru alivancă? Pare a fi o tavă mică din descrierea rețetei și a cantităților de ingrediente folosite. Multumesc!
      Costi Popescu.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        februarie 13, 2024 at 12:22 pm

        Este trecută dimensiunea tăvii, dar probabil nu ați văzut-o. Am folosit o tavă de 25x30 cm. Succes!

        Răspunde
  5. Melania Sandulescu a zis

    ianuarie 18, 2018 at 2:14 am

    Buna seara, am citit reteta undeva dupa ora 23 si am "orientat-o" dupa ingredientele pe care le-am avut la indemana in momentul respectiv, mai precis am inlocuit branza de vaci cu ricotta si smantana cu mascarpone. MI - NU - NA - TA! Multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 18, 2018 at 7:10 am

      Ai orientat-o perfect, Melania! Ma bucur mult ca ti-a placut! 🙂

      Răspunde
5 from 21 votes (19 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x