• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Orez aromat cu prune uscate

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 1 dec. 2024 · Publicată: 5 ian. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 8 comentarii
3190 shares
Mergi la rețetă

Poate că rețeta asta de orez aromat cu prune uscate ar fi avut mai mare căutare înainte de sărbătorile de iarnă, în Postul Crăciunului, atunci când am și făcut-o de fapt. Dar am avut un sfârșit de an cam tumultuos și am rămas în urmă cu multe rețete. Sper să o găsiți utilă și acum. Prune uscate încă se mai găsesc în piață, iar pofta de ceva bun există mereu, nu-i așa? 🙂

Orez aromat cu prune uscate

Ce-mi place mie la rețeta asta e faptul că nu am știut niciodată dacă orezul cu prune e mâncare sau desert. E atât de ușor să o virezi în ce direcție vrei! Dacă folosești arome specifice deserturilor: vanilie, coajă rasă de lămâie, scorțișoară, etc. va fi un desert. Dacă ești amator de mâncăruri dulci-sărate, atunci renunți la aromele dulci și o poți servi ca fel de bază de post sau garnitură lângă o mâncare cu carne . Cum eu nu prea obișnuiesc să combin carnea cu dulcețurile, pentru mine acest orez aromat cu prune uscate a ținut loc de desert și a fost delicios, exact așa cum mâncam la mama acasă în copilărie.

Eu am găsit la un aprozar de unde îmi fac cumpărăturile prune uscate foarte mari, cred că erau mărimea XXXL 😀 Dar erau fără sâmburi și neafumate, vânzătoarea asigurându-mă că astea sunt mai naturale și mai sănătoase. Îmi amintesc însă că mama folosea la mâncarea asta prune afumate. Aveau o aromă mai puternică și mai pregnantă. Data viitoare cred că am să caut și eu din cele afumate, chiar cu riscul de a fi ușor nesănătoase 🙂

Orez aromat cu prune uscate

Mod de preparare orez aromat cu prune uscate

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Orez aromat cu prune uscate

Orez aromat cu prune uscate

Orez aromat cu prune uscate și zahăr ars, o mâncare pe care bunicile o făceau mereu în postul Crăciunului.
5 from 11 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 3 linguri de zahăr
  • 400 ml de apă
  • 200 g prune uscate (eu am avut fără sâmburi)
  • 100 g orez cu bob lung
  • un praf de sare

opțional, dacă vreți un orez dulce și aromat

  • ½ linguriţă coajă rasă de lămâie
  • ½ de linguriţă pudră de scorţişoară
  • 1 linguriţă unt de cocos

Instrucțiuni de preparare
 

  • Lăsați prunele să se hidrateze cel puțin 30 de minute în apă caldă, apoi clătiți-le în 2-3 ape.
  • Puneți zahărul într-o cratiță la foc mediu și îl caramelizați până devine brun deschis, amestecând continuu să nu se ardă sau să se afume.
  • Turnați apa în cratiță (atenție mare la aburi!) și amestecați până când zahărul caramelizat este complet dizolvat.
  • Adăugați orezul, un praf de sare și prunele uscate. Lăsați orezul să fiarbă până se umflă (20-30 de minute, depinde de orez). Amestecați din când în când în acest timp.
  • La final, adăugați opțional: coaja rasă de lămâie, scorțișoara și untul de cocos.
  • Serviți cald sau rece, este excelent în ambele variante.
Nutrition Facts
Orez aromat cu prune uscate
Amount per Serving
Calorii
214
% Daily Value*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
53
g
18
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
20
g
22
%
Proteine
 
3
g
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Orez aromat cu prune uscate

Poftă bună la orez aromat cu prune uscate!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
3190 shares

Comentarii

  1. Solomon a zis

    noiembrie 21, 2020 at 2:12 pm

    Trebuie prune uscate și afumateeeeeee! Nicidecum din alea. Și mai sunt și fără sâmburi. 😜. Măsline fără sâmburi, cafea fără cofeină, țigări fără nicotină. Mai rămâne alcool fără grade.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 22, 2020 at 7:27 am

      Observ că pe lângă toate aceste "nenorociri", avem și oameni fără bun simț. Și abia asta e nenorocirea cea mai mare!

      Răspunde
  2. Mery a zis

    noiembrie 18, 2019 at 5:28 pm

    Si daca folosești prune afumate acestea se țin în apă călduță, se spală bine , se schimbă apa si se lasă putin sa se hidrateze dupa care se gătesc.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 18, 2019 at 7:55 pm

      Bine de știut! Mulțumim! 🙂

      Răspunde
  3. Simona a zis

    ianuarie 05, 2018 at 10:45 am

    Tare apetisant, super prezentare! Succes!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 05, 2018 at 11:52 am

      Ma bucur ca iti place, Simona! Sper sa o incerci si sa revii cu impresii 🙂

      Răspunde
  4. Adriana a zis

    ianuarie 05, 2018 at 7:44 am

    Super idee..o mancare sau un desert des servit in Arges special de post sau la pomeni in timpul postului.⭐️👍🤗🌸

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 05, 2018 at 9:26 am

      Eu am crescut la Giurgiu, asa era si in zona aia. Bunica si mama tot in post faceau mancarea asta. Ce amintiri! 🙂

      Răspunde
5 from 11 votes (11 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.