• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Orez aromat cu prune uscate

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 1 dec. 2024 · Publicată: 5 ian. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 8 comentarii
3190 shares
Mergi la rețetă

Poate că rețeta asta de orez aromat cu prune uscate ar fi avut mai mare căutare înainte de sărbătorile de iarnă, în Postul Crăciunului, atunci când am și făcut-o de fapt. Dar am avut un sfârșit de an cam tumultuos și am rămas în urmă cu multe rețete. Sper să o găsiți utilă și acum. Prune uscate încă se mai găsesc în piață, iar pofta de ceva bun există mereu, nu-i așa? 🙂

Orez aromat cu prune uscate

Ce-mi place mie la rețeta asta e faptul că nu am știut niciodată dacă orezul cu prune e mâncare sau desert. E atât de ușor să o virezi în ce direcție vrei! Dacă folosești arome specifice deserturilor: vanilie, coajă rasă de lămâie, scorțișoară, etc. va fi un desert. Dacă ești amator de mâncăruri dulci-sărate, atunci renunți la aromele dulci și o poți servi ca fel de bază de post sau garnitură lângă o mâncare cu carne . Cum eu nu prea obișnuiesc să combin carnea cu dulcețurile, pentru mine acest orez aromat cu prune uscate a ținut loc de desert și a fost delicios, exact așa cum mâncam la mama acasă în copilărie.

Eu am găsit la un aprozar de unde îmi fac cumpărăturile prune uscate foarte mari, cred că erau mărimea XXXL 😀 Dar erau fără sâmburi și neafumate, vânzătoarea asigurându-mă că astea sunt mai naturale și mai sănătoase. Îmi amintesc însă că mama folosea la mâncarea asta prune afumate. Aveau o aromă mai puternică și mai pregnantă. Data viitoare cred că am să caut și eu din cele afumate, chiar cu riscul de a fi ușor nesănătoase 🙂

Orez aromat cu prune uscate

Mod de preparare orez aromat cu prune uscate

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Orez aromat cu prune uscate

Orez aromat cu prune uscate

Orez aromat cu prune uscate și zahăr ars, o mâncare pe care bunicile o făceau mereu în postul Crăciunului.
5 from 11 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 3 linguri de zahăr
  • 400 ml de apă
  • 200 g prune uscate (eu am avut fără sâmburi)
  • 100 g orez cu bob lung
  • un praf de sare

opțional, dacă vreți un orez dulce și aromat

  • ½ linguriţă coajă rasă de lămâie
  • ½ de linguriţă pudră de scorţişoară
  • 1 linguriţă unt de cocos

Instrucțiuni de preparare
 

  • Lăsați prunele să se hidrateze cel puțin 30 de minute în apă caldă, apoi clătiți-le în 2-3 ape.
  • Puneți zahărul într-o cratiță la foc mediu și îl caramelizați până devine brun deschis, amestecând continuu să nu se ardă sau să se afume.
  • Turnați apa în cratiță (atenție mare la aburi!) și amestecați până când zahărul caramelizat este complet dizolvat.
  • Adăugați orezul, un praf de sare și prunele uscate. Lăsați orezul să fiarbă până se umflă (20-30 de minute, depinde de orez). Amestecați din când în când în acest timp.
  • La final, adăugați opțional: coaja rasă de lămâie, scorțișoara și untul de cocos.
  • Serviți cald sau rece, este excelent în ambele variante.
Nutrition Facts
Orez aromat cu prune uscate
Amount per Serving
Calorii
214
% Daily Value*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
53
g
18
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
20
g
22
%
Proteine
 
3
g
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Orez aromat cu prune uscate

Poftă bună la orez aromat cu prune uscate!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
3190 shares

Comentarii

  1. Solomon a zis

    noiembrie 21, 2020 at 2:12 pm

    Trebuie prune uscate și afumateeeeeee! Nicidecum din alea. Și mai sunt și fără sâmburi. 😜. Măsline fără sâmburi, cafea fără cofeină, țigări fără nicotină. Mai rămâne alcool fără grade.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 22, 2020 at 7:27 am

      Observ că pe lângă toate aceste "nenorociri", avem și oameni fără bun simț. Și abia asta e nenorocirea cea mai mare!

      Răspunde
  2. Mery a zis

    noiembrie 18, 2019 at 5:28 pm

    Si daca folosești prune afumate acestea se țin în apă călduță, se spală bine , se schimbă apa si se lasă putin sa se hidrateze dupa care se gătesc.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 18, 2019 at 7:55 pm

      Bine de știut! Mulțumim! 🙂

      Răspunde
  3. Simona a zis

    ianuarie 05, 2018 at 10:45 am

    Tare apetisant, super prezentare! Succes!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 05, 2018 at 11:52 am

      Ma bucur ca iti place, Simona! Sper sa o incerci si sa revii cu impresii 🙂

      Răspunde
  4. Adriana a zis

    ianuarie 05, 2018 at 7:44 am

    Super idee..o mancare sau un desert des servit in Arges special de post sau la pomeni in timpul postului.⭐️👍🤗🌸

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 05, 2018 at 9:26 am

      Eu am crescut la Giurgiu, asa era si in zona aia. Bunica si mama tot in post faceau mancarea asta. Ce amintiri! 🙂

      Răspunde
5 from 11 votes (11 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.