Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de post

Orez aromat cu prune uscate

Publicat la 5 ianuarie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

3189 shares
Mergi la rețetă

Poate că rețeta asta de orez aromat cu prune uscate ar fi avut mai mare căutare înainte de sărbătorile de iarnă, în Postul Crăciunului, atunci când am și făcut-o de fapt. Dar am avut un sfârșit de an cam tumultuos și am rămas în urmă cu multe rețete. Sper să o găsiți utilă și acum. Prune uscate încă se mai găsesc în piață, iar pofta de ceva bun există mereu, nu-i așa? 🙂

Orez aromat cu prune uscate

Ce-mi place mie la rețeta asta e faptul că nu am știut niciodată dacă orezul cu prune e mâncare sau desert. E atât de ușor să o virezi în ce direcție vrei! Dacă folosești arome specifice deserturilor: vanilie, coajă rasă de lămâie, scorțișoară, etc. va fi un desert. Dacă ești amator de mâncăruri dulci-sărate, atunci renunți la aromele dulci și o poți servi ca fel de bază de post sau garnitură lângă o mâncare cu carne . Cum eu nu prea obișnuiesc să combin carnea cu dulcețurile, pentru mine acest orez aromat cu prune uscate a ținut loc de desert și a fost delicios, exact așa cum mâncam la mama acasă în copilărie.

Eu am găsit la un aprozar de unde îmi fac cumpărăturile prune uscate foarte mari, cred că erau mărimea XXXL 😀 Dar erau fără sâmburi și neafumate, vânzătoarea asigurându-mă că astea sunt mai naturale și mai sănătoase. Îmi amintesc însă că mama folosea la mâncarea asta prune afumate. Aveau o aromă mai puternică și mai pregnantă. Data viitoare cred că am să caut și eu din cele afumate, chiar cu riscul de a fi ușor nesănătoase 🙂

Orez aromat cu prune uscate

Mod de preparare orez aromat cu prune uscate

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Orez aromat cu prune uscate

Orez aromat cu prune uscate

Orez aromat cu prune uscate și zahăr ars, o mâncare pe care bunicile o făceau mereu în postul Crăciunului.
5 from 11 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 3 linguri de zahăr
  • 400 ml de apă
  • 200 g prune uscate (eu am avut fără sâmburi)
  • 100 g orez cu bob lung
  • un praf de sare

opțional, dacă vreți un orez dulce și aromat

  • ½ linguriţă coajă rasă de lămâie
  • ½ de linguriţă pudră de scorţişoară
  • 1 linguriţă unt de cocos

Instrucțiuni de preparare
 

  • Lăsați prunele să se hidrateze cel puțin 30 de minute în apă caldă, apoi clătiți-le în 2-3 ape.
  • Puneți zahărul într-o cratiță la foc mediu și îl caramelizați până devine brun deschis, amestecând continuu să nu se ardă sau să se afume.
  • Turnați apa în cratiță (atenție mare la aburi!) și amestecați până când zahărul caramelizat este complet dizolvat.
  • Adăugați orezul, un praf de sare și prunele uscate. Lăsați orezul să fiarbă până se umflă (20-30 de minute, depinde de orez). Amestecați din când în când în acest timp.
  • La final, adăugați opțional: coaja rasă de lămâie, scorțișoara și untul de cocos.
  • Serviți cald sau rece, este excelent în ambele variante.
Valori nutriționale
Orez aromat cu prune uscate
Valori per porție
Calorii
214
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
53
g
18
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
20
g
22
%
Proteine
 
3
g
6
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Orez aromat cu prune uscate

Poftă bună la orez aromat cu prune uscate!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
3189 shares

Comentarii

  1. Solomon a zis

    noiembrie 21, 2020 at 2:12 pm

    Trebuie prune uscate și afumateeeeeee! Nicidecum din alea. Și mai sunt și fără sâmburi. 😜. Măsline fără sâmburi, cafea fără cofeină, țigări fără nicotină. Mai rămâne alcool fără grade.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 22, 2020 at 7:27 am

      Observ că pe lângă toate aceste "nenorociri", avem și oameni fără bun simț. Și abia asta e nenorocirea cea mai mare!

      Răspunde
  2. Mery a zis

    noiembrie 18, 2019 at 5:28 pm

    Si daca folosești prune afumate acestea se țin în apă călduță, se spală bine , se schimbă apa si se lasă putin sa se hidrateze dupa care se gătesc.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 18, 2019 at 7:55 pm

      Bine de știut! Mulțumim! 🙂

      Răspunde
  3. Simona a zis

    ianuarie 05, 2018 at 10:45 am

    Tare apetisant, super prezentare! Succes!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 05, 2018 at 11:52 am

      Ma bucur ca iti place, Simona! Sper sa o incerci si sa revii cu impresii 🙂

      Răspunde
  4. Adriana a zis

    ianuarie 05, 2018 at 7:44 am

    Super idee..o mancare sau un desert des servit in Arges special de post sau la pomeni in timpul postului.⭐️👍🤗🌸

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 05, 2018 at 9:26 am

      Eu am crescut la Giurgiu, asa era si in zona aia. Bunica si mama tot in post faceau mancarea asta. Ce amintiri! 🙂

      Răspunde
5 from 11 votes (11 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x