• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Deserturi de post

    Orez aromat cu prune uscate

    Publicat la 5 ianuarie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Poate că rețeta asta de orez aromat cu prune uscate ar fi avut mai mare căutare înainte de sărbătorile de iarnă, în Postul Crăciunului, atunci când am și făcut-o de fapt. Dar am avut un sfârșit de an cam tumultuos și am rămas în urmă cu multe rețete. Sper să o găsiți utilă și acum. Prune uscate încă se mai găsesc în piață, iar pofta de ceva bun există mereu, nu-i așa? 🙂

    Orez aromat cu prune uscate

    Ce-mi place mie la rețeta asta e faptul că nu am știut niciodată dacă orezul cu prune e mâncare sau desert. E atât de ușor să o virezi în ce direcție vrei! Dacă folosești arome specifice deserturilor: vanilie, coajă rasă de lămâie, scorțișoară, etc. va fi un desert. Dacă ești amator de mâncăruri dulci-sărate, atunci renunți la aromele dulci și o poți servi ca fel de bază de post sau garnitură lângă o mâncare cu carne . Cum eu nu prea obișnuiesc să combin carnea cu dulcețurile, pentru mine acest orez aromat cu prune uscate a ținut loc de desert și a fost delicios, exact așa cum mâncam la mama acasă în copilărie.

    Eu am găsit la un aprozar de unde îmi fac cumpărăturile prune uscate foarte mari, cred că erau mărimea XXXL 😀 Dar erau fără sâmburi și neafumate, vânzătoarea asigurându-mă că astea sunt mai naturale și mai sănătoase. Îmi amintesc însă că mama folosea la mâncarea asta prune afumate. Aveau o aromă mai puternică și mai pregnantă. Data viitoare cred că am să caut și eu din cele afumate, chiar cu riscul de a fi ușor nesănătoase 🙂

    Orez aromat cu prune uscate

    Mod de preparare orez aromat cu prune uscate

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Orez aromat cu prune uscate

    Orez aromat cu prune uscate

    Orez aromat cu prune uscate și zahăr ars, o mâncare pe care bunicile o făceau mereu în postul Crăciunului.
    5 from 10 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 5 minutes minutes
    Gătire: 30 minutes minutes
    Timp total: 35 minutes minutes
    Număr de porții: 4
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 3 linguri de zahăr
    • 400 ml de apă
    • 200 g prune uscate (eu am avut fără sâmburi)
    • 100 g orez cu bob lung
    • un praf de sare

    opțional, dacă vreți un orez dulce și aromat

    • ½ linguriţă coajă rasă de lămâie
    • ½ de linguriţă pudră de scorţişoară
    • 1 linguriţă unt de cocos

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Lăsați prunele să se hidrateze cel puțin 30 de minute în apă caldă, apoi clătiți-le în 2-3 ape.
    • Puneți zahărul într-o cratiță la foc mediu și îl caramelizați până devine brun deschis, amestecând continuu să nu se ardă sau să se afume.
    • Turnați apa în cratiță (atenție mare la aburi!) și amestecați până când zahărul caramelizat este complet dizolvat.
    • Adăugați orezul, un praf de sare și prunele uscate. Lăsați orezul să fiarbă până se umflă (20-30 de minute, depinde de orez). Amestecați din când în când în acest timp.
    • La final, adăugați opțional: coaja rasă de lămâie, scorțișoara și untul de cocos.
    • Serviți cald sau rece, este excelent în ambele variante.
    Valori nutriționale
    Orez aromat cu prune uscate
    Valori per porție
    Calorii
    214
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    1
    g
    2
    %
    Carbohidrați
     
    53
    g
    18
    %
    Fibre
     
    4
    g
    17
    %
    Zahăr
     
    20
    g
    22
    %
    Proteine
     
    3
    g
    6
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Orez aromat cu prune uscate

    Poftă bună la orez aromat cu prune uscate!

    Din aceeași categorie

    • Rulouri cu scortisoara la airfryer
      Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
    • prajitura cu bulion
      Prăjitură cu bulion, rețeta de post cu 4 foi și cremă de griș
    • batoane cu mac în secțiune
      Batoane cu mac - rețeta de "batoane de un leu"
    • Reteta taietei cu nuci si pesmet caramelizat
      Tăieței cu nucă și pesmet caramelizat - rețeta ca în copilărie

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Solomon

      noiembrie 21, 2020 at 2:12 pm

      Trebuie prune uscate și afumateeeeeee! Nicidecum din alea. Și mai sunt și fără sâmburi. ?. Măsline fără sâmburi, cafea fără cofeină, țigări fără nicotină. Mai rămâne alcool fără grade.

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 22, 2020 at 7:27 am

        Observ că pe lângă toate aceste "nenorociri", avem și oameni fără bun simț. Și abia asta e nenorocirea cea mai mare!

        Răspunde
    2. Mery

      noiembrie 18, 2019 at 5:28 pm

      Si daca folosești prune afumate acestea se țin în apă călduță, se spală bine , se schimbă apa si se lasă putin sa se hidrateze dupa care se gătesc.

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 18, 2019 at 7:55 pm

        Bine de știut! Mulțumim! 🙂

        Răspunde
    3. Simona

      ianuarie 05, 2018 at 10:45 am

      Tare apetisant, super prezentare! Succes!

      Răspunde
      • Iuliana

        ianuarie 05, 2018 at 11:52 am

        Ma bucur ca iti place, Simona! Sper sa o incerci si sa revii cu impresii 🙂

        Răspunde
    4. Adriana

      ianuarie 05, 2018 at 7:44 am

      Super idee..o mancare sau un desert des servit in Arges special de post sau la pomeni in timpul postului.⭐️???

      Răspunde
      • Iuliana

        ianuarie 05, 2018 at 9:26 am

        Eu am crescut la Giurgiu, asa era si in zona aia. Bunica si mama tot in post faceau mancarea asta. Ce amintiri! 🙂

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.