Poate că rețeta asta de orez aromat cu prune uscate ar fi avut mai mare căutare înainte de sărbătorile de iarnă, în Postul Crăciunului, atunci când am și făcut-o de fapt. Dar am avut un sfârșit de an cam tumultuos și am rămas în urmă cu multe rețete. Sper să o găsiți utilă și acum. Prune uscate încă se mai găsesc în piață, iar pofta de ceva bun există mereu, nu-i așa? 🙂
Ce-mi place mie la rețeta asta e faptul că nu am știut niciodată dacă orezul cu prune e mâncare sau desert. E atât de ușor să o virezi în ce direcție vrei! Dacă folosești arome specifice deserturilor: vanilie, coajă rasă de lămâie, scorțișoară, etc. va fi un desert. Dacă ești amator de mâncăruri dulci-sărate, atunci renunți la aromele dulci și o poți servi ca fel de bază de post sau garnitură lângă o mâncare cu carne . Cum eu nu prea obișnuiesc să combin carnea cu dulcețurile, pentru mine acest orez aromat cu prune uscate a ținut loc de desert și a fost delicios, exact așa cum mâncam la mama acasă în copilărie.
Eu am găsit la un aprozar de unde îmi fac cumpărăturile prune uscate foarte mari, cred că erau mărimea XXXL 😀 Dar erau fără sâmburi și neafumate, vânzătoarea asigurându-mă că astea sunt mai naturale și mai sănătoase. Îmi amintesc însă că mama folosea la mâncarea asta prune afumate. Aveau o aromă mai puternică și mai pregnantă. Data viitoare cred că am să caut și eu din cele afumate, chiar cu riscul de a fi ușor nesănătoase 🙂
Mod de preparare orez aromat cu prune uscate
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Orez aromat cu prune uscate
Ingrediente
- 3 linguri de zahăr
- 400 ml de apă
- 200 g prune uscate (eu am avut fără sâmburi)
- 100 g orez cu bob lung
- un praf de sare
opțional, dacă vreți un orez dulce și aromat
- ½ linguriţă coajă rasă de lămâie
- ½ de linguriţă pudră de scorţişoară
- 1 linguriţă unt de cocos
Instrucțiuni de preparare
- Lăsați prunele să se hidrateze cel puțin 30 de minute în apă caldă, apoi clătiți-le în 2-3 ape.
- Puneți zahărul într-o cratiță la foc mediu și îl caramelizați până devine brun deschis, amestecând continuu să nu se ardă sau să se afume.
- Turnați apa în cratiță (atenție mare la aburi!) și amestecați până când zahărul caramelizat este complet dizolvat.
- Adăugați orezul, un praf de sare și prunele uscate. Lăsați orezul să fiarbă până se umflă (20-30 de minute, depinde de orez). Amestecați din când în când în acest timp.
- La final, adăugați opțional: coaja rasă de lămâie, scorțișoara și untul de cocos.
- Serviți cald sau rece, este excelent în ambele variante.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Solomon a zis
Trebuie prune uscate și afumateeeeeee! Nicidecum din alea. Și mai sunt și fără sâmburi. 😜. Măsline fără sâmburi, cafea fără cofeină, țigări fără nicotină. Mai rămâne alcool fără grade.
Iuliana a zis
Observ că pe lângă toate aceste "nenorociri", avem și oameni fără bun simț. Și abia asta e nenorocirea cea mai mare!
Mery a zis
Si daca folosești prune afumate acestea se țin în apă călduță, se spală bine , se schimbă apa si se lasă putin sa se hidrateze dupa care se gătesc.
Iuliana a zis
Bine de știut! Mulțumim! 🙂
Simona a zis
Tare apetisant, super prezentare! Succes!
Iuliana a zis
Ma bucur ca iti place, Simona! Sper sa o incerci si sa revii cu impresii 🙂
Adriana a zis
Super idee..o mancare sau un desert des servit in Arges special de post sau la pomeni in timpul postului.⭐️👍🤗🌸
Iuliana a zis
Eu am crescut la Giurgiu, asa era si in zona aia. Bunica si mama tot in post faceau mancarea asta. Ce amintiri! 🙂