Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni, glazurată cu ciocolată topită. Cum se face blatul de ruladă, cum se face crema de mascarpone cu frişcă naturală, cum decorăm rulada pentru a o transforma într-un desert festiv.
Dragii mei, n-am ce vă face! A venit primăvara - deşi la ce temperaturi sunt afară nu sunt sigură că nu cumva asta e vara deghizată - sunt căpşuni literalmente pe toate cărările, aşa că o să vă înnebunesc cu reţetele de-o să ziceţi că în familia noastră nici nu se mai mănâncă altceva! 🙂
Dar cum să le rezişti dacă sunt delicioase, frumoase şi mai ales foarte fotogenice? Căpşunile cred că sunt preferatele tuturor fotografilor de food. Aşa cum dau gust şi aromă oricărei reţete, căpşunile dau forţă şi culoare oricărei fotografii. Haideţi să recunoaştem că această ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni n-ar fi fost la fel de "ochioasă" fără feliile de căpșuni care o decorează!
Într-adevăr şi floricelele mov au rolul lor vizual, la fel cum şi frunzuliţele de mentă contribuie la veselia generală din postarea de azi. Dacă despre mentă ştiţi deja că o cresc în grădina mea din balcon, despre floricelele comestibile nu v-am spus nimic. Le-am folosit ca decor şi la reţeta de brioşe glazurate cu iaurt şi căpşuni şi multe cititoare de pe Facebook m-au întrebat de unde le cumpăr.
Aş fi vrut să le cumpăr, dar la mine în oraş nu prea le găsesc. Ştiu ca sunt de obicei la Selgros, dar cred că mereu le cumpără restaurantele înaintea mea, căci foarte rar am avut norocul să le găsesc la raft. Aşa că anul ăsta am pus într-o jardinieră planta aceea care se numeşte foarte simpatic "3 fraţi pătaţi". Da, exact aceea din care se face şi ceai.
Florile celor 3 fraţi pătaţi sunt de fapt nişte panseluţe în miniatură şi sunt foarte decorative pe orice desert. Ca să nu mai zic că am dat pe cele 3 răsaduri luate din piaţă cam un sfert din cât aş fi dat pe o cutie cu câteva flori comestibile cumpărată din magazin.
Le am mereu proaspete şi la îndemână, iar când nu le folosesc la decorat deserturi, măcar îmi înveselesc pervazul. Bună afacere, nu-i aşa? 🙂
Pentru că orice ruladă începe cu un blat pufos, vă las mai jos rețeta video pentru cel mai simplu blat de ruladă - un blat din pandișpan.
Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul meu de YouTube, poate că vei dori să o faci chiar acum. Click aici pentru abonare!
Mod de preparare ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni
Voi ştiti cât de mult îmi plac mie ruladele şi cum le prefer atunci când am musafiri la masă şi vreau un desert frumos, care să se porţioneze uşor şi să mai fie şi spornic, să ajungă la toată lumea. Rulada de azi am făcut-o pentru un eveniment de familie la care eram 10 persoane la masa şi a avut fiecare câte o porţie, hai să nu zic generoasă, dar măcar îndestulătoare 🙂
La reţeta de azi, avem aşa: un blat genoise, o cremă de mascarpone cu frişcă şi bucăţele de căpşuni şi o glazură de ciocolată topită. Nimic nou, nimic complicat. V-am povestit pe îndelete ce şi cum în formatul printabil de mai jos pentru ca şi rulada voastră să fie o reuşită. Succes, să-mi spuneţi cum v-a ieşit! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni
Echipamente necesare
Ingrediente
blatul - am folosit tava din dotarea aragazului - aprox. 40x40 cm
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr
- 6 linguri de făină
- coaja rasă de la o lămâie
- un praf de sare
crema
- 250 g mascarpone
- 400 g smântână pentru frişcă (min. 30% grăsime)
- 100 g zahăr pudră
- seminţele unei păstai de vanilie
- aprox. 150 g căpşuni
decor
- 100 g ciocolată (cu 50% cacao)
- 1 lingură de ulei
- căpşuni
- flori comestibile
- frunze de mentă
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Puneţi ouăle, coaja de lămâie, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 10 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
- Încorporaţi făina folosind un tel sau o spatulă.
- Turnaţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 15-20 minute. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios.
- Desprindeţi cu grijă blatul de hârtia de copt. Dacă este nevoie ajutați-vă de o paletă mai lată. După ce l-ați desprins, rulați blatul cât mai strâns în aceeași hârtie în care l-ați copt. Eventual, fixați sulul cu câteva elastice, apoi lăsați blatul sa se răcească așa, rulat cât timp vă ocupați de umplutură.
crema
- Frişca trebuie să fie rece înainte să vă apucaţi de făcut crema. Asiguraţi-vă că a stat cel puţin 3 ore la frigider şi de asemenea, castronul şi telurile mixerului ar trebui să fie reci. E bine să le ţineţi şi pe ele cel puţin 30 de minute la frigider.
- Bateţi frişca cu jumătate din cantitatea de zahăr pudră întâi la viteză mică, apoi puteţi mări viteza şi bateţi doar până când frişca s-a întărit şi nu mai cade de pe teluri. Nu bateţi mai mult, pentru că riscaţi să se transforme în unt.
- Spre deosebire de frişcă, mascarpone nu trebuie să fie rece, ci cât mai aproape de temperatura camerei, pentru a se lucra mai uşor cu el, altfel e foarte tare şi compact, aproape ca untul.
- Amestecaţi brânza mascarpone cu restul de zahăr şi cu seminţele de vanilie.
- Încorporaţi frişca bătută în crema de mascarpone.
- Păstraţi deoparte câteva linguri de cremă pentru decor.
asamblarea
- Desfaceţi cu grijă blatul, întindeţi crema în strat uniform, având grijă să păstraţi pe una din margini cam 2 cm liberi, fără cremă.
- Peste cremă puneţi căpşunile tăiate cubuleţe.
- Rulaţi blatul cu marginea lăsată liberă către exterior.
- Aşezaţi rulada pe un platou şi daţi-o la rece cât timp vă ocupaţi de glazura de ciocolată.
decor
- Puneţi ciocolata la topit.
- Când ciocolata s-a topit, o amestecaţicu uleiul, apoi o turnţi peste ruladă.
- După ce ciocolata se întăreşte, decoraţi rulada cu crema păstrată deoparte, căpşuni, flori si frunze proaspete de mentă.
- Lăsaţi rulada la frigider cel puţin 3 ore înainte de servire.
- Feliaţi prăjitura cu un cuţit cu lamă subţire şi bine ascuţită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu