Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu căpșuni

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 3 mai 2022 · Publicată: 11 mai 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
376 shares
Mergi la rețetă

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni, glazurată cu ciocolată topită. Cum se face blatul de ruladă, cum se face crema de mascarpone cu frişcă naturală, cum decorăm rulada pentru a o transforma într-un desert festiv.

Dragii mei, n-am ce vă face! A venit primăvara - deşi la ce temperaturi sunt afară nu sunt sigură că nu cumva asta e vara deghizată - sunt căpşuni literalmente pe toate cărările, aşa că o să vă înnebunesc cu reţetele de-o să ziceţi că în familia noastră nici nu se mai mănâncă altceva! 🙂

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Dar cum să le rezişti dacă sunt delicioase, frumoase şi mai ales foarte fotogenice? Căpşunile cred că sunt preferatele tuturor fotografilor de food. Aşa cum dau gust şi aromă oricărei reţete, căpşunile dau forţă şi culoare oricărei fotografii. Haideţi să recunoaştem că această ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni n-ar fi fost la fel de "ochioasă" fără feliile de căpșuni care o decorează!

Într-adevăr şi floricelele mov au rolul lor vizual, la fel cum şi frunzuliţele de mentă contribuie la veselia generală din postarea de azi. Dacă despre mentă ştiţi deja că o cresc în grădina mea din balcon, despre floricelele comestibile nu v-am spus nimic. Le-am folosit ca decor şi la reţeta de brioşe glazurate cu iaurt şi căpşuni şi multe cititoare de pe Facebook m-au întrebat de unde le cumpăr.

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Aş fi vrut să le cumpăr, dar la mine în oraş nu prea le găsesc. Ştiu ca sunt de obicei la Selgros, dar cred că mereu le cumpără restaurantele înaintea mea, căci foarte rar am avut norocul să le găsesc la raft. Aşa că anul ăsta am pus într-o jardinieră planta aceea care se numeşte foarte simpatic "3 fraţi pătaţi". Da, exact aceea din care se face şi ceai.

Florile celor 3 fraţi pătaţi sunt de fapt nişte panseluţe în miniatură şi sunt foarte decorative pe orice desert. Ca să nu mai zic că am dat pe cele 3 răsaduri luate din piaţă cam un sfert din cât aş fi dat pe o cutie cu câteva flori comestibile cumpărată din magazin.

Le am mereu proaspete şi la îndemână, iar când nu le folosesc la decorat deserturi, măcar îmi înveselesc pervazul. Bună afacere, nu-i aşa? 🙂

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Pentru că orice ruladă începe cu un blat pufos, vă las mai jos rețeta video pentru cel mai simplu blat de ruladă - un blat din pandișpan.

Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul meu de YouTube, poate că vei dori să o faci chiar acum. Click aici pentru abonare!

Mod de preparare ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Voi ştiti cât de mult îmi plac mie ruladele şi cum le prefer atunci când am musafiri la masă şi vreau un desert frumos, care să se porţioneze uşor şi să mai fie şi spornic, să ajungă la toată lumea. Rulada de azi am făcut-o pentru un eveniment de familie la care eram 10 persoane la masa şi a avut fiecare câte o porţie, hai să nu zic generoasă, dar măcar îndestulătoare 🙂

La reţeta de azi, avem aşa: un blat genoise, o cremă de mascarpone cu frişcă şi bucăţele de căpşuni şi o glazură de ciocolată topită. Nimic nou, nimic complicat. V-am povestit pe îndelete ce şi cum în formatul printabil de mai jos pentru ca şi rulada voastră să fie o reuşită. Succes, să-mi spuneţi cum v-a ieşit! 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni, glazurată cu ciocolată topită. Cum se face blatul de ruladă, cum se face crema de mascarpone.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână

Ingrediente
 

blatul - am folosit tava din dotarea aragazului - aprox. 40x40 cm

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 6 linguri de făină
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf de sare

crema

  • 250 g mascarpone
  • 400 g smântână pentru frişcă (min. 30% grăsime)
  • 100 g zahăr pudră
  • seminţele unei păstai de vanilie
  • aprox. 150 g căpşuni

decor

  • 100 g ciocolată (cu 50% cacao)
  • 1 lingură de ulei
  • căpşuni
  • flori comestibile
  • frunze de mentă

Instrucțiuni de preparare
 

blatul

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Puneţi ouăle, coaja de lămâie, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 10 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
  • Încorporaţi făina folosind un tel sau o spatulă.
  • Turnaţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 15-20 minute. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios.
  • Desprindeţi cu grijă blatul de hârtia de copt. Dacă este nevoie ajutați-vă de o paletă mai lată. După ce l-ați desprins, rulați blatul cât mai strâns în aceeași hârtie în care l-ați copt. Eventual, fixați sulul cu câteva elastice, apoi lăsați blatul sa se răcească așa, rulat cât timp vă ocupați de umplutură.

crema

  • Frişca trebuie să fie rece înainte să vă apucaţi de făcut crema. Asiguraţi-vă că a stat cel puţin 3 ore la frigider şi de asemenea, castronul şi telurile mixerului ar trebui să fie reci. E bine să le ţineţi şi pe ele cel puţin 30 de minute la frigider.
  • Bateţi frişca cu jumătate din cantitatea de zahăr pudră întâi la viteză mică, apoi puteţi mări viteza şi bateţi doar până când frişca s-a întărit şi nu mai cade de pe teluri. Nu bateţi mai mult, pentru că riscaţi să se transforme în unt.
  • Spre deosebire de frişcă, mascarpone nu trebuie să fie rece, ci cât mai aproape de temperatura camerei, pentru a se lucra mai uşor cu el, altfel e foarte tare şi compact, aproape ca untul.
  • Amestecaţi brânza mascarpone cu restul de zahăr şi cu seminţele de vanilie.
  • Încorporaţi frişca bătută în crema de mascarpone.
  • Păstraţi deoparte câteva linguri de cremă pentru decor.

asamblarea

  • Desfaceţi cu grijă blatul, întindeţi crema în strat uniform, având grijă să păstraţi pe una din margini cam 2 cm liberi, fără cremă.
  • Peste cremă puneţi căpşunile tăiate cubuleţe.
  • Rulaţi blatul cu marginea lăsată liberă către exterior.
  • Aşezaţi rulada pe un platou şi daţi-o la rece cât timp vă ocupaţi de glazura de ciocolată.

decor

  • Puneţi ciocolata la topit.
  • Când ciocolata s-a topit, o amestecaţicu uleiul, apoi o turnţi peste ruladă.
  • După ce ciocolata se întăreşte, decoraţi rulada cu crema păstrată deoparte, căpşuni, flori si frunze proaspete de mentă.
  • Lăsaţi rulada la frigider cel puţin 3 ore înainte de servire.
  • Feliaţi prăjitura cu un cuţit cu lamă subţire şi bine ascuţită.
Nutrition Facts
Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni
Amount per Serving
Calorii
396
% Daily Value*
Grăsimi
 
33
g
51
%
Colesterol
 
178
mg
59
%
Carbohidrați
 
20
g
7
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
17
g
19
%
Proteine
 
6
g
12
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Crumble cu capsuni si fulgi de ovaz
    Crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz
  • Prăjitură cu mascarpone și gem de căpșuni (fără coacere)
    Prăjitură fără coacere cu mascarpone și gem de căpșuni
  • prajitura cu capsuni si crema de branza
    Prăjitură rapidă cu brânză dulce și căpșuni
  • inghetata de capsuni cu lapte condensat
    Înghețată de căpșuni cu lapte condensat
376 shares

Comentarii

  1. Simona a zis

    mai 18, 2025 at 12:53 pm

    5 stars
    O rețetă pe cât de simplă, pe atât de perfectă! Și nu poți da greș niciodată. Mulțumesc!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 19, 2025 at 6:06 am

      Așa este, ruladele sunt ușor de făcut și cu ele mergi mereu la sigur.
      Simona dragă, mă bucur că ți-a plăcut varianta aceasta.
      Mulțumesc și eu pentru comentariu!

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.