Un crumble de căpșuni proaspete este desertul suprem de vară. Imaginați-vă o mulțime de fructe aromate învelite cu o crustă crocantă de ovăz, cu gust de unt bun și aromă de vanilie. Dacă peste acest minunat crumble fierbinte, se așază un glob de înghețată, cu siguranță va fi cel mai delicios desert și nu veți dori să îl ratați!
Mergi direct la:
Ce este crumble?
Numele acestui desert vine din limba engleză, unde "to crumble" înseamnă "a fărâmița" și descrie perfect modul în care se pregătește crusta crocantă. Desertul nu are corespondent în limba română, așa că a fost preluat cu denumirea englezească.
Crumble a devenit foarte popular în Marea Britanie în timpul celui de al Doilea Război Mondial, fiind o alternativă economică la plăcintele cu fructe din cauza penuriei de ingrediente.
Când am musafiri, îmi place să transform acest desert simplu într-o prăjitură sau într-o tartă crumble, care se poate face cu orice fructe.
Ingrediente
stratul aromat de fructe
- căpșuni - proaspete sau congelate
- zahăr brun - pentru că are o aromă deosebită, de caramel, care se potrivește minunat cu fructele
- amidon - are rolul de a absorbi siropul lăsat de fructe în tavă
- suc și coajă de lămâie - pentru un plus de aromă și un pic de aciditate
- unt - pentru uns tava
crusta crocantă
- unt rece - cu 82% grăsime
- făină - indiferent de tip
- fulgi de ovăz - folosim fulgi de ovăz mari, laminați, care vor deveni ușor crocanți în cuptor. Fulgii de ovăz moi nu sunt potriviți în această rețetă.
- zahăr brun - pentru aroma sa de caramel
- caju crud - pentru că are o aromă blândă și este crocant
- sare - potențează toate aromele din crustă
- vanilie - puteți folosi semințele unei păstăi, extract, pastă de vanilie sau zahăr Bourbon.
opțional - pentru servire
- înghețată - de preferat de vanilie
- frișcă naturală bătută
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Le mulțumesc prietenilor mei de la Solaris Plant care mi-au pus la dispoziție ingredientele pentru această rețetă ❤️
Cum se face crumble cu căpșuni
Un crumble nu te va ține prea mult în bucătărie. Ai nevoie de doar 10 minute să amesteci ingredientele și 40-45 de minute la cuptor.
Nu ai nevoie de niciun aparat de bucătărie, nici măcar de cântar, pentru că la această rețetă poți varia ingredientele fără să strici desertul 😉
Pasul1 - stratul aromat de fructe
- Dacă aveți căpșuni micuțe, le puteți lăsa întregi. Dacă sunt mai mari, le tăiați jumătăți sau sferturi, apoi le stropiți cu suc de lămâie.
- Amestecați căpșunile cu zahăr brun, coajă rasă de lămâie, amidon și le puneți într-o tavă unsă cu unt.
Pasul 2 - crusta crocantă
- Tăiați untul rece în cubulețe mici. Mărunțiți nucile caju cu un cuțit sau cu un chopper electric.
- Puneți într-un bol toate ingredientele pentru crustă. Folosiți-vă mâinile pentru a amesteca ingredientele până când untul este încorporat și obțineți un aluat sfărâmicios, care curge printre degete și în care se mai văd mici bucățele de unt.
- Presărați aluatul peste căpșunile din tavă.
Pasul 4 - coacerea și servirea
- Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-45 de minute. Crumble este gata când fructele s-au înmuiat și s-au transformat în gem, iar crusta crocantă s-a rumenit ușor și a devenit aurie.
- Scoateți crumble din cuptor și lăsați-l 5 minute deoparte. Se servește cald, opțional cu o înghețată la alegere sau cu un moț de frișcă naturală.
Ce puteți schimba în rețetă
Rețeta de crumble de căpșuni se poate adapta foarte ușor în funcție de preferințe și de ingredientele disponibile. Iată ce înlocuiri puteți face:
- alte fructe - în loc de căpșuni puteți folosi: mere, piersici, afine, prune, cireșe sau puteți combina mai multe tipuri de fructe.
- fructe congelate - puteți folosi orice fel de fructe congelate și nu este nevoie să le decongelați înainte
- amidon - îl puteți înlocui cu o cantitate dublă de făină albă.
- fără gluten - dacă aveți intoleranță la gluten, puteți renunța la făină sau puteți folosi o făină fără gluten. În mod normal, fulgii de ovăz nu conțin gluten, dar pot fi contaminați dacă sunt procesați în aceleași unități în care se procesează și cereale care conțin gluten, cum ar fi grâul, secara și orzul. Verificați eticheta!
- alte nuci - dacă nu aveți caju, îl puteți înlocui cu alune de pădure, migdale sau nuci.
- unt - pentru varianta vegană sau de post a acestui desert, puteți înlocui untul cu un unt de cocos sau cu alt unt vegetal.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz
Rețeta Video
Ingrediente
stratul de fructe
- 1 kg căpșuni
- 50 g zahăr brun Solaris
- 1 lingură amidon de porumb
- coaja rasă de la ½ de lămâie
crusta crocantă
- 150 g făină
- 50 g fulgi de ovăz Solaris
- 50 g caju crud Solaris
- 80 g zahăr zahăr brun Solaris
- 10 g zahăr Bourbon
- 100 g unt (82% grăsime)
- un praf de sare
în plus
- 1 linguriță unt (pentru uns tava)
Instrucțiuni de preparare
stratul de fructe
- Dacă aveți căpșuni micuțe, le puteți lăsa întregi. Dacă sunt mai mari, le tăiați jumătăți sau sferturi, apoi le stropiți cu sucul de la ½ de lămâie.
- Peste căpșuni puneți: zahăr brun, coaja rasă de la ½ de lămâie și amidon. Amestecați și le puneți într-o tavă unsă cu unt.
crustă crocantă
- Tăiați untul rece în cubulețe mici. Mărunțiți nucile caju cu un cuțit sau cu un chopper electric.
- Puneți într-un bol toate ingredientele pentru crustă. Folosiți-vă mâinile pentru a amesteca ingredientele până când untul este încorporat și obțineți un aluat sfărâmicios, care curge printre degete și în care se mai văd mici bucățele de unt.
- Presărați aluatul peste căpșunile din tavă.
coacere și servire
- Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-45 de minute. Crumble este gata când fructele s-au înmuiat și s-au transformat în gem, iar crusta crocantă s-a rumenit ușor și a devenit aurie.
- Scoateți crumble din cuptor și lăsați-l 5 minute deoparte. Se servește cald, opțional cu o înghețată la alegere sau cu un moț de frișcă naturală.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mariana a zis
Multumesc pentru minunatele retete, sunt foarte gustoase. De abia astept urmatoarele retete.
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mult drag! Mă bucur mult că vă plac rețetele mele ❤️