Rețeta simplă și rapidă de brioșe glazurate cu iaurt și căpșuni. O încântare la micul dejun, mai ales pentru copii.
Parcă niciodată nu mi-au ieşit atâtea căpşuni în cale şi parcă niciodată pofta mea de ele n-a fost mai mare decât anul ăsta. Le găsesc peste tot în drumul meu, la micile aprozare dar şi la marile magazine, nici nu e nevoie să ajung până în piaţă după ele.
Până acum vreo 2-3 ani, căpşunile astea, apărute în afara sezonului lor normal de coacere, nu aveau nici un gust, parcă nici măcar nu miroseau a căpşuni. De la un timp însă, ceva s-a schimbat. Că o fi soiul, că o fi modul de cultivare, nu mă pricep, doar mă bucur de fenomen. Acum şi căpşunile timpurii sunt dulci şi parfumate. Numai bune de inclus în reţete aromate 🙂
Cea mai recentă reţetă în care am inclus căpşunile au fost nişte brioşe glazurate cu iaurt, gătite de primăvară şi cochete nevoie mare!
Şi tie îţi plac căpşunile? Aici găseşti mai multe reţete cu căpşuni!
Brioşele astea sunt aşa de pufoase, iar când dai peste bucăţelele de căpşuni în interior, ce încântare! Glazura e foarte aromată, lipicioasă, irezistibilă!
Brioşele glazurate cu iaurt şi căpşuni merg de minune în orice moment al zilei şi lângă orice băutură vă e pe plac fie că e ceai, cafea sau pur şi simplu lapte. Iar copiii, mai ales ei, le vor adora!
Mod de preparare brioşe glazurate cu iaurt şi căpşuni
Nu e nimic greu la reţeta de brioşe de azi. Un aluat cu iaurt, bucăţele de căpşuni proaspete şi o glazură clasică şi uşoară, făcută din zahăr pudră frecat cu puţin piure de căpşuni.
Dacă intenţionaţi să renunţaţi la glazură - deşi eu nu vă sfătuiesc, pentru că e tot farmecul acestei reţete - poate că veţi dori să măriţi puţin cantitatea de zahăr din compoziţie. Gustaţi puţin din aluat înainte să îl turnaţi în forme şi decideţi, în funcţie de gusturile voastre.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Brioşe glazurate cu iaurt şi căpşuni
Ingrediente
- 3 ouă
- 90 zahăr
- 100 g iaurt
- 50 g unt topit si răcit
- coaja rasă de la ½ de lămâie
- 200 g făină
- 8 g praf de copt
- un praf de sare
- o mână de căpşuni proaspete
glazura
- 100 g zahăr pudră
- 50 g căpşuni
decor
- căpşuni proaspete
- flori comestibile
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu unt o formă de brioşe sau folosiţi hârtiuţe speciale. Eu prefer să ung forma cu unt. Dacă folosiţi forme din silicon, acestea nu trebuiesc unse cu nimic.
- Mixaţi ouăle împreună cu zahărul până se albesc şi îşi dublează volumul.
- Adăugaţi iaurtul, coaja de lămâie şi untul topit şi răcit şi mixaţi din nou să le încorporaţi.
- Turnaţi făina amestecată cu sarea şi praful de copt şi încorporaţi-le în compoziţia de ouă de mai sus.
- Tăiaţi căpşunile cubuleţe, puneţi-le în aluat şi amestecaţi uşor cu o lingură să le distribuiţi uniform.
- Distribuiţi compoziţia în cele 10 forme şi daţi tava la cuptor pentru 20-25 de minute, până când brioşele încep să se rumenească. Puteţi face testul cu scobitoarea, dar e posibil să nimeriţi într-o căpşună şi să vă deruteze rezultatul.
- Lăsaţi brioșele să se răcorească puţin în tavă, apoi le scoateţi cu grijă pentru că sunt foarte fragede şi se rup uşor.
glazura
- Pasaţi căpşunile la blender sau chopper.
- Puneţi zahărul pudră într-un castronel şi începeţi să turnaţi piureul de căpşuni amestecând continuu să nu rămână cocoloaşe. Zahărul pudră din magazine are uneori şi un procent de amidon. E posibil să aveţi nevoie de încă puţin lichid. În acest caz, puteți adăuga o linguriţă de apă rece sau de lapte.
- Turnaţi glazura peste fiecare brioşă (brioşele trebuie să fie răcite complet) şi lăsaţi apoi glazura să se usuce timp de cel puţin 2 ore înainte de servire.
- Decoraţi cu jumătăţi de căpşuni şi flori comestibile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Cristina a zis
Se pot folosi și fructe congelate? Dacă da, sunt proporțiile la fel și fructele trebuiesc decongelate înainte?
Iuliana Sbîrnea a zis
Da, puteți folosi și fructe congelate. Eu le decongelez înainte pentru că de obicei lasă destul de multă apă care înmoaie aluatul.
Magda a zis
Este rețeta mea preferată de brioșe 😃. Eu le-am făcut cu fructe de pădure, fără glazura, dar s-au topit imediat. Așa mi se întâmplă de fiecare dată cînd gatesc ceva de la tine. Și sunt foarte bucuroasa pentru că am adaptat-o foarte usor pentru regim. Congrats!
Iuliana a zis
Buna Magda! Tare ma bucur ca v-au placut briosele!
Multumesc mult pentru mesaj 🙂
Antonia a zis
Miam miam, le incerc curand!! Arata senzational! Uite ce idee buna, eu cu zahar pudra faceam glazuri dar doar cu suc de portocala sau lamaie, cu piure de capsuni nici nu imi trecuse prin cap...super!
Iuliana a zis
Sper sa-ti placa! Glazura aia face toti banii! 🙂
Antonia a zis
Gata, foarte bune, raman pe lista mea de briose, care nu e prea bogata(putine imi ies cum vreau eu). Ideea de glazura e fantastic de buna! Deci nota 10 cu felicitari!
Iuliana a zis
Ma bucur din suflet ca v-au placut! Asta e bucuria mea de azi!
Multumesc mult pentru mesaj, Antonia! 🙂