Această prăjitură fără coacere cu mascarpone, gem de căpșuni și ciocolată nu te ține lângă aragaz, dar va fi delicioasă și plină de arome!
E vară, e cald, cui îi arde să aprindă cuptorul? Dar să recunoaștem că ne dorim, totuși, ceva bun și dulce la desert, nu-i așa? Am rețeta perfectă pentru această situație! O prăjitură fără coacere, cu blaturi din pișcoturi de șampanie și o cremă de mascarpone cu aroma fructelor preferate.
Prăjitura noastră va fi foarte arătoasă, dar mai ales va fi delicioasă. Bonus: se face incredibil de ușor și are destul de puține ingrediente, veți vedea! 😉
Mergi direct la:
Ingrediente pentru rețeta de prăjitură fără coacere cu mascarpone și gem de căpșuni
Ca la fiecare rețetă, e important să știm care sunt ingredientele de bază, cele care nu pot lipsi din această rețetă de prăjitură rapidă și ce anume se poate înlocui cu altceva sau ce putem adapta după gusturile noastre:
- pișcoturi de șampanie - ele sunt baza prăjiturii și salvarea noastră pentru că ne scutesc să aprindem cuptorul în aceste zile fierbinți. Se găsesc peste tot și nici nu sunt foarte scumpe.
- mascarpone - este ingredientul de bază pentru crema acestei prăjituri. Avem nevoie de 500 g.
- smântână pentru frișcă - vorbim despre smântână naturală, cu cel puțin 30% grăsime și nu de frișcă vegetală! O găsim în magazine, de obicei ambalată la cutiuțe de carton de 200 ml.
- gemul preferat - cu siguranță aveți câteva borcane de gem în cămară, fie din producția de anul acesta, fie rămase de anul trecut. Alegeți un gem aromat și cu o culoare plăcută. Folosim aprox. 250 g de gem. Eu am preferat un gem de căpșuni, dar la fel de bine merge și unul de zmeură, de caise sau de afine. Gemul trebuie să aibă consistență normală, cu cât e mai gros, mai bine legat, cu atât mai bine! Evitați gemurile care sunt prea fluide ca să nu riscați ca acestea să înmoaie prea mult crema. Din punctul meu de vedere, dacă gemul are și bucăți de fructe prin el, e minunat!
- zahăr pudră - combinația de mascarpone, frișcă și gem e posibil să nu fie suficient de dulce pentru gusturile voastre. Gustați crema după ce mixați toate ingredientele și decideți dacă vă mulțumește gustul sau mai este nevoie să adăugați zahăr. Zahărul pudră se dizolvă imediat, deci poate fi adăugat fără probleme.
- extract de vanilie - pentru că aroma vaniliei se potrivește de minune aproape în orice desert. Firește că o puteți înlocui cu o altă aromă care vă place sau care se potrivește mai bine cu crema voastră. De exemplu, dacă aș folosi gem de caise, cred că mi-ar plăcea o aromă de rom sau de migdale.
- ciocolată neagră - o folosim la glazura prăjiturii. Puteți folosi și ciocolată cu lapte sau ciocolată amăruie, dar cea neagră, în combinație cu smântâna pentru frișcă zic eu că echilibrează cel mai bine aromele din prăjitura aceasta.
- fructe proaspete, mentă, busuioc - eu am decorat prăjitura cu căpșuni pentru că am folosit gem de căpșuni. Ar fi drăguț ca decorul să reflecte aromele din interior. Câteva frunzulițe de mentă proaspătă și busuioc roșu, merg și ele de minune la decor.
Ce puteți schimba la rețetă
- blatul - dacă nu aveți pișcoturi de șampanie, puteți face rapid un blat de ruladă din pandișpan, pe care să îl tăiați la dimensiunile potrivite pentru forma voastră
- crema - pentru umplutură puteți folosi o cremă de mascarpone cu vișine sau cu alte fructe
- decor - puteți decora prăjitura și cu ciocolată albă topită sau cu ciocolată rasă dacă nu vreți să o topiți
Alte rețete de prăjituri fără coacere pe care să le încercați
Rețetele de prăjituri simple, rapide și care se pot face fără să aprinzi cuptorul sunt întotdeauna binevenite, nu-i așa? Vă las mai jos câteva idei de deserturi cu muncă puțină, dar efect maxim. Sper să vă fie de folos și că veți dori să le încercați:
- prăjitură cu pișcoturi și banane
- prăjitură cu cremă de ciocolată, ricotta și fructe din compot
- Tiramisu la pahar
- napolitane cu cremă caramel și nuci
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură fără coacere cu mascarpone și gem de căpșuni
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
dimensiuni tavă 20x10x10 cm
- 500 g mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă ((min 30% grăsime))
- 250 g gem de căpșuni
- 1 linguriță extract de vanilie
- 18 buc pișcoturi de șampanie
- zahăr pudră - opțional, după gust
glazura
- 70 g ciocolată neagră
- 70 ml smântână pentru frișcă ((min 30% grăsime))
decor
- 100 g căpșuni proaspete
- frunze de mentă/busuioc roșu
Instrucțiuni de preparare
- Puneți într-un bol mascarpone și smântâna pentru frișcă. Mixați până când aveți o cremă omogenă care își păstrează bine forma.
- Adăugați gemul și mixați din nou doar cât să omogenizați crema. Gustați crema și dacă o doriți mai dulce, adăugați zahăr pudră după gust.
- Dați deoparte 5-6 linguri de cremă pentru decor. Păstrați-o la frigider până când aveți nevoie de ea.
- Îmbrăcați tava în folie alimentară lăsând marginile mai lungi. Vom acoperi prăjitura cu ele.
- Așezați 6 pișcoturi pe fundul formei, apoi jumătate din crema rămasă. Din nou un strat de pișcoturi și peste el restul de cremă.
- Ultimul strat va fi de pișcoturi.
- Acoperiți prăjitura cu marginile foliei alimentare și dați tava la frigider pentru cel puțin 6 ore, de preferat de pe o zi pe alta.
- Dacă lăsați suficient timp prăjitura la frigider, pișcoturile vor avea timp să se înmoaie perfect în contact cu crema. Dacă vă grăbiți și vreți să serviți prăjitura mai repede, atunci e de preferat să înmuiați pișcoturile pentru 1 secundă în zeamă de compot sau un sirop făcut din apă și zahăr.
- A doua zi, răsturnați prăjitura pe un platou și o îmbrăcați pe toate părțile cu crema păstrată deoparte pentru decor.
glazura
- Puneți ciocolata tăiata cuburi într-un vas și peste ea puneți smântâna pentru frișcă.
- Topiți ciocolata la bain marie sau la microunde. Trebuie să obțineți un amestec fluid, omogen, de consistența unei smântâni lichide.
- Lăsați glazura să se răcească înainte să o turnați peste prăjitură.
- Turnați glazura peste prăjitura îmbrăcată în cremă și lăsați-o să curgă puțin și pe margini.
- Decorați prăjitura cu jumătăți de căpșuni, frunze de mentă proaspătă și de busuioc roșu.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Simona Pană
Prăjitura este (a fost ????)foarte gustoasa și aspectuoasă! Ciocolata, căpșunile și menta sunt o combinație excelentă de culoare și gust!
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur foarte mult că a avut succes! Să vă fie de bine!