Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Fără carne

Gălbiori la tigaie cu usturoi și mărar

Publicat la 30 iulie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 3 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

334 shares
Mergi la rețetă

Povestea începe în piața centrală din Galați, unde pentru prima dată am văzut în mod constant, adică mai multe zile la rând, lăzi întregi cu hribi și gălbiori de vânzare. Până anul acesta cumpăram gălbiorii din supermarketuri, căci la noi în piață foarte rar dădeam de ei. Foarte rar, spre niciodată, ca să fiu sinceră. S-or fi prins comercianții că noi, dunărenii, mai mâncăm și altceva decât pește. Ce bine!

Gălbiori la tigaie cu usturoi

Avem așadar gălbiori proaspeți și buni, am cumpărat un kilogram și am venit fericită cu ei acasă. Înainte de toate i-am studiat, i-am adulmecat și m-am minunat de ei. Sunt galbeni (firește! 😀 ) și miros mi-nu-nat a pământ reavăn, a vară și a umbră deasă. A pădure răcoroasă.

I-am împărțit în două. Cu jumătate de kilogram am făcut rețeta de azi, iar cealaltă jumătate i-am pregătit în alt mod, cu orez și ceapă verde la cuptor. Vă arăt și cealaltă rețetă cât de curând.

Gălbiori la tigaie cu usturoi

Mod de preparare gălbiori la tigaie cu usturoi și mărar

După ce am admirat, mirosit și fotografiat frumusețe de gălbiori, am trecut la partea mai puțin romantică a rețetei: la spălat și curățat. Cineva trebuie să facă și "the dirty job", nu-i așa?

Se spune că pentru lucrurile bune trebuie să muncești (mai) mult. Așa și cu gălbiorii. Dacă vreți să vă bucurați de aroma lor nemaipomenită, trebuie să vă înarmați cu puțintică răbdare și atenție. Gălbiorii sunt plini de toate cele: de nisip, firicele de pământ, de paie, bețe, sau frunze uscate. Oricât i-ați băga sub jet de apă, până nu îi luați la mână nu rezolvați problema. Plus că va trebui să mai tăiați codițele pe ici, pe colo dacă-s uscate sau ofilite. Dar efortul vă va fi răsplătit, promit!

Gălbiori la tigaie cu usturoi

După ce ați spălat gălbiorii și i-ați lăsat la scurs, mai departe totul devine floare la ureche! Căliți ceapa în amestec de unt și ulei (renunțați la unt dacă vreți o rețetă vegană sau țineți post), adăugați gălbiorii, condimentați simplu cu sare și piper și lăsați-i să se gătească. Ar trebui să fie gata cam în 15-20 de minute, depinde cât sunt de tineri.

Gălbiori la tigaie cu usturoi

După ce gălbiorii s-au gătit, toată cheia succesului stă în aroma de usturoi care-i pătrunde și în mărarul presărat deasupra care ne desăvârșește opera. Serviți-i calzi, cu mămăliguță, cu piure de cartofi sau simpli, puși pe o felie de pâine de casă dospită cu maia naturală. Raiul pe pământ, vă spun!

Vă las mai jos încă două rețete cu gălbiori, simple și delicioase pe care poate vreți să le încercați vara aceasta. Nouă ne-au plăcut mult. De fapt ne place tot ce e cu gălbiori 🙂

  • Omletă cu gălbiori și mărar 
  • Paste cu gălbiori și sos de roșii

Gălbiori la tigaie cu usturoi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Gălbiori la tigaie cu usturoi

Gălbiori la tigaie cu usturoi și mărar

5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 500 g gălbiori proaspeți
  • 50 ml ulei
  • 50 g unt (înlocuiți cu ulei dacă doriți o rețetă vegană sau țineți post)
  • 5-6 fire de ceapă verde
  • 3-4 căței de usturoi
  • sare și piper după gust
  • mărar proaspăt pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Gălbiorii se curăță de impurități și se spală foarte bine sub jet de apă.
  • Dacă aveți gălbiori mai mari, tăiați-i mai mărunt, dacă sunt mici, lăsați-i întregi.
  • Puneți uleiul și untul în tigaie, iar când acestea sunt încinse adăugați ceapa verde tocată mărunt.
  • Lăsați ceapa să se călească 1-2 minute, doar până când se înmoaie puțin, apoi puneți gălbiorii, sare și piper și amestecați de câteva ori.
  • Gălbiorii se vor înmuia și vor lăsa destul de multă apă, nu e nevoie să mai adăugați.
  • Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați gălbiorii să se gătească. Ar trebui să fie gata în 15-20 de minute.
  • Între timp tocați usturoiul mărunt (sau îl treceți prin presă) și îl presărați în tigaie, peste gălbiori.
  • Puneți din nou capacul și mai lăsați tigaia pe foc 2-3 minute să se întrepătrundă aromele.
  • Serviți gălbiorii cât sunt calzi, cu mămăliguță sau piure de cartofi, presărați cu mărar proaspăt tocat.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Gălbiori la tigaie cu usturoi

Poftă bună la gălbiori la tigaie cu usturoi și mărar!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
334 shares

Comentarii

  1. tomescu a zis

    iulie 18, 2023 at 7:49 pm

    ciupercile nu se lasa la foc mai mult de 20 minute, pentru ca se intaresc

    Răspunde
  2. Marinela a zis

    august 17, 2022 at 4:07 pm

    Si reteta a doua unde e?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      august 17, 2022 at 9:26 pm

      Aici https://bucate-aromate.ro/2018/08/galbiori-cu-orez-si-ceapa-verde/

      Răspunde
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x