• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Pilaf de creveți cu șofran și vin alb

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 12 mart. 2024 · Publicată: 3 sept. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 5 comentarii
177 shares
Mergi la rețetă

V-am mai povestit eu că am crescut pe malul gârlei, la propriu. Când eram eu mică, pe malurile Dunării era o întreagă rețea de bălți. Pe la sfârșitul anilor '80 cele mai multe bălți au fost secate și "redate" agriculturii. Dar până atunci, au hrănit sate întregi din sudul țării. Printre ele, din fericire a fost și satul bunicilor mei.

Așa se face că am crescut cu multe mâncăruri din pește, scoici sau raci care astăzi fie nu se mai fac, fie sunt considerate delicatese . V-am povestit deja pe blog despre supa de scoici cu roșii coapte a bunicii mele. Și tot bunica făcea un super-mega delicios pilaf de raci.

Toată vara am așteptat să găsesc raci la pescărie, așa cum am găsit mereu în anii trecuți. Anul ăsta, nu știu de ce, n-a fost chip să găsesc raci, așa că într-o bună zi, m-am gândit să reinventez și să modernizez rețeta bunicii mele folosind ce se găsește acum cu ușurință și anume...creveți. Asta e, ne adaptăm vremurilor! Nu că m-aș plânge, pilaful meu cu creveți a fost absolut delicios, de aceea a și ajuns pe blog să vi-l arăt și vouă.

Pilaf de creveti cu sofran

Rețeta începe desigur, cu niște creveți, dar și cu câteva fire de șofran care vor aroma și care vor colora atât de frumos orezul. Dacă nu obișnuiți să folosiți șofran, să știți că arată ca niște "scame" 😀 Dă o aromă subtilă preparatelor în care este adăugat și mai ales o culoare galbenă minunată.

Îl găsiți în magazinele mari ambalat în pliculețe lucioase și colorate, ca orice condiment. Unele firme îl pun într-un pliculeț mai mic pe care îl veți găsi în interiorul plicului mare. Altele îl pun într-o cutiuță minusculă cum vedeți în fotografia de mai jos. Ambele variante sunt la fel de bune și fac aceeași treabă. Eu v-am spus amănuntele astea doar ca să știți la ce vă așteptați dacă pipăiți plicul cu șofran.

Sofran

Poate că vi se pare destul de scump pliculețul cu șofran. De altfel se spune despre el că este cel mai scump condiment din lume. Dar are și avantaje: are termen de valabilitate foarte lung, nu trebuie să îți faci griji că expiră curând și se folosește în cantități extrem de mici. La o rețetă de orez, de exemplu, 2-4 firicele sunt suficiente. Șofranul pe care îl vedeți în cutiuța de mai sus îmi ajunge pentru 6-7 rețete, poate chiar mai mult.

Din câte am citit, fiind atât de scump, șofranul este și printre cele mai contrafăcute condimente. Așa că atenție de la ce magazine și de la ce firme îl cumpărați. Cred/sper că în cazul șofranului, un magazin cunoscut și un brand de condimente cunoscut, sunt o garanție a calității. E bine să cumpărați filamente de șofran (firicele) și nu șofran măcinat sau pudră.

Cu șofran, mai puteți aromatiza și cușcuș-ul, pâinea, supele, peștele sau preparatele din carne. E bun la casa omului și atunci când vrei să colorezi în mod natural o băutură sau un aluat de post, de exemplu. De altfel acum există și praf de copt cu șofran care colorează frumos preparatele în care este folosit.

Pilaf de creveti cu sofran

Despre creveți...mare lucru nu mai e de zis. Se găsesc literalmente pe toate cărările și sub toate formele: proaspeți, prefierți sau congelați. Luați de care doriți. Firește că cei proaspeți sunt incomparabil mai buni, dar eu am mereu creveți în congelator pentru că se gătesc foarte repede și mă salvează de multe ori, așa că i-am folosit și de data aceasta.

Pilaf de creveti cu sofran

Mod de preparare pilaf de creveți cu șofran și vin alb

Modul de preparare este foarte simplu. Pilaful va fi cremos datorită untului și foarte aromat datorită creveților, șofranului și vinului alb pe care vă sfătuiesc să nu cumva să îl omiteți din rețetă. Are rostul lui și fără el pilaful ăsta nu va fi la fel de savuros 😉

Pilaf de creveti cu sofran

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pilaf de creveti cu sofran

Pilaf de creveți cu șofran și vin alb

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 450 g creveți
  • 200 g orez
  • 100 ml vin alb
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței de usturoi
  • 50 g unt
  • 3-4 fire de șofran (sau 4-5 dacă vreți o aromă sau o culoare mai intensă)
  • 600 g stock (supă de legume (sau apă plată) fierbinte)
  • sare și piper după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă aveți deja un stock (supă) de legume la frigider, puneți-o la încălzit împreună cu 3-4 fire mici de șofran. Supa trebuie să fie fierbinte când începem să o adăugăm în orez. Dacă nu aveți stock de legume, faceți același lucru cu apa plată.
  • Puneți untul într-o tigaie încăpătoare și îl încălziți până se topește, cu grijă să nu se ardă.
  • Adăugați creveții, sare și piper și lăsați-i să se gătească scurt, câte 2 minute pe fiecare parte.
  • Scoateți creveții cu o paletă și păstrați-i într-un castron acoperiți cu capac. În untul aromat căliți ceapa și usturoiul tocate mărunt.
  • Când ceapa începe să devină sticloasă, adăugați vinul alb și amestecați de câteva ori. Alcoolul se va evapora, dar aroma vinului va rămâne în tigaie.
  • Adăugați orezul spălat și amestecați de câteva ori să se rumenească puțin dar fără să se lipească de tigaie.
  • Începeți să turnați puțin câte puțin supa fierbinte peste orez. Pe măsură ce orezul începe să se umfle, mai adăugați supă, amestecați și tot așa.
  • Orezul va fi gata în aproximativ 20 de minute.
  • Cu 5 minute înainte să fie gata orezul, adăugați creveții păstrați deoparte.
  • Serviți pilaful de creveți cald, decorat cu pătrunjel proaspăt.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Pilaf de creveti cu sofran

Poftă bună la pilaf de creveți cu șofran și vin alb!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
177 shares

Comentarii

  1. Mirela Sandica a zis

    septembrie 03, 2018 at 3:24 pm

    5 stars
    Ca să vezi cât de mică e lumea. În general, dar și cea a bucatelor. Eu gătesc de mulți ani acest tip de pilaf, cu mici diferențe. Sunt de mulți ani în Italia și pot să-ți spun că aici se face un fel de 'rizoto con gamberi' foarte asemănător și foarte, foarte bun. Singurele diferențe sunt că imediat după ce se stinge focul, italienii pun o 'nucă' de unt și amestecă repede ca să se facă cremos. Termenul se numește 'mantecare'. Si, de-asemenea, unii pun și puțin pareggiano (parmezan), care ii da un gust deosebit. Felicitări! E un pilaf deosebit și foarte bun. 👏

    Răspunde
    • Mirela Sandica a zis

      septembrie 03, 2018 at 6:46 pm

      Vroiam să scriu 'parmigiano'. 🙏 😇

      Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 03, 2018 at 9:25 pm

      Da, sunt multe retete asemenatoare sau inrudite in bucatariile noastre 🙂 M-am gandit si eu sa pun parmezan la final, dar m-am gandit ca acopera gustul fin de sofran si am renuntat.

      Răspunde
  2. Suzana a zis

    septembrie 03, 2018 at 1:47 pm

    5 stars
    Sa stii ca vazusem plicuri cu sofran prin marketuri si nu stiam la ce se foloseste. Vorba ceea: ce stie taranul ce este sofranul! :))
    Acum stiu. Multumesc!
    Crevetii ii urasc desi imi place sa-i mananc, dar exact cum spui tu pentru ca au invadat pietele. Racii romanesti unde-or fi? pe alte plaiuri...

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 03, 2018 at 9:16 pm

      Dragoste si ura, intr-adevar, asa e si la mine cu crevetii 😀

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.