Timp estimat pentru citit: 7 minute
Ați băgat friptura în cuptor și nu știți ce garnitură ar fi mai potrivită lângă ea? Încercați această rețetă de garnitură de orez cu legume și parmezan! Orezul va fi cremos, pufos, cu arome blânde și va completa perfect orice fel de carne.
Orezul cu legume călite în unt și brânză rasă adăugată la final este garnitura pe care o fac cel mai des pentru că se potrivește nu doar lângă carne de porc sau de pui, ci și lângă pește sau fructe de mare. Puneți-o lângă o porție de creveți la tigaie sau sau lângă niște tentacule de caracatiță și îmi veți da drepatate!
Acest orez cu parmezan seamănă foarte bine cu un risotto, va fi untos, cremos și puțin lipicios, o încântare! E genul de mâncare pe care și copiii o adoră.
În plus, se gătește într-un singur vas, ce să-ți dorești mai mult!
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă, iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta de garnitură de orez cu legume și parmezan.
Câteva cuvinte despre alegerea ingredientelor:
- orez - puteți face garnitura aceasta cu orice fel de orez, dar rezultatele or fi diferite în funcție de tipul ales. Eu prefer să folosesc orez bogat în amidon, cum e cel pentru risotto.
- unt și ulei de măsline - fiecare aduce aroma lui în acest orez. În plus, folosite împreună, uleiul de măsline ridică punctul de fum al untului. Puteți folosi doar ulei, dacă nu aveți unt.
- legume - ceapă verde, morcov, rădăcină de păstârnac sau de pătrunjel.
- supă - puteți folosi supă de legume sau de carne (pui, vită). Dacă nu aveți supă, o puteți înlocui cu apă plată, dar firește, veți pierde din bogăția gustului.
- parmezan - ras fin, ca să se topească repede în orezul fierbinte. Aduce aromă delicioasă de brânză, e ușor picant, leagă orezul și îl face cremos.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem garnitură de orez cu parmezan - rețeta pas cu pas
Iată mai jos rețeta de orez cremos pentru garnituri în câțiva pași simpli și ușor de urmărit:
1. Într-o cratiță puneți să se încălzească untul și uleiul de măsline, apoi căliți aici morcovul și păstârnacul date pe răzătoarea cu găuri mari.
2. După 2-3 minute, când rădăcinoasele s-au înmuiat puțin, puneți și ceapa verde tocată mărunt și mai căliți încă 1 minut.
3. Puneți orezul și îl căliți pentru 2 minute amestecând continuu ca să se îmbibe cu aromele lăsate de legume în tigaie.
4. Dacă folosiți orez pentru pilaf, turnați toată supa și gătiți la foc mediu-mic. Dacă aveți orez pentru risotto, turnați supa puțin câte puțin și așteptați de fiecare dată ca orezul să absoarbă tot lichidul înainte să turnați din nou. În ambele cazuri, orezul ar trebui să fie gata în aprox. 20 de minute.
5. La final puneți parmezanul ras, sare și piper după gust și amestecați pentru ca brânza să se topească în orezul fierbinte. Serviți imediat.
Ce puteți înlocui în rețetă
Iată câteva idei:
- orez - dacă vreți să semene mai degrabă cu un pilaf. folosiți orez cu bob lung, de exemplu Basmati sau Jasmine. Dacă vă doriți sa fie ca un risotto, alegeți orez cu bob rotund, bogat în amidon, de exemplu Carnaroli sau Arborio.
- legume - Puteți adăuga și alte legume, după gustul vostru, de exemplu: ardei gras roșu, boabe de mazăre, cuburi de dovlecei, ciuperci sau frunze de spanac baby adăugate în ultimele minute de gătire.
- parmezan - se poate înlocui cu altă brânză, maturată, care se topește frumos, de exemplu cu un cheddar sau brânză Gouda. Puteți folosi și o mozzarella, se va topi minunat, dar nu va da aceeași aromă pregnantă ca o brânză maturată.
- condimente - pentru arome deosebite, încercați să adăugați busuioc sau oregano uscat, usturoi proaspăt (sau pudră de usturoi), fulgi de ceapă, fulgi de chilli
- verdeață - înainte de servire puteți adăuga pătrunjel sau mărar tocat fin pentru a a aduce o notă de prospețime în această garnitură orez
Cu ce poți servi aeastă garnitură de orez cu legume și parmezan
Ți-am făcut poftă, dar încă nu știi lângă ce să așezi această garnitură grozavă? Îți las mai jos câteva idei:
Cum se păstrează
Această garnitură de orez se poate păstra foarte bine la frigider până la cinci zile.
Puteți, de asemenea, să-l congelați într-un recipient etanș sau în porții individuale în pungi cu zip. Când vreți să îl serviți, îl dezghețați și îl puneți din nou în tigaie cu foarte puțină supă pentru a se încălzi.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Pentru cele mai bune rezultate, folosiți o felie de parmezan pe care să o radeți voi cât mai fin. Parmezanul ras pe care îl cumpărăm la punguțe este de calitate mai slabă și conține adesea aditivi care îl împiedică să ne dea acea textură delicioasă pe care o dorim.
Încearcă și alte rețete cu orez
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Garnitură de orez cu parmezan - rețeta potrivită lângă orice carne
Rețeta Video
Ingrediente
- 20 g unt
- 1 lingură ulei de măsline
- 4 fire ceapă verde
- 1 morcov
- 1 rădăcină de păstârnac
- 200 g orez ( cu bob lung sau pentru risotto)
- 500 ml supă caldă de legume (sau de carne, sau apă)
- 60 g parmezan ras
Instrucțiuni de preparare
- Într-o cratiță puneți să se încălzească untul și uleiul de măsline, apoi căliți aici morcovul și păstârnacul date pe răzătoarea cu găuri mari.
- După 2-3 minute, când rădăcinoasele s-au înmuiat puțin, puneți și ceapa verde tocată mărunt și mai căliți încă 1 minut.
- Puneți orezul și îl căliți pentru 2 minute amestecând continuu ca să se îmbibe cu aromele lăsate de legume în tigaie.
- Dacă folosiți orez pentru pilaf, turnați toată supa și gătiți la foc mediu-mic. Dacă aveți orez pentru risotto, turnați supa puțin câte puțin și de așteptați de fiecare dată ca orezul să absoarbă tot lichidul înainte să turnați din nou. În ambele cazuri, orezul ar trebui să fie gata în aprox. 20 de minute.
- La final puneți parmezanul ras, sare și piper după gust și amestecați pentru ca brânza să se topească în orezul fierbinte. Serviți imediat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu