Colăcei de post pentru parastase, pomeni, sărindare. Colăcei din aluat dospit. Colăcei din aluat de pâine. Colăcei pufoși, cu o formă frumoasă și ușor de făcut. Acești colăcei se duc la biserică la orice slujbă de pomenire a morților, alături de colivă, vin și prescuri.
Pomenirea celor dragi ai noștri, plecați într-o lume mai frumoasă ține nu doar de tradiția neamului românesc, ci este o datorie a fiecărui creștin.
Oricât de departe și de indiferente ți-au fost, poate, cândva mai la tinerețe aceste lucruri, vine o vreme când, după plecarea cuiva drag, te întorci inevitabil cu fața către cele sfinte și începi să înveți să faci lucrurile după rânduială și mai ales, încerci să le înțelegi rostul.
Obiceiurile în ceea ce privește pomenirea morților diferă mult de la o zonă a țării la alta, dar de obicei, conform rânduielilor, se merge la biserică cu colivă, colaci, prescuri și vin.
Cel puțin în ceea ce mă privește, să fac o colivă nu mi se pare deloc greu, dimpotrivă, în ciuda conotației ei triste, aș zică că mie mi-e drag să o fac.
Vezi aici rețeta mea de colivă, explicată pas cu pas.
Cu colacii în schimb, am avut mult timp o problemă. Aveam impresia că aceștia trebuiesc făcuți de cineva foarte priceput, că se fac greu și că necesită mult timp pe care eu nu îl am. Așa că de cele mai multe ori comandam la o patiserie din oraș un colac care de obicei era mult prea mare, lipicios și fără nici o noimă pe care ajungeam să îl dăm de colo până colo pentru că nu îl mânca nimeni. Vă sună cunoscut?
La un moment dat m-am decis să încep să fac eu colacii pentru biserică. Mi-am zis că la urma urmei să faci colăcei pentru pomenire nu poate fi mai greu decât să faci orice rețetă de pâine de casă. Și chiar așa și este! Dacă ați făcut vreodată pâine acasă, atunci înseamnă că deja știți cât de ușor se fac colăceii 🙂
La început îi făceam și eu tot dulci, precum cei de la patiserie. Erau, firește, mai buni ai mei decât cei cumpărați, dar cu timpul mi-am dat seama că cea mai bună variantă este cea a colăceilor din aluat de pâine albă, simpli, pe care să îi poată mânca omul la orice masă a zilei, cu orice.
Rețeta mea de colăcei este, așadar un aluat din făină albă, de pâine, dospit cu drojdie. Tradiția cere ca aluatul pentru colăcei să fie împletit, ca simbol al împletirii vieții și a morții. Cum nu sunt eu cine știe ce maestră în aluaturi sau împletituri, mi-am făcut un model al meu care e foarte ușor de lucrat și arată foarte frumos după coacere.
Practic, colăceii mei sunt niște bile de aluat, înconjurați de o "sfoară" împletită și decorați cu o cruce făcută tot din aluat. Simplu de tot, un model cu care nu ai cum să dai greș. Puteți vedea în fotografia de mai jos cât sunt de ușor de format acești colăcei de post pentru parastase.
Colăceii se lasă la dospit, ca orice aluat de pâine, iar înainte de coacere se ung cu un amestec de apă și făină și se presară cu semințe de mac sau de susan. În acest fel, semințele de mac vor sta la locul lor chiar și după coacere. Firește, dacă doriți, puteți renunța de tot la semințe, sau le puteți înlocui cu semințe de susan dacă vă plac mai mult.
Dacă nu e perioadă de post, puteți unge colăceii și cu un ou bătut și vor fi mai lucioși, mai rumeni și vor avea un aspect mai frumos.
Colăceii de post se coc precum pâinea, la temperatură de 200-210 grade timp de 30-35 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia, sau până când sunt frumos rumeniți.
Sunt pufoși, miros minunat a pâine caldă, sunt foarte aspectuoși și garantat se vor mânca până la ultima firimitură!
Din cantitățile scrise în formatul printabil de mai jos, veți obține 3 colăcei cam de mărimea unui pomelo. Dacă doriți, puteți face unul singur, mare sau 5-6 mai micuți. Sau puteți multiplica cantitățile în funcție de nevoile voastre.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 400 g făină tip 650
- 5 g drojdie uscată (am folosit Dr Oetker)
- 8 g de sare
- 1 linguriță de zahăr
- 2 linguri de ulei de măsline
- 250 ml apă călduță
- 1 linguriță semințe de mac
- încă puțină făină pentru blatul de lucru
Instrucțiuni de preparare
- În bolul robotului, sau în alt vas încăpător, amestecați făina cernută în prealabil, sarea, zahărul și drojdia uscată.
- Adăugați uleiul și apa și începeți să frământați cam 5 minute la robot, sau 8-10 minute la mână. Aluatul trebuie să fie omogen, elastic și să nu se mai lipească de mâini sau de pereții vasului.
- Acoperiți bolul cu o pungă de plastic (eu folosesc căști de duș de unică folosință) și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț și ferit de curent timp de aproximativ 40 de minute până când își dublează volumul.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și îl împărțiți în 3 părți. Eu am împărțit aluatul la ochi, nu am avut colăcei egali, dar dacă țineți la acest aspect, ideal ar fi să cântăriți aluatul ca să îl puteți împărți egal.
- Din fiecare bucată de aluat modelați o bilă cam de mărimea unui pumn și 2 suluri subțiri pe care le împletiți ca pe o sfoară. Așezați sfoara în jurul bilei de aluat, lejer, pentru a avea loc să mai crească. Deasupra modelați o cruce tot din aluat.
- După ce i-ați format, puneți colăceii în tava tapetată cu hârtie de copt și lăsați-i să mai crească acoperiți cu un prosop, timp de 20 de minute, cât timp se încălzește cuptorul.
- Aprindeți cuptorul la 200 de grade.
- Într-un castronel puneți 100 ml de apă și o lingură de făină. Amestecați să se omogenizeze.
- Cu o pensulă de patiserie, ungeți colăceii cu amestecul de apă și făină și presărați-i cu semințe de mac. Dacă nu e perioadă de post, îi puteți unge și cu un ou bătut, vor avea un aspect mai frumos.
- Coaceți colăceii timp de 30-35 de minute până când sunt frumos rumeniți. deasupra.
Bine de știut:
Eu am folosit de data aceasta Dr Oetker, de aceea nu am hidratat-o.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă, cumva rămâne vreun colăcel nemâncat, sau un colț de cozonac uscat sau poate niște pâine veche, să nu cumva să le aruncați! Puteți face din ele o budincă de cozonac absolut delicioasă. Vă las mai jos rețeta în format video.
Cristina a zis
Excelenta reteta!
Iuliana a zis
Mulțumesc! Mă bucur mult că v-a plăcut!
Ligia a zis
Buna ziua! Doresc sa primesc noi retete si informatii despre preparate culinare. Va multumesc!
Cu respect Ligia Sofroniei
Iuliana a zis
Draga Ligia, deasupra casetei de comentarii gasesti caseta de abonare prin e-mail. Vei fi astfel informata de cate ori apare o reteta noua pe site.
Imi pare rau, dar din cauza regulilor GDPR nu te pot adauga eu pe lista abonatilor, trebuie sa te inscrii singura.