Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Pâine cu drojdie

Colăcei de post pentru parastase, pomeni, sărindare

Publicat la 4 aprilie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

189 shares
Mergi la rețetă

Colăcei de post pentru parastase, pomeni, sărindare. Colăcei din aluat dospit. Colăcei din aluat de pâine. Colăcei pufoși, cu o formă frumoasă și ușor de făcut. Acești colăcei se duc la biserică la orice slujbă de pomenire a morților, alături de colivă, vin și prescuri.

Pomenirea celor dragi ai noștri, plecați într-o lume mai frumoasă ține nu doar de tradiția neamului românesc, ci este o datorie a fiecărui creștin.

Oricât de departe și de indiferente ți-au fost, poate, cândva mai la tinerețe aceste lucruri, vine o vreme când, după plecarea cuiva drag, te întorci inevitabil cu fața către cele sfinte și începi să înveți să faci lucrurile după rânduială și mai ales, încerci să le înțelegi rostul.

Obiceiurile în ceea ce privește pomenirea morților diferă mult de la o zonă a țării la alta, dar de obicei, conform rânduielilor, se merge la biserică cu colivă, colaci, prescuri și vin.

Colăcei de post pentru parastase

Cel puțin în ceea ce mă privește, să fac o colivă nu mi se pare deloc greu, dimpotrivă, în ciuda conotației ei triste, aș zică că mie mi-e drag să o fac.

Vezi aici rețeta mea de colivă, explicată pas cu pas.

Coliva

Cu colacii în schimb, am avut mult timp o problemă. Aveam impresia că aceștia trebuiesc făcuți de cineva foarte priceput, că se fac greu și că necesită mult timp pe care eu nu îl am. Așa că de cele mai multe ori comandam la o patiserie din oraș un colac care de obicei era mult prea mare, lipicios și fără nici o noimă pe care ajungeam să îl dăm de colo până colo pentru că nu îl mânca nimeni. Vă sună cunoscut?

La un moment dat m-am decis să încep să fac eu colacii pentru biserică. Mi-am zis că la urma urmei să faci colăcei pentru pomenire nu poate fi mai greu decât să faci orice rețetă de pâine de casă. Și chiar așa și este! Dacă ați făcut vreodată pâine acasă, atunci înseamnă că deja știți cât de ușor se fac colăceii 🙂

La început îi făceam și eu tot dulci, precum cei de la patiserie. Erau, firește, mai buni ai mei decât cei cumpărați, dar cu timpul mi-am dat seama că cea mai bună variantă este cea a colăceilor din aluat de pâine albă, simpli, pe care să îi poată mânca omul la orice masă a zilei, cu orice.

Aluat pentru colăcei de post pentru parastase

Rețeta mea de colăcei este, așadar un aluat din făină albă, de pâine, dospit cu drojdie. Tradiția cere ca aluatul pentru colăcei să fie împletit, ca simbol al împletirii vieții și a morții. Cum nu sunt eu cine știe ce maestră în aluaturi sau împletituri, mi-am făcut un model al meu care e foarte ușor de lucrat și arată foarte frumos după coacere.

Practic, colăceii mei sunt niște bile de aluat, înconjurați de o "sfoară" împletită și decorați cu o cruce făcută tot din aluat. Simplu de tot, un model cu care nu ai cum să dai greș. Puteți vedea în fotografia de mai jos cât sunt de ușor de format acești colăcei de post pentru parastase.

Mod de preparare colăcei pentru sărindare

Colăceii se lasă la dospit, ca orice aluat de pâine, iar înainte de coacere se ung cu un amestec de apă și făină și se presară cu semințe de mac sau de susan. În acest fel, semințele de mac vor sta la locul lor chiar și după coacere. Firește, dacă doriți, puteți renunța de tot la semințe, sau le puteți înlocui cu semințe de susan dacă vă plac mai mult.

Dacă nu e perioadă de post, puteți unge colăceii și cu un ou bătut și vor fi mai lucioși, mai rumeni și vor avea un aspect mai frumos.

Colaci de post pentru parastas

Colăceii de post se coc precum pâinea, la temperatură de 200-210 grade timp de 30-35 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia, sau până când sunt frumos rumeniți.

Sunt pufoși, miros minunat a pâine caldă, sunt foarte aspectuoși și garantat se vor mânca până la ultima firimitură!

Colăcei din aluat dospit pentru parastase

Din cantitățile scrise în formatul printabil de mai jos, veți obține 3 colăcei cam de mărimea unui pomelo. Dacă doriți, puteți face unul singur, mare sau 5-6 mai micuți. Sau puteți multiplica cantitățile în funcție de nevoile voastre.

Colăcei de post pentru pomeni

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Colăcei de post pentru parastas

Colăcei de post pentru parastas

5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Dospire: 1 hour hour
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 3 colăcei
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g făină tip 650
  • 5 g drojdie uscată (am folosit Dr Oetker)
  • 8 g de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 250 ml apă călduță
  • 1 linguriță semințe de mac
  • încă puțină făină pentru blatul de lucru

Instrucțiuni de preparare
 

  • În bolul robotului, sau în alt vas încăpător, amestecați făina cernută în prealabil, sarea, zahărul și drojdia uscată. 
  • Adăugați uleiul și apa și începeți să frământați cam 5 minute la robot, sau 8-10 minute la mână.  Aluatul trebuie să fie omogen, elastic și să nu se mai lipească de mâini sau de pereții vasului. 
  • Acoperiți bolul cu o pungă de plastic (eu folosesc căști de duș de unică folosință) și lăsați aluatul să  dospească într-un loc călduț și ferit de curent timp de aproximativ 40 de minute până când își dublează volumul. 
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și îl împărțiți în 3 părți. Eu am împărțit aluatul la ochi, nu am avut colăcei egali, dar dacă țineți la acest aspect, ideal ar fi să cântăriți aluatul ca să îl puteți împărți egal.
  • Din fiecare bucată de aluat modelați o bilă cam de mărimea unui pumn și 2 suluri subțiri pe care le împletiți ca pe o sfoară. Așezați sfoara în jurul bilei de aluat, lejer, pentru a avea loc să mai crească. Deasupra modelați o cruce tot din aluat.
  • După ce i-ați format, puneți colăceii în tava tapetată cu hârtie de copt și lăsați-i să mai crească acoperiți cu un prosop, timp de 20 de minute, cât timp se încălzește cuptorul.
  • Aprindeți cuptorul la 200 de grade. 
  • Într-un castronel puneți 100 ml de apă și o lingură de făină. Amestecați să se omogenizeze. 
  • Cu o pensulă de patiserie, ungeți colăceii cu amestecul de apă și făină și presărați-i cu semințe de mac. Dacă nu e perioadă de post, îi puteți unge și cu un ou bătut, vor avea un aspect mai frumos.
  • Coaceți colăceii timp de 30-35 de minute până când sunt frumos rumeniți. deasupra.  

Bine de știut:

Înainte de a vă apuca de treabă, citiți instrucțiunile de pe pliculețul de drojdie. La unele mărci drojdia se hidratează în prealabil în apă rece (de exemplu Pakmaya), iar altele (de exemplu Dr Oetker) se adaugă în aluat în stare uscată, odată cu făina.
Eu am folosit de data aceasta Dr Oetker, de aceea nu am hidratat-o.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Dacă, cumva rămâne vreun colăcel nemâncat, sau un colț de cozonac uscat sau poate niște pâine veche, să nu cumva să le aruncați! Puteți face din ele o budincă de cozonac absolut delicioasă. Vă las mai jos rețeta în format video.

Colăcei pentru parastase

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • patru paini pufoase de casa pe gratar de racire
    Franzelă albă de casă. Cea mai ușoară rețetă, fără zahăr, fără ulei!
  • paine cu lapte si iaurt văzută de sus
    Pâine pufoasă de casă - rețeta de pâine XXL cu lapte și iaurt
  • paine fara framantare cu secara taiata felii
    Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
  • paine alba impletita la tava
    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
189 shares

Comentarii

  1. Cristina a zis

    martie 26, 2021 at 8:30 pm

    5 stars
    Excelenta reteta!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 26, 2021 at 9:15 pm

      Mulțumesc! Mă bucur mult că v-a plăcut!

      Răspunde
  2. Ligia a zis

    aprilie 17, 2019 at 12:42 pm

    Buna ziua! Doresc sa primesc noi retete si informatii despre preparate culinare. Va multumesc!
    Cu respect Ligia Sofroniei

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 17, 2019 at 2:05 pm

      Draga Ligia, deasupra casetei de comentarii gasesti caseta de abonare prin e-mail. Vei fi astfel informata de cate ori apare o reteta noua pe site.
      Imi pare rau, dar din cauza regulilor GDPR nu te pot adauga eu pe lista abonatilor, trebuie sa te inscrii singura.

      Răspunde
5 from 5 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x