• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Pâine cu drojdie

Colăcei de post pentru parastase, pomeni, sărindare

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 10 ian. 2022 · Publicată: 4 apr. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
189 shares
Mergi la rețetă

Colăcei de post pentru parastase, pomeni, sărindare. Colăcei din aluat dospit. Colăcei din aluat de pâine. Colăcei pufoși, cu o formă frumoasă și ușor de făcut. Acești colăcei se duc la biserică la orice slujbă de pomenire a morților, alături de colivă, vin și prescuri.

Pomenirea celor dragi ai noștri, plecați într-o lume mai frumoasă ține nu doar de tradiția neamului românesc, ci este o datorie a fiecărui creștin.

Oricât de departe și de indiferente ți-au fost, poate, cândva mai la tinerețe aceste lucruri, vine o vreme când, după plecarea cuiva drag, te întorci inevitabil cu fața către cele sfinte și începi să înveți să faci lucrurile după rânduială și mai ales, încerci să le înțelegi rostul.

Obiceiurile în ceea ce privește pomenirea morților diferă mult de la o zonă a țării la alta, dar de obicei, conform rânduielilor, se merge la biserică cu colivă, colaci, prescuri și vin.

Colăcei de post pentru parastase

Cel puțin în ceea ce mă privește, să fac o colivă nu mi se pare deloc greu, dimpotrivă, în ciuda conotației ei triste, aș zică că mie mi-e drag să o fac.

Vezi aici rețeta mea de colivă, explicată pas cu pas.

Coliva

Cu colacii în schimb, am avut mult timp o problemă. Aveam impresia că aceștia trebuiesc făcuți de cineva foarte priceput, că se fac greu și că necesită mult timp pe care eu nu îl am. Așa că de cele mai multe ori comandam la o patiserie din oraș un colac care de obicei era mult prea mare, lipicios și fără nici o noimă pe care ajungeam să îl dăm de colo până colo pentru că nu îl mânca nimeni. Vă sună cunoscut?

La un moment dat m-am decis să încep să fac eu colacii pentru biserică. Mi-am zis că la urma urmei să faci colăcei pentru pomenire nu poate fi mai greu decât să faci orice rețetă de pâine de casă. Și chiar așa și este! Dacă ați făcut vreodată pâine acasă, atunci înseamnă că deja știți cât de ușor se fac colăceii 🙂

La început îi făceam și eu tot dulci, precum cei de la patiserie. Erau, firește, mai buni ai mei decât cei cumpărați, dar cu timpul mi-am dat seama că cea mai bună variantă este cea a colăceilor din aluat de pâine albă, simpli, pe care să îi poată mânca omul la orice masă a zilei, cu orice.

Aluat pentru colăcei de post pentru parastase

Rețeta mea de colăcei este, așadar un aluat din făină albă, de pâine, dospit cu drojdie. Tradiția cere ca aluatul pentru colăcei să fie împletit, ca simbol al împletirii vieții și a morții. Cum nu sunt eu cine știe ce maestră în aluaturi sau împletituri, mi-am făcut un model al meu care e foarte ușor de lucrat și arată foarte frumos după coacere.

Practic, colăceii mei sunt niște bile de aluat, înconjurați de o "sfoară" împletită și decorați cu o cruce făcută tot din aluat. Simplu de tot, un model cu care nu ai cum să dai greș. Puteți vedea în fotografia de mai jos cât sunt de ușor de format acești colăcei de post pentru parastase.

Mod de preparare colăcei pentru sărindare

Colăceii se lasă la dospit, ca orice aluat de pâine, iar înainte de coacere se ung cu un amestec de apă și făină și se presară cu semințe de mac sau de susan. În acest fel, semințele de mac vor sta la locul lor chiar și după coacere. Firește, dacă doriți, puteți renunța de tot la semințe, sau le puteți înlocui cu semințe de susan dacă vă plac mai mult.

Dacă nu e perioadă de post, puteți unge colăceii și cu un ou bătut și vor fi mai lucioși, mai rumeni și vor avea un aspect mai frumos.

Colaci de post pentru parastas

Colăceii de post se coc precum pâinea, la temperatură de 200-210 grade timp de 30-35 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia, sau până când sunt frumos rumeniți.

Sunt pufoși, miros minunat a pâine caldă, sunt foarte aspectuoși și garantat se vor mânca până la ultima firimitură!

Colăcei din aluat dospit pentru parastase

Din cantitățile scrise în formatul printabil de mai jos, veți obține 3 colăcei cam de mărimea unui pomelo. Dacă doriți, puteți face unul singur, mare sau 5-6 mai micuți. Sau puteți multiplica cantitățile în funcție de nevoile voastre.

Colăcei de post pentru pomeni

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Colăcei de post pentru parastas

Colăcei de post pentru parastas

5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Dospire: 1 hour hour
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 3 colăcei
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g făină tip 650
  • 5 g drojdie uscată (am folosit Dr Oetker)
  • 8 g de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 250 ml apă călduță
  • 1 linguriță semințe de mac
  • încă puțină făină pentru blatul de lucru

Instrucțiuni de preparare
 

  • În bolul robotului, sau în alt vas încăpător, amestecați făina cernută în prealabil, sarea, zahărul și drojdia uscată. 
  • Adăugați uleiul și apa și începeți să frământați cam 5 minute la robot, sau 8-10 minute la mână.  Aluatul trebuie să fie omogen, elastic și să nu se mai lipească de mâini sau de pereții vasului. 
  • Acoperiți bolul cu o pungă de plastic (eu folosesc căști de duș de unică folosință) și lăsați aluatul să  dospească într-un loc călduț și ferit de curent timp de aproximativ 40 de minute până când își dublează volumul. 
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și îl împărțiți în 3 părți. Eu am împărțit aluatul la ochi, nu am avut colăcei egali, dar dacă țineți la acest aspect, ideal ar fi să cântăriți aluatul ca să îl puteți împărți egal.
  • Din fiecare bucată de aluat modelați o bilă cam de mărimea unui pumn și 2 suluri subțiri pe care le împletiți ca pe o sfoară. Așezați sfoara în jurul bilei de aluat, lejer, pentru a avea loc să mai crească. Deasupra modelați o cruce tot din aluat.
  • După ce i-ați format, puneți colăceii în tava tapetată cu hârtie de copt și lăsați-i să mai crească acoperiți cu un prosop, timp de 20 de minute, cât timp se încălzește cuptorul.
  • Aprindeți cuptorul la 200 de grade. 
  • Într-un castronel puneți 100 ml de apă și o lingură de făină. Amestecați să se omogenizeze. 
  • Cu o pensulă de patiserie, ungeți colăceii cu amestecul de apă și făină și presărați-i cu semințe de mac. Dacă nu e perioadă de post, îi puteți unge și cu un ou bătut, vor avea un aspect mai frumos.
  • Coaceți colăceii timp de 30-35 de minute până când sunt frumos rumeniți. deasupra.  

Bine de știut:

Înainte de a vă apuca de treabă, citiți instrucțiunile de pe pliculețul de drojdie. La unele mărci drojdia se hidratează în prealabil în apă rece (de exemplu Pakmaya), iar altele (de exemplu Dr Oetker) se adaugă în aluat în stare uscată, odată cu făina.
Eu am folosit de data aceasta Dr Oetker, de aceea nu am hidratat-o.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Dacă, cumva rămâne vreun colăcel nemâncat, sau un colț de cozonac uscat sau poate niște pâine veche, să nu cumva să le aruncați! Puteți face din ele o budincă de cozonac absolut delicioasă. Vă las mai jos rețeta în format video.

Colăcei pentru parastase

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • patru paini pufoase de casa pe gratar de racire
    Franzelă albă de casă. Cea mai ușoară rețetă, fără zahăr, fără ulei!
  • paine cu lapte si iaurt văzută de sus
    Pâine pufoasă de casă - rețeta de pâine XXL cu lapte și iaurt
  • paine fara framantare cu secara taiata felii
    Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
189 shares

Comentarii

  1. Cristina a zis

    martie 26, 2021 at 8:30 pm

    5 stars
    Excelenta reteta!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 26, 2021 at 9:15 pm

      Mulțumesc! Mă bucur mult că v-a plăcut!

      Răspunde
  2. Ligia a zis

    aprilie 17, 2019 at 12:42 pm

    Buna ziua! Doresc sa primesc noi retete si informatii despre preparate culinare. Va multumesc!
    Cu respect Ligia Sofroniei

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 17, 2019 at 2:05 pm

      Draga Ligia, deasupra casetei de comentarii gasesti caseta de abonare prin e-mail. Vei fi astfel informata de cate ori apare o reteta noua pe site.
      Imi pare rau, dar din cauza regulilor GDPR nu te pot adauga eu pe lista abonatilor, trebuie sa te inscrii singura.

      Răspunde
5 from 5 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.