• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 20 iul. 2023 · Publicată: 24 iun. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
226 shares
Mergi la rețetă

Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie, o rețetă mediteraneană, ușoară, de vară, o încântare pentru toți iubitorii de pește bun!

Noi, cei născuți și crescuți pe malurile Dunării, suntem mari amatori de rețete cu pește , ăsta e lucru știut. Pe de altă parte însă, suntem și destul de conservatori.

Orice gălățean sau brăilean ai întreba - aici mă includ și pe mine - o să-ți spună că mai bun decât peștele de Dunăre nu e altul pe lume. Unii nici măcar nu sunt dispuși să încerce soiuri noi, atât sunt de convinși de supremația gustativă a peștilor autohtoni.

Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

În ceea ce mă privește, spre marele meu noroc, pasiunea pentru gătit mă face să fiu totodată și foarte curioasă. Sunt oricând dispusă să gust sau să gătesc ceva nou.

După o vizită la pescăria de la Selgros , văzând galantarele pline cu soiuri de pește despre care eu nu știam mare lucru și pe care nu i-am gustat până acum, mi-am propus să-mi ies mai des din obișnuințele formate și să dau o șansă și altor tipuri de pești.

Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

Nu va fi o misiune prea complicată, pentru că undeva, pe peretele lateral al pescăriei, am găsit foi cu informații generale și nutriționale pentru toate tipurile de pește și fructe de mare. Pe verso, pentru fiecare tip de pește, există câte o rețetă concepută de Chef Liviu Preda și validată nutrițional de către doamna doctor Mihaela Bilic. Pește avem, inspirație găsim, să trecem la treabă, nu-i așa?

Primul pește ales a fost un real succes la noi în familie. La sugestia doamnei de la pescărie, am cumpărat pentru prima dată biban de mare. Bibanul de mare îl veți găsi în galantare și sub denumirea de lavrac, levrek, lup de mare sau sea bass.

  • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie
  • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

Am avut surpriza să descopăr un pește foarte, dar foarte gustos! Bibanul de mare este un pește alb, nu e deloc gras, are oase puține, mari și ușor de îndepărtat. Acest pește nu cred că e o problemă pentru nimeni, chiar dacă îl cumpărați sau îl serviți nefiletat.

Am pus lângă el un rose demisec rece, de la Beciul Domnesc. Nu prea ne pricepem noi la vinuri, dar chiar la intrarea în raionul de pescărie există un mic stand în care sunt așezate exact vinurile potrivite, cu care nu ai cum să dai greș.

  • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie
  • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

Am gătit bibanul de mare simplu, la cuptor, cu destul de puține condimente. Fiind un pește cu precădere mediteranean, m-am gândit că cel mai bine i-ar sta stropit cu puțin sos de lămâie și așezat pe un pat de salată de rucola cu roșii și măsline.

Astăzi avem, așadar, o rețetă mediteraneană, ușoară, de vară, o încântare pentru toți iubitorii de pește bun!

  • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie
  • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

Mod de preparare biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 35 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

biban de mare la cuptor

  • 2 buc biban de mare (ai mei au avut 750 g împreună)
  • 3-4 căței de usturoi
  • câteva felii de lămâie și/sau lime
  • sare grunjoasă și piper, după gust
  • sucul și coaja rasă de la o lămâie
  • câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau uscat
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriță muștar simplu

salată de rucola

  • 1 caserolă rucola (125 grame)
  • 2 roșii
  • 1 mână de măsline Kalamata fără sâmburi
  • 1 ceapă roșie micuță
  • sare, suc de lămâie, ulei de măsline - după gust

sos de lămâie

  • sucul și coaja rasă de la o lămâie
  • 100 ml ulei
  • ½ linguriță de muștar simplu
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o tavă potrivită ca mărime.
  • Crestați pielea peștelui cu un cuțit ascuțit.
  • Preparați o emulsie din sucul de lămâie, ulei, muștar și coaja rasă de lămâie. Ungeți peștii cu această emulsie, apoi presărați cimbru, sare și piper atât la exterior cât și la interior.
  • Umpleți cavitatea peștilor cu felii de lămâie și usturoi. Presărați felii de usturoi și deasupra.
  • Dați tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, până peștele va fi ușor rumenit.
  • Între timp pregătiți sosul de lămâie: puneți în blener toate ingredientele din listă și mixați de câteva ori să se omogenizeze.
  • Pregătiți salata de rucola cu felii de roșii, măsline și ceapă roșie. Asezonați salata cu sare, suc de lămâie și ulei de măsline după gust sau puteți o parte din folosi sosul de lămâie preparat mai sus ca dressing. Așezați salata pe un platou.
  • Când peștele este gata, lăsați-l în tavă încă 5-7 minute să se odihnească, apoi așezați-l pe platou peste salata de rucola și serviți-l alături de sosul de lămâie.

Bine de știut:

Peștele meu a fost curățat de solzi și eviscerat la pescărie. În cazul în care nu îl cumpărați curățat, firește că înainte să vă apucați de gătit, va trebui să curățați bibanul de solzi, intestine și branhii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
226 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.