• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Rețete cu pește și fructe de mare

    Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

    Publicat la 24 iunie 2019 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie, o rețetă mediteraneană, ușoară, de vară, o încântare pentru toți iubitorii de pește bun!

    Noi, cei născuți și crescuți pe malurile Dunării, suntem mari amatori de rețete cu pește, ăsta e lucru știut. Pe de altă parte însă, suntem și destul de conservatori.

    Orice gălățean sau brăilean ai întreba - aici mă includ și pe mine - o să-ți spună că mai bun decât peștele de Dunăre nu e altul pe lume. Unii nici măcar nu sunt dispuși să încerce soiuri noi, atât sunt de convinși de supremația gustativă a peștilor autohtoni.

    Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

    În ceea ce mă privește, spre marele meu noroc, pasiunea pentru gătit mă face să fiu totodată și foarte curioasă. Sunt oricând dispusă să gust sau să gătesc ceva nou.

    După o vizită la pescăria de la Selgros, văzând galantarele pline cu soiuri de pește despre care eu nu știam mare lucru și pe care nu i-am gustat până acum, mi-am propus să-mi ies mai des din obișnuințele formate și să dau o șansă și altor tipuri de pești.

    Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

    Nu va fi o misiune prea complicată, pentru că undeva, pe peretele lateral al pescăriei, am găsit foi cu informații generale și nutriționale pentru toate tipurile de pește și fructe de mare. Pe verso, pentru fiecare tip de pește, există câte o rețetă concepută de Chef Liviu Preda și validată nutrițional de către doamna doctor Mihaela Bilic. Pește avem, inspirație găsim, să trecem la treabă, nu-i așa?

    Primul pește ales a fost un real succes la noi în familie. La sugestia doamnei de la pescărie, am cumpărat pentru prima dată biban de mare. Bibanul de mare îl veți găsi în galantare și sub denumirea de lavrac, levrek, lup de mare sau sea bass.

    • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie
    • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

    Am avut surpriza să descopăr un pește foarte, dar foarte gustos! Bibanul de mare este un pește alb, nu e deloc gras, are oase puține, mari și ușor de îndepărtat. Acest pește nu cred că e o problemă pentru nimeni, chiar dacă îl cumpărați sau îl serviți nefiletat.

    Am pus lângă el un rose demisec rece, de la Beciul Domnesc. Nu prea ne pricepem noi la vinuri, dar chiar la intrarea în raionul de pescărie există un mic stand în care sunt așezate exact vinurile potrivite, cu care nu ai cum să dai greș.

    • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie
    • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

    Am gătit bibanul de mare simplu, la cuptor, cu destul de puține condimente. Fiind un pește cu precădere mediteranean, m-am gândit că cel mai bine i-ar sta stropit cu puțin sos de lămâie și așezat pe un pat de salată de rucola cu roșii și măsline.

    Astăzi avem, așadar, o rețetă mediteraneană, ușoară, de vară, o încântare pentru toți iubitorii de pește bun!

    • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie
    • Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

    Mod de preparare biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

    Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

    Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes
    Gătire: 20 minutes
    Timp total: 35 minutes
    Număr de porții: 4 porții

    Ingrediente
     

    biban de mare la cuptor

    • 2 buc biban de mare (ai mei au avut 750 g împreună)
    • 3-4 căței de usturoi
    • câteva felii de lămâie și/sau lime
    • sare grunjoasă și piper, după gust
    • sucul și coaja rasă de la o lămâie
    • câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau uscat
    • 1 lingură ulei de măsline
    • 1 linguriță muștar simplu

    salată de rucola

    • 1 caserolă rucola (125 grame)
    • 2 roșii
    • 1 mână de măsline Kalamata fără sâmburi
    • 1 ceapă roșie micuță
    • sare, suc de lămâie, ulei de măsline - după gust

    sos de lămâie

    • sucul și coaja rasă de la o lămâie
    • 100 ml ulei
    • ½ linguriță de muștar simplu
    • un praf de sare

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o tavă potrivită ca mărime.
    • Crestați pielea peștelui cu un cuțit ascuțit.
    • Preparați o emulsie din sucul de lămâie, ulei, muștar și coaja rasă de lămâie. Ungeți peștii cu această emulsie, apoi presărați cimbru, sare și piper atât la exterior cât și la interior.
    • Umpleți cavitatea peștilor cu felii de lămâie și usturoi. Presărați felii de usturoi și deasupra.
    • Dați tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, până peștele va fi ușor rumenit.
    • Între timp pregătiți sosul de lămâie: puneți în blener toate ingredientele din listă și mixați de câteva ori să se omogenizeze.
    • Pregătiți salata de rucola cu felii de roșii, măsline și ceapă roșie. Asezonați salata cu sare, suc de lămâie și ulei de măsline după gust sau puteți o parte din folosi sosul de lămâie preparat mai sus ca dressing. Așezați salata pe un platou.
    • Când peștele este gata, lăsați-l în tavă încă 5-7 minute să se odihnească, apoi așezați-l pe platou peste salata de rucola și serviți-l alături de sosul de lămâie.

    Bine de știut:

    Peștele meu a fost curățat de solzi și eviscerat la pescărie. În cazul în care nu îl cumpărați curățat, firește că înainte să vă apucați de gătit, va trebui să curățați bibanul de solzi, intestine și branhii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Paste cu creveți congelați și roșii cherry
    • Păstrăv la cuptor pe pat de ceapă și rondele de cartofi
    • Varză de post cu macrou (pentru dezlegările la pește)
    • Focaccia cu ton și măsline

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort cu multă ciocolată şi nuci caramelizate (fără coacere)
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.