Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie, o rețetă mediteraneană, ușoară, de vară, o încântare pentru toți iubitorii de pește bun!
Noi, cei născuți și crescuți pe malurile Dunării, suntem mari amatori de rețete cu pește, ăsta e lucru știut. Pe de altă parte însă, suntem și destul de conservatori.
Orice gălățean sau brăilean ai întreba - aici mă includ și pe mine - o să-ți spună că mai bun decât peștele de Dunăre nu e altul pe lume. Unii nici măcar nu sunt dispuși să încerce soiuri noi, atât sunt de convinși de supremația gustativă a peștilor autohtoni.
În ceea ce mă privește, spre marele meu noroc, pasiunea pentru gătit mă face să fiu totodată și foarte curioasă. Sunt oricând dispusă să gust sau să gătesc ceva nou.
După o vizită la pescăria de la Selgros, văzând galantarele pline cu soiuri de pește despre care eu nu știam mare lucru și pe care nu i-am gustat până acum, mi-am propus să-mi ies mai des din obișnuințele formate și să dau o șansă și altor tipuri de pești.
Nu va fi o misiune prea complicată, pentru că undeva, pe peretele lateral al pescăriei, am găsit foi cu informații generale și nutriționale pentru toate tipurile de pește și fructe de mare. Pe verso, pentru fiecare tip de pește, există câte o rețetă concepută de Chef Liviu Preda și validată nutrițional de către doamna doctor Mihaela Bilic. Pește avem, inspirație găsim, să trecem la treabă, nu-i așa?
Primul pește ales a fost un real succes la noi în familie. La sugestia doamnei de la pescărie, am cumpărat pentru prima dată biban de mare. Bibanul de mare îl veți găsi în galantare și sub denumirea de lavrac, levrek, lup de mare sau sea bass.
Am avut surpriza să descopăr un pește foarte, dar foarte gustos! Bibanul de mare este un pește alb, nu e deloc gras, are oase puține, mari și ușor de îndepărtat. Acest pește nu cred că e o problemă pentru nimeni, chiar dacă îl cumpărați sau îl serviți nefiletat.
Am pus lângă el un rose demisec rece, de la Beciul Domnesc. Nu prea ne pricepem noi la vinuri, dar chiar la intrarea în raionul de pescărie există un mic stand în care sunt așezate exact vinurile potrivite, cu care nu ai cum să dai greș.
Am gătit bibanul de mare simplu, la cuptor, cu destul de puține condimente. Fiind un pește cu precădere mediteranean, m-am gândit că cel mai bine i-ar sta stropit cu puțin sos de lămâie și așezat pe un pat de salată de rucola cu roșii și măsline.
Astăzi avem, așadar, o rețetă mediteraneană, ușoară, de vară, o încântare pentru toți iubitorii de pește bun!
Mod de preparare biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Biban de mare la cuptor cu salată de rucola și sos de lămâie
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
biban de mare la cuptor
- 2 buc biban de mare (ai mei au avut 750 g împreună)
- 3-4 căței de usturoi
- câteva felii de lămâie și/sau lime
- sare grunjoasă și piper, după gust
- sucul și coaja rasă de la o lămâie
- câteva crenguțe de cimbru proaspăt sau uscat
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriță muștar simplu
salată de rucola
- 1 caserolă rucola (125 grame)
- 2 roșii
- 1 mână de măsline Kalamata fără sâmburi
- 1 ceapă roșie micuță
- sare, suc de lămâie, ulei de măsline - după gust
sos de lămâie
- sucul și coaja rasă de la o lămâie
- 100 ml ulei
- ½ linguriță de muștar simplu
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o tavă potrivită ca mărime.
- Crestați pielea peștelui cu un cuțit ascuțit.
- Preparați o emulsie din sucul de lămâie, ulei, muștar și coaja rasă de lămâie. Ungeți peștii cu această emulsie, apoi presărați cimbru, sare și piper atât la exterior cât și la interior.
- Umpleți cavitatea peștilor cu felii de lămâie și usturoi. Presărați felii de usturoi și deasupra.
- Dați tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, până peștele va fi ușor rumenit.
- Între timp pregătiți sosul de lămâie: puneți în blener toate ingredientele din listă și mixați de câteva ori să se omogenizeze.
- Pregătiți salata de rucola cu felii de roșii, măsline și ceapă roșie. Asezonați salata cu sare, suc de lămâie și ulei de măsline după gust sau puteți o parte din folosi sosul de lămâie preparat mai sus ca dressing. Așezați salata pe un platou.
- Când peștele este gata, lăsați-l în tavă încă 5-7 minute să se odihnească, apoi așezați-l pe platou peste salata de rucola și serviți-l alături de sosul de lămâie.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu