Rețeta de choux a la creme cu ciocolată și nuci. Cum se fac choux-urile, cum se face crema de ciocolată cu nuci. Un desert elegant și delcios, pentru ocazii deosebite.
Nu prea sunt eu atentă la statisticile de pe blog, dar am avut noroc să-mi pice la timp ochii pe numărul de postări. Când am văzut că sunt 999 de rețete publicate pe blog, aproape că nu mi-a venit să cred! 🙂
Urma, așadar, rețeta cu numărul 1000. Mi-aș fi dorit un tort sau o rețetă foarte specială, ceva "wow" cu care să sărbătoresc evenimentul, dar momentul m-a prins cam nepregătită și într-o perioadă foarte aglomerată pentru mine.

Cea mai bună idee care mi-a venit pentru rețeta cu numărul 1000, a fost să fac niște choux-uri cu ciocolată și nuci, un desert care zic eu că reflectă destul de bine specificul blogului: e ușor de făcut, dar nu chiar banal, e delicios, elegant, dar destul de rapid, totuși.
Dacă preferați crema de vanilie, încercați rețeta de choux a la creme, la fel de ușor de făcut 😉

Cu eclerele și choux-urile am o lungă relație de iubire, sunt printre deserturile mele preferate. Cu toate că cele mai bune sunt cele clasice, umplute cu cremă de vanilie, mie îmi place să explorez cărări mai puțin bătătorite, așa că de-a lungul timpului am tot făcut încercări cu umpluturi diferite de cea clasică. Cele mai reușite au ajuns pe blog.
Am umplut choux-uri cu cremă de mascarpone și șerbet de trandafiri (rețeta aici), am făcut delicioase eclere umplute și glazurate cu ciocolată care s-au terminat imediat, de bune ce au fost și tot din același aluat am făcut un fabulos Paris Brest cu cremă de ness și căpșuni.
Am chiar și o variantă fără gluten a acestui desert deosebit și delicat. Firește, dacă nu aveți probleme specifice de sănătate, rețeta se poate face exact la fel și în varianta cu gluten. O găsiți aici: choux a la creme cu căpșuni.

Mod de preparare choux a la creme cu ciocolată și nuci
Vă las mai jos rețeta în format video pentru coji de eclere perfecte, cu toate micile ei secrete.
E un prilej bun să vă abonați chiar acum la canalul de YouTube și să apăsați clopoțelul pentru a fi anunțați de câte ori apare o rețetă nouă. Click aici pentru abonare!
Rețeta de choux umplute cu cremă de ciocolată nu e cu nimic mai dificilă decât oricare alta. Singurul sfat este să aveți grijă cum mărunțiți miezul de nucă și să folosiți un dui mai larg, care să nu se înfunde cu bucăți prea mari de nucă.
În rest, nu pot decât să vă urez spor la treabă. Să-mi arătați cum v-au ieșit choux-urile, da? 🙂


Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
choux
- 70 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 100 ml apă plată
- 70 g unt cu 82% grăsime, tăiat cubulețe
- 1 linguriță rasă de zahăr tos
- 90 g făină (de preferat făină de pâine, tip 650 sau cu conținut mare de proteine)
- un praf de sare
- câțiva fulgi de migdale - opțional
crema de ciocolată cu nuci
- 400 g smântână pentru frișcă cu min. 30% grăsime
- 200 g ciocolată neagră
- 2 lingurițe rom, lichior, coniac, etc
- 100 g miez de nucă rumenit și mărunțit
în plus - pentru decor
- 20 g ciocolată pentru topit
- 1 linguriță miez de nucă rumenit și mărunțit
Instrucțiuni de preparare
choux
- Punem laptele la fiert împreună cu apa, untul, zahărul şi puţină sare. Când laptele începe să se umfle iar untul este complet topit, dăm focul la mic şi turnăm făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.
- Continuăm apoi să amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Se observă cum ies aburi din aluat, semn că se elimină umiditatea, iar aluatul se usucă. Pe fundul cratiţei va ramâne o peliculă albă.
- Dăm cratiţa deoparte şi lăsăm aluatul să se răcească.
- Aprindem cuptorul la 210 grade şi să punem hârtie de copt în tava aragazului.
- Mixăm aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugăm primul ou întreg. Aluatul va fi nisipos deocamdată. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugăm pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze.
- Al treilea ou îl spargem într-un castron şi îl batem cu furculiţa. Adăugăm din al treilea ou cu o lingură puţin câte puţin, până simţim că avem un aluat cremos, dar care nu curge, elastic şi care îşi păstrează forma. Dacă mai rămâne ou bătut, e foarte bine, vom unge choux-urile cu el.
- Punem aluatul într-un poş cu dui larg sau stelat și formăm choux-urile lăsând spațiu suficient între ele pentru că vor mai crește în cuptor.
- Opțional: Ungem choux-urile cu oul bătut rămas (sau batem un alt ou dacă nu ne-a mai rămas) și presărăm fulgii de migdale
- Băgăm tava în cuptorul încins, în partea de sus, unde temperatura este mai mare. Coacem choux-urile timp de 20 de minute la 210 grade. Atenţie, nu trebuie să deschidem deloc cuptorul în acest timp!
- După cele 20 de minute, deschidem cuptorul, înţepăm choux-urile cu o scobitoare, coborâm tava la mijlocul cuptorului şi reducem temperatura la 180 de grade. Coacem în continuare încă 20 de minute.
- Choux-urile trebuie să fie puţin rumene, lucioase, uşoare şi să se desprindă singure de pe hârtia de copt.
- Lăsăm choux-urile să se răcească pe un grătar apoi le tăiem în jumătăţi pe orizontală.
crema de ciocolată și nuci
- Puneți miezul de nucă într-o tigaie și rumeniți-l câteva minute amestecând continuu să nu se ardă și să devină amar.
- Mărunţiţi nucile, de preferat tocându-le cu cuţitul. Puteţi încerca si la tocătorul electric, dar cu atenţie să nu le transformaţi în făină.
- Mărunţiți ciocolata cu un cuţit.
- Puneți smântâna la încălzit. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) o dați deoparte de pe foc şi imediat adăugăți ciocolata mărunţită, toată odată. Nu amestecați deloc, ci lăsați ciocolata să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecați cu telul să se omogenizeze crema şi verificați dacă toată ciocolata este topită.
- Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugați romul sau coniacul, amestecați puţin, apoi dați vasul la frigider pentru cel putin 3 ore.
- Scoateți crema din frigider şi o mixați timp de 5-7 minute până se relaxează şi devine fină şi maleabilă.
- Adăugaţi în cremă miezul de nuci mărunțit şi omogenizaţi.
asamblare și decor
- Umpleți choux-urile doar cu 3-4 ore înainte de a le servi.
- Puneți pe fiecare capac de choux cam ½ de linguriță de ciocolată topită și presărați miez de nucă mărunțit.
Bine de știut:
- la congelator (până la 2 luni)
- într-o pungă de plastic la frigider (2-3 zile)
- într-o cutie de carton într-un loc răcoros (cămară) (5-6 zile) – în acest caz e bine să le tăiați pe orizontală înainte de a le pune în cutie pentru că se vor întări și vor deveni greu de secționat ulterior. Nu vă faceți probleme, se înmoaie imediat după ce le umpleți cu cremă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
👩🍳 Îți plac rețetele mele?
Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.
🍪 Abonează-te aici
Lasă un comentariu