• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Rețete de prăjituri

    Choux a la creme cu ciocolată și nuci

    Publicat la 24 august 2019 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Rețeta de choux a la creme cu ciocolată și nuci. Cum se fac choux-urile, cum se face crema de ciocolată cu nuci. Un desert elegant și delcios, pentru ocazii deosebite.

    Nu prea sunt eu atentă la statisticile de pe blog, dar am avut noroc să-mi pice la timp ochii pe numărul de postări. Când am văzut că sunt 999 de rețete publicate pe blog, aproape că nu mi-a venit să cred! 🙂

    Urma, așadar, rețeta cu numărul 1000. Mi-aș fi dorit un tort sau o rețetă foarte specială, ceva "wow" cu care să sărbătoresc evenimentul, dar momentul m-a prins cam nepregătită și într-o perioadă foarte aglomerată pentru mine.

    Choux a la creme cu ciocolată și nuci

    Cea mai bună idee care mi-a venit pentru rețeta cu numărul 1000, a fost să fac niște choux-uri cu ciocolată și nuci, un desert care zic eu că reflectă destul de bine specificul blogului: e ușor de făcut, dar nu chiar banal, e delicios, elegant, dar destul de rapid, totuși.

    Dacă preferați crema de vanilie, încercați rețeta de choux a la creme, la fel de ușor de făcut 😉

    Choux a la creme cu ciocolată și nuci

    Cu eclerele și choux-urile am o lungă relație de iubire, sunt printre deserturile mele preferate. Cu toate că cele mai bune sunt cele clasice, umplute cu cremă de vanilie, mie îmi place să explorez cărări mai puțin bătătorite, așa că de-a lungul timpului am tot făcut încercări cu umpluturi diferite de cea clasică. Cele mai reușite au ajuns pe blog.

    Am umplut choux-uri cu cremă de mascarpone și șerbet de trandafiri (rețeta aici), am făcut delicioase eclere umplute și glazurate cu ciocolată care s-au terminat imediat, de bune ce au fost și tot din același aluat am făcut un fabulos Paris Brest cu cremă de ness și căpșuni.

    Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
    Prăjitura Paris Brest cu cremă de ness și căpșuni

    Am chiar și o variantă fără gluten a acestui desert deosebit și delicat. Firește, dacă nu aveți probleme specifice de sănătate, rețeta se poate face exact la fel și în varianta cu gluten. O găsiți aici: choux a la creme cu căpșuni.

    Choux a la creme cu ciocolată și nuci

    Mod de preparare choux a la creme cu ciocolată și nuci

    Vă las mai jos rețeta în format video pentru coji de eclere perfecte, cu toate micile ei secrete.

    E un prilej bun să vă abonați chiar acum la canalul de YouTube și să apăsați clopoțelul pentru a fi anunțați de câte ori apare o rețetă nouă. Click aici pentru abonare!

    Rețeta de choux umplute cu cremă de ciocolată nu e cu nimic mai dificilă decât oricare alta. Singurul sfat este să aveți grijă cum mărunțiți miezul de nucă și să folosiți un dui mai larg, care să nu se înfunde cu bucăți prea mari de nucă.

    În rest, nu pot decât să vă urez spor la treabă. Să-mi arătați cum v-au ieșit choux-urile, da? 🙂

    crema de ciocolata cu nuci
    Umplere choux a la creme cu ciocolată și nuci
    Choux a la creme cu ciocolată și nuci

    Choux a la creme cu ciocolată și nuci

    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes
    Gătire: 50 minutes
    Așteptare: 15 minutes
    Timp total: 1 hour 15 minutes
    Număr de porții: 15 choux

    Ingrediente
     

    choux

    • 70 ml lapte cu 3.5% grăsime
    • 100 ml apă plată
    • 70 g unt cu 82% grăsime, tăiat cubulețe
    • 1 linguriță rasă de zahăr tos
    • 90 g făină (de preferat făină de pâine, tip 650 sau cu conținut mare de proteine)
    • un praf de sare
    • câțiva fulgi de migdale - opțional

    crema de ciocolată cu nuci

    • 400 g smântână pentru frișcă cu min. 30% grăsime
    • 200 g ciocolată neagră
    • 2 lingurițe rom, lichior, coniac, etc
    • 100 g miez de nucă rumenit și mărunțit

    în plus - pentru decor

    • 20 g ciocolată pentru topit
    • 1 linguriță miez de nucă rumenit și mărunțit

    Instrucțiuni de preparare
     

    choux

    • Punem laptele la fiert împreună cu apa, untul, zahărul şi puţină sare. Când laptele începe să se umfle iar untul este complet topit, dăm focul la mic şi turnăm făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.
    • Continuăm apoi să amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Se observă cum ies aburi din aluat, semn că se elimină umiditatea, iar aluatul se usucă. Pe fundul cratiţei va ramâne o peliculă albă.
    • Dăm cratiţa deoparte şi lăsăm aluatul să se răcească.
    • Aprindem cuptorul la 210 grade şi să punem hârtie de copt în tava aragazului.
    • Mixăm aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugăm primul ou întreg. Aluatul va fi nisipos deocamdată. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugăm pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze.
    • Al treilea ou îl spargem într-un castron şi îl batem cu furculiţa. Adăugăm din al treilea ou cu o lingură puţin câte puţin, până simţim că avem un aluat cremos, dar care nu curge, elastic şi care îşi păstrează forma. Dacă mai rămâne ou bătut, e foarte bine, vom unge choux-urile cu el.
    • Punem aluatul într-un poş cu dui larg sau stelat și formăm choux-urile lăsând spațiu suficient între ele pentru că vor mai crește în cuptor.
    • Opțional: Ungem choux-urile cu oul bătut rămas (sau batem un alt ou dacă nu ne-a mai rămas) și presărăm fulgii de migdale

    • Băgăm tava în cuptorul încins, în partea de sus, unde temperatura este mai mare. Coacem choux-urile timp de 20 de minute la 210 grade. Atenţie, nu trebuie să deschidem deloc cuptorul în acest timp!
    • După cele 20 de minute, deschidem cuptorul, înţepăm choux-urile cu o scobitoare, coborâm tava la mijlocul cuptorului şi reducem temperatura la 180 de grade. Coacem în continuare încă 20 de minute.
    • Choux-urile trebuie să fie puţin rumene, lucioase, uşoare şi să se desprindă singure de pe hârtia de copt.
    • Lăsăm choux-urile să se răcească pe un grătar apoi le tăiem în jumătăţi pe orizontală.

    crema de ciocolată și nuci

    • Puneți miezul de nucă într-o tigaie și rumeniți-l câteva minute amestecând continuu să nu se ardă și să devină amar.
    • Mărunţiţi nucile, de preferat tocându-le cu cuţitul. Puteţi încerca si la tocătorul electric, dar cu atenţie să nu le transformaţi în făină.
    • Mărunţiți ciocolata cu un cuţit.

    • Puneți smântâna la încălzit. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) o dați deoparte de pe foc şi imediat adăugăți ciocolata mărunţită, toată odată. Nu amestecați deloc, ci lăsați ciocolata să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecați cu telul să se omogenizeze crema şi verificați dacă toată ciocolata este topită.

    • Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugați romul sau coniacul, amestecați puţin, apoi dați vasul la frigider pentru cel putin 3 ore.

    • Scoateți crema din frigider şi o mixați timp de 5-7 minute până se relaxează şi devine fină şi maleabilă.

    • Adăugaţi în cremă miezul de nuci mărunțit şi omogenizaţi.

    asamblare și decor

    • Umpleți choux-urile doar cu 3-4 ore înainte de a le servi.

    • Puneți pe fiecare capac de choux cam ½ de linguriță de ciocolată topită și presărați miez de nucă mărunțit.

    Bine de știut:

    Cojile de eclere și choux-uri se înmoaie foarte repede în contact cu orice cremă, de aceea trebuiesc umplute doar înainte de servire cu 2-4 ore. 
    Umpleți doar atâtea choux-uri câte doriți să serviți. Restul cojilor, se pot păstra:
    • la congelator (până la 2 luni)
    • într-o pungă de plastic la frigider (2-3 zile)
    • într-o cutie de carton într-un loc răcoros (cămară) (5-6 zile) – în acest caz e bine să le tăiați pe orizontală înainte de a le pune în cutie pentru că se vor întări și vor deveni greu de secționat ulterior. Nu vă faceți probleme, se înmoaie imediat după ce le umpleți cu cremă.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    Choux a la creme cu ciocolată și nuci

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Prăjitură cu brânză de vaci și zmeură
    • Prăjitură cu cireșe și ciocolată neagră
    • Prăjitura Paris Brest cu cremă de ness și căpșuni
    • Savarine pufoase cu frișcă naturală

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • Tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.