Cum se pun ardeii pentru umplut la congelator. Cea mai simplă metodă de conservare a ardeiului gras pentru iarnă. Ardeii congelați își păstrează perfect forma și gustul.
Nici nu mă gândeam să fac o postare pe blog despre cum pun eu ardeii la congelator pentru iarnă. Mi se părea o metodă de conservare atât de simplă, încât nu credeam că ar fi de interes pentru cineva.
Aflată la o discuție între fete, am ajuns inevitabil și la subiectul bucătăreli. Am pomenit eu, printre alte conserve care nu-mi lipsesc din cămară (le aflați cu un click pe fotografia de mai jos), despre ardeii puși la congelator special pentru a face ardei umpluți cu carne tocată (vezi rețeta aici) sau ardei umpluți cu orez și legume, în varianta de post. Atunci au sărit pe mine: "și cum îi pui, le scoți cotorul? și cum se păstrează? și nu ocupă mult loc? dar nu-i opărești?"
Wow, atâtea întrebări! Atunci mi-am dat seama că și lucrurile simple au chichițele lor și că o postare cu acest subiect este, totuși de folos.
Ce fel de ardei putem congela?
Am congelat de-a lungul anilor ardei de toate felurile: ardei grași, ardei kapia și gogoșari. Toți s-au păstrat la fel de bine și au fost la fel de gustoși și după ce i-am gătit. Așa că alegeți ce fel de ardei vă plac. Mai puteți face pungi mixte, după cum știți că vă de sunt obiceiurile de consum. De exemplu puteți pune aceeași pungă 2 ardei grași și 2 gogoșari.
Dacă aveți loc în congelator sau în lada frigorifică, puteți pune și pungi mai mari, cu 10-12 ardei din care să scoateți la nevoie, doar atâția câți vreți să gătiți.
Cum se pun ardeii pentru umplut la congelator
Se scot cotoarele ardeilor și toate semințele, cu grijă, să nu îi rupem, apoi se spală atât la exterior cât și la interior. Lăsați-i să se usuce puțin sau, dacă vă grăbiți, îi puteți șterge cu un prosop de hârtie. Dacă rămân cu apă pe ei, vor face mici blocuri de gheață și vor fi mai greu de separat când îi scoatem să îi umplem.
Acum câțiva ani obișnuiam ca înainte să îi pun la congelator, să opăresc ardeii timp de 4-5 minute în apă cu sare. Îi lăsam să se răcească și să se usuce și abia apoi îi puneam în pungi.
Nu am văzut nici un beneficiu în acțiunea asta, ba dimpotrivă. Ardeii se înmuiau și dacă se întâmpla să nu fiu atentă și îi lăsam doar un minut în plus în apă fierbinte, nu își mai păstrau așa de bine forma. Odată puși în congelator se deformau și mai tare. Am hotărât să nu îi mai opăresc și pentru mine e mai simplu și mai bine așa.
Puneți ardeii unul într-altul, dar fără să îi forțați. Ei trebuie să stea liber pentru că sunt foarte fragezi și ar fi păcat să crape și să nu îi mai puteți folosi.
Ce pungi folosim pentru congelat
Am primit de câteva ori întrebarea asta la alte postări, așa că paragraful ăsta e pentru cei care chiar nu știu ce să aleagă din multitudinea de cutii de pe rafturi.
Folosiți pungi groase, din cele speciale pentru congelator care păstrează bine alimentele și nu lasă mirosul să treacă de la unele la altele. Nu folosiți pungi subțiri, acelea sunt pungi pentru sandvișuri și nu sunt potrivite pentru congelator. Se rup foarte repede și permit trecerea mirosurilor.
Pungi pentru congelator găsiți în orice magazin. Trebuie să scrie pe ele chiar așa: "pungi pentru congelator" sau în engleză "freezer bags". De obicei sunt la rolă, iar rolele sunt ambalate în cutii de carton, așa cum e pasta de dinți.
Citiți cu atenție dimensiunile scrise pe cutie și alegeți mărimea potrivită pentru voi. Eu de obicei am în sertar role cu pungi de 3 litri și de 1 litru.
Veți găsi variante care se închid cu cleme sau cu fermoar (zip bag), ambele sunt bune, dar cele cu fermoar sunt mai scumpe. Aruncați o privire aici, pe Emag pentru a vedea mai multe modele.
Unele mărci au și o etichetă pe care puteți scrie cu pixul conținutul, data și gramajul. Vedeți o astfel de etichetă completată la rețeta de roșii congelate pentru iarnă , unde am scris și gramajul și data ca sa știu în ce ordine le consum.
Pungile mele au fost albastre, se prind cu niște sârmulițe metalice plasticate. Le vedeți în fotografie și le-am cumpărat de la un stand din piața centrală din Galați. Deci chiar se găsesc peste tot.
Cum se folosesc ardeii congelați
Ardeii congelați nu trebuie dezghețați când vreți să îi gătiți. Scoateți ardeii din congelator și îi separați unul de altul. Dacă s-au lipit, nu trageți prea tare de ei pentru că vor fi casanți și se rup ușor. Mai lăsați-i pe blatul din bucătărie 5-10 minute și se vor desprinde cu ușurință.
Pregătiți umplutura ca de obicei și umpleți ardeii așa înghețați cum sunt. Îi așezați într-o cratiță potrivită că mărime, turnați sosul și dați cratița la cuptor sau îi fierbeți pe aragaz. În scurt timp va începe să miroasă minunat în toată bucătăria 🙂
Mai jos vedeți doi ardei, unul verde și unul portocaliu, congelați pe la începutul verii când am cumpărat mai mulți decât puteam consuma. Ca să nu îi arunc, i-am curățat și i-am băgat la congelator. După cum vedeți, au forma și culoarea intacte și sunt numai buni de umplut.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- Ardei gras
- pungi pentru congelator
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu