Prăjitură răsturnată cu prune și nuci, un desert cu arome de toamnă. Rețeta de prăjitură cu prune delicioasă și foarte ușor de făcut. Blat pe bază de unt și iaurt și un strat dulce-acrișor de prune caramelizate.
O prăjitură irezistibilă! Blatul are aromă de unt, de iaurt și de nuci. Deasupra avem un strat dulce-acrișor de prune caramelizate presărate cu nuci crocante. E o rețetă cu ingrediente atât de simple, pe care le avem mereu în cămară, iar rezultatul final e absolut delicios.
Este exact genul acela de prăjitură de care nu te mai saturi, ai tot tăia câte o felie, câte o felie... Merge foarte bine și lângă un ceai cald, lângă un pahar cu lapte, dar și lângă o cafea. Eu am mâncat din prăjitura asta și dimineața la micul dejun, cu iaurt. Și ce bună a fost!
E minunată și la desert, iar dacă aveți musafiri, nu vă sfiiți să o puneți pe masă, prăjitura asta îi va cuceri și pe ei 🙂
Chiar acum câteva zile am publicat o colecție de 10 rețete cu prune, o găsiți aici sau cu un click pe poza de mai jos.
Îmi pare rău că prăjitura asta am făcut-o după ce am publicat colecția. Ar fi fost prima în top, pentru că e cea mai bună prăjitură cu prune pe care am făcut-o până acum.
Foarte asemănătoare, la fel de bună și de aromată este și prăjitura răsturnată cu gutui caramelizate. Cred că veți dori să o încercați și pe aceea. Încă nu au apărut gutuile, dar mult nu mai durează, așa că rețineți și această rețetă! 😉 O găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.
Și gata, acum chiar trecem la treabă și preparăm prăjitura cu prune. Vă las mai jos cantitățile în formatul pe care îl puteți printa și adăuga la colecția voastră de rețete aromate. Poftă bună la prăjitură! 🙂
Mod de preparare prăjitură răsturnată cu prune caramelizate și nuci
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate și nuci
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
Folosiți o formă cu pereți mai înalți și diametrul de 20-21 cm.
- 40 g zahăr tos - pentru caramelizat
- 400 g prune (cântărite fără sâmburi)
- 100 g unt rece pentru pus peste prune
- 3 ouă
- 100 g zahăr
- 60 g unt topit și răcit
- 200 ml iaurt cu 3.5% grăsime
- ½ linguriță pudră de vanilie
- 150 g făină
- 5 g praf de copt
- un praf de sare
- 50 g miez de nucă măcinat
- miez de nucă tocat grosier pentru decor
Instrucțiuni de preparare
- Puneți 40 g de zahăr la caramelizat în cratița în care veți face prăjitura. Aveți grijă ca zahărul să nu se ardă și să nu înceapă să fumege pentru că va deveni amar. Zahărul corect caramelizat trebuie să aibă o culoare brun-auriu, omogenă. Rotiți cratița în așa fel încât zahărul caramelizat să acopere uniform fundul acesteia.
- Lăsați cratița cu zahărul deoparte cât timp spălați prunele și le scoateți sâmburii.
- Tot acum este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Din cele 100 g de unt rece tăiați cubulețe cam 50 g și puneți-le peste zahărul caramelizat, apoi începeți să puneți prunele, în 2 straturi unele peste altele, așa cum vă încap.Peste prune puneți și restul de unt, tot așa, tăiat cubulețe sau fâșii, cum vă e mai ușor.
- Dați cratița cu prunele la cuptor pentru 10 minute, cât timp vă ocupați de blat.
- Mixați ouăle împreună cu zahărul, până când acesta este dizolvat.
- Adăugați untul topit și răcit, iaurtul și vanilia și omogenizați.
- Turnați făina amestecată cu praful de copt și sarea. Încorporați în compoziția de mai sus.
- Puneți în aluat și miezul de nucă măcinat, omogenizați și turnați blatul în cratiță peste prune.
- Dați cratița la cuptor pentru 40-45 de minute până când blatul e rumenit frumos și trece testul scobitorii.
- Treceți cu un cuțit de jur împrejurul blatului ca să îl desprindeți frumos de formă.
- Așezați un platou potrivit ca mărime peste cratiță și cu o mișcare hotărâtă răsturnați prăjitura pe platou. Răsturnați prăjitura imediat ce ați scos-o din cuptor, nu întârziați! Dacă începe să se răcească prunele vor rămâne lipite de cratiță!
- După ce ați răsturnat prăjitura, cât e încă fierbinte, presărați miezul de nucă tocat grosier.
- Lăsați prăjitura să se răcească înainte să o serviți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Gabi a zis
Buna ziua! Am facut aceasta prajitura si cand am intors cratita a curs foarte multa zeama (a trebuit s-o scurg de pe farfurie). Prunele par mai mult fierte 🙂 Trebuie sa spun ca am respectat intocmai reteta. Stiti cumva de ce am patit acest lucru? Altfel e foarte buna prajitura 🙂 Multumesc
Iuliana Sbîrnea a zis
Îmi pare rău că ați pățit așa ceva... Ați folosit cumva unt cu 65% grăsime? Acela are mai multă apă...se mai poate întâmpla dacă ați pus mai mult unt sau mai multe prune. Sau poate pur și simplu ați avut "noroc" de niște prune mai zemoase.
Ideea e că sucul lăsat de prune dizolvă zahărul caramelizat și însiropează ușor blatul. Dacă s-a format prea mult sirop, blatul nu a reușit să îl absoarbă pe tot și a rămas în tavă.
Gabi a zis
Untul folosit a fost Prezident de 82%. Probabil ca prunele au fost prea zemoase. O s-o mai incerc cu alt soi de prune. Multumesc
Mona a zis
Prajituta este absolut delicioasa!
Din păcate, nu am verificat înainte dacă am un platou pe măsura tăvii și am rasturnat-o pe o farfurie mai mica ca diametru. Rezultatul: evident, s-a rupt! ????
Iuliana Sbîrnea a zis
Oh, ce rău îmi pare! Sper însă că gustul a salvat aspectul! 🙂
Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru comentariu. Numai bine!