• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu prune

Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate și nuci

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 12 sept. 2024 · Publicată: 25 sept. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 5 comentarii
1504 shares
Mergi la rețetă

Prăjitură răsturnată cu prune și nuci, un desert cu arome de toamnă. Rețeta de prăjitură cu prune delicioasă și foarte ușor de făcut. Blat pe bază de unt și iaurt și un strat dulce-acrișor de prune caramelizate.

Prajitura rasturnata cu prune

O prăjitură irezistibilă! Blatul are aromă de unt, de iaurt și de nuci. Deasupra avem un strat dulce-acrișor de prune caramelizate presărate cu nuci crocante. E o rețetă cu ingrediente atât de simple , pe care le avem mereu în cămară, iar rezultatul final e absolut delicios.

Este exact genul acela de prăjitură de care nu te mai saturi, ai tot tăia câte o felie, câte o felie... Merge foarte bine și lângă un ceai cald, lângă un pahar cu lapte, dar și lângă o cafea. Eu am mâncat din prăjitura asta și dimineața la micul dejun, cu iaurt. Și ce bună a fost!

E minunată și la desert, iar dacă aveți musafiri, nu vă sfiiți să o puneți pe masă, prăjitura asta îi va cuceri și pe ei 🙂

Prajitura rasturnata cu prune-felie

Chiar acum câteva zile am publicat o colecție de 10 rețete cu prune, o găsiți aici sau cu un click pe poza de mai jos.

10 retete cu prune

Îmi pare rău că prăjitura asta am făcut-o după ce am publicat colecția. Ar fi fost prima în top, pentru că e cea mai bună prăjitură cu prune pe care am făcut-o până acum.

Foarte asemănătoare, la fel de bună și de aromată este și prăjitura răsturnată cu gutui caramelizate. Cred că veți dori să o încercați și pe aceea. Încă nu au apărut gutuile, dar mult nu mai durează, așa că rețineți și această rețetă! 😉 O găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.

Prăjitură răsturnată cu gutui

Și gata, acum chiar trecem la treabă și preparăm prăjitura cu prune. Vă las mai jos cantitățile în formatul pe care îl puteți printa și adăuga la colecția voastră de rețete aromate. Poftă bună la prăjitură! 🙂

Mod de preparare prăjitură răsturnată cu prune caramelizate și nuci

  • Zahar caramelizat si jumatati de prune
  • Prajitura rasturnata cu prune

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prajitura rasturnata cu prune

Prăjitură răsturnată cu prune caramelizate și nuci

5 from 13 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 25 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 10 minutes minutes
Număr de porții: 8 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

Folosiți o formă cu pereți mai înalți și diametrul de 20-21 cm.

  • 40 g zahăr tos - pentru caramelizat
  • 400 g prune (cântărite fără sâmburi)
  • 100 g unt rece pentru pus peste prune
  • 3 ouă
  • 100 g zahăr
  • 60 g unt topit și răcit
  • 200 ml iaurt cu 3.5% grăsime
  • ½ linguriță pudră de vanilie
  • 150 g făină
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • 50 g miez de nucă măcinat
  • miez de nucă tocat grosier pentru decor

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți 40 g de zahăr la caramelizat în cratița în care veți face prăjitura. Aveți grijă ca zahărul să nu se ardă și să nu înceapă să fumege pentru că va deveni amar. Zahărul corect caramelizat trebuie să aibă o culoare brun-auriu, omogenă. Rotiți cratița în așa fel încât zahărul caramelizat să acopere uniform fundul acesteia.
  • Lăsați cratița cu zahărul deoparte cât timp spălați prunele și le scoateți sâmburii.
  • Tot acum este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Din cele 100 g de unt rece tăiați cubulețe cam 50 g și puneți-le peste zahărul caramelizat, apoi începeți să puneți prunele, în 2 straturi unele peste altele, așa cum vă încap.
    Peste prune puneți și restul de unt, tot așa, tăiat cubulețe sau fâșii, cum vă e mai ușor.
  • Dați cratița cu prunele la cuptor pentru 10 minute, cât timp vă ocupați de blat.
  • Mixați ouăle împreună cu zahărul, până când acesta este dizolvat.
  • Adăugați untul topit și răcit, iaurtul și vanilia și omogenizați.
  • Turnați făina amestecată cu praful de copt și sarea. Încorporați în compoziția de mai sus.
  • Puneți în aluat și miezul de nucă măcinat, omogenizați și turnați blatul în cratiță peste prune.
  • Dați cratița la cuptor pentru 40-45 de minute până când blatul e rumenit frumos și trece testul scobitorii.
  • Treceți cu un cuțit de jur împrejurul blatului ca să îl desprindeți frumos de formă.
  • Așezați un platou potrivit ca mărime peste cratiță și cu o mișcare hotărâtă răsturnați prăjitura pe platou. Răsturnați prăjitura imediat ce ați scos-o din cuptor, nu întârziați! Dacă începe să se răcească prunele vor rămâne lipite de cratiță!
  • După ce ați răsturnat prăjitura, cât e încă fierbinte, presărați miezul de nucă tocat grosier.
  • Lăsați prăjitura să se răcească înainte să o serviți.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Prajitura rasturnata cu prune

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de prăjitură cu iaurt și prune, desert simplu de sezon
    Prăjitură rapidă cu prune – fragedă, aromată și gata în 45 de minute
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • felie de prăjitură pandișpan cu prune și brânză de vaci
    Pandișpan pufos cu prune și brânză de vaci - rețeta video de prăjitură cu prune
  • Barcute din foietaj umplute cu gem
    Bărcuțe din foietaj umplute cu gem de prune și nuci
1504 shares

Comentarii

  1. Gabi a zis

    octombrie 05, 2023 at 3:42 pm

    5 stars
    Buna ziua! Am facut aceasta prajitura si cand am intors cratita a curs foarte multa zeama (a trebuit s-o scurg de pe farfurie). Prunele par mai mult fierte 🙂 Trebuie sa spun ca am respectat intocmai reteta. Stiti cumva de ce am patit acest lucru? Altfel e foarte buna prajitura 🙂 Multumesc

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 06, 2023 at 8:30 am

      Îmi pare rău că ați pățit așa ceva... Ați folosit cumva unt cu 65% grăsime? Acela are mai multă apă...se mai poate întâmpla dacă ați pus mai mult unt sau mai multe prune. Sau poate pur și simplu ați avut "noroc" de niște prune mai zemoase.
      Ideea e că sucul lăsat de prune dizolvă zahărul caramelizat și însiropează ușor blatul. Dacă s-a format prea mult sirop, blatul nu a reușit să îl absoarbă pe tot și a rămas în tavă.

      Răspunde
      • Gabi a zis

        octombrie 06, 2023 at 5:16 pm

        Untul folosit a fost Prezident de 82%. Probabil ca prunele au fost prea zemoase. O s-o mai incerc cu alt soi de prune. Multumesc

        Răspunde
  2. Mona a zis

    iulie 01, 2023 at 11:24 am

    5 stars
    Prajituta este absolut delicioasa!
    Din păcate, nu am verificat înainte dacă am un platou pe măsura tăvii și am rasturnat-o pe o farfurie mai mica ca diametru. Rezultatul: evident, s-a rupt! ????

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 01, 2023 at 11:52 am

      Oh, ce rău îmi pare! Sper însă că gustul a salvat aspectul! 🙂
      Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru comentariu. Numai bine!

      Răspunde
5 from 13 votes (11 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.