Dragii mei, v-am adus astăzi rețeta unui desert de toamnă delicios: prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate. Până și culoarea prăjiturii, brun-aurie, te duce cu gândul la toamnă!
Pe lângă culorile ei intense, prăjitura asta are un gust grozav de bun. Avem felii de gutui scăldate în sos de caramel, avem o aromă bogată de unt și un blat pufos în care am pus făină de migdale. Blatul se însiropează în cuptor cu sosul de caramel și va fi pătruns de arome irezistibile.
Prăjitura asta se face foarte ușor. Este delicioasă datorită tuturor ingredientelor pe care le conține, nu că ar necesita cine știe ce tehnici complicate de preparare. Prăjiturile răsturnate sunt în general deserturi simple dar spectaculoase. Pot fi servite ca atare, lăsând fructele la vedere în toată splendoarea lor, sau le putem da un aspect mai festiv, dacă le decorăm cu frișcă naturală.
Priviți, de exemplu, cât de bine arată această prăjitură răsturnată cu cireșe. Poate fi un desert elegant, servit la orice masă de sărbătoare. Dar pentru că se apropie sezonul rece, când pentru scurt timp vor apărea în supermarketuri portocalele roșii, vă recomand să încercați neapărat prăjitura răsturnată cu portocale roșii și blat de unt. E plină de arome deosebite și nu o puteți face decât iarna, căci portocalele roșii ajung cu greu până la noi.
Cu toate că mă așteptam să fie foarte bună, știind că am pus în ea doar ingrediente de calitate, parcă tot am rămas fără grai atunci când am răsturnat prăjitura pe platou și am văzut frumusețea care s-a copt acolo! Chiar mi-a întrecut așteptările! Mai ales felul în care blatul pufos s-a îmbibat la exterior cu tot siropul ăla de zahăr caramelizat și unt a fost minunat!
Mod de preparare prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o formă rotundă cu diametrul de 20 cm
gutui caramelizate
- 1-2 gutui
- 50 g zahăr tos
- 50 g unt (25+25)
- 1 praf de sare
- 40 g zahăr brut de melasă (sau zahăr tos)
blatul
- 3 ouă
- 100 g zahăr
- 35 g unt topit și răcit
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 50 ml de lapte
- 175 g făină albă tip 000
- 30 g făină de migdale
- 8 g praf de copt
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Curățați gutuile și tăiați-le felii.
- Puneți 50 g zahăr în cratiță, puneți cratița pe foc mic și amestecați până când zahărul este topit și are o culoare frumoasă de caramel. Atenție să nu fumege pentru că devine amar!
- Peste zahărul caramelizat puneți 25 g de unt tăiat cubulețe, un praf de sare și amestecați.
- Puneți feliile de gutui în sosul format în cratiță, peste ele puneți restul de 25 g de unt tăiat cuburi și presărați zahărul brut (sau tos).
- Dați cratița la cuptor pentru 15 minute, timp în care vă ocupați de blat.
blatul
- Puneți într-un bol cele 3 ouă împreună cu zahărul și mixați 7- 8 minute până când ouăle se albesc și își triplează volumul.
- Adăugați untul topit și răcit, laptele, coaja de lămâie și vanilia și mixați doar cât să se omogenizeze compoziția.
- La final adăugați făina albă, făina de migdale, praful de copt și sarea și le încorporați cu mișcări ușoare în compoziția de mai sus.
- Scoateți cratița din cuptor și întoarceți fiecare felie de gutuie pe partea cealaltă. Acum este momentul să le aranjați cu grijă pentru ca prăjitura să aibă un aspect frumos la final.
- Deși va părea că este prea mult sirop în cratiță și prea puțin aluat, nu e nici o problemă, așa trebuie să fie. Aluatul va crește foarte bine în cuptor și se va îmbiba delicios cu siropul de caramel.
- Turnați, așadar, aluatul peste gutuile caramelizate, nivelați și dați forma la cuptor pentru 35-45 de minute, până când prăjitura e rumenită deasupra, blatul este elastic și trece testul cu scobitoarea.
- Scoateți prăjitura din cuptor și lăsați-o 2-3 minute să se odihnească în cratiță.
- Treceți cu un cuțit de jur împrejurul prăjiturii, apoi puneți un platou peste cratiță și răsturnați cratița cu o mișcare fermă. Prăjitura va rămâne pe platou, iar feliile de gutui vor fi deasupra.
- Dacă sunt felii de gutuie care s-au desprins de blat, așezați-le la locul lor cu vârful unui cuțit.
- Atenție, prăjitura frige foarte tare! Lăsați-o să se răcească înainte de a o servi.
- Merge de minune decorată cu un moț de frișca sau cu o cupă de înghețată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dragilor, cred că v-am stârnit curiozitatea cu rețeta de azi. Sper din suflet să o încercați și să veniți să îmi spuneți dacă v-a plăcut. Vă doresc poftă bună la prăjitură răsturnată cu gutui caramelizate! 🙂
Doina
Am facut prajitura si mi-a placut aroma deosebita a gutuilor caramelizate.
De altfel, site-ul Dv., cu bucate aromate, este cel mai pe gustul meu din toate cele
existente in peisajul românesc. Vă urmăresc cu mare plăcere! Felicitări!
Iuliana
Ma bucur mult ca ati incercat prajitura cu gutui si mai ales ca v-a placut. Imi era teama ca nu ma crede nimeni cat e de buna 😀
Multumesc din suflet pentru mesaj si pentru aprecieri.
Va mai astept cu drag pe la mine.