Rețeta de salată libaneză tabouleh cu bulgur, pătrunjel, roșii și mentă proaspătă. Cum se face o salată tabouleh sățioasă și plină de vitamine.
Salata tabouleh, libaneză la origine, e una dintre cele mai sănătoase, mai plină de prospețime la care te-ai putea gândi. E o adevărată bombă de vitamine pentru că are: roșii, mult pătrunjel și destul de multă mentă proaspătă 🙂
În Orient, salata libaneză ți se servește de obicei alături de hummus, pasta lor delicioasă de năut. Cele două mâncăruri se potrivesc de minune împreună, se completează perfect.
Am pe blog mai multe variante de hummus, de la rețeta originală până la hummus cu usturoi copt, sau cu roșii uscate, cu ardei sau cu avocado. Sunt minunate toate. Le găsiți cu un click aici.
Salata tabouleh, datorită bulgurului, este și suficient de consistentă să țină de foame, chiar și dacă o servești ca atare la prânz, fără să îi pui alături vreun hummus, sau vreo friptură, așa cum se obișnuiește pe la noi.
Mai am pe blog și o altă variantă a acestei salate în care am înlocuit bulgurul cu quinoa. Click aici pentru rețetă. Ne-a plăcut mult și varianta aceasta, dar rețeta originală de tabouleh, cea care se face în țările Orientului este cea cu bulgur. V-am spus că atunci când am vizitat Israelul am găsit bulgurul în multe mâncăruri, atât dulci cât și sărate.
La noi bulgurul se folosește prea puțin, iar multe gospodine mă întreabă ce este și de unde îl cumpăr. Bulgurul este un amestec de diferite soiuri de grâu. Este prefiert de aceea se gătește foarte rapid. Se folosește în rețete similar orezului, dar este mai gustos decât acesta și are indice glicemic mai mic. Gustul, aș zice că e undeva între orez și arpacașul pe care îl folosim la colivă.
Pe blog găsiți un articol detaliat despre bulgur din care puteți afla: beneficiile, valorile nutriționale, de unde se cumpără și cum se gătesc diferitele tipuri de bulgur în funcție de granulație.
Mod de preparare tabouleh - salata libaneză cu bulgur și pătrunjel
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tabouleh - salata libaneză cu bulgur și pătrunjel
Tipărește Salvează pe PinterestRețeta Video
Ingrediente
- 100 g bulgur fiert în prealabil
- 3 legături de pătrunjel
- 4-5 fire de mentă proaspătă
- 3-4 roșii bine coapte
- 1 ceapă roșie micuță (sau o legătură de ceapă verde)
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- sucul de la o lămâie
- sare după gust
Instrucțiuni de preparare
- Fierbem bulgurul în apă cu sare, cât să îl acopere, apoi îl lăsăm la răcit. Fierbe repede, în 7-10 minute e gata.
- Tăiem roşiile cubuleţe mici.
- Tăiem și ceapa roşie la fel, în cubuleţe cât mai mici.
- Spălăm pătrunjelul şi menta şi le scuturăm bine de apă, apoi le tocăm mărunt.
- Punem toate legumele într-un bol încăpător, adăugăm bulgurul fiert și răcit şi amestecăm.
- Facem un sos din uleiul de măsline, sucul de lămâie și sare. Turnăm sosul peste legumele din bol și amestecăm.
- Lăsăm salata tabouleh la frigider cel puţin 15 minute ca să se împrietenească mai bine aromele, apoi servim.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu