Mere în pijama sau mere în aluat de clătite, rețeta simplă și rapidă a unui desert savuros care ne duce cu gândul la copilărie.
Nu știu cine a inventat desertul ăsta și cine l-o fi botezat atât de haios "mere în pijama", dar știu că e unul dintre cele mai simple și mai bune deserturi care pot exista.
Îmi place să-mi imaginez că mămici grijulii și bunici iubitori au răsfățat generații întregi de copii pofticioși cu aceste felii de mere date prin aluat de clătite, prăjite și pudrate apoi cu zahăr. Toți copiii merită amintiri gustative atât de delicioase 🙂
Să faci mere în pijama alături de cei mici poate fi la fel de amuzant pe cât sună numele rețetei. Oricum, mare lucru nu e de făcut.
Ne trebuie, firește vreo 2-3 mere cărora să le scoatem cotorul, dar să le lăsăm coaja la locul ei. Soiul nu prea ar conta. Mai acrișoare aș zice eu, dar nu-i musai. Am făcut de-a lungul timpului acest desert cu orice fel de mere am avut la îndemână și tot bine a fost. De data asta am avut niște mere "bot de iepure", întâmplător sunt cele pe care eu le prefer și în stare crudă.
Bun, deci feliile de mere așa cum sunt, le tăvălim mai întâi prin făină, apoi le scufundăm în aluat de clătite (vezi aici rețeta clasică de clătite). Cred că aluatul ăsta e "pijamaua" merelor 😀
Prăjim merele pe ambele părți, le scoatem pe hârtie absorbantă și cu asta basta! Dacă vreți le pudrați cu zahăr, dacă nu, nu. Sau dacă vreți, prelingeți niște miere de albine peste ele, sau un fir de peltea. Sau și mai bine un sos de caramel sărat (vezi rețeta aici).
Ok, și acum că am terminat toată treaba, putem începe să ne batem pe ele cu ceilalți membri ai familiei 😀 Cel puțin la noi așa s-a întâmplat pentru că merele în aluat sunt absolut delicioase: moi, dulci-acrișoare, parfumate. Sunt minunate la desert, la gustare, la micul dejun, de fapt sunt minunate cu orice ocazie pe care o puteți inventa.
Mod de preparare mere în pijama
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 2 mere
- 2 ouă
- aprox. 150 g făină (5-6 linguri)
- 30 g zahăr (1 lingură)
- 200 ml lapte
- un praf de sare
în plus
- 3-4 linguri făină pentru tăvălit merele
- ulei pentru prăjit
pentru servit, opțional
- zahăr pudră, miere, peltea, caramel sărat - la alegere
- pudră de scorțișoară după gust
Instrucțiuni de preparare
- Bateți cele 2 ouă, adăugați laptele rece, făina, zahărul și un praf de sare. Veți avea un aluat omogen, dar lichid, ca cel de clătite.
- Scoateți cotorul merelor, apoi tăiați-le felii. Nu le curățați de coajă!
- Puneți la încins o tigaie cu ulei.
- Dați feliile de măr prin făină, apoi prin aluat.
- Prăjiți feliile date prin aluat pe ambele părți până devin aurii.
- Scoateți merele pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Serviți merele în pijama calde sau reci, presărate cu zahăr pudră, scorțișoară, sau cu miere, peltea, sos de caramel.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu