Îmi era tare dor de tarta cu mere şi smântână pe care n-o mai făcusem de foarte mult timp. E foarte aspectuoasă şi nemaipomenit de bună. Merele dulci-acrişoare, aromate din belşug cu scorţişoară, contrastează frumos cu crema de smântănă dulce şi catifelată. Şi pentru că mi-a plăcut foarte tare aroma de migdale a tartei cu piersici şi cremă frangipane, m-am gândit cum să fac să le includ şi pe ele în reţetă. Cred că mi-a venit ideea cea mai bună, şi anume am înlocuit o parte din făina care intră în componenţa blatului cu făină de migdale de la Solaris. Blatul a ieşit un pic mai crocant decât de obicei, dar bucățelele minuscule de migdale i-au dat o aromă deosebită 🙂

Cum se face tarta cu mere şi smântână

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
blatul:
- 100 g unt rece
- 150 g făină
- 50 g făină de migdale de la Solaris
- 1 gălbenuş
- 50 g zahăr pudră
- 1 vârf de cuţit de sare
- 2-3 linguri de apă rece
umplutura:
- 4-5 mere Golden
- scorțișoară (eu am ras capătul unui baton)
- 200 g smântână
- 100 ml de lapte
- 3 linguri de zahăr pudră vanilat
- 2 linguri de amidon
Instrucțiuni de preparare
- Untul rece, tăiat cubulețe se amestecă cu gălbenuşul, zahărul pudră, făina, pudra de migdale și un praf de sare.
- Amestecaţi cu o furculiţă până veți obține un aluat nisipos, sfărâmicios.
- Adăugați 2 linguri de apă rece. Au rolul de a lega aluatul, veți vedea ca devine moale și elastic. În funcție de făina folosită, e posibil să mai fie nevoie de încă o lingură de apă, dar nu adăugați mai mult de atât.
- Înfășurați aluatul în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru cel putin jumătate de oră.
- Presărați făină pe blatul de lucru și întindeți aluatul cu sucitorul într-o foaie puţin mai mare decât forma de tartă. Folosiți-va degetele ca să ridicați aluatul și pe pereții formei.
- Înţepaţi din loc în loc aluatul cu furculiţa. Dacă este nevoie, băgaţi tava la frigider cât timp vă ocupaţi de mere şi de sosul de smântână.
- Tăiați merele felii subțiri, cam de ½ de centimetru și așezați-le circular peste aluat. Eu nu curat merele de coajă, dar dacă doriți, o puteți face.
- Dați pe răzătoarea mică capătul unui baton de scorțișoară și presărați peste mere (sau puteţi folosi scorțișoară pudra)
- Cele doua linguri de amidon se dizolva în laptele rece, apoi se adaugă împreună cu zahărul pudră peste smântână și se amestecă puţin ca să se omogenizeze compoziția. Trebuie să fie puţin lichidă, cam de consistenţa aluatului de clătite, pentru că amidonul se va umfla la fiert. Dacă vi se pare prea groasă, mai adăugați puţin lapte, apoi turnați compoziția cât mai uniform peste merele din tavă.
- Băgați tarta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. E gata cam în 40-45 de minute, când marginile aluatului și merele sunt rumenite frumos.
- Se feliază mai ușor când e rece. Evident că eu nu am avut răbdare. Mirosea mult prea bine și n-am rezistat! 🙂
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Notă: dacă nu doriţi să faceţi aluatul cu pudră de migdale, atunci puteţi folosi reţeta de aluat clasic de tartă. Click pe poza de mai jos:
Nu uitați că puteți printa rețeta de tartă cu mere şi smântână pentru a o avea la îndemână atunci când o preparați sau să o păstrați la colecție pentru mai târziu.
Laura Stroe a zis
Buna si la multi ani pe 2016. Acum am descoperit ,,bucate aromate" si voi incerca pt. Inceput aceasta tarta care se pare ca i inretesanta rau. I ti voi da de veste imediat ce o sa fie gata.
Iuliana a zis
Bine ai venit, Laura si la multi ani! Te astept cu impresii, sper sa iti placa tarta 🙂
Florina a zis
Am facut si eu tarta de mai sus folosind si faina de migdale ,mi-a placutttttttt!!!!!!, dar cel mai mult s-a bucurat baietelul meu de numai 2 si 9 luni.
Iuliana a zis
🙂 Florina, multumesc pentru feed back. Ma bucur ca v-a placut.
Claudia a zis
Am facut si eu o tarta cu mere si cu branza Cred ca iese tare buna si asa cu smantana. Imi imaginez ce miros mirosea bucataria ta cand ai copt-o 😉