Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Pește mic prăjit în mălai - pește prăjit crocant

Publicat la 7 decembrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

427 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de pește mic prăjit în mălai. Cum se face peștele prăjit crocant, care se mănâncă cu totul. Hamsii, obleți, chitici, baboi, jai, plevușcă, etc.

Peste mic prajit in malai

Satul bunicilor mei era situat în sudul țării, pe malul Dunării. Între Dunăre și sat era o întreagă rețea de bălți bogate în pește de toate felurile, așa încât mâncărurile simple, pe bază de pește erau la ordinea zilei.

Dintre toate, cel mai mult îmi plăcea când bunicul meu se întorcea de la pescuit cu pește mic, pe care bunica îl tăvălea prin mălai și îl prăjea rapid în ulei. Peștele devenea crocant, îl stropeam cu puțin mujdei de usturoi și îl mâncam cu totul, alături de o mămăliguță. Minunat!

Peștele ăsta mic, de apă dulce, îl veți găsi sub mai multe denumiri: baboi, chitici, obleți, plevușcă sau jai. Seamănă cu hamsiile pe care le mâncăm pe plajă vara, când mergem la mare.

Peste mic prajit in malai

Deși acum tot pe malul Dunării locuiesc, nu știu de ce, peștele mic e tare greu de găsit. Nici pescăriile nu îl comercializează, nici la pescarii particulari nu prea îl găsim, ce mai, e o adevărată marfă de contrabandă 😀

Până la urmă "am făcut rost" de "o mână de baboi" cum se zicea pe la noi prin sat și i-am prăjit ca în copilăria mea. A fost un adevărat răsfăț într-o zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului!

Mod de preparare pește mic prăjit în mălai

Aceasta e o rețetă atât de simplă și de lipsită de secrete! Nici nu e diferită de cea a peștelui mai mare prăjit în crustă de mălai. Se tăvălește peștele prin mălai și se prăjește în ulei. Atât.

Dacă ar fi să zic totuși ceva, ar fi să căutați tot un mălai de țară, are cu totul un alt gust decât cel cumpărat din magazine, care e ultra-prelucrat.

Dacă vreți să aveți peștișori crocanți, iar mălaiul să nu absoarbă mult ulei, atunci trebuie să aveți grijă ca uleiul să fie foarte bine încins când puneți peștele, iar focul să fie mare.

  • Peste dat prin malai
  • Peste prajit in tigaie
  • Peste prajit

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Peste mic prajit in malai

Pește mic prăjit în mălai

Rețeta de pește mic prăjit în mălai. Cum se face peștele prăjit crocant, care se mănâncă cu totul. Hamsii, obleți, chitici, baboi, jai, plevușcă, etc.
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g pește mic
  • 150 g mălai
  • sare după gust
  • aprox. 400 ml ulei pentru prăjit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați peștișorii de mațe și solzi și spălați-i bine în câteva ape.
  • Scurgeți peștele de apă și presărați-l cu sare. Amestecați și frecați peștele cu mâinile să ajungă sarea peste tot. Lăsați-l așa 5-10 minute.
  • Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare. Uleiul să fie bine încins când puneți peștele.
  • Treceți peștii prin mălai, scuturați excesul și prăjiți-i pe ambele părți la foc mare până devine auriu.
  • Scoateți peștele prăjit pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei și nu îi suprapuneți unii peste alții ca să nu se înmoaie.
  • Serviți peștii prăjiți cu mujdei de usturoi și mămăliguță.
Valori nutriționale
Pește mic prăjit în mălai
Valori per porție
Calorii
470
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
28
g
43
%
Colesterol
 
63
mg
21
%
Carbohidrați
 
29
g
10
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
26
g
52
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Peste mic prajit in malai

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
427 shares

Comentarii

  1. Dgh a zis

    martie 11, 2021 at 12:42 pm

    5 stars
    Superb

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 11, 2021 at 1:53 pm

      Mulțumesc!

      Răspunde
5 from 5 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.