Rețeta simplă de turtă dulce cu ciocolată. Turtă dulce cu miere, foarte aromată, învelită în ciocolată neagră. Turtă dulce de casă.
Încă o variantă de turtă dulce nu poate fi decât binevenită în această perioadă, nu-i așa? 🙂 Peste tot au început să apară deja zeci de rețete de fursecuri cu care ești îndemnat să îl aștepți pe Moș Crăciun.

Bine, bine, dar Moș Crăciun vine în seara de Ajun, pe 24 decembrie, când încă mai suntem în post. Dacă Moșul ține post? La asta nu s-a gândit nimeni! Nimeni, în afară de mine! 😀
Tocmai de aceea am venit cu această variantă de turtă dulce de post, dichisită cu o glazură de ciocolată, căci totuși, e sărbătoare, nu-i așa?

Rețeta este aproape identică cu cealaltă rețetă de turtă dulce de post care există pe blog. Este turta dulce pe care o fac în fiecare an pentru că îmi place mereu cum iese. E moale, delicioasă și se păstrează fragedă mai multe zile.
Eu prefer să o fac așa, ca pe fursecuri, pentru că aluatul e uleios, are consistența unei plastiline și e ușor de lucrat. Dacă aveți copii, din același aluat puteți întinde o foaie de 5-6 mm grosime din care să decupați omuleți, brăduți sau orice forme doriți.
Bineînțeles, cel mai aromat desert îl vom obține cu un mix de condimente pentru turtă dulce făcut în casă, folosind exact acele mirodenii care ne plac. Dar și condimentele cumpărate sunt foarte bune, așa că alegeți ce variantă doriți!

Dacă nu țineți post, vă recomand o rețetă de turtă dulce decorată cu glazură de zahăr. Aluatul este minunat, cu unt și ouă, glazura se face cu albuș de ou, zahăr pudră și suc de lămâie. E foarte fragedă și cu gust minunat de bun! 🙂 Găsiți rețeta cu un click pe fotografia de mai jos.
Mai puteți încerca și turta dulce la tavă, moale și pufoasă. O să vă placă foarte mult și această variantă! Click pe fotografie pentru rețetă!
La Dana de la Prăjiturici, am văzut o rețetă foarte interesantă, de turtă dulce umplută cu gem și marțipan. O voi încerca neapărat! Poate o încercați si voi.
Mod de preparare turtă dulce cu ciocolată - rețetă de post
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Turtă dulce cu ciocolata
Ingrediente
- 300 g făină 000
- 100 g zahăr
- 1 linguriță bicarbonat
- 1-2 lingurițe mix de condimente pentru turtă dulce (după gust)
- un praf de sare
- 100 ml ulei
- 150 ml miere de albine lichidă
- la nevoie - 1 sau 2 linguri de apă
decor - glazură de ciocolată
- 100 g ciocolată (neagră sau amăruie)
- 1 lingură ulei
- cam 2 lingurițe decoruri colorate de zahăr
Instrucțiuni de preparare
- Într-un bol încăpător puneţi toate îngredientele solide.
- Adăugaţi uleiul şi mierea de albine şi amestecaţi la început cu lingura, apoi treceţi la frământat cu mâna.
- Dacă aluatul rămâne nisipos şi aveţi senzaţia că nu se leagă, adăugaţi o lingură sau două de apă şi continuaţi să frământaţi.
- Aluatul trebuie să aibă consistenţa unei plastiline, nu va fi foarte elastic, ci se va rupe uşor.
- Formaţi o bilă de aluat, pe care o înfăşuraţi în folie alimentară (sau o pungă) şi o lăsaţi să se odihnească cel puțin o oră la frigider.
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneti hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Scoateţi aluatul din frigider şi formati biluţe de 4-5 cm diametru. Aluatul e uşor uleios, nu e nevoie să umeziţi palmele, se lucrează foarte uşor. Lăsaţi 2-3 cm între biluţe pentru că mai cresc în cuptor.
- Coaceţi turta dulce timp de 10, maxim 12 minute. Deşi pare foarte moale, se va întări când se va răci.
- Este foarte fragedă, e bine să o lăsaţi să se răcească în tavă.
- Mărunțiți ciocolata cu un cuțit, puneți peste ea o lingură de ulei, apoi puneți-o la topit fie la bain marie, fie la microunde (30 de secunde de 3 ori).
- Turnați ciocolata peste turta dulce și presărați decorurile de zahăr. Lăsați ciocolata să se întărească (durează cam 20-30 de minute), apoi turta dulce e gata de servit.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailVedeți și varianta video a rețetei pe contul de YouTube al blogului. Click pe fotografia de mai jos. ⬇️

Lasă un comentariu