Doriți o prăjitură cu arome de sărbătoare? Iată cum se face cea mai bună turtă dulce moale și pufoasă! Cea mai simplă rețetă de turtă dulce la tavă.
Turta dulce la tavă este desertul perfect de servit într-o zi friguroasă, când ne cuibărim în fotoliu alături de o ceașcă de ceai bun. Are toate aromele omuleților de turtă dulce, dar este pufoasă, moale și foarte fragedă. Iar dacă o serviți cu un moț de frișcă, va fi cea mai bună prăjitură!
Dacă țineți post în perioada aceasta, încercați rețeta simplă de fursecuri de turtă dulce decorate cu ciocolată neagră!
Mergi direct la:
Ingrediente
- lapte - 3,5% grăsime
- miere - lichidă, nu zaharisită
- unt - cu 82% grăsime, topit şi răcit
- zahăr - de preferat zahăr brun pentru că are o aromă plăcută de caramel
- cacao - de preferat cacao neagră, alcalină, cu aromă intensă
- făină - de patiserie, tip 000
- mix de condimente pentru turtă dulce
- praf de copt - dacă nu aveți se poate înlocui cu praf de copt făcut acasă, din bicarbonat+sare de lămâie
- sare
Ce amestec de condimente folosim pentru turtă dulce la tavă
Bineînțeles, cel mai bun amestec de condimente pentru turtă dulce e cel făcut acasă, folosind exact mirodeniile care sunt pe gustul vostru, în proporțiile care vă plac.
Condimentele specifice pentru turtă dulce sunt: ghimbir, scorțișoară, anason stelat, cardamon, ienibahar, nucșoară și piper. Doar le măcinați la robot sau la râșnița de cafea și gata!
Am văzut că există și în magazinele online mix de condimente pentru turtă dulce. Eu nu le-am încercat, dar mi-a plăcut ce am citit pe etichetă. Cred că sunt foarte bune şi pot fi o variantă mai comodă.
Cum să faci turtă dulce moale la tavă
- Puneți la încălzit laptele împreună cu mierea. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se dizolve mierea complet.
- Puneți untul topit în amestecul de mai sus, amestecați și lăsați deoparte să se răcească.
- Cerneți făina împreună cu cele 2 linguri de cacao şi praful de copt. Adăugați zahărul şi mixul de condimente, apoi turnați ingredientele lichide. Amestecați cu un tel de mână până când aveți o compoziție omogenă.
- Turnați aluatul în tava cu hârtie de copt sau unsă cu unt şi tapetată cu făină.
- Băgați tava în cuptorul RECE, apoi setați temperatura la 180 de grade (temperatură medie, dacă nu aveţi marcate gradele). E gata în 35-45 de minute în funcţie de cuptor. Faceţi testul cu scobitoarea ca să fiţi siguri că e coaptă bine.
- O puteți servi cu zahăr pudră sau cu un moț de frișcă.
Extra sfaturi
- Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că turta dulce este bine coaptă.
- Dacă nu sunteți fani turtă dulce, puteți pur și simplu să renunțați la condimentele specifice și să aromatizați prăjitura doar cu vanilie sau cu coajă rasă de portocală, de exemplu.
- Lăsaţi turta dulce să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi o puteți scoate ajutându-vă de hârtia de copt. Este foarte fragedă cât este caldă și se rupe ușor.
- Pentru felii frumoase, tăiați turta dulce numai după ce se răcește complet!
Încercați și alte rețete de sezon
V-a plăcut această rețetă de turtă dulce moale și pufoasă? Încercați și alte rețete de pe blog! Iată mai jos câteva recomandări:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Turtă dulce moale şi pufoasă. - rețeta de turtă dulce la tavă
Ingrediente
pentru o tavă de 20x25 cm
- 400 ml lapte (3,5% grăsime)
- 100 g miere
- 50 g unt topit şi răcit
- 150 g zahăr brun
- 2 linguri cacao
- 400 g făină
- 2 linguri amestec de condimente pentru turtă dulce
- 10 g praf de copt
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Puneți la încălzit laptele împreună cu mierea. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se dizolve mierea complet.
- Puneți untul topit în amestecul de mai sus, amestecați și lăsați deoparte să se răcească.
- Cerneți făina împreună cu cele 2 linguri de cacao şi praful de copt. Adăugați zahărul şi mixul de condimente, apoi turnați ingredientele lichide. Amestecați cu un tel de mână până când aveți o compoziție omogenă.
- Turnați aluatul în tava cu hârtie de copt sau unsă cu unt şi tapetată cu făină.
- Băgați tava în cuptorul RECE, apoi setați temperatura la 180 de grade (temperatură medie, dacă nu aveţi marcate gradele). E gata în 35-45 de minute în funcţie de cuptor. Faceţi testul cu scobitoarea ca să fiţi siguri că e coaptă bine.
- Lăsaţi turta dulce să se răcească înainte să o tăiați. O puteți servi cu zahăr pudră sau cu un moț de frișcă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pentru această reţetă m-am inspirat de aici, doar am mai adaptat-o pe ici, pe colo gusturilor noastre.
Poftă bună!
doina a zis
Cand eram eu mica , se numea paine cu nuca pentru ca avea si miez de nuca prajit in ea. Colindatorii care veneau la noi o asteptau cu nerabdare pentru ca este foarte buna si aromata. Eu imi fac singura amestecul aromat din 7 condimente. Pupici.
Iuliana a zis
Eu nu-mi amintesc sa fi mancat in copilarie turta dulce de genul asta. Poate pe la noi (am copilarit la Giurgiu) nu se facea...
Cu nuca cred ca e si mai buna!
parbrize a zis
interesanta prajitura, destul de gustoasa
Claudia a zis
Ei bine, turta dulce moale si pufoasa nu am incercat anul asta. Am facut turta dulce cu glazura, ca in vremea copilariei dar si gen fursecuri. Concluzia: ar trebui sa nu mai pierd timpul si sa incerc reteta ta pana nu trece anul 😉
Iuliana a zis
Si eu mi-am propus sa incerc reteta ta glazurata. Dar a mea e mai usoara si mai rapida 😉
Claudia a zis
Poate ti se pare la prima vedere ca nu e rapida :))) Daca ai sti ce usor se face! Si glazura, daca vrei, poti face abstractie de ea daca nu ai timp sa o faci. E buna si fara 😉 La noi a devenit deja "reteta casei" :)))
vavaly a zis
chiar nu e greu deloc de facut, mi am inchipuit cine stie ce inginerie complicata dar nu e. condimentele trebuie sa le achizitionez si gata.
merge perfect si cu vin fiert, sunt sigura :).
Iuliana a zis
Se face foarte usor si e moale si buuuunaaa. Sa stii ca si pe mine m-a dus gandul la vin fiert 🙂 De fapt m-am gandit sa pun condimentele care mi-au mai ramas in vin fiert si cred ca asta se va intampla chiar in noaptea de revelion 😉
vavaly a zis
asa cum am promis, am facut reteta. cum a iesit ? nici pufoasa nici gustoasa dar s a mancat toata :))). noroc ca am uitat platoul langa soţ şi a avut grija de ea.
acum vorbind serios. am uitat sa i pun zahar. deci a fost dulce doar cu ce era de la miere. deci n a fost dulce. am turnat compozitia intr o tava intinsa (cea de la cuptor) si nu a crescut ca in poza, ci a crescut in latime cred. dar a crescut un pic si in inaltime. cred ca am pus si prea multa faina, ca mi se parea mie ca nu e destula si ca e prea moale compozitia.
reactia lui Dante a fost : aaa, e buuunaaa. aromele condimentelor si zaharul pudra de deasupra au salvat situatia. nefiind dulce a fost si mai potrivita ptr copil (si ptr soţ).
in concluzie trebuie sa mai fac un rand poate iese ca in poza. macar pentru orgolilul meu.
concluzie doi: prajitura asta buna si atunci cand nu iese :)))
Iuliana a zis
Off, îmi pare rău! Neapărat să o refaci. Eu am folosit o tavă mică de 20x25 cm, de aceea a ieşit aşa înaltă. Nu mai creşte prea mult la cuptor, dar chiar daca pui stratul gros să ştii că se coace frumos, de la praful de copt. Compoziţia trebuie să fie ca o smântână fluidă, trebuie să curgă un pic. Noi am uitat 2 bucăţele pe o farfuriuţă şi s-au cam uscat un pic. Zău că a fost bună şi aşa, uscată. Deci e bună şi când nu iese şi când e veche :))))
Victor a zis
Dacă am fi fost vecini, măcar mirosul ar fi ajuns până la mine, dacă nu şi vreo două bucăţele din minunata turtă. 😀
Iuliana a zis
Daca nu chiar toata tava, Parinte! Ca la cat de usor se face, imediat faceam alta 🙂 Multumesc pentru vizita.