• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Bucate Aromate

reţete simple pentru familie şi prieteni

Caută după reţetă sau ingredient

  • Home
  • Reţete
  • Articole
  • Despre
    • Cine gătește?
    • Colaboratori
    • Politica Cookies
  • Contact
  • F. A. Q.
  • Aperitive
  • Supe şi ciorbe
  • Feluri de bază
    • Mâncăruri cu carne
    • Mâncăruri de post
    • Reţete cu peşte şi fructe de mare
    • Paste şi pizza
    • Salate
    • Tarte sărate
  • Deserturi
    • Checuri, cozonac, brioşe
    • Deserturi de casă
    • Deserturi de post
    • Fursecuri, biscuiţi, cornuleţe
    • Îngheţată şi deserturi la pahar
    • Prăjituri şi tarte
    • Torturi
  • Băuturi
  • Pâine de casă
  • Din cămară
  • Cum se face

Turtă dulce moale şi pufoasă

December 29, 2014 by Iuliana 14 Comments

Ninge, ninge, ninge! Afară e un decor de iarnă autentică cu belşug de zăpadă şi temperaturi pe măsură. Prin contrast, vremea de afară amplifică atmosfera magică din casă, căldura şi tihna zilelor de vacanţă care preced intrarea în noul an. Şi pentru ca magia să fie cu adevărat desăvârşită, iar casa întreagă să miroasă a bun şi a sărbătoare, am dat drumul la cuptor şi am meşterit o tavă cu turtă dulce pufoasă şi aromată, ninsă din belşug, în ton cu decorul de afară, cu zahăr vanilat 🙂

Turtă dulce moale şi pufoasă

În timp ce cântăream, fierbeam şi amestecam ingrediente oarecum simple şi comune, pe care le-am tot folosit şi la alte reţete, mă gândeam ce anume transformă o prăjitură oarecare în minunata turtă dulce? Două componente definesc gustul acestei reţete: mierea de albine şi mixul de condimente specific.  Eu am mers pe mâna prietenilor de la SpiceStore, care le pregătesc şi le macină înainte de fiecare livrare şi care se pare că dețin secretul proporţiei perfecte între scorţişoară, ghimbir, cuişoare, nucşoară şi ienibahar.

Vezi aici reţeta de turtă dulce aromată în varianta de post.

Mod de preparare turtă dulce moale şi pufoasă

Turtă dulce moale şi pufoasă
 
Print
Timp de pregătire
15 minute
Timp de gătire
40 minute
Timp total
55 minute
 
Autor: Iuliana S. / bucate-aromate.ro
Recipe type: Deserturi
Număr de porţii: 10-12
Ingrediente
pentru o tavă de 20x25 cm
  • 400 ml de lapte (3,5% grăsime)
  • 100 g miere
  • 50 g unt topit şi răcit
  • 400 g făină
  • 250 g zahăr brun
  • 2 linguri cu vârf de cacao
  • 2 linguri mix de condimente pentru turtă dulce (scorţişoară, ghimbir, cuişoare, nucşoară şi ienibahar)
  • 1 pliculeţ de praf de copt
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 1 vârf de cuţit de piper roşu proaspăt râşnit (opţional)
  • zahăr pudră vanilat pentru presărat deasupra ( de preferat făcut în casă)
Mod de preparare
  1. Punem la încălzit laptele împreună cu mierea. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se dizolve mierea complet, apoi puteţi să îi stingeţi focul şi să îl lăsaţi la răcit.
  2. Adăugăm untul topit în laptele rece şi amestecăm.
  3. Cernem făina împreună cu cele 2 linguri de cacao şi praful de copt. Adăugăm zahărul, piperul măcinat şi mixul de condimente, apoi turnăm componentele lichide. Amestecăm cu o paletă până obţinem o compoziţie omogenă.
  4. Turnăm aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt şi tapetată cu făină.
  5. Băgăm tava în cuptorul RECE, apoi setăm temperatura la 180 de grade (temperatură medie, dacă nu aveţi marcate gradele). E gata în 35-45 de minute, funcţie de cuptor. Faceţi testul cu scobitoarea ca să fiţi siguri că e coaptă bine.
  6. Lăsaţi-o să se răcească, tăiaţi-o cuburi, romburi sau cum doriţi şi pudraţi-o generos cu zahăr vanilat.
3.5.3226

turta dulce pufoasa

turta dulce pufoasa

Este excelentă lângă o ceaşcă de ciocolată caldă sau lângă un ceai fierbinte cu arome de iarnă.

Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de turtă dulce moale şi pufoasă pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.

Pentru această reţetă m-am inspirat de aici, doar am mai adaptat-o pe ici, pe colo gusturilor noastre.

Poftă bună!

Filed Under: Deserturi, Prajituri si tarte Tagged With: cacao, ghimbir, scortisoara

« Ciorbă cu perişoare de curcan
Mozaicul lunii Decembrie 2014 »

Reader Interactions



Comments

  1. Victor

    December 29, 2014 at 21:25

    Dacă am fi fost vecini, măcar mirosul ar fi ajuns până la mine, dacă nu şi vreo două bucăţele din minunata turtă. 😀

    Reply
    • Iuliana

      December 29, 2014 at 21:31

      Daca nu chiar toata tava, Parinte! Ca la cat de usor se face, imediat faceam alta 🙂 Multumesc pentru vizita.

      Reply
  2. vavaly

    December 29, 2014 at 21:36

    chiar nu e greu deloc de facut, mi am inchipuit cine stie ce inginerie complicata dar nu e. condimentele trebuie sa le achizitionez si gata.
    merge perfect si cu vin fiert, sunt sigura :).

    Reply
    • Iuliana

      December 29, 2014 at 21:40

      Se face foarte usor si e moale si buuuunaaa. Sa stii ca si pe mine m-a dus gandul la vin fiert 🙂 De fapt m-am gandit sa pun condimentele care mi-au mai ramas in vin fiert si cred ca asta se va intampla chiar in noaptea de revelion 😉

      Reply
      • vavaly

        January 2, 2015 at 22:11

        asa cum am promis, am facut reteta. cum a iesit ? nici pufoasa nici gustoasa dar s a mancat toata :))). noroc ca am uitat platoul langa soţ şi a avut grija de ea.
        acum vorbind serios. am uitat sa i pun zahar. deci a fost dulce doar cu ce era de la miere. deci n a fost dulce. am turnat compozitia intr o tava intinsa (cea de la cuptor) si nu a crescut ca in poza, ci a crescut in latime cred. dar a crescut un pic si in inaltime. cred ca am pus si prea multa faina, ca mi se parea mie ca nu e destula si ca e prea moale compozitia.
        reactia lui Dante a fost : aaa, e buuunaaa. aromele condimentelor si zaharul pudra de deasupra au salvat situatia. nefiind dulce a fost si mai potrivita ptr copil (si ptr soţ).
        in concluzie trebuie sa mai fac un rand poate iese ca in poza. macar pentru orgolilul meu.
        concluzie doi: prajitura asta buna si atunci cand nu iese :)))

        Reply
        • Iuliana

          January 2, 2015 at 22:22

          Off, îmi pare rău! Neapărat să o refaci. Eu am folosit o tavă mică de 20×25 cm, de aceea a ieşit aşa înaltă. Nu mai creşte prea mult la cuptor, dar chiar daca pui stratul gros să ştii că se coace frumos, de la praful de copt. Compoziţia trebuie să fie ca o smântână fluidă, trebuie să curgă un pic. Noi am uitat 2 bucăţele pe o farfuriuţă şi s-au cam uscat un pic. Zău că a fost bună şi aşa, uscată. Deci e bună şi când nu iese şi când e veche :))))

          Reply
  3. Claudia

    December 29, 2014 at 21:46

    Ei bine, turta dulce moale si pufoasa nu am incercat anul asta. Am facut turta dulce cu glazura, ca in vremea copilariei dar si gen fursecuri. Concluzia: ar trebui sa nu mai pierd timpul si sa incerc reteta ta pana nu trece anul 😉

    Reply
    • Iuliana

      January 2, 2015 at 22:24

      Si eu mi-am propus sa incerc reteta ta glazurata. Dar a mea e mai usoara si mai rapida 😉

      Reply
      • Claudia

        January 3, 2015 at 07:41

        Poate ti se pare la prima vedere ca nu e rapida :))) Daca ai sti ce usor se face! Si glazura, daca vrei, poti face abstractie de ea daca nu ai timp sa o faci. E buna si fara 😉 La noi a devenit deja “reteta casei” :)))

        Reply
  4. parbrize

    December 30, 2014 at 18:08

    interesanta prajitura, destul de gustoasa

    Reply
  5. doina

    November 4, 2016 at 13:19

    Cand eram eu mica , se numea paine cu nuca pentru ca avea si miez de nuca prajit in ea. Colindatorii care veneau la noi o asteptau cu nerabdare pentru ca este foarte buna si aromata. Eu imi fac singura amestecul aromat din 7 condimente. Pupici.

    Reply
    • Iuliana

      November 4, 2016 at 15:26

      Eu nu-mi amintesc sa fi mancat in copilarie turta dulce de genul asta. Poate pe la noi (am copilarit la Giurgiu) nu se facea…
      Cu nuca cred ca e si mai buna!

      Reply

Trackbacks

  1. Pulpe de pui la cuptor cu cartofi natur - Cartea de Bucate Aromate says:
    January 14, 2015 at 10:33

    […] de la prietenii mei de la SpiceStore, aceeaşi care mi-au trimis şi delicioasele condimente pentru turta dulce moale și pufoasă care a făcut ravagii la noi în familie de sărbători. Am mers din nou pe mâna lor convinsă […]

    Reply
  2. Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr - Bucate Aromate says:
    November 16, 2017 at 07:27

    […] nu, îndulcită cu zahăr, miere sau melasă. Chiar şi eu am pe blog încă 2 reţete diferite: turtă dulce moale şi pufoasă şi o turtă dulce de post pentru cei care nu mai au răbdare până la Crăciun. Toate reţetele […]

    Reply

Aştept cu drag comentariile voastre: Cancel reply

Primary Sidebar

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Bună,
Sunt Iuliana, gazda ta pe Bucate Aromate.
Îți multumesc pentru vizită. Sper să găsești în colecția mea de rețete inspirație pentru meniul familiei tale.
Dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici.




Fii primul care primește rețetele

Introdu aici adresa ta și vei primi fiecare rețetă pe e-mail, imediat după publicare

Blenderul meu performant G21 Perfect Smoothie Vitality

G21_blender_perfect_smoothie_vitality

Prietenii mei, responsabili cu aromele de pe blog

Fotografiile mele și aici:

logo foodelia

Footer

Hai pe Instagram!

  • Totul e bine când se termină cu bine. Și cu bun! 🍰 🍓
 Rețeta celei mai simple tarte cu frișcă și căpșuni, vine cât de curând, aveți puțintică răbdare, da? 😀
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #behindthescene #inculise #fotografieculinara #nikonromania #nikon35mm #desertcufrisca #desertuldeazi #retetazilei #reteterapide #retetesimple #gatimacasa #tartacucapsuni #desertcufructe #capsuni #cevabun #cevadulce #foodpost #foodshare #foodphoto #foodphotography #ilovemynikon
  • Cam ce credeți că se petrece aici? 😍
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #desertuldeazi #desertcufructe #desertcucapsuni #capsuni #primavara #retetazilei #retetesimple #retetesanatoase #gatimacasa #cevabun #cevadulce #dinbucatariamea #inthemaking #inthekitchen #dessertphotography #dessert #stawberry #food #foodpost #foodphotography #foodshare
  • Cina e gata! E simplă și de-li-cioa-să 😍
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#solarisbelsugdinnatura #bucatearomate #solarisplant #salata #osalatăpezi #retetazilei #retetesanatoase #retetesimple #mancaresanatoasa #gatimacasa #salad #foodpost #foodphoto #foodphotography #salad #tunasalad
  • Hei, tu! Da,da, tu! 🤗 Te așteaptă ceva bun pe blog! E cu somon afumat, rucola și ouă de prepeliță! #linkinbio👉💻 #gustare #cevabun #bucatearomate #ceavemlapranz #retetazilei #retetepescaresti #retetesanatoase #retetesimple #reteterapide #reteteromanesti #blogculinar #fotografieculinara #nikonromania #nikon35mm #somonafumat #ouadeprepelita #tasty #somonfume
  • Amatori de o ciulama? 
V-am lăsat #linkinbio👉💻 .
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #selgroscautapasiunea #pentrupasionați #gusturiromanesti #retetazilei #retetetraditionale #retetesanatoase #retetesimple #reteteromanesti #ceavemlapranz #ceavemlacina #mancaresanatoasa #mancareromaneasca #traditii #vegetarian #meniu #meniuvegetarian #ciulama #sparanghel #gatimacasa
  • Vă doresc tuturor sărbători binecuvântate și lumină în suflete! .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#bucatearomate #paste #paste2018 #sarbatoripascale #sarbatori #pastefericit #cozonac #ouarosii #lalele #primavara #pasteortodox #orthodoxeaster #orthodoxeaster2018 #happyeaster #redeggs
  • Declar deschis sezonul panseluțelor, petuniilor și mușcatelor de balcon🌷🌻🌸💐🏵️🥀
Voi cum stați la capitolul ăsta? 😀
#primavara #balconulmeu #muscate #panselute #floridebalcon #terasamea #avenitprimavara #flowerpower #mybalcony #geranium #springflowers #springishere

Follow Me!

Copyright

Toate articolele(text, reţetă)  și fotografiile care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului Bucate Aromate. Copierea și diseminarea acestora pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți, etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Poți cumpăra fotografiile mele de aici:

Royalty Free Stock Photos

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Despre cookies

Copyright © 2018 · Foodie Pro & The Genesis Framework