Ninge, ninge, ninge! Afară e un decor de iarnă autentică cu belşug de zăpadă şi temperaturi pe măsură. Prin contrast, vremea de afară amplifică atmosfera magică din casă, căldura şi tihna zilelor de vacanţă care preced intrarea în noul an. Şi pentru ca magia să fie cu adevărat desăvârşită, iar casa întreagă să miroasă a bun şi a sărbătoare, am dat drumul la cuptor şi am meşterit o tavă cu turtă dulce pufoasă şi aromată, ninsă din belşug, în ton cu decorul de afară, cu zahăr vanilat 🙂
În timp ce cântăream, fierbeam şi amestecam ingrediente oarecum simple şi comune, pe care le-am tot folosit şi la alte reţete, mă gândeam ce anume transformă o prăjitură oarecare în minunata turtă dulce? Două componente definesc gustul acestei reţete: mierea de albine şi mixul de condimente specific. Eu am mers pe mâna prietenilor de la SpiceStore, care le pregătesc şi le macină înainte de fiecare livrare şi care se pare că dețin secretul proporţiei perfecte între scorţişoară, ghimbir, cuişoare, nucşoară şi ienibahar.
Vezi aici reţeta de turtă dulce aromată în varianta de post.
Mod de preparare turtă dulce moale şi pufoasă
- 400 ml de lapte (3,5% grăsime)
- 100 g miere
- 50 g unt topit şi răcit
- 400 g făină
- 250 g zahăr brun
- 2 linguri cu vârf de cacao
- 2 linguri mix de condimente pentru turtă dulce (scorţişoară, ghimbir, cuişoare, nucşoară şi ienibahar)
- 1 pliculeţ de praf de copt
- 1 vârf de cuţit de sare
- 1 vârf de cuţit de piper roşu proaspăt râşnit (opţional)
- zahăr pudră vanilat pentru presărat deasupra ( de preferat făcut în casă)
- Punem la încălzit laptele împreună cu mierea. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se dizolve mierea complet, apoi puteţi să îi stingeţi focul şi să îl lăsaţi la răcit.
- Adăugăm untul topit în laptele rece şi amestecăm.
- Cernem făina împreună cu cele 2 linguri de cacao şi praful de copt. Adăugăm zahărul, piperul măcinat şi mixul de condimente, apoi turnăm componentele lichide. Amestecăm cu o paletă până obţinem o compoziţie omogenă.
- Turnăm aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt şi tapetată cu făină.
- Băgăm tava în cuptorul RECE, apoi setăm temperatura la 180 de grade (temperatură medie, dacă nu aveţi marcate gradele). E gata în 35-45 de minute, funcţie de cuptor. Faceţi testul cu scobitoarea ca să fiţi siguri că e coaptă bine.
- Lăsaţi-o să se răcească, tăiaţi-o cuburi, romburi sau cum doriţi şi pudraţi-o generos cu zahăr vanilat.
Este excelentă lângă o ceaşcă de ciocolată caldă sau lângă un ceai fierbinte cu arome de iarnă.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de turtă dulce moale şi pufoasă pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Pentru această reţetă m-am inspirat de aici, doar am mai adaptat-o pe ici, pe colo gusturilor noastre.
Poftă bună!
Dacă am fi fost vecini, măcar mirosul ar fi ajuns până la mine, dacă nu şi vreo două bucăţele din minunata turtă. 😀
Daca nu chiar toata tava, Parinte! Ca la cat de usor se face, imediat faceam alta 🙂 Multumesc pentru vizita.
chiar nu e greu deloc de facut, mi am inchipuit cine stie ce inginerie complicata dar nu e. condimentele trebuie sa le achizitionez si gata.
merge perfect si cu vin fiert, sunt sigura :).
Se face foarte usor si e moale si buuuunaaa. Sa stii ca si pe mine m-a dus gandul la vin fiert 🙂 De fapt m-am gandit sa pun condimentele care mi-au mai ramas in vin fiert si cred ca asta se va intampla chiar in noaptea de revelion 😉
asa cum am promis, am facut reteta. cum a iesit ? nici pufoasa nici gustoasa dar s a mancat toata :))). noroc ca am uitat platoul langa soţ şi a avut grija de ea.
acum vorbind serios. am uitat sa i pun zahar. deci a fost dulce doar cu ce era de la miere. deci n a fost dulce. am turnat compozitia intr o tava intinsa (cea de la cuptor) si nu a crescut ca in poza, ci a crescut in latime cred. dar a crescut un pic si in inaltime. cred ca am pus si prea multa faina, ca mi se parea mie ca nu e destula si ca e prea moale compozitia.
reactia lui Dante a fost : aaa, e buuunaaa. aromele condimentelor si zaharul pudra de deasupra au salvat situatia. nefiind dulce a fost si mai potrivita ptr copil (si ptr soţ).
in concluzie trebuie sa mai fac un rand poate iese ca in poza. macar pentru orgolilul meu.
concluzie doi: prajitura asta buna si atunci cand nu iese :)))
Off, îmi pare rău! Neapărat să o refaci. Eu am folosit o tavă mică de 20×25 cm, de aceea a ieşit aşa înaltă. Nu mai creşte prea mult la cuptor, dar chiar daca pui stratul gros să ştii că se coace frumos, de la praful de copt. Compoziţia trebuie să fie ca o smântână fluidă, trebuie să curgă un pic. Noi am uitat 2 bucăţele pe o farfuriuţă şi s-au cam uscat un pic. Zău că a fost bună şi aşa, uscată. Deci e bună şi când nu iese şi când e veche :))))
Ei bine, turta dulce moale si pufoasa nu am incercat anul asta. Am facut turta dulce cu glazura, ca in vremea copilariei dar si gen fursecuri. Concluzia: ar trebui sa nu mai pierd timpul si sa incerc reteta ta pana nu trece anul 😉
Si eu mi-am propus sa incerc reteta ta glazurata. Dar a mea e mai usoara si mai rapida 😉
Poate ti se pare la prima vedere ca nu e rapida :))) Daca ai sti ce usor se face! Si glazura, daca vrei, poti face abstractie de ea daca nu ai timp sa o faci. E buna si fara 😉 La noi a devenit deja “reteta casei” :)))
interesanta prajitura, destul de gustoasa
Cand eram eu mica , se numea paine cu nuca pentru ca avea si miez de nuca prajit in ea. Colindatorii care veneau la noi o asteptau cu nerabdare pentru ca este foarte buna si aromata. Eu imi fac singura amestecul aromat din 7 condimente. Pupici.
Eu nu-mi amintesc sa fi mancat in copilarie turta dulce de genul asta. Poate pe la noi (am copilarit la Giurgiu) nu se facea…
Cu nuca cred ca e si mai buna!