Citește rețeta în 8 minute
Această rețetă de turtă dulce decorată cu glazură este simbolul perfect al sărbătorilor de iarnă! Cu arome de miere și scorțișoară, este desertul ideal de Crăciun, ușor de făcut și potrivit pentru întreaga familie. Cu arome calde de miere, scorțișoară și cacao, și decorată festiv cu glazură de zahăr pudră, această rețetă se face ușor și este perfectă de pus sub brad în așteptarea lui Moș Crăciun. Descoperă în acest articol mici secrete pentru aluat și glazura perfectă!
Să faci turtă dulce nu e greu deloc, ba dimpotrivă, e o activitate tare plăcută și reconfortantă. Trebuie doar să vă înarmați cu câteva forme pentru decupat biscuiți cu motive de iarnă: brăduți, steluțe, omuleți, căsuţe, etc. și cu un poș cu dui subțire prin care să curgă uniform glazura de zahăr pudră pe care o vom folosi la ornat. Dacă mai aveți și câteva bombonele colorate să le presăraţi peste glazură, cu atât mai bine, copiii vor fi încântați!
Pe blog veți găsi încă 2 reţete de turtă dulce: turtă dulce moale şi pufoasă şi o turtă dulce de post pentru cei care nu mai au răbdare până la Crăciun.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru cea mai bună turta dulce
Toate reţetele de turtă dulce au un numitor comun: amestecul de mirodenii care îi dau gustul inconfundabil. Aromele de bază sunt: scorţişoară, ghimbir şi cuişoare. Fără acestea pur şi simplu nu există turtă dulce! După gustul fiecăruia, aroma se mai poate îmbogăţi cu: anason, cardamon, coriandru sau piper.
Bineînțeles, cel mai bun amestec de condimente pentru turtă dulce e cel făcut acasă folosind exact condimentele dorite, în proporțiile care vă plac. Dar am văzut că există în magazine pliculeţe speciale cu mix de condimente pentru turtă dulce. Eu nu le-am încercat, dar mi-a plăcut ce am citit pe etichetă. Cred că sunt foarte bune şi pot fi o variantă mai comodă.
pentru aluat:
- 300 g făină – pentru o turtă dulce fragedă și bine structurată, folosiți 300 g făină tip 000, care ajută la obținerea unui aluat ușor de modelat și uniform.
- 20 g cacao – oferă o culoare mai intensă și un ușor gust de ciocolată.
- 100 g zahăr brun – pentru această rețetă de turtă dulce decorată, zahărul brun adaugă o notă subtilă de caramel, completând perfect aroma clasică de sărbători. Dar puteți folosi și zahăr alb, dacă nu îl aveți.
- 100 g unt (82% grăsime) – aduce frăgezime aluatului.
- 200 g miere (moale, lichidă) – păstrează turta dulce fragedă și aromată.
- 1 ou – leagă ingredientele și dă consistență aluatului.
- 1 linguriță bicarbonat – ajută la creștere și aerare.
- un praf de sare – accentuează aromele, nu îl omiteți!
- 3-4 lingurițe amestec de condimente pentru turtă dulce - cumpărat sau făcut în casă. Eu mi-am făcut singură amestecul. Dacă vreți să mergeți pe mâna mea, vă las mai jos cantitățile folosite de mine:
- 1 linguriță scorţişoară
- 1 linguriță ghimbir
- 2-3 cuişoare
- 2-3 păstăi de cardamom
- ½ linguriță nucșoară
- ½ linguriță piper roșu
pentru decor cu glazură de zahăr pudră
- sucul de la ½ de lămâie mică – conferă prospețime și ajustează textura.
- 1 albuș de ou – asigură baza glazurii.
- 150 g zahăr pudră – fin, fără cocoloașe, pentru o glazură perfect netedă.
- 1 linguriță amidon – stabilizează glazura.
Mod de preparare - rețeta pas cu pas
Pasul 1: Prepararea aluatului pentru turtă dulce
- Într-un bol mare, puneți făina, pudra de cacao, condimentele, bicarbonatul și sarea.
- Într-un alt bol, bateți oul, adăugați mierea, zahărul și untul moale. Mixați cu un mixer de mână timp de 5 minute, până când zahărul se dizolvă complet.
- Adăugați treptat amestecul de făină peste compoziția lichidă, pentru a obține un aluat uniform, ideal pentru figurinele de turtă dulce decorată. La început amestecați cu o spatulă, apoi frământați cu mâna timp de 2-3 minute, până obțineți un aluat omogen, moale și ușor lipicios.
- Înfășurați aluatul în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru cel puțin 4 ore sau, ideal, peste noapte.
Pasul 2: Cum se decupează și cum se coc figurinele de turtă dulce
- Pentru a coace perfect figurinele de turtă dulce decorată, preîncălziți cuptorul la 180°C și pregătiți tava cu hârtie de copt. Acest pas garantează o coacere uniformă.
- Dacă aluatul este prea tare după frigider, lăsați-l 20-30 de minute la temperatura camerei.
- Presărați făină pe blat și întindeți aluatul într-o foaie de 4-5 mm grosime. Folosiți forme pentru biscuiți pentru a decupa figurine.
- Așezați figurinele în tavă, lăsând spațiu între ele. Coaceți turta dulce timp de 7-8 minute, până când marginile încep să se rumenească ușor.
- Lăsați figurinele să se răcească complet înainte de decorare.
Sfatul meu: După coacere puteţi lăsa figurinele din turtă dulce în culoarea lor naturală sau le puteţi acoperi cu un strat uniform de glazură de zahăr. Totuşi cel mai bine arată "pictate" vesel şi jucăuş. Oricât de stângaci ar fi decorate, figurinele de turtă dulce cu glazură de zahăr pudră reuşesc să arate simpatic şi să bucure deopotrivă pe cei mici și pe cei mari.
Pasul 3: Preparare glazura de zahăr pentru turtă dulce
- Pentru o glazură netedă și perfectă pentru decorarea figurinelor de turtă dulce, cerneți zahărul pudră împreună cu amidonul. Acest truc face diferența la decor.
- Bateți albușul cu un mixer, până devine spumos. Adăugați treptat zahărul pudră și amidonul, mixând continuu.
- Turnați sucul de lămâie și mixați până obțineți o glazură de consistența unei smântâni groase, fermă, dar fluidă.
- Transferați glazura într-un poș cu dui subțire. Decorați turta dulce după preferință și lăsați figurinele să se usuce complet timp de câteva ore.
Cum se păstrează
Această turtă dulce decorată se păstrează perfect în cutii de tablă sau carton până la 2-3 săptămâni, fiind un desert de Crăciun care își păstrează prospețimea și aromele festive.
Puteți congela turta dulce după coacere și răcire, dar înainte de decorare. După decongelare, figurinele se decorează urmând pașii de mai sus.
Dacă glazura nu este complet uscată, separați figurinele cu hârtie de copt pentru a evita lipirea.
Sfaturi profesionale pentru reușită
- Pentru o turtă dulce decorată ca la carte, răcirea aluatului este un pas esențial. Acest lucru asigură forme bine definite și un decor ușor de aplicat.
- Pentru glazură, folosiți zahăr pudră de calitate superioară pentru a evita blocarea duiului.
- Ajustați grosimea aluatului după preferințe – pentru figurine mai moi, întindeți aluatul mai gros. Dac ă vreți ca turta dulce să fie mai uscată, ușor crocantă, întindeți aluatul mai subțire.
- Coaceți pe rând și nu lăsați turta dulce prea mult în cuptor; devine tare când se răcește.
Întrebări frecvente
Da, dar cea făcută în casă are un gust și o textură mai naturale.
Adăugați treptat zahăr pudră până obțineți consistența dorită.
Probabil a fost coaptă prea mult. Scoateți figurinele când sunt doar ușor aurii pe margini.
Da, aluatul se poate congela până la 3 luni. Decongelați-l peste noapte la frigider înainte de utilizare.
Da, cu coloranți alimentari pe bază de gel.
Alte rețete pentru Crăciun
Ți-a plăcut această rețetă de figurine de turtă dulce decorate cu glazură de zahăr pudră? Încearcă și alte rețete speciale pentru sărbători:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr – rețeta ideală pentru Crăciun
Ingrediente
- 300 g făină
- 20 g cacao
- 100 g zahăr brun
- 100 g unt 82% grăsime (moale)
- 200 g miere (moale, lichidă)
- 1 ou
- 1 linguriţă de bicarbonat
- un praf de sare
- 3-4 lingurițe amestec de condimente pentru turtă dulce (vezi nota de mai jos)
decor
- 1 albuş de ou
- 150 g zahăr pudră
- 1 linguriţă de amidon
- sucul de la ½ de lămâie mică
Instrucțiuni de preparare
- Într-un bol, amestecăm componentele solide: făina, pudra de cacao, condimentele, bicarbonatul şi sarea.
- În alt bol punem: oul bătut, mierea, zaharul şi untul. Mixăm cu un mixer de mână timp de 5 minute, până se dizolvă zahărul.
- Peste crema de unt și miere punem amestecul de ingrediente solide în 2-3 tranșe. Amestecăm la început cu o lingură, apoi frământăm cu mâna timp de 2-3 minute până când avem un aluat moale și omogen.
- Înfăşurăm aluatul obținut în folie alimentară şi îl dăm la rece cel puţin 4 ore. Eu l-am lăsat de seara până dimineaţa când am copt turta dulce.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Dacă aluatul este prea tare după ce îl scoatem din frigider, îl lăsăm pe blatul de lucru 20-30 de minute și va deveni mai maleabil. Presărăm puţină făină pe blatul de lucru şi întindem aluatul într-o foaie cu grosimea de 4-5 mm din care decupăm formele dorite.
- Punem formele în tavă şi dăm tava la cuptor pentru 7-8 minute, până când figurinele noastre încep să se rumenească pe margini.
- Lăsăm turta dulce să se răcească complet înainte să o decorăm cu glazura de zahăr.
glazura
- Cernem zahărul pudră împreună cu amidonul. Nu trebuie să avem cocoloaşe pentru că acestea pot înfunda duiul cu care decorăm.
- Batem albuşul cu mixerul şi încorporăm puţin câte puţin amestecul de zahăr şi amidon. La final adăugăm sucul de lămâie şi omogenizăm.
- Trebuie să avem o compoziţie uşor fluidă, dar fermă în acelaşi timp, cam ca o smântână groasă.
- Punem glazura într-un poş cu dui subţire şi decorăm figurinele de turtă dulce, apoi le lăsăm câteva ore să se usuce foarte bine înainte de servire.
- Turta dulce se păstrează foarte bine în cutii închise din tablă sau din carton.
Bine de știut:
- 1 linguriță scorţişoară
- 1 linguriță ghimbir
- 2-3 cuişoare
- 2-3 păstăi de cardamom
- ½ linguriță nucșoară
- ½ linguriță piper roșu
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vă doresc spor la decupat şi decorat turtă dulce!
Mirela N. a zis
Eu am testat glazura din aceasta reteta pt niste biscuiti si a iesit f ok! Am putut decora f frumos cu ea pusa in pos! Multumesc!
As fi incercat si reteta de turta dulce, dar cei din familia mea nu sunt dani, poate ma voi incumeta sa o fac doar pt mine.
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună idee să decorați biscuiții cu această glazură! Mă bucur că au ieșit bine!
Anca a zis
Prea multă cacao si ar putea fi un pic mai dulci.
Nu voi mai face rețeta!
Iuliana a zis
Gusturile diferă. Puteați să mai ajustați puțin cantitatea de zahăr.
Lidia a zis
Chiar astăzi am făcut turtă dulce,o altă rețetă. Am s-o probez si pe a ta,să văd care e mai bună. Sărbători fericite 😘
Iuliana a zis
Vă aștept cu impresii. Sărbători fericite!
Anto a zis
Bunaa!
Am citit reteta ta, o fac si eu intr'o saptamana-doua. As avea o intrebare. Daca nu am gasit pe nicaieri piper rosu, pot adauga altceva in locul acestuia sau nu este neaparata nevoie?
Multumeesccc
Iuliana a zis
Bună, nu-i bai, merge foarte bine și fără piper. Pune condimentele după gustul tău 🙂
Ramona Mudura a zis
Buna dimineata.Lingurita de amidon se poate inlocui cu faina?Eu stiu ca se poate inlocui.dar cu cantitate dubla de faina.Asa este?
Iuliana a zis
Buna Ramona, Stii bine, in general amidonul se inlocuieste cu cantitate dubla de faina. Am vazut si retete de glazura, in care se foloseste faina, dar eu nu am incercat. Ar trebui sa mearga.
Relutza a zis
Fara urma de indoiala ca imi va place! Ca tot ce am gatit pana acum dupa retetele tale 😉.In privinta greselii, nici o problema. Se intimpla 😇.Mie,personal , foarte des 😁. Cum nu locuiesc in tara, atunci cand scriu romaneste, smartphone-ul meu imi schimba mereu cuvintele 😠.Multumesc pentru raspuns si o zi buna!
Relutza a zis
Draga Iuliana,chiar daca sunt un pic 'marisoara' ca sa mai cred in Mos Craciun voi face farà doar si poate aceasta reteta. E prea buna si hazlie😁. Dar am un dubiu . Aluatul trebuie intins cu o grosime de 4-5 cm sau 0,4-0,5 cm? Pentru ca , din fotografii, nu pare atat
Iuliana a zis
Ups! Am vrut sa scriu 4-5 milimetri. Multumesc mult de tot ca ai sesizat si mi-ai atras atentia, am corectat. Uite cum o singura litera poate nenoroci o reteta! Dar turta dulce e buna de tot, sper sa iti placa si tie 🙂