• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Articole utile

    Condimente pentru turtă dulce - cum se face amestecul acasă

    Publicat la 30 noiembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Timp estimat pentru citit: 6 minute

    Cu acest amestec de condimente pentru turtă dulce puteți face cele mai bune prăjituri de sărbători! Îl puteți folosi și pentru clătite, brioșe sau băuturi aromate sau îl puteți ambala frumos și va fi un cadou inedit pentru cineva drag.

    mix condimente turta dulce

    Nimic nu poate fi mai simplu decât să faci acasă mixul de condimente pentru turtă dulce! Tot ce trebuie să faci este să amesteci ingredientele și apoi ești gata să te apuci de aluat!

    În plus, dacă îl ambalați într-un borcan dichisit, acest amestec de condimente pentru turtă dulce poate fi un cadou comestibil de Crăciun pentru cineva drag! 

    Mergi direct la:
    • De ce să faci acasă mix de condimente pentru turtă dulce
    • Ce condimente se folosesc la turta dulce
    • Cum se prepară amestecul
    • La ce se folosește
    • Cum se păstrează
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    De ce să faci acasă mix de condimente pentru turtă dulce

    La fel ca majoritatea amestecurilor de condimente, și cel pentru turtă dulce poate varia în funcție de mirodeniile folosite și de proporția dintre acestea. Așadar, nu puteți fi niciodată siguri că pudra din pliculețul cumpărat va fi exact pe gustul vostru, de aceea cel mai bine este să vă faceți singuri acest amestec.

    Iată și alte câteva motive pentru a alege să vă apucați de treabă:

    • E gata în 5 minute
    • Puteți folosi doar condimentele care vă plac
    • Alegeți proporția dintre ingrediente după gust
    • Făcut acasă, este mai ieftin
    • Veți avea cel mai proaspăt amestec, cu cele mai intense arome
    • Faceți exact cantitatea dorită
    • Depozitat într-un borcan cu capac etanș, îl puteți folosi tot anul
    • Poate fi un cadou comestibil foarte apreciat

    Ce condimente se folosesc la turta dulce

    Puteți vedea în fotografia de mai jos ingredientele care se folosesc în mod obișnuit în rețetele de turtă dulce.

    ingrediente mix condimente turta dulce

    Rețineți că aroma cea mai intensă se obține din condimentele întregi, măcinate acasă. Dar desigur că este mult mai simplu să le cumpărați gata măcinate iar acasă doar să amestecați pulberile.

    • Anason stelat –  are un gust dulce și o aromă caldă, plăcută. Este disponibil numai întreg, nu îl veți găsi și măcinat. Se folosesc doar semințele din interiorul steluțelor lemnoase.
    • Cardamom – are gust dulce și ușor picant și aromă de eucalipt și citrice. Se găsește întreg, în păstăi din care se folosesc semințele, dar și măcinat.
    • Nucșoară – este o mirodenie dulce-aromată, cu un parfum lemnos, ușor amărui. O veți găsi și întreagă, sub formă de nuci mici, lemnoase, dar și în varianta măcinată.
    • Scorțișoară - are un gust dulce-aromat și un parfum extrem de plăcut. Veți găsi batoane lemnoase de scorțișoară sau pliculețe cu scorțișoară măcinată. 
    • Ienibahar - are un miros puternic, un gust ușor piperat și este foarte aromat. Se comercializează sub formă de boabe, mai rar măcinat.
    • Ghimbir măcinat – este condimentul principal din acest amestec. Este dulce, piperat și puțin floral, cu nuanțe de lămâie. Îl găsiți în stare proaspătă, ca o rădăcină, dar pentru această rețetă avem nevoie de pudră uscată de ghimbir.
    • Cuișoare măcinate - iuți, aromate și parfumate. Se găsesc întregi sau măcinate.
    • Piper - un condiment bine-cunoscut, pe care îl folosim pentru o notă picantă.

    Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Cum se prepară amestecul

    1. Pentru a-și păstra aromele, condimentele măcinate trebuie să stea cât mai puțin timp în contact cu aerul, de aceea pregătiți un borcan cu capac etanș înainte de a începe să faceți amestecul. 
    2. Asigurați-vă că borcanul și capacul sunt perfect uscate, ca să nu introduceți umiditate în amestec.
    3. Măsurați cu o lingură toate condimentele pe care doriți să le folosiți.
    4. Dacă aveți condimente întregi (semințe, boabe, păstăi, batoane, etc.) va trebui să le măcinați cu un robot sau cu o râșniță de cafea. În funcție de capacitatea aparatului, veți putea măcina toate mirodeniile deodată sau poate e mai înțelept să le măcinați pe rând și apoi să le amesecați.
    5. Dacă folosiți condimente pudră, doar le puneți într-un castron pe măsură ce le măsurați.
    6. Omogenizați condimentele amestecând bine cu o lingură.
    7. Puneți condimentele în borcan și înfiletați capacul. Nu uitați să atașați și o etichetă!

    La ce se folosește

    Puteți folosi acest amestec de mirodenii cu arome de Crăciun și la alte deserturi, nu doar la rețeta de turtă dulce. 

    • Este perfect pentru aromatizarea clătitelor, a gogoșilor, în budinci sau la brioșe.
    • Condimentați cu el o banana bread și veți obține un desert de vis.
    • Îl puteți presăra în bolul cu porridge și veți avea un mic dejun cu arome de sărbătoare.
    • Presărați-l în orice desert cu dovleac.
    • Este minunat și în băuturi, de exemplu puteți condimenta cu el amestecul pentru ciocolata caldă de casă.
    • Îl puteți folosi pentru a aduce un plus de arome în rețeta de vin fiert.

    Odată făcut acest amestec de mirodenii, posibilitățile sunt nesfârșite!

    amestec condimente pentru turta dulce

    Cum se păstrează

    Păstrați amestecul într-un borcan de sticlă cu capac etanș. Depozitați borcanul la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumina soarelui.

    Se poate păstra chiar și un an de zile, dar e bine să știți că aromele se vor estompa în timp.

    mix condimente turta dulce

    Rețete asemănătoare

    V-a plăcut acest articol? Pe blog găsiți și alte articole utile și la fel de interesante. Iată mai jos câteva dintre ele:

    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • ce este bulgurul
      Ce este bulgurul. De unde îl cumpărăm și cum îl gătim
    • Despre fulgii de ovăz
      Fulgii de ovăz. Beneficii, calorii și idei de rețete
    • Cum gătim lintea?
      Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    mix condimente turta dulce

    Condimente pentru turtă dulce - cum se face amestecul acasă

    Cu acest amestec de condimente pentru turtă dulce puteți face cele mai bune prăjituri de sărbători! Îl puteți folosi și pentru clătite, brioșe sau băuturi aromate.
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 5 minutes minutes
    Timp total: 5 minutes minutes
    Număr de porții: 1 borcan mic de aprox. 80 g
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 3 linguri scorțișoară măcinată (sau 3 batoane)
    • 2 linguri ghimbir măcinat
    • 1 lingură nucșoară
    • ½ lingură anason stelat
    • ½ lingură cuișoare măcinate
    • ½ lingură cardamom
    • ½ lingură ienibahar
    • ½ lingură piper

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Pentru a-și păstra aromele, condimentele măcinate trebuie să stea cât mai puțin timp în contact cu aerul, de aceea pregătiți un borcan cu capac etanș înainte de a începe să faceți amestecul. 
    • Asigurați-vă că borcanul și capacul sunt perfect uscate, ca să nu introduceți umiditate în amestec.
    • Măsurați cu o lingură toate condimentele pe care doriți să le folosiți.
    • Dacă aveți condimente întregi (semințe, boabe, păstăi, batoane, etc.) va trebui să le măcinați cu un robot sau cu o râșniță de cafea. În funcție de capacitatea aparatului, veți putea măcina toate mirodeniile deodată sau poate e mai înțelept să le măcinați pe rând și apoi să le amesecați.
    • Dacă folosiți condimente pudră, doar le puneți într-un castron pe măsură ce le măsurați.
    • Omogenizați condimentele amestecând bine cu o lingură.
    • Puneți condimentele în borcan și înfiletați capacul. Nu uitați să atașați și o etichetă!
    • Depozitați borcanul la temperatura camerei, într-un loc ferit de lumina soarelui. Se poate păstra chiar și un an de zile, dar e bine să știți că aromele se vor estompa în timp.
    Valori nutriționale
    Condimente pentru turtă dulce - cum se face amestecul acasă
    Valori per porție
    Calorii
    27
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    1
    g
    2
    %
    Carbohidrați
     
    6
    g
    2
    %
    Fibre
     
    3
    g
    13
    %
    Zahăr
     
    0.4
    g
    0
    %
    Proteine
     
    1
    g
    2
    %
    Vitamina A
     
    18
    IU
    0
    %
    Calciu
     
    48
    mg
    5
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • tipuri de sare
      Sarea - cel mai important condiment. Tipuri de sare și cum le folosim.
    • cum sa organizezi camara
      Cum să organizezi cămara rapid și eficient în 10 pași simpli
    • Cum se face testul cu scobitoarea pentru blaturi și prăjituri
    • ce este drojdia inactiva
      Drojdie inactivă - ce este și cum să o consumi

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.