Rețeta de cornulețe cu bacon pentru micul dejun, din aluat fraged cu unt și brânză de vaci. Cornulețe sărate, delicioase lângă ceaiul de dimineață.
Rețeta de astăzi o veți găsi pe blog sub o mulțime de alte forme dulci sau sărate. Asta pentru ca totul pleacă de la aluatul fraged pe care eu îl folosesc cel mai des, cel cu o parte unt, o parte brânză de vaci și o parte făină.
Aluatul acesta seamănă cu un foietaj de casă dar este mult mai ușor și mai rapid de făcut. Este fraged, mătăsos și se lucrează foarte frumos cu el.
Dacă îl faci neutru, adică dacă îi pui doar un praf mic de sare, îl poți apoi vira spre orice fel de preparate vrei să faci, fie dulci sau sărate, exact așa cum facem și cu foietajul cumpărat.
Eu am mai făcut din acest aluat: sărățele cu chimen, covrigei cu mac, pogăcele cu cașcaval și cornulețe cu ciocolată.
De data aceasta am vrut să fac ceva bun pentru micul dejun din week-end. Am frământat aluatul seara, acțiune care nu mi-a luat mai mult de 10 minute cu tot cu spălat vasele. Aluatul acesta are nevoie de cel puțin 4 ore de repaus la rece, așa că l-am lăsat peste noapte la frigider. A doua zi dimineața am copt cornulețele, am făcut un ceai și gata. Simplu și bun, nu-i așa? 🙂
Mod de preparare cornulețe cu bacon
Prepararea acestor cornulețe este o treabă foarte simplă. Aș vrea doar să vă spun să cumpărați baconul cel mai puțin sărat și cel mai fin feliat pe care îl găsiți.
Semințele de chimen negru sau negrilică, cum li se mai zice, sunt opționale, dar dau un aspect frumos și sunt puțin picante. Se potrivesc de minune cu aceste cornulețe.
Eu le mai folosesc și la pâine sau la supe cremă. Dacă vreți să citiți despre ele sau să le comandați online, le găsiți aici, la Vegis.ro.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cornulețe cu bacon pentru micul dejun
Echipamente necesare
Ingrediente
- 150 g unt cu 82% grăsime, rece, tăiat cubulețe
- 150 g brânză de vaci grasă și foarte bine scursă
- 150 g făină
- un praf de sare
- 100 g bacon feliat foarte fin
- 1 ou pentru uns deasupra
- semințe de chimen negru (sau susan negru) - opțional
Instrucțiuni de preparare
- Se frământă un aluat din unt, brânza de vaci bine scursă, făină şi sare. Nu frământaţi prea mult, ci doar până obţineti un aluat omogen, elastic, care nu se mai lipeşte de mâini. Chiar dacă rămân biluțe de unt, e foarte bine, ele vor da frăgezime aluatului.
- Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 6 ore. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât va creşte mai frumos la copt şi se va desface în fâşii. Se poate păstra și la congelator timp de 2-3 săptămâni (mai mult nu am încercat).
- Aprindeți cuptorul la 190 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Presăraţi blatul de lucru cu puţină făină şi întindeţi o foaie de aluat groasă cam de ½ cm.
- Pentru a avea cornulețe frumoase, alegeți o farfurie potrivită ca mărime, așezați-o peste foaia de aluat și decupați marginea de jur împrejurul ei.
- Împărțiți apoi foaia în 8 triunghiuri peste care așezați fâșii fine de bacon. Rulați cornulețele și așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Marginile rezultate, puneți-le la un loc, presați puțin, fără să frământați prea mult și întindeți o nouă foaie din care decupați cornulețe. Din margini mie mi-au mai rezultat încă 4 cornulețe.
- Ungeți cornulețele cu ou bătut, apoi presărați-le cu semințe de chimen negru (sau susan negru).
- Coaceți cornulețele timp de 20-25 de minute până când sunt frumos rumenite.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vio a zis
Ora 7 a sosit
Mic dejun eu am servit.
Dar rămâne de văzut
Cornulețe de umplut
Pentru ceai, după cafea
Încercăm și vom vedea.
Iuliana a zis
Bună dimineața și la mulți ani! 🙂
Eu am fost delicată să propun cornulețele la micul dejun, dar cunoscătorii zic că merg chiar mai bine la o bere 😉
O zi bună vă doresc!
Vio a zis
După ce iarna va trece
Voi servi și-o bere rece
Că acum e cam răcoare
La un ceai nu merge oare?
O zi faină și LA MULȚI ANI!
Iuliana a zis
🙂