Rețeta de cornulețe cu ciocolată din aluat fraged de casă. Se desfac în foițe și sunt minunate la micul dejun sau la desert!
Nici nu vă închipuiți cu ce mare plăcere scriu rețeta asta! Sunt așa de încântată de cum au ieșit cornulețele mele cu ciocolată încât abia așteptam să le vină rândul la publicare și să vi le arăt și vouă.
Mai am pe blog două rețete de cornulețe și nu zic că nu sunt bune, cum aș putea zice așa ceva, că doar eu le-am făcut! 🙂 Zic doar că rețeta de azi le întrece la toate capitolele: și la gust și la simplitate și la aspect și la calitatea ingredientelor folosite...la tot! Cred că va rămâne rețeta mea preferată, un fel de specialitatea casei, pe care o voi folosi pe viitor indiferent de umplutură.
In tinerețile mele bloggeristice am făcut rețeta asta de cornulețe din foietaj cu rahat. Simplă, ieftină, comodă și de post. Aluatul cornulețelor mele de azi s-a comportat aproape ca un aluat de foietaj, s-a desfăcut frumos în foi, a fost crocant, rumen, făcut doar din ingrediente naturale, e perfect și desigur, de mii de ori mai bun decât orice aluat de foietaj din comerț.
Câteva mici secrete ale aluatului pentru cornulețe
În primul rând, ca să se desfacă frumos în foi, aluatul trebuie să înglobeze cât mai mult aer, mai mult decât prin simpla frământare. Așa că după ce am amestecat simplu și rapid ingredientele, am lăsat aluatul să se odihnească la frigider de pe o zi pe alta, cum de altfel cere rețeta. Fermenții din brânza de vaci au lucrat intens peste noapte și au făcut aluatul să crească. Nu foarte mult, cum așa cresc aluaturile cu drojdie, dar vizibil și oricum, va mai creste și la cuptor.
A doua zi am presărat blatul de lucru cu făină și am întins o foaie de aluat cam de ½ cm grosime. Apoi am împăturit foaia în 4, cum se vede în imaginea de mai jos și iar am întins aluatul cu sucitorul. Am repetat operațiunea de încă 2 ori. Deci l-am împăturit de 3 ori în total. Abia apoi am întins aluatul final, ceva mai gros de ½ cm din care am început să tai cornulețele. E și ăsta un secret: dacă foaia de aluat e prea subțire...nu are ce să se desfacă în foi, nu-i așa? Era logic! Dar a trebuit să mă joc cu aluatul ăsta la câteva rețete ca să înțeleg cum trebuie procedat 😉
Ce fel de ciocolată folosim pentru această rețetă de cornulețe cu ciocolată
Eu am umplut aceste cornulețele cu ciocolată. Și cu ciocolata e o poveste...cel puțin la cornulețe sau la genul ăsta de preparate supuse prelucrării termice, e de preferat să folosiți ciocolată termostabilă. Aceasta, deși se înmoaie la temperaturi înalte, își păstrează totuși forma și nu curge, iar după răcire se solidifică la loc. Orice altă ciocolată se va topi și va curge din cornulețe.
Ciocolata termostabilă o găsiți de cumpărat online, dacă dați o simplă căutare cu Google sau la magazinele care vând produse de patiserie. La noi e un stand în mall unde se vând tot felul de minuni din astea, bănuiesc că în marile orașe nu e o problemă să găsiți așa ceva.
Dacă nu găsiți, nu vă necăjiți! Să știți că la fel de bune sunt cornulețele umplute cu gem, cu rahat, cu nuci, cu fructe uscate, etc. 🙂
Mod de preparare cele mai simple cornuleţe cu ciocolată
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cornuleţe cu ciocolată
Ingrediente
- 150 g unt rece, tăiat cubulețe cu 82% grăsime
- 150 g brânză de vaci grasă, bine scursă
- 150 g făină 000
- 40 g zahăr pudră (o lingură cu vârf)
- ½ linguriță pudră de vanilie
- un praf de sare
- 1 ou
- batoane sau picături de ciocolata termostabilă
- zahăr pudră
Instrucțiuni de preparare
- Se frământă un aluat din unt, brânză, făină, zahărul pudră, vanilia şi un praf de sare. Nu frământaţi prea mult, ci doar până obţineti un aluat omogen, elastic, care nu se mai lipeşte de mâini.
- Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 6 ore. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât va creşte mai frumos la copt şi se va desface în fâşii.
- Întindeţi o foaie de aluat groasă cam de ½ pe care o împăturiți în 4. Repetați operațiunea asta de încă 2 ori pentru ca aluatul să înglobeze cât mai mult aer.
- Ultima foaie întinsă, cea din care veți tăia cornulețele, trebuie să fie un pic mai groasă, cam de 0,7-0,8 cm.
- Îndreptați marginile și tăiaţi foaia în 2 fâșii pe care le împărțiți în triunghiuri mai mici.
- Puneți bucăți de ciocolată termostabilă pe fiecare triunghi, apoi rulați și formați cornulețele.
- Ungeți cornulețele cu ou bătut și le așezați într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Coaceți timp de 15-20 de minute în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade.
- Se servesc pudrate cu zahăr vanilat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ana V a zis
Bună! Ce ma interesează ar fi dacă exista timpi de odihna între impaturiri. Las aluatul sa se odihnească sau fac efectiv impaturiri una după alta? Mulțumesc frumos!
Iuliana a zis
Bună Ana! Ideal ar fi să îl lași 30 de minute să se odihnească la rece, dar eu de cele mai multe ori nu îl las, le fac una după alta. Nu e chiar pretențios ca un aluat de foietaj. Succes!
Narcisa a zis
Am incercat si eu reteta ,dar mi-au ramas crude in mijloc cornuletele,nu s-au copt
Iuliana a zis
Imi pare rau, Narcisa. E un aluat fraged, cu mult unt si care se coace foarte repede. Ma mir ca nu s-au copt in interior. Poate trebuia sa le lasi putin mai mult in cuptor? Sau nu a fost temperatura potrivita? S-au rumenit la suprafata?
Claudia a zis
Vai ce fotografii, draga mea!! Arata delicios!
Iuliana a zis
Multumesc, Claudia! Imbratisari de la mine tie si piticilor 🙂
Aura a zis
Buna ziua draga Iuliana! E buna ideea de-a impaturi aluatul de cateva ori,deja familia mea imi cere in fiecare weekend acele placintele cu gem si fulgi de migdale! Acum o sa le prepar cornulete,totul e sa ai branza de vaci in casa si sa faci de seara aluatul!Un weekend minunat sa ai tu si cei dragi tie si multumesc pentru retetele interesante! Salutari de la Sibiu!
Iuliana a zis
Buna Aura! Da, Impaturirile astea au imbunatatit foarte mult lucrurile, ai sa vezi! 😉
Sibiu...ce frumos e la voi in perioada asta! Numai bine va doresc!
Claudia a zis
Vai, cornulete! Preferatele mele! Trag o fuga pana la tine daca mai ai :p
Iuliana a zis
Hai!
Cristina a zis
Cred ca lipsește cantitatea de faina din reteta. In rest cred ca sunt delicioase.
Cristina
Iuliana a zis
Am completat. Multumesc pentru atentionare, Cristina!