• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Fără carne

Frigănele cu mazăre - rețeta copilăriei

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 2 iul. 2025 · Publicată: 28 ian. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
99 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de frigănele cu mazăre, o mâncare tradițională în unele zone, simplă și extraordinar de gustoasă. Multora dintre noi le aduce aminte de copilărie.

Friganele cu mazare

Cu toții am avut, cred, parte de delicioasele frigănele în copilăria noastră. Sunt acele felii de pâine date prin lapte și ou bătut pe care francezii și le adjudecă și le numesc pain perdu sau French toast .

Eu zic că frigănelele-s de-ale noastre, că n-am așteptat noi să le inventeze francezii. Doar că în funcție de zona unde am crescut, unii le-am primit dulci, presărate cu zahăr, iar alții le-am primit sărate, drept garnitură pe lângă o mâncare de mazăre sau lângă spanac.

Eu sunt în gașca frigănelelor dulci. Le primeam duminica dimineața, la micul dejun, cu ceai, presărate cu zahăr tos care îmi crănțănea printre dinți. Când avea așa ceva, mama mi le presăra și cu un praf de scorțișoară. Am mai povestit despre lucrurile astea la rețeta de frigănele (click aici) , acolo unde am și arătat câte feluri de a le servi am descoperit eu.

Friganele cu mazare

Pentru că soțul meu are amintiri delicioase din copilărie cu frigănelele așezate lângă mâncarea de mazăre, într-o bună zi i-am făcut pe plac și am gătit și eu pentru prima dată acest fel de mâncare atât de simplu dar atât de savuros.

Mazărea era oricum printre legumele mele preferate. O gătesc foarte des, fie cu carne, fie cu morcovi sau cartofi atunci când e zi de post. Dar mi-a plăcut mult și varianta de mazăre servită cu frigănele care a fost o noutate pentru mine. Cu siguranță o voi mai face.

Mod de preparare frigănele cu mazăre

Cât timp s-a gătit mazărea împreună cu restul legumelor, eu m-am ocupat de frigănele.

Am tăiat câteva felii de pâine cu maia făcută de mine, le-am trecut prin ou bătut și pentru un gust mai bun, le-am prăjit în unt. La fel de bine, le puteți prăji și în ulei dacă ideea cu untul nu vă surâde.

Unt topit in tigaie
paine cu ou
Friganele

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Friganele cu mazare

Frigănele cu mazăre

Frigănele cu mazăre, o mâncare simplă și bună, ca în copilărie.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 450 g mazăre (am folosit 1 pungă mică de mazăre congelată)
  • 1 ceapă uscată
  • 1 ardei gras
  • 50 ml ulei
  • 200 ml suc de roșii cu pulpă
  • sare, piper, cimbru uscat, dafin - după gust

opțional

  • 1 linguriță boia de ardei afumată (paprika afumată)
  • 1 lingură rasă de făină pentru îngroșat sosul
  • mărar sau pătrunjel pentru servit

frigănele

  • 8 felii de pâine nu foarte proaspătă (eu am considerat 2 felii/porție)
  • 150 g unt (sau 150 ml de ulei)
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-o cratiță încăpătoare încingeți uleiul și puneți la călit: ceapa și ardeiul gras.
  • Dacă folosiți, tot acum adăugați și boiaua afumată. Amestecați din când în când să nu se ardă pentru că devine amară.
  • După ce legumele s-au înmuiat puțin, iar ceapa a devenit sticloasă, adăugați mazărea. Dacă folosiți mazăre congelată, nu este nevoie să o dezghețați.
  • Turnați o ceșcuță de apă (cam 150 ml), adăugați sare, piper măcinat, cimbru după gust și lăsați mâncarea să fiarbă înăbușit la foc mediu spre mic.
  • Când mazărea este gătită, adăugați sucul de roșii.
  • Opțional, dacă doriți un sos mai gros, mai bine legat, desfaceți o lingură rasă de făină în 150 ml de apă rece, ca să nu facă cocoloașe, apoi turnați amestecul în cratiță.
  • Lăsați mâncarea să mai fiarbă încă 10 minute, apoi stingeți focul.
  • Presărați cu mărar sau pătrunjel proaspăt tocat mărunt și mâncarea de mazăre este gata de servit.

Frigănele

  • Cât timp se gătește mâncarea de mazăre, tăiați pâinea, o treceți prin ou bătut și o prăjiți pe ambele părți în unt sau ulei încins. Dacă folosiți unt, stați cu ochii pe el pentru că se încinge mult mai repede decât uleiul și se arde foarte ușor.

Bine de știut:

Deși de obicei când fac frigănele trec pâinea mai întâi prin lapte și apoi prin ou, pentru această rețetă nu am folosit lapte. Voi procedați cum doriți. Dacă pâinea este mai veche, atunci e de preferat să folosiți și lapte.
Nutrition Facts
Frigănele cu mazăre
Amount per Serving
Calorii
605
% Daily Value*
Grăsimi
 
44
g
68
%
Colesterol
 
81
mg
27
%
Carbohidrați
 
45
g
15
%
Fibre
 
11
g
46
%
Zahăr
 
16
g
18
%
Proteine
 
12
g
24
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Friganele cu mazare

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
99 shares
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Un platou plin cu biscuiți Zebra – desertul perfect pentru musafiri sau pauza de cafea.
    Biscuiți Zebra din aluat cu unt și cacao – fără praf de copt, aspect spectaculos!
  • Paleuri fragede cu cremă de ciocolată și decor de ciocolată topită, aranjate pe platou
    Paleuri cu ciocolată – fursecuri fragede ca la cofetărie
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.