• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Deserturi de casa

    Frigănele - rețeta de pâine prăjită cu ou și lapte

    Publicat la 13 octombrie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 10 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Cum să faci cele mai bune frigănele! Mic dejun dulce sau sărat cu felii de pâine prăjită cu ou.

    Când cauți un răsfăț de weekend fără efort, frigănelele sunt întotdeauna cea mai bună alegere. Se fac ușor și rapid și nu le refuză nimeni pentru că sunt cu adevărat delicioase. În plus, sunt ușor de personalizat și în funcție de preferințe se pot servi atât în varianta dulce, cât și în cea sărată.

    Felii de pâine prăjită cu ou și lapte
    Mergi direct la:
    • Ce sunt frigănelele
    • Ingrediente
    • Mod de preparare frigănele (pâine prăjită cu ou)
    • Cum se servesc
    • Extra-sfaturi pentru cele mai bune frigănele
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce sunt frigănelele

    Frigănelele sunt de fapt felii de pâine veche îmbibate în lapte și ou, apoi prajite în ulei. Sunt foarte iubite nu doar în țara noastră, ci sunt un mic dejun apreciat și servit pe toată planeta. În funcție de țară, le veți găsi denumite ca: "pain perdu", "tostées dorées", „torrija”, „arme ritter”,"french toast", etc.

    Aflată la un moment dat într-o delegație într-o țară străină, la hotel ni se ofereau doar două variante de mic dejun: english breakfast clasic, cu fasole și cârnați și french toast, adică frigănelele pe care le știam atât de bine pentru că ani de zile au fost mic dejunul de duminică ale mamei mele. E de la sine înțeles ce am ales, nu-i așa? 🙂

    Pe o porție de frigănele exact ca cea din fotografia de mai jos, atât de mică și cu exact atâtea fructe, am dat 15 dolari! De ce atât de mult? Pentru că aceste banale felii de pâine prăjită cu ou sunt de fapt un produs à la carte, făcut pe loc, adică proaspăt, natural și scump, așadar!

    Pâine prăjită cu ou servită cu miere și zmeură

    Ingrediente

    Să faci frigănele e cea mai simplă treabă din lume! Nu ai nevoie decât de câteva ingrediente simple, pe care le vedeți în fotografia de mai jos.

    Frigănele

    • câteva felii de pâine - folosim de preferat pâine albă, mai veche ca să absoarbă mai bine laptele și oul
    • ouă
    • lapte
    • sare

    pentru servit

    • zahăr tos sau zahăr pudră
    • pudră de scorțișoară
    • dulceața preferată
    • miere
    • fructe proaspete - căpșuni, zmeură, mure, afine, felii de banane, etc.
    • brânză rasă

    Mod de preparare frigănele (pâine prăjită cu ou)

    Modul de preparare nu e doar simplu, ci și intuitiv:

    1. Tăiați pâinea în felii de aproximativ jumătate de centimetru. Dacă sunt felii mari, tăiați-le în jumătate ca să vă încapă mai bine în tigaie.
    2. Într-o farfurie bateți ouăle cu un praf de sare. Într-o altă farfurie puneți laptele.
    3. Puneți uleiul să se încingă într-o tigaie încăpătoare.
    4. Treceți pâinea mai întâi prin lapte, apoi prin ou bătut. Puneți feliile de pâine la prăjit când uleiul este foarte bine încins.
    5. Prăjiți pâinea la foc mediu până se rumenește pe ambele părți. Ar trebui să dureze aprox. 2-3 minute pe fiecare parte.
    6. Scoateți pâinea prăjită cu ou pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
    7. Serviți frigănelele calde, cu topping dulce sau sărat, după preferință.
    Frigănele

    Cât de rumenite trebuie să fie frigănelele, e doar chestie de gust. Mie îmi plac mai blonde. Soțul meu mereu mi le cere mai rumenite. Putem face frigănele pentru toate gusturile, ajustând pur și simplu timpul de prăjire. 

    Cum se servesc

    Pentru că la noi în familie frigănelele au fost întotdeauna dulci, așa au rămas și în sufletul meu. Dar știu că în alte zone ale țării sau în alte familii, frigănelele se serveau alături de mâncarea de mazăre sau de mâncarea de spanac. Am mai aflat și de frigănele presărate cu telemea rasă. E incredibil cât de gustoase pot fi și acestea, în simplitatea lor!

    Avantajul este că odată făcute și aduse la masă, fiecare membru al familiei le poate servi după pofta inimii cu ce dorește: cu zahăr pudră, zahăr tos, miere de albine și fructe proaspete, cu dulceață, cu cașcaval sau brânză rasă, cu scorțișoară, etc.

    Două felii de frigănele pe farfurie nagră pudrate cu zahăr și decorate cu zmeură
    frigănele dulci cu fructe proaspete
    Două felii triunghiulare de pâine prăjită cu ou presărate cu zahăr și scorțișoară
    frigănele dulci cu zahăr și scorțișoară
    Frigănele
    frigănele sărate cu telemea rasă
    Frigănele
    frigănele sărate cu brânză și spanac

    Extra-sfaturi pentru cele mai bune frigănele

    • Tăiați pâinea în felii groase, dacă sunt prea subțiri, nu veți obține același mijloc moale și pufos și este posibil ca pâinea să se rupă.
    • Înmuiați pâinea suficient de mult în lapte și apoi în ou, astfel încât să fie cremoasă la interior, nimănui nu-i plac frigănelele uscate.
    • Dacă faceți doar frigănele dulci, puteți adăuga în lapte zahăr vanilat Bourbon sau esență de vanilie pentru mai multă aromă.
    • Puneți pâinea la prăjit doar atunci când uleiul este foarte bine încins! În acest fel oul va crea imediat o peliculă care va îmbrăca feliile de pâine și nu veți avea frigănele grase și uleioase.
    • Frigănelele nu se prăjesc în baie de ulei. Totuși, trebuie să vă asigurați că există suficient ulei în tigaie. Primele felii de pâine cu ou arată întotdeauna grozav, dar dacă nu avem suficient ulei bine încins, următoarele felii se vor arde ușor.
    • Dacă aveți intoleranță la lactoză, puteți omite laptele din rețetă sau îl puteți înlocui cu un lapte vegetal, de exemplu laptele de ovăz sau de cocos.
    farfurie cu felii de pâine prăjită în ou

    Rețete asemănătoare

    Doriți și alte rețete simple și bune care să vă amintească de copilărie? Iată mai jos câteva exemple!

    • clatite moi si pufoase
      Cum se fac clătitele - reţeta simplă de clătite cu 3 ouă, lapte și apă minerală
    • lingura de lemn cu lapte si frecatei
      Colărezi cu lapte (frecăței) - desertul uitat al bunicilor
    • gris cu lapte cremos - 6 portii cu sirop de zahar ars, dulceata si scortisoara
      Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
    • Papanași fierți cu brânză de vaci, serviți cu smântână și dulceață
      Papanași fierți cu brânză de vaci, serviți cu smântână și dulceață

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    farfurie cu felii de pâine prăjită în ou

    Frigănele - rețeta de pâine prăjită cu ou și lapte

    Cum să faci cele mai bune frigănele! Mic dejun dulce sau sărat cu pâine înmuiată în lapte, trecută prin ou bătut și prăjită în tigaie.
    5 from 1 vote
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes minutes
    Gătire: 15 minutes minutes
    Timp total: 25 minutes minutes
    Număr de porții: 4
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    tigaie antiaderenta
    tigaie antiaderenta

    Ingrediente
     

    • 4-5 felii de pâine (mai veche)
    • 2 ouă (mari)
    • 150 ml lapte
    • un praf de sare

    pentru servit

    • zahăr tos sau zahăr pudră
    • scorțișoară
    • dulceață
    • miere
    • fructe proaspete
    • brânză rasă

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Tăiați pâinea în felii de aproximativ jumătate de centimetru. Dacă sunt felii mari, tăiați-le în jumătate ca să vă încapă mai bine în tigaie.
    • Într-o farfurie bateți ouăle cu un praf de sare. Într-o altă farfurie puneți laptele.
    • Puneți uleiul să se încingă într-o tigaie încăpătoare.
    • Treceți pâinea mai întâi prin lapte, apoi prin ou bătut. Puneți feliile de pâine la prăjit când uleiul este foarte bine încins.
    • Prăjiți pâinea la foc mediu până se rumenește pe ambele părți. Ar trebui să dureze aprox. 2-3 minute pe fiecare parte.
    • Scoateți pâinea prăjită cu ou pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
    • Serviți frigănelele calde, cu topping dulce sau sărat, după preferință.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Frigănele - rețeta de pâine prăjită cu ou și lapte
    Valori per porție
    Calorii
    184
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    5
    g
    8
    %
    Colesterol
     
    86
    mg
    29
    %
    Carbohidrați
     
    26
    g
    9
    %
    Fibre
     
    1
    g
    4
    %
    Zahăr
     
    4
    g
    4
    %
    Proteine
     
    9
    g
    18
    %
    Vitamina A
     
    181
    IU
    4
    %
    Calciu
     
    112
    mg
    11
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • Rulouri cu scortisoara la airfryer
      Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
    • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
      Cremă de zahăr ars - rețeta perfectă, pas cu pas
    • pasat cu lapte si unt
      Păsat cu lapte și unt - rețeta tradițonală de crupe de porumb fierte în lapte
    • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
      Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Mirela

      octombrie 15, 2018 at 5:16 pm

      Ce "pain perdu" sau "french toast"? La noi le numea mama "pâine tăvălită prin ou" și erau neapărat dulci. Și apoi, 15 euro? Nu știu unde ai fost, dar occidentalii ăștia, câteodată exagerează rău. Știu că cer pe un "macaron" 2-3 euro, dar și pe o felie de pâine dată în jumătate, să ceară atât, e prea de tot. Dar asta e! Noi ne facem acasă și dăm 2 bani ?. Și, unde mai pui, că se face în doi timpi și trei mișcări ?. Îți mulțumesc mult pentru că mi-ai amintit, în asa cuvinte meșteșugite, și de rețeta asta simplă, dar foooaaarte gustoasă! ❤️

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 15, 2018 at 5:23 pm

        Pai nu? Eu parca nici nu pot pronunta "pain perdu" :))
        15 Euro era micul dejun in Singapore. M-am cazat la un hotel fara mic dejun inclus si a trebuit sa il platesc separat. Nu-ti spun cat i-am blagoslovit in gand cand m-am trezit ca trebuie sa dau atatia bani ori pe fasole, ori pe paine cu ou! Plus ca eu mi-s romanca, nu mi-a ajuns french toast-ul lor nici pe-o masea, mi-ar fi trebuit cam de la 3 felii in sus :))

        Răspunde
        • Mirela

          octombrie 15, 2018 at 6:19 pm

          ??Just! Și încă ceva: și de asta te ador eu pe tine, pentru că ai un minunat și inteligent simț al umorului. ?❤️

          Răspunde
          • Iuliana

            octombrie 16, 2018 at 8:38 pm

            ❤️❤️❤️

            Răspunde
    2. Cleo

      octombrie 14, 2018 at 5:58 pm

      Atingi suflete scriind despre mancaruri banale... ma duc sa fac paine cu ou. Nu stiam ca li se spune friganele cu toate ca am mancat tone la viata mea! Pe la noi era paine cu ou si atat. Nu avea alt nume.

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 14, 2018 at 6:06 pm

        Nici pe la noi nu aveau nume, tot de paine cu ou am stiut si eu 🙂

        Răspunde
    3. maria

      octombrie 14, 2018 at 12:42 am

      Dap, eu n-am mancat niciodata friganele dulci :)) (sunt din nordul Moldovei)
      Le mancam intotdeauna cu "branza de oi" (cas de oaie sfaramat si framantat cu sare pe care mama il punea in borcane pentru iarna). Friganelele erau unele din delicatesele pe care mi le facea mama intotdeauna duminica dupa-amiaza.
      Alte delicatese de duminica, pe la ora 5: turtite prajite in ulei; oua umplute (varianta cea mai simpla si cea mai delicioasa in care galbenusurile sunt frecate doar cu cativa stropi de ulei, cativa de otet, sare si marar tocat) cu salata de grausor - o planta culeasa din padure ce seamana cu niste baby spanac, dar are alt gust. Si mai sunt, dar nu mai ocup aici spatiu. Postarea ta depsre friganele m-a facut sa ma gandesc la toate. 🙂

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 14, 2018 at 6:03 pm

        Deci tot duminica si la voi! 🙂
        Turtite in ulei imi facea si mie mama. La noi se numeau scoverzi, cred ca sunt acelasi lucru. Stiu ca denumirea corecta e scovergi, dar la noi la Giurgiu asa se pronunta: scoverzi 🙂
        Multumesc pentru vizita, Maria! Sper ca ai facut friganele azi 🙂

        Răspunde
    4. Georgeta

      octombrie 13, 2018 at 8:38 pm

      Mult prea draga inimii mele,iubita Iuliana!

      Absolut minunat comentariul! Absolut minunate friganelele!!!
      Dor de copilărie fericita în aceasta toamna superba!Doar tu ești vinovataaaa☺Mâine e duminica și vor fi și friganele! Trimit reteta ta și "englezului"meu sa mai facă o pauza de la...micul dejun englezesc!
      Îmbrățișări, inspirație cât cuprinde!
      Georgeta

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 13, 2018 at 9:10 pm

        Frigănelele de duminică! Și la noi vor fi mâine din nou, deși eu urăsc să prăjesc orice, dar la frigănele nu rezist!
        Mă bucur că ți-am trezit amintiri. Uite că nu știu de ce nu m-am gândit până acum să trimit și eu rețeta englezului meu care...de somnoros ce este, cred că nici nu știe ce e ăla breakfast :)) Poate îl apucă și pe el nostalgiile și pune mâna pe tigaie :))
        Îmbrățișări, Georgeta, dragă!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.