• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Rețete fără carne

    Frigănele cu mazăre - rețeta copilăriei

    Publicat la 28 ianuarie 2020 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta de frigănele cu mazăre, o mâncare tradițională în unele zone, simplă și extraordinar de gustoasă. Multora dintre noi le aduce aminte de copilărie.

    Friganele cu mazare

    Cu toții am avut, cred, parte de delicioasele frigănele în copilăria noastră. Sunt acele felii de pâine date prin lapte și ou bătut pe care francezii și le adjudecă și le numesc pain perdu sau French toast.

    Eu zic că frigănelele-s de-ale noastre, că n-am așteptat noi să le inventeze francezii. Doar că în funcție de zona unde am crescut, unii le-am primit dulci, presărate cu zahăr, iar alții le-am primit sărate, drept garnitură pe lângă o mâncare de mazăre sau lângă spanac.

    Eu sunt în gașca frigănelelor dulci. Le primeam duminica dimineața, la micul dejun, cu ceai, presărate cu zahăr tos care îmi crănțănea printre dinți. Când avea așa ceva, mama mi le presăra și cu un praf de scorțișoară. Am mai povestit despre lucrurile astea la rețeta de frigănele (click aici), acolo unde am și arătat câte feluri de a le servi am descoperit eu.

    Friganele cu mazare

    Pentru că soțul meu are amintiri delicioase din copilărie cu frigănelele așezate lângă mâncarea de mazăre, într-o bună zi i-am făcut pe plac și am gătit și eu pentru prima dată acest fel de mâncare atât de simplu dar atât de savuros.

    Mazărea era oricum printre legumele mele preferate. O gătesc foarte des, fie cu carne, fie cu morcovi sau cartofi atunci când e zi de post. Dar mi-a plăcut mult și varianta de mazăre servită cu frigănele care a fost o noutate pentru mine. Cu siguranță o voi mai face.

    Mod de preparare frigănele cu mazăre

    Cât timp s-a gătit mazărea împreună cu restul legumelor, eu m-am ocupat de frigănele.

    Am tăiat câteva felii de pâine cu maia făcută de mine, le-am trecut prin ou bătut și pentru un gust mai bun, le-am prăjit în unt. La fel de bine, le puteți prăji și în ulei dacă ideea cu untul nu vă surâde.

    Unt topit in tigaie
    paine cu ou
    Friganele
    Friganele cu mazare

    Frigănele cu mazăre

    Frigănele cu mazăre, o mâncare simplă și bună, ca în copilărie.
    5 from 4 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 20 minutes
    Gătire: 35 minutes
    Timp total: 55 minutes
    Număr de porții: 4 porții
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 450 g mazăre (am folosit 1 pungă mică de mazăre congelată)
    • 1 ceapă uscată
    • 1 ardei gras
    • 50 ml ulei
    • 200 ml suc de roșii cu pulpă
    • sare, piper, cimbru uscat, dafin – după gust

    opțional

    • 1 linguriță boia de ardei afumată (paprika afumată)
    • 1 lingură rasă de făină pentru îngroșat sosul
    • mărar sau pătrunjel pentru servit

    frigănele

    • 8 felii de pâine nu foarte proaspătă (eu am considerat 2 felii/porție)
    • 150 g unt (sau 150 ml de ulei)
    • un praf de sare

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Într-o cratiță încăpătoare încingeți uleiul și puneți la călit: ceapa și ardeiul gras.
    • Dacă folosiți, tot acum adăugați și boiaua afumată. Amestecați din când în când să nu se ardă pentru că devine amară.
    • După ce legumele s-au înmuiat puțin, iar ceapa a devenit sticloasă, adăugați mazărea. Dacă folosiți mazăre congelată, nu este nevoie să o dezghețați.
    • Turnați o ceșcuță de apă (cam 150 ml), adăugați sare, piper măcinat, cimbru după gust și lăsați mâncarea să fiarbă înăbușit la foc mediu spre mic.
    • Când mazărea este gătită, adăugați sucul de roșii.
    • Opțional, dacă doriți un sos mai gros, mai bine legat, desfaceți o lingură rasă de făină în 150 ml de apă rece, ca să nu facă cocoloașe, apoi turnați amestecul în cratiță.
    • Lăsați mâncarea să mai fiarbă încă 10 minute, apoi stingeți focul.
    • Presărați cu mărar sau pătrunjel proaspăt tocat mărunt și mâncarea de mazăre este gata de servit.

    Frigănele

    • Cât timp se gătește mâncarea de mazăre, tăiați pâinea, o treceți prin ou bătut și o prăjiți pe ambele părți în unt sau ulei încins. Dacă folosiți unt, stați cu ochii pe el pentru că se încinge mult mai repede decât uleiul și se arde foarte ușor.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    Deși de obicei când fac frigănele trec pâinea mai întâi prin lapte și apoi prin ou, pentru această rețetă nu am folosit lapte. Voi procedați cum doriți. Dacă pâinea este mai veche, atunci e de preferat să folosiți și lapte.
    Valori nutriționale
    Frigănele cu mazăre
    Valori per porție
    Calorii
    605
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    44
    g
    68
    %
    Colesterol
     
    81
    mg
    27
    %
    Carbohidrați
     
    45
    g
    15
    %
    Fibre
     
    11
    g
    46
    %
    Zahăr
     
    16
    g
    18
    %
    Proteine
     
    12
    g
    24
    %
    Vitamina A
     
    3269
    IU
    65
    %
    Calciu
     
    95
    mg
    10
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Friganele cu mazare

    Din aceeași categorie

    • Cartofi natur - 2 rețete simple, cu unt și de post
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Chec simplu cu cacao şi nuci
    • Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
    • Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • Spaghete cu creveţi, sos de roşii şi usturoi

    Categorii recomandate

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide
    Rețete fără carne

    Nou pe blog

    • Aripioare de pui la cuptor cu cartofi - rețeta de aripioare picante
    • Brânzoaice moldovenești cu brânză de vaci și stafide - rețeta de poale-n brâu
    • Șnițel de pui cu pesmet - rețeta simplă de șnițel pane
    • Cornuri pufoase cu ciocolată (Nutella sau Finetti) - rețeta de cornuri cu unt

    Aperitive rapide

    • Sărăţele cu brânză şi chimen
    • Ruladă aperitiv în 2 variante - cu brânză şi pate de ficat
    • Covrigei de casă cu telemea - cea mai rapidă rețetă
    • Aperitive cu pește - platou festiv gata în 30 de minute
    ALTE REȚETE DE APERITIVE

    Cele mai bune prăjituri

    • Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
    • Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut
    • Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem. Gustul copilăriei cu câteva ingrediente!
    • Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

    Torturi festive

    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tort spirală cu cremă de mascarpone şi vişine
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Rețete de post

    mancaruri de post
    Mâncăruri de post
    deserturi de post
    Deserturi de post

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de navigare pe siteul nostru.

    Poți afla mai multe despre cookie-uri sau să le dezactivezi în pagina de setări.

    Powered by  GDPR Cookie Compliance
    Privacy Overview

    Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dumneavoastră și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dumneavoastră atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsiți cele mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesare trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să vă putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest sit va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.