Rețeta de frigănele cu mazăre, o mâncare tradițională în unele zone, simplă și extraordinar de gustoasă. Multora dintre noi le aduce aminte de copilărie.
Cu toții am avut, cred, parte de delicioasele frigănele în copilăria noastră. Sunt acele felii de pâine date prin lapte și ou bătut pe care francezii și le adjudecă și le numesc pain perdu sau French toast.
Eu zic că frigănelele-s de-ale noastre, că n-am așteptat noi să le inventeze francezii. Doar că în funcție de zona unde am crescut, unii le-am primit dulci, presărate cu zahăr, iar alții le-am primit sărate, drept garnitură pe lângă o mâncare de mazăre sau lângă spanac.
Eu sunt în gașca frigănelelor dulci. Le primeam duminica dimineața, la micul dejun, cu ceai, presărate cu zahăr tos care îmi crănțănea printre dinți. Când avea așa ceva, mama mi le presăra și cu un praf de scorțișoară. Am mai povestit despre lucrurile astea la rețeta de frigănele (click aici), acolo unde am și arătat câte feluri de a le servi am descoperit eu.
Pentru că soțul meu are amintiri delicioase din copilărie cu frigănelele așezate lângă mâncarea de mazăre, într-o bună zi i-am făcut pe plac și am gătit și eu pentru prima dată acest fel de mâncare atât de simplu dar atât de savuros.
Mazărea era oricum printre legumele mele preferate. O gătesc foarte des, fie cu carne, fie cu morcovi sau cartofi atunci când e zi de post. Dar mi-a plăcut mult și varianta de mazăre servită cu frigănele care a fost o noutate pentru mine. Cu siguranță o voi mai face.
Mod de preparare frigănele cu mazăre
Cât timp s-a gătit mazărea împreună cu restul legumelor, eu m-am ocupat de frigănele.
Am tăiat câteva felii de pâine cu maia făcută de mine, le-am trecut prin ou bătut și pentru un gust mai bun, le-am prăjit în unt. La fel de bine, le puteți prăji și în ulei dacă ideea cu untul nu vă surâde.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Frigănele cu mazăre
Rețeta Video
Ingrediente
- 450 g mazăre (am folosit 1 pungă mică de mazăre congelată)
- 1 ceapă uscată
- 1 ardei gras
- 50 ml ulei
- 200 ml suc de roșii cu pulpă
- sare, piper, cimbru uscat, dafin – după gust
opțional
- 1 linguriță boia de ardei afumată (paprika afumată)
- 1 lingură rasă de făină pentru îngroșat sosul
- mărar sau pătrunjel pentru servit
frigănele
- 8 felii de pâine nu foarte proaspătă (eu am considerat 2 felii/porție)
- 150 g unt (sau 150 ml de ulei)
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Într-o cratiță încăpătoare încingeți uleiul și puneți la călit: ceapa și ardeiul gras.
- Dacă folosiți, tot acum adăugați și boiaua afumată. Amestecați din când în când să nu se ardă pentru că devine amară.
- După ce legumele s-au înmuiat puțin, iar ceapa a devenit sticloasă, adăugați mazărea. Dacă folosiți mazăre congelată, nu este nevoie să o dezghețați.
- Turnați o ceșcuță de apă (cam 150 ml), adăugați sare, piper măcinat, cimbru după gust și lăsați mâncarea să fiarbă înăbușit la foc mediu spre mic.
- Când mazărea este gătită, adăugați sucul de roșii.
- Opțional, dacă doriți un sos mai gros, mai bine legat, desfaceți o lingură rasă de făină în 150 ml de apă rece, ca să nu facă cocoloașe, apoi turnați amestecul în cratiță.
- Lăsați mâncarea să mai fiarbă încă 10 minute, apoi stingeți focul.
- Presărați cu mărar sau pătrunjel proaspăt tocat mărunt și mâncarea de mazăre este gata de servit.
Frigănele
- Cât timp se gătește mâncarea de mazăre, tăiați pâinea, o treceți prin ou bătut și o prăjiți pe ambele părți în unt sau ulei încins. Dacă folosiți unt, stați cu ochii pe el pentru că se încinge mult mai repede decât uleiul și se arde foarte ușor.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu