• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Articole utile

10 motive pentru care să îți faci un blog culinar

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 6 nov. 2024 · Publicată: 23 feb. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 12 comentarii
65 shares

Ai o pasiune spre domeniul culinar? Ai vrea să începi un blog culinar dar nu ești hotărât? Eu îți dau 10 motive să îl faci cât mai repede și unul singur împotrivă. Tu decizi! 🙂

Anul acesta fac 7 ani de când am un blog culinar și înainte de asta au fost încă 3 ani în care am scris alt gen de subiecte pe un alt blog. Deci aproape 10 ani de activitate în domeniul ăsta.

Iuliana Sbirnea - blogger culinar

Astăzi, într-o discuție cu soțul meu, mi-am dat seama că bloggingul este cel mai lung "job" al meu. În rest, le-am tot schimbat la câte 4-5 ani. Doar de blogging nu am obosit și nu m-am plictisit și doar bloggingul mi-a adus cele mai mari satisfacții și sentimentul că ceea ce fac eu contează pentru cineva.

În rest, tot ce am făcut vreodată la job-urile mele din "viața reală" (deși bloggingul s-a dovedit a fi mai real decât orice altceva, dar mă rog, așa vine vorba), a fost efemer. Mai știe cineva acum că am făcut eu nu știu ce desen, schiță, ofertă sau specificație tehnică? Când am plecat de la ultimul job, toată munca mea zăcea sub formă de maculatură în cutii de arhivare pline de praf, care ulterior au luat drumul gunoiului. Nici măcar nu aveam la ce privi, am plecat cu sentimentul că de fapt nu las nimic în urmă.

Aici, pe blog, dacă răsfoiesc postările de acum 7 ani, găsesc o întreagă istorie. A mea personală, a familiei, a prietenilor care au venit la masă sau a celor cu care într-o formă sau alta am împărțit de-a lungul timpului bucatele aromate pe care le găteam. Văd evoluția mea ca bucătar amator și ca "scriitoare" de rețete și văd devenirea mea ca fotograf. Găsesc colegi care mi-au devenit prieteni.

Și mai găsesc oameni cu care m-am intersectat, care mi-au încercat rețetele și care au găsit un minut să îmi scrie două vorbe. De bine sau de rău, dar la fel de importante. Cele de bine m-au încurajat și m-au făcut să merg înainte pe un drum pe care nimeni din jurul meu nu îl vedea. Cele de rău, multe dintre ele întemeiate, m-au făcut să îmi conștientizez greșelile și să le îndrept, căci da, am făcut și greșeli cu duiumul!

Saptamana Haferland

Nu știu nici eu ce forță m-a tot împins de la spate pe drumul ăsta atâta timp, căci dintre cei apropiați nu a fost absolut nimeni care să mă încurajeze. Toți așteptau să treacă cele "3 zile" cât durează orice minune și să termin odată cu prosteala. Nimeni cunoscut nu mai făcea așa ceva la vremea aceea, iar oamenii se simt în siguranță doar dacă parcurg cărări deja bătute de alții. Ceea ce făceam eu era ceva complet nou, iar cei din jurul meu, necuprinși ca mine de focul acesta, nu înțelegeau nimic. De ce să faci asta? Cine citește? Ce e așa frumos în a face mâncare toată ziua? Și mai ales, ce îți aduce? Nu, bucuria mea nu era pe lista răspunsurilor convingătoare pentru ei.

De ce să NU pornești pe drumul acesta

Nu știu care a fost motorul care m-a făcut să merg înainte - cred că e ceea ce se numește pasiune - dar știu sigur ce nu a fost: nu a fost despre bani!

Pot da nu doar 10, ci poate 100 de motive pentru care să îți faci un blog culinar și doar unul singur pentru care nu ar trebui: nu îl face pentru bani!

Un blog culinar îl faci din pasiune sau nu îl faci deloc!

Nu pentru că nu vor veni banii. S-ar putea să vină și la fel de bine s-ar putea să nu vină, dar dacă asta este ideea de la care pornești, strici tot. Îți anulezi orice șansă de a face cu adevărat ceva bun și frumos, care să bucure sufletul tău și pe al altora. Bloggingul e în primul rând pasiune, apoi foarte multă muncă și abia peste mulți ani, eventual, ar putea fi și o mică, destul de mică afacere.

Blog culinar - Bucate Aromate

E ca și cum te-ai gândi să te apuci de pictat doar pentru că ai auzit că cineva a vândut un tablou cu un milion de euro. Ei bine, trebuie să știi că până la tabloul de un milion de euro a fost multă muncă, o groază de bani băgați în pânze și vopseluri și poate tot mii de tablouri nevândute.

Ești dispus să muncești zi de zi la ceva, să finanțezi o activitate din salariu timp de vreo 4-5-6 ani până să apară o rază de soare și pe strada ta de blogger? Dacă o iei pragmatic, cred că nu. Dacă vrei să pornești o afacere, oricare alta îți va aduce mai mulți bani decât un blog culinar.

Da, dar totuși, tu trăiești dintr-un blog culinar, îmi veți spune. Lucrurile sunt puțin mai nuanțate. Am renunțat la a mai avea un job full time în meseria pe care mi-a dat-o cândva facultatea și acum sunt freelancer. Asta înseamnă că trăiesc și din blog, dar și din alte activități care nu sunt neapărat vizibile pentru toată lumea. Nu că ar fi secrete, vreau doar să spun că nu se văd aici, pe blog sau în online.

Dar să trecem în sfârșit și la lucrurile mai plăcute și mai încurajatoare legate de blogging.

10 motive pentru care să îți faci un blog culinar

Contrar tuturor regulilor de scriere a unui articol, eu am început într-o notă negativă, cu de ce SĂ NU pornești pe drumul ăsta. Îmi asum asta, pentru că am auzit de atâtea ori în ultima vreme întrebări legate de banii din blog, încât am ajuns să am o sensibilitate la subiectul ăsta și am vrut să îl elimin din start. Sper că cei care vor rămâne cu mine până la sfârșitul articolului, să își regăsească cât mai mult dorințele în motivele de mai jos:

  1. Indiferent dacă ești pasionat de decorarea torturilor , ești vegan sau militezi pentru un stil de alimentație locavor , un blog este cea mai eficientă metodă de a-ți întreține interesul, de a te dezvolta în direcția dorită și de a prezenta și altora realizările sau convingerile tale.
  2. Un blog este și cea mai simplă și mai frumoasă metodă de a atrage în jurul tău oameni pasionați de același subiect și de a construi o mică comunitate online. Vei fi surprins să descoperi câți oameni pe care nu îi cunoști au aceeași pasiune, pe câți îi poți ajuta cu sfaturile sau trucurile tale și de la cât de mulți vei primi tu însuți inspirație.
  3. Un blog îți dă un sentiment unic că ai realizat ceva, că ai crescut ceva de la zero și că lași ceva în urma ta. Și că, la urma urmei, îi ajuți pe ceilalți prin ceea ce tu știi să faci și împărtășești cu ei prin intermediul blogului. Să recunoaștem, asta este o satisfacție foarte greu de obținut.
  4. Un blog îți va dezvolta noi abilități, poate neatinse până la acel moment. Va fi nevoie să înveți câte ceva despre partea tehnică din culise, despre grafică și despre fotografie. Vei învăța să scrii mai bine și să te exprimi cu mai multă ușurință. Vei afla că social media nu e un loc de pierdut timpul decât pentru cei care nu au ce face cu el. Pentru tine va deveni cea mai puternică și cea mai fascinantă unealtă de marketing.
  5. Prin toate lucrurile noi pe care le înveți, un blog îți va deschide multe drumuri și poate, unele uși. O bună parte din activitățile pe care le desfășor acum le datorez lucrurilor învățate de pe propriul blog: webdesign, grafică, content writing, social media și fotografie. Am deschis mai ușor anumite uși pentru că am avut un blog care a vorbit în numele meu mai bine decât un CV.
  6. Pentru că tu vei citi despre mâncare și vei exersa într-o săptămână cât alții într-un an, vei găti mai bine de la o rețetă la alta și de la o zi la alta. Vei ști mai multe lucruri despre alimente și vei descoperi ingrediente noi. Ghici cine se va bucura cel mai mult de asta? Exact, și tu, dar mai ales familia ta!
  7. Îți vei face noi prieteni. Blogul îți va canaliza atenția și interesul spre evenimente în care vei întâlni oameni cu care vei rezona imediat. Vei participa la conferințe, prezentări de produse, food trip-uri, sesiuni de gătit sau concursuri împreună cu alți bloggeri. Vei fi uimit cât de ușor se leagă prieteniile între oameni care împărtășesc aceleași pasiuni și cât de frumoase și de durabile pot fi.
  8. De la un moment încolo vei începe să colaborezi cu brandurile din domeniu și să primești produse sau electrocasnice de bucătărie pentru a le testa și a-ți spune părerea despre ele. Nu te îmbogățești din asta, dar zău că e plăcut să primești cele mai bune produse, uneori înainte ca acestea să apară pe piață. Poate vei câștiga și vreun concurs de gătit și te vei alege cu cel mai tare mixer de bucătărie așa cum mi s-a întâmplat mie. Sincer, nu cred că l-aș fi avut dacă nu eram blogger culinar.
  9. În timp vei aduna o întreagă colecție de rețete. Poate cine știe, într-o bună zi se vor transforma într-o carte. Mulți bloggeri culinari după ceva ani de activitate aleg să își pună experiența în paginile unei cărți cu rețete. E un vis mare, dar e foarte realizabil și e atât de frumos!
  10. Dacă îl faci corect și cu pasiune, bloggingul te va transforma într-un om mai bun și mai frumos. Sunt convinsă că fără blogul meu, aș fi fost astăzi un altfel om. Mai sărac în cunoștințe, în experiențe, în prieteni, mai lipsit de preocupări sau cu preocupări mai frivole. Poate nu aș fi avut niciodată curajul să mă desprind de un job full-time și să lucrez pentru mine. Blogul mi-a dat încredere în mine și în ceea ce pot face cu mâinile și cu mintea mea.

Așadar, dacă ai o cât de mică pasiune spre orice ține de alimentație, nu aștepta să se întâmple vreo minune și aceasta să își găsească singură făgașul în viața ta. Pornește un blog și oferă-i pasiunii tale cadrul în care să se dezvolte. E un drum lung, puțin greu, dar și frumos în același timp. Și ce mult o să-ți placă! 🙂

Dacă ai întrebări și te pot ajuta cu ceva, sunt mereu prin preajmă. La un click distanță, cum se spune acum.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
65 shares

Comentarii

  1. Maia a zis

    octombrie 08, 2023 at 6:07 pm

    Dragă și prețioasă Iuliana, te felicit pentru acest articol, te urmăresc cu deosebita placere, am gătit mult după rețetele tale, ești o adevărată inspirație pentru mine (și cred că si pentru alții), ești un OM minunat și special !!!
    Te îmbrățișez cu drag, mult succes și multe bucurii !!! ????????????

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      octombrie 08, 2023 at 6:24 pm

      Vă mulțumesc foarte mult pentru așa cuvinte frumoase! Fac tare bine la moral, parcă-mi dau aripi!
      Îmbrățișări cu drag și de la mine! Numai bine vă doresc!

      Răspunde
  2. marcela cosnean a zis

    martie 07, 2020 at 8:38 pm

    Draga Iuliana,

    Te urmaresc cu mare placere si bucurie ;
    Cred cu tărie in tot ceea ce ne-ai relatat cu atata sinceritate , " pasiune " in gand si vorbe ;

    Succes si bucurie !
    O primavara minunata , plina de iubire si prospera ;
    Cu drag,
    marcela cosnean

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 08, 2020 at 7:17 am

      Mulțumesc din suflet, Marcela! 🙂

      Răspunde
  3. Ileana a zis

    februarie 25, 2020 at 7:27 pm

    Felicitari, Iuliana! Si pentru blog, si pentru acest articol. Si mult succes in continuare! Ca este si in beneficiul nostru! 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 26, 2020 at 6:58 am

      Mulțumesc din suflet, Ileana! <3

      Răspunde
  4. Vio a zis

    februarie 23, 2020 at 9:02 pm

    Mi-e greu să-mi găsesc cuvintele. Dragă Iuliana, ești un suflet frumos și mereu mă surprinzi plăcut și diferit, încât mă întreb „oare ce va urma“. Felicitări sincere și remarca mea este următoarea pt. secțiunea „negative“: dacă nu ai nimic de spus, lasă-o baltă! Totuși, blogul nu e pt. oricine și nici nu-i la îndemâna oricui. Tu ai demonstrat că ești din lumea asta, că ai mereu ceva de spus și o faci în stilul tău inconfundabil. Motiv pt. care sunt încă abonat; în condițiile în care număr abonamentele pe degetele unei singure mâini. Sunt cu ochii pe tine!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 23, 2020 at 9:27 pm

      Eh, acum sunt puțin cam copleșită și nu cred că merit atâtea laude, că dară n-am făcut vreo vitejie! 🙂
      Nu știu dacă să fiu de acord cu remarca și vorbesc serios, chiar nu știu. Cred că dacă cineva nu are nimic de spus, nu-i bai, probabil că foarte puțini vor citi blogul respectiv. Dar el, blogul, poate fi infinit folositor persoanei în cauză din multe puncte de vedere: educație, disciplină, creativitate, exercițiu, etc. Dacă nu-l faci pentru alții, fă-l pentru tine. Cred că nu am punctat suficient ideea asta în articol.
      Nici eu nu știu dacă am avut ceva de spus de la început. Cumva am crescut odată cu blogul meu, sper că are sens ce spun. Uneori, când mă uit în urmă roșesc singură în fața ecranului și îmi vine să șterg rețete mai vechi. Le las, totuși, pentru că fac parte din istoria mea. Nu le mai promovez și sper să le uite și Google și să nu dea nimeni peste ele 😀
      Și oare acum chiar spun ceva ce nu s-a mai spus sau nu mai spune nimeni? Dar asta cu autenticitatea e o altă discuție care mă roade...

      Răspunde
  5. Gretel a zis

    februarie 23, 2020 at 8:17 pm

    Se vede ca pui suflet in ceea ce faci si ca te regasesti pe tine insuti prin aceasta activitate.. Cine nu intelege bucuria sufletului de a face ceva din iubire, acela nu intelege sensul vietii. Ma bucur pentru tine si iti doresc tot binele din univers!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 23, 2020 at 8:27 pm

      Mulțumesc din suflet! <3

      Răspunde
  6. Dana a zis

    februarie 23, 2020 at 7:04 pm

    Ce frumos ai scris, cu rabdare, cu explicatii si pasiune!
    Sunt total de acord cu ce ai scris.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 23, 2020 at 7:07 pm

      Mulțumesc mult, Dana! <3

      Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.