Ai o pasiune spre domeniul culinar? Ai vrea să începi un blog culinar dar nu ești hotărât? Eu îți dau 10 motive să îl faci cât mai repede și unul singur împotrivă. Tu decizi! 🙂
Anul acesta fac 7 ani de când am un blog culinar și înainte de asta au fost încă 3 ani în care am scris alt gen de subiecte pe un alt blog. Deci aproape 10 ani de activitate în domeniul ăsta.
Astăzi, într-o discuție cu soțul meu, mi-am dat seama că bloggingul este cel mai lung "job" al meu. În rest, le-am tot schimbat la câte 4-5 ani. Doar de blogging nu am obosit și nu m-am plictisit și doar bloggingul mi-a adus cele mai mari satisfacții și sentimentul că ceea ce fac eu contează pentru cineva.
În rest, tot ce am făcut vreodată la job-urile mele din "viața reală" (deși bloggingul s-a dovedit a fi mai real decât orice altceva, dar mă rog, așa vine vorba), a fost efemer. Mai știe cineva acum că am făcut eu nu știu ce desen, schiță, ofertă sau specificație tehnică? Când am plecat de la ultimul job, toată munca mea zăcea sub formă de maculatură în cutii de arhivare pline de praf, care ulterior au luat drumul gunoiului. Nici măcar nu aveam la ce privi, am plecat cu sentimentul că de fapt nu las nimic în urmă.
Aici, pe blog, dacă răsfoiesc postările de acum 7 ani, găsesc o întreagă istorie. A mea personală, a familiei, a prietenilor care au venit la masă sau a celor cu care într-o formă sau alta am împărțit de-a lungul timpului bucatele aromate pe care le găteam. Văd evoluția mea ca bucătar amator și ca "scriitoare" de rețete și văd devenirea mea ca fotograf. Găsesc colegi care mi-au devenit prieteni.
Și mai găsesc oameni cu care m-am intersectat, care mi-au încercat rețetele și care au găsit un minut să îmi scrie două vorbe. De bine sau de rău, dar la fel de importante. Cele de bine m-au încurajat și m-au făcut să merg înainte pe un drum pe care nimeni din jurul meu nu îl vedea. Cele de rău, multe dintre ele întemeiate, m-au făcut să îmi conștientizez greșelile și să le îndrept, căci da, am făcut și greșeli cu duiumul!
Nu știu nici eu ce forță m-a tot împins de la spate pe drumul ăsta atâta timp, căci dintre cei apropiați nu a fost absolut nimeni care să mă încurajeze. Toți așteptau să treacă cele "3 zile" cât durează orice minune și să termin odată cu prosteala. Nimeni cunoscut nu mai făcea așa ceva la vremea aceea, iar oamenii se simt în siguranță doar dacă parcurg cărări deja bătute de alții. Ceea ce făceam eu era ceva complet nou, iar cei din jurul meu, necuprinși ca mine de focul acesta, nu înțelegeau nimic. De ce să faci asta? Cine citește? Ce e așa frumos în a face mâncare toată ziua? Și mai ales, ce îți aduce? Nu, bucuria mea nu era pe lista răspunsurilor convingătoare pentru ei.
De ce să NU pornești pe drumul acesta
Nu știu care a fost motorul care m-a făcut să merg înainte - cred că e ceea ce se numește pasiune - dar știu sigur ce nu a fost: nu a fost despre bani!
Pot da nu doar 10, ci poate 100 de motive pentru care să îți faci un blog culinar și doar unul singur pentru care nu ar trebui: nu îl face pentru bani!
Un blog culinar îl faci din pasiune sau nu îl faci deloc!
Nu pentru că nu vor veni banii. S-ar putea să vină și la fel de bine s-ar putea să nu vină, dar dacă asta este ideea de la care pornești, strici tot. Îți anulezi orice șansă de a face cu adevărat ceva bun și frumos, care să bucure sufletul tău și pe al altora. Bloggingul e în primul rând pasiune, apoi foarte multă muncă și abia peste mulți ani, eventual, ar putea fi și o mică, destul de mică afacere.
E ca și cum te-ai gândi să te apuci de pictat doar pentru că ai auzit că cineva a vândut un tablou cu un milion de euro. Ei bine, trebuie să știi că până la tabloul de un milion de euro a fost multă muncă, o groază de bani băgați în pânze și vopseluri și poate tot mii de tablouri nevândute.
Ești dispus să muncești zi de zi la ceva, să finanțezi o activitate din salariu timp de vreo 4-5-6 ani până să apară o rază de soare și pe strada ta de blogger? Dacă o iei pragmatic, cred că nu. Dacă vrei să pornești o afacere, oricare alta îți va aduce mai mulți bani decât un blog culinar.
Da, dar totuși, tu trăiești dintr-un blog culinar, îmi veți spune. Lucrurile sunt puțin mai nuanțate. Am renunțat la a mai avea un job full time în meseria pe care mi-a dat-o cândva facultatea și acum sunt freelancer. Asta înseamnă că trăiesc și din blog, dar și din alte activități care nu sunt neapărat vizibile pentru toată lumea. Nu că ar fi secrete, vreau doar să spun că nu se văd aici, pe blog sau în online.
Dar să trecem în sfârșit și la lucrurile mai plăcute și mai încurajatoare legate de blogging.
10 motive pentru care să îți faci un blog culinar
Contrar tuturor regulilor de scriere a unui articol, eu am început într-o notă negativă, cu de ce SĂ NU pornești pe drumul ăsta. Îmi asum asta, pentru că am auzit de atâtea ori în ultima vreme întrebări legate de banii din blog, încât am ajuns să am o sensibilitate la subiectul ăsta și am vrut să îl elimin din start. Sper că cei care vor rămâne cu mine până la sfârșitul articolului, să își regăsească cât mai mult dorințele în motivele de mai jos:
- Indiferent dacă ești pasionat de decorarea torturilor, ești vegan sau militezi pentru un stil de alimentație locavor, un blog este cea mai eficientă metodă de a-ți întreține interesul, de a te dezvolta în direcția dorită și de a prezenta și altora realizările sau convingerile tale.
- Un blog este și cea mai simplă și mai frumoasă metodă de a atrage în jurul tău oameni pasionați de același subiect și de a construi o mică comunitate online. Vei fi surprins să descoperi câți oameni pe care nu îi cunoști au aceeași pasiune, pe câți îi poți ajuta cu sfaturile sau trucurile tale și de la cât de mulți vei primi tu însuți inspirație.
- Un blog îți dă un sentiment unic că ai realizat ceva, că ai crescut ceva de la zero și că lași ceva în urma ta. Și că, la urma urmei, îi ajuți pe ceilalți prin ceea ce tu știi să faci și împărtășești cu ei prin intermediul blogului. Să recunoaștem, asta este o satisfacție foarte greu de obținut.
- Un blog îți va dezvolta noi abilități, poate neatinse până la acel moment. Va fi nevoie să înveți câte ceva despre partea tehnică din culise, despre grafică și despre fotografie. Vei învăța să scrii mai bine și să te exprimi cu mai multă ușurință. Vei afla că social media nu e un loc de pierdut timpul decât pentru cei care nu au ce face cu el. Pentru tine va deveni cea mai puternică și cea mai fascinantă unealtă de marketing.
- Prin toate lucrurile noi pe care le înveți, un blog îți va deschide multe drumuri și poate, unele uși. O bună parte din activitățile pe care le desfășor acum le datorez lucrurilor învățate de pe propriul blog: webdesign, grafică, content writing, social media și fotografie. Am deschis mai ușor anumite uși pentru că am avut un blog care a vorbit în numele meu mai bine decât un CV.
- Pentru că tu vei citi despre mâncare și vei exersa într-o săptămână cât alții într-un an, vei găti mai bine de la o rețetă la alta și de la o zi la alta. Vei ști mai multe lucruri despre alimente și vei descoperi ingrediente noi. Ghici cine se va bucura cel mai mult de asta? Exact, și tu, dar mai ales familia ta!
- Îți vei face noi prieteni. Blogul îți va canaliza atenția și interesul spre evenimente în care vei întâlni oameni cu care vei rezona imediat. Vei participa la conferințe, prezentări de produse, food trip-uri, sesiuni de gătit sau concursuri împreună cu alți bloggeri. Vei fi uimit cât de ușor se leagă prieteniile între oameni care împărtășesc aceleași pasiuni și cât de frumoase și de durabile pot fi.
- De la un moment încolo vei începe să colaborezi cu brandurile din domeniu și să primești produse sau electrocasnice de bucătărie pentru a le testa și a-ți spune părerea despre ele. Nu te îmbogățești din asta, dar zău că e plăcut să primești cele mai bune produse, uneori înainte ca acestea să apară pe piață. Poate vei câștiga și vreun concurs de gătit și te vei alege cu cel mai tare mixer de bucătărie așa cum mi s-a întâmplat mie. Sincer, nu cred că l-aș fi avut dacă nu eram blogger culinar.
- În timp vei aduna o întreagă colecție de rețete. Poate cine știe, într-o bună zi se vor transforma într-o carte. Mulți bloggeri culinari după ceva ani de activitate aleg să își pună experiența în paginile unei cărți cu rețete. E un vis mare, dar e foarte realizabil și e atât de frumos!
- Dacă îl faci corect și cu pasiune, bloggingul te va transforma într-un om mai bun și mai frumos. Sunt convinsă că fără blogul meu, aș fi fost astăzi un altfel om. Mai sărac în cunoștințe, în experiențe, în prieteni, mai lipsit de preocupări sau cu preocupări mai frivole. Poate nu aș fi avut niciodată curajul să mă desprind de un job full-time și să lucrez pentru mine. Blogul mi-a dat încredere în mine și în ceea ce pot face cu mâinile și cu mintea mea.
Așadar, dacă ai o cât de mică pasiune spre orice ține de alimentație, nu aștepta să se întâmple vreo minune și aceasta să își găsească singură făgașul în viața ta. Pornește un blog și oferă-i pasiunii tale cadrul în care să se dezvolte. E un drum lung, puțin greu, dar și frumos în același timp. Și ce mult o să-ți placă! 🙂
Dacă ai întrebări și te pot ajuta cu ceva, sunt mereu prin preajmă. La un click distanță, cum se spune acum.
Maia a zis
Dragă și prețioasă Iuliana, te felicit pentru acest articol, te urmăresc cu deosebita placere, am gătit mult după rețetele tale, ești o adevărată inspirație pentru mine (și cred că si pentru alții), ești un OM minunat și special !!!
Te îmbrățișez cu drag, mult succes și multe bucurii !!! ????????????
Iuliana Sbîrnea a zis
Vă mulțumesc foarte mult pentru așa cuvinte frumoase! Fac tare bine la moral, parcă-mi dau aripi!
Îmbrățișări cu drag și de la mine! Numai bine vă doresc!
marcela cosnean a zis
Draga Iuliana,
Te urmaresc cu mare placere si bucurie ;
Cred cu tărie in tot ceea ce ne-ai relatat cu atata sinceritate , " pasiune " in gand si vorbe ;
Succes si bucurie !
O primavara minunata , plina de iubire si prospera ;
Cu drag,
marcela cosnean
Iuliana a zis
Mulțumesc din suflet, Marcela! 🙂
Ileana a zis
Felicitari, Iuliana! Si pentru blog, si pentru acest articol. Si mult succes in continuare! Ca este si in beneficiul nostru! 😉
Iuliana a zis
Mulțumesc din suflet, Ileana! <3
Vio a zis
Mi-e greu să-mi găsesc cuvintele. Dragă Iuliana, ești un suflet frumos și mereu mă surprinzi plăcut și diferit, încât mă întreb „oare ce va urma“. Felicitări sincere și remarca mea este următoarea pt. secțiunea „negative“: dacă nu ai nimic de spus, lasă-o baltă! Totuși, blogul nu e pt. oricine și nici nu-i la îndemâna oricui. Tu ai demonstrat că ești din lumea asta, că ai mereu ceva de spus și o faci în stilul tău inconfundabil. Motiv pt. care sunt încă abonat; în condițiile în care număr abonamentele pe degetele unei singure mâini. Sunt cu ochii pe tine!
Iuliana a zis
Eh, acum sunt puțin cam copleșită și nu cred că merit atâtea laude, că dară n-am făcut vreo vitejie! 🙂
Nu știu dacă să fiu de acord cu remarca și vorbesc serios, chiar nu știu. Cred că dacă cineva nu are nimic de spus, nu-i bai, probabil că foarte puțini vor citi blogul respectiv. Dar el, blogul, poate fi infinit folositor persoanei în cauză din multe puncte de vedere: educație, disciplină, creativitate, exercițiu, etc. Dacă nu-l faci pentru alții, fă-l pentru tine. Cred că nu am punctat suficient ideea asta în articol.
Nici eu nu știu dacă am avut ceva de spus de la început. Cumva am crescut odată cu blogul meu, sper că are sens ce spun. Uneori, când mă uit în urmă roșesc singură în fața ecranului și îmi vine să șterg rețete mai vechi. Le las, totuși, pentru că fac parte din istoria mea. Nu le mai promovez și sper să le uite și Google și să nu dea nimeni peste ele 😀
Și oare acum chiar spun ceva ce nu s-a mai spus sau nu mai spune nimeni? Dar asta cu autenticitatea e o altă discuție care mă roade...
Gretel a zis
Se vede ca pui suflet in ceea ce faci si ca te regasesti pe tine insuti prin aceasta activitate.. Cine nu intelege bucuria sufletului de a face ceva din iubire, acela nu intelege sensul vietii. Ma bucur pentru tine si iti doresc tot binele din univers!
Iuliana a zis
Mulțumesc din suflet! <3
Dana a zis
Ce frumos ai scris, cu rabdare, cu explicatii si pasiune!
Sunt total de acord cu ce ai scris.
Iuliana a zis
Mulțumesc mult, Dana! <3