• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Mucenici pufoși cu ciocolată și nucă - rețetă de post

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 aug. 2025 · Publicată: 6 mart. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
32 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de mucenici pufoși, umpluți cu bucățele de ciocolată neagră și miez de nucă rumenit. Mucenici din aluat de post, parfumați și aromați.

Rețeta de mucenici pufoși de astăzi s-a născut dintr-o încercare care s-a dovedit a fi foarte reușită și foarte apreciată de cei din familie. Făcusem rețeta clasică de mucenici moldovenești și în timp ce îi răsuceam, mă gândeam cum să fac să nu mai fie, totuși, doar un aluat de post cu nucă pe deasupra, ci să le mai fac ceva, să le mai pun ceva care să îi facă mai buni.

Mucenici pufosi cu ciocolata si nuca

Și pentru că aveam un rest de ciocolată rămasă de la altă rețetă, m-am inspirat cumva de la cozonacul babka cu ciocolată și nuci și am făcut această invenție de mucenici umpluți cu bucățele de ciocolată neagră. Ciocolata neagră este de post, așa că o putem folosi fără probleme în perioada aceasta.

Ne-au plăcut mult mucenicii umpluți. Nu am pus foarte multă ciocolată, cât să se transforme în altceva și să nu se mai cunoască că sunt mucenici. Am pus bucățele mari, tocate cu cuțitul, care s-au topit delicios în cuptor și doar atât cât trebuie ca să ducă desertul ăsta la alt nivel, să fie mai apetisant și mai delicios decât îl știm deja.

Mucenici pufosi cu ciocolata si nuca

Mucenicii mei umpluți cu ciocolată au ieșit foarte pufoși, aluatul se desface ușor în fâșii, așa cum vedeți în fotografia de mai sus.

Aluatul este unul de post, dar nu este deloc fad, ci dimpotrivă, este foarte aromat și parfumat pentru că am folosit multă vanilie și coajă rasă de lămâie.

Mucenici umpluți cu ciocolata si nuca

Dacă preferați mucenicii muntenești fierți în sirop aromat, găsiți pe blog rețeta mea preferată, cu multă vanilie, scorțișoară și coajă rasă de lămâie și portocală. Click pe fotografia de mai jos pentru a ajunge la rețetă.

Mucenici muntenesti fierti in sirop aromat
Mucenici muntenești în sirop aromat

Cum umplem și cum împletim mucenicii cu ciocolată

De data aceasta nu am mai împletit mucenici ca o sfoară, așa cum am făcut la cealaltă rețetă. Am întins o fâșie subțire de aluat, am presărat pe lungimea ei ciocolată tocată și miez de nucă, apoi am rulat aluatul și am sigilat umplutura înăuntru.

Ca la cozonacul Babka, am tăiat apoi cu cuțitul din loc în loc pe lungime, pentru ca aluatul să se desfacă la copt și să lase umplutura să se vadă frumos. Puteți sări peste pasul acesta, mai ales că la final presăram mucenicii cu nucă.

  • Mucenici umpluti cu ciocolata
  • Mucenici umpluti cu ciocolata
  • Mucenici umpluti cu ciocolata

Am răsucit aluatul în forma cifrei 8, așa cum se vede în fotografiile de mai jos. Înainte să bag mucenicii la cuptor i-am uns cu puțină apă în care am dizolvat o linguriță de miere. Mierea s-a caramelizat și i-a ajutat să se rumenească frumos în cuptor.

  • Mucenici umpluti cu ciocolata
  • Mucenici umpluti cu ciocolata
  • Mucenici umpluti cu ciocolata

Ca și mucenicii moldovenești clasici, după ce i-am scos din cuptor, i-am uns cu miere și i-am presărat cu nucă.

Vă las mai jos cantitățile pentru 15 mucenici. Eu nu fac niciodată 40 de mucenici , așa cum e tradiția, pentru că nu mâncăm atât de mulți și nici nu prea am în jurul meu cui să împart prea mulți.

Din cantitățile de mai jos puteți face ambele rețete, de exemplu să faceți 7 mucenici clasici și 8 mucenici umpluți cu ciocolată. Click pe fotografia de mai jos pentru rețeta de mucenici moldovenești de post.

Mucenici moldovenesti de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mucenici pufosi cu ciocolata si nuca

Mucenici pufoși cu ciocolată

Rețeta de mucenici pufoși, umpluți cu bucățele de ciocolată neagră și miez de nucă rumenit. Mucenici din aluat de post, parfumați și aromați.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Dospire: 1 hour hour
Timp total: 2 hours hours 30 minutes minutes
Număr de porții: 15 mucenici
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

aluatul

  • 600 g făină tip 000
  • 10 g  drojdie uscată (dr Oetker)
  • 120 g zahăr
  • 3 pliculețe  zahăr vanilat Bourbon
  • 350 ml apă ușor călduță
  • 80 ml ulei
  • coaja rasă de la o lămâie mare
  • un praf de sare

umplutura

  • 60 g ciocolată neagră
  • 60 g miez de nucă tocat grosier

în plus

  • 5-6 linguri de miere
  • 200 g miez de nucă măcinat

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneți făina direct în bolul robotului sau într-un castron încăpător dacă frământați cu mâna. Adăugați zahărul, sarea, coaja de lămâie și drojdia.
  • Peste ingredientele solide, turnați uleiul și apa puțin călduță și frământați până când obțineți un aluat compact.
  • Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați aluatul la dospit într-un loc ferit de curent până când își dublează volumul.
  • Cât timp dospește aluatul, rumeniți miezul de nucă în tigaie timp de câteva minute și lăsați-l să se răcească. Tocați grosier cele 60 de grame pentru umplutură, iar restul măcinați-l folosind un chopper.
  • Tocați și ciocolata grosier, cu un cuțit.
  • Când aluatul și-a dublat volumul, este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade și să puneți hârtie de copt în tăvi.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și porționați-l în 15 bucăți egale.
  • Întindeți cu palmele fâșii lungi cam de 20-25 cm și late cam de 5 cm. Puneți ciocolată și miez de nucă pe lungimea fâșiei, apoi o rulați sigilând umplutura în interior.
  • Din loc în loc, tăiați aluatul cu un cuțit ascuțit, pe lungimea fâșiei. Acest pas este opțional.
  • Rulați fâșia de aluat umplut în forma cifrei 8 așa cum vedeți în fotografiile din rețetă.
  • Pe măsură ce îi formați, așezați mucenicii în tavă. În funcție de mărimea tăvii, va fi nevoie să coaceți de 2 sau poate de 3 ori. Păstrați mucenicii acoperiți cu un prosop curat până îi băgați în cuptor.
  • Înainte de a băga mucenicii la copt, ungeți-i cu puțină apă în care ați dizolvat o linguriță de miere de albine.
  • Coaceți mucenicii timp de 15-20 de minute, până când sunt ușor rumeniți.
  • Cât sunt încă fierbinți, ungeți mucenicii cu miere lichidă și presărați-i cu nucă măcinată.
  • Serviți mucenicii de preferat în primele 2 zile după coacere. Fiind un aluat fără ouă și fără unt, se întăresc destul de repede.
Nutrition Facts
Mucenici pufoși cu ciocolată
Amount per Serving
Calorii
357
% Daily Value*
Grăsimi
 
18
g
28
%
Carbohidrați
 
43
g
14
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
11
g
12
%
Proteine
 
8
g
16
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Dacă, prin absurd, rămân mucenici care nu se mai mănâncă, sau vreun colț de cozonac uscat sau poate niște pâine veche, să nu cumva să le aruncați! Puteți face din ele o budincă de cozonac absolut delicioasă. Vă las mai jos rețeta în format video.

Mucenici pufosi

Poftă bună la mucenici pufoși cu ciocolată!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
32 shares
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.