Rețeta de mucenici pufoși, umpluți cu bucățele de ciocolată neagră și miez de nucă rumenit. Mucenici din aluat de post, parfumați și aromați.
Rețeta de mucenici pufoși de astăzi s-a născut dintr-o încercare care s-a dovedit a fi foarte reușită și foarte apreciată de cei din familie. Făcusem rețeta clasică de mucenici moldovenești și în timp ce îi răsuceam, mă gândeam cum să fac să nu mai fie, totuși, doar un aluat de post cu nucă pe deasupra, ci să le mai fac ceva, să le mai pun ceva care să îi facă mai buni.
Și pentru că aveam un rest de ciocolată rămasă de la altă rețetă, m-am inspirat cumva de la cozonacul babka cu ciocolată și nuci și am făcut această invenție de mucenici umpluți cu bucățele de ciocolată neagră. Ciocolata neagră este de post, așa că o putem folosi fără probleme în perioada aceasta.
Ne-au plăcut mult mucenicii umpluți. Nu am pus foarte multă ciocolată, cât să se transforme în altceva și să nu se mai cunoască că sunt mucenici. Am pus bucățele mari, tocate cu cuțitul, care s-au topit delicios în cuptor și doar atât cât trebuie ca să ducă desertul ăsta la alt nivel, să fie mai apetisant și mai delicios decât îl știm deja.
Mucenicii mei umpluți cu ciocolată au ieșit foarte pufoși, aluatul se desface ușor în fâșii, așa cum vedeți în fotografia de mai sus.
Aluatul este unul de post, dar nu este deloc fad, ci dimpotrivă, este foarte aromat și parfumat pentru că am folosit multă vanilie și coajă rasă de lămâie.
Dacă preferați mucenicii muntenești fierți în sirop aromat, găsiți pe blog rețeta mea preferată, cu multă vanilie, scorțișoară și coajă rasă de lămâie și portocală. Click pe fotografia de mai jos pentru a ajunge la rețetă.
Cum umplem și cum împletim mucenicii cu ciocolată
De data aceasta nu am mai împletit mucenici ca o sfoară, așa cum am făcut la cealaltă rețetă. Am întins o fâșie subțire de aluat, am presărat pe lungimea ei ciocolată tocată și miez de nucă, apoi am rulat aluatul și am sigilat umplutura înăuntru.
Ca la cozonacul Babka, am tăiat apoi cu cuțitul din loc în loc pe lungime, pentru ca aluatul să se desfacă la copt și să lase umplutura să se vadă frumos. Puteți sări peste pasul acesta, mai ales că la final presăram mucenicii cu nucă.
Am răsucit aluatul în forma cifrei 8, așa cum se vede în fotografiile de mai jos. Înainte să bag mucenicii la cuptor i-am uns cu puțină apă în care am dizolvat o linguriță de miere. Mierea s-a caramelizat și i-a ajutat să se rumenească frumos în cuptor.
Ca și mucenicii moldovenești clasici, după ce i-am scos din cuptor, i-am uns cu miere și i-am presărat cu nucă.
Vă las mai jos cantitățile pentru 15 mucenici. Eu nu fac niciodată 40 de mucenici, așa cum e tradiția, pentru că nu mâncăm atât de mulți și nici nu prea am în jurul meu cui să împart prea mulți.
Din cantitățile de mai jos puteți face ambele rețete, de exemplu să faceți 7 mucenici clasici și 8 mucenici umpluți cu ciocolată. Click pe fotografia de mai jos pentru rețeta de mucenici moldovenești de post.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mucenici pufoși cu ciocolată
Ingrediente
aluatul
- 600 g făină tip 000
- 10 g drojdie uscată (dr Oetker)
- 120 g zahăr
- 3 pliculețe zahăr vanilat Bourbon
- 350 ml apă ușor călduță
- 80 ml ulei
- coaja rasă de la o lămâie mare
- un praf de sare
umplutura
- 60 g ciocolată neagră
- 60 g miez de nucă tocat grosier
în plus
- 5-6 linguri de miere
- 200 g miez de nucă măcinat
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți făina direct în bolul robotului sau într-un castron încăpător dacă frământați cu mâna. Adăugați zahărul, sarea, coaja de lămâie și drojdia.
- Peste ingredientele solide, turnați uleiul și apa puțin călduță și frământați până când obțineți un aluat compact.
- Acoperiți bolul cu folie alimentară și lăsați aluatul la dospit într-un loc ferit de curent până când își dublează volumul.
- Cât timp dospește aluatul, rumeniți miezul de nucă în tigaie timp de câteva minute și lăsați-l să se răcească. Tocați grosier cele 60 de grame pentru umplutură, iar restul măcinați-l folosind un chopper.
- Tocați și ciocolata grosier, cu un cuțit.
- Când aluatul și-a dublat volumul, este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade și să puneți hârtie de copt în tăvi.
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și porționați-l în 15 bucăți egale.
- Întindeți cu palmele fâșii lungi cam de 20-25 cm și late cam de 5 cm. Puneți ciocolată și miez de nucă pe lungimea fâșiei, apoi o rulați sigilând umplutura în interior.
- Din loc în loc, tăiați aluatul cu un cuțit ascuțit, pe lungimea fâșiei. Acest pas este opțional.
- Rulați fâșia de aluat umplut în forma cifrei 8 așa cum vedeți în fotografiile din rețetă.
- Pe măsură ce îi formați, așezați mucenicii în tavă. În funcție de mărimea tăvii, va fi nevoie să coaceți de 2 sau poate de 3 ori. Păstrați mucenicii acoperiți cu un prosop curat până îi băgați în cuptor.
- Înainte de a băga mucenicii la copt, ungeți-i cu puțină apă în care ați dizolvat o linguriță de miere de albine.
- Coaceți mucenicii timp de 15-20 de minute, până când sunt ușor rumeniți.
- Cât sunt încă fierbinți, ungeți mucenicii cu miere lichidă și presărați-i cu nucă măcinată.
- Serviți mucenicii de preferat în primele 2 zile după coacere. Fiind un aluat fără ouă și fără unt, se întăresc destul de repede.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă, prin absurd, rămân mucenici care nu se mai mănâncă, sau vreun colț de cozonac uscat sau poate niște pâine veche, să nu cumva să le aruncați! Puteți face din ele o budincă de cozonac absolut delicioasă. Vă las mai jos rețeta în format video.
Lasă un comentariu