Cea mai simplă rețetă de blat de tort pentru începători în bucătărie. Cum să faci un pandișpan pufos cu cacao, fără praf de copt.
Pandișpanul a fost, cred, prima rețetă pe care am învățat să o fac pe la 10-11 ani. Iar pandișpan = blat de tort, pentru că la vremea aceea lucrurile, chiar și în bucătărie, erau infinit mai simple și nu existau zeci de rețete fiecare cu alte zeci de variații, cum sunt acum.
A nu se înțelege că mă plâng, dimpotrivă, eu sunt dintre cei care sunt foarte fericiți că în bucătărie lucrurile s-au diversificat atât de mult în ultimii ani.
Și totuși, oricâte rețete de blaturi au apărut, ba cu nuci, ba cu iaurt, ba cu ciocolată, umede, pufoase, sau mai știu eu cum, pandișpanul rămâne în continuare baza multor torturi și prăjituri delicioase.
Ne bazăm pe el pentru că este simplu, este rapid și are ingrediente puține. E o rețetă cu puține secrete și care reușește mereu. Îl poți face simplu sau cu cacao și suportă orice sirop îți trece prin minte: de la cafea până la siropuri de fructe sau alcoolizate. Se potrivește cu multe creme, mai dense sau mai aerate. Ce să-l mai laud, pandișpanul e blatul perfect, iar rețeta o știe orice bucătar, fie el aspirant sau experimentat.
Pentru începători, blatul din pandișpan e cel mai ușor start în lumea deserturilor. Serios, e foarte greu să greșești un pandișpan atât de grav încât să îți compromită tortul sau prăjitura.
Marile secrete ale rețetei de blat de tort pentru începători - pandișpan cu cacao
Rețeta asta are două secrete mari și late pe care dacă le știi, reușita îți este asigurată. Secretele astea, dacă le înțelegi rostul, îți vor fi de folos în tare multe situații în bucătărie. Vei descoperi că nu praful de copt e rege în bucătărie, așa cum ți-au spus toate gospodinele din vecini,ci....aerul. Iar răbdarea e regina!
- Secretul nr 1: bate albușurile cu un praf de sare (cu mixerul sau de mână) până când devin o spumă fermă, adică fac moțuri care nu cad de pe telurile mixerului. Și dacă întorci castronul cu fundu-n sus, spuma stă la locul ei, nu cade.
- Secretul nr. 1 bis: după ce ai bătut bine albușurile, pune zahărul și bate-le din nou tot până fac moțuri și nu cad din castronul întors invers 😉
- Secretul nr. 2: când încorporezi făina, nu te grăbi! Folosește o spatulă sau cu un tel de mână, în nici un caz cu mixerul! Amestecă încet, cu mișcări de jos în sus, ca să nu scoți aerul înglobat în albușuri. Ai grijă să nu rămână pungi cu faină neamestecate în compoziție!
De ce sunt importante albușurile bătute spumă?
Oricărui aluat îi trebuie un agent de creștere ca să devină aerat. În funcție de preparat și de ceea ce vrem să obținem, uneori punem drojdie, alteori praf de copt, alteori bicarbonat.
Dar sunt unele aluaturi la care agentul de creștere este aerul înglobat în albușurile bătute spumă. Și cu cât acesta este mai mult și mai bine înglobat, cu atât aluatul respectiv va crește mai frumos și va fi mai ușor, mai aerat, fără să aibă nevoie de niciun praf de copt sau alt adaos.
Dacă sunteți începători, veți descoperi pas cu pas la ce tip de aluaturi putem considera aerul agent de creștere. În general e vorba de aluaturile mai simple, cu multe ouă gen checuri, clătite, brioșe, blaturi de prăjituri, unele prăjituri turnate, etc.
Și câteva secrete mai mici:
- Nu e deloc deontologic să vă spun așa ceva, dar să știți că rețeta asta o făceau mamele și bunicile noastre fără cântar, numărând...linguri 🙂
Formula e așa: câte ouă, tot atâtea linguri de zahăr, tot atâtea linguri de făină. Dacă vrei să faci blat cu cacao, scazi o lingură de făină și pui în loc una de cacao. Simplu! Așa că dacă auziți pe la vreo vecină sau vedeți în caietul de rețete al mătușii o rețetă de blat măsurată în linguri, acordați-i toată încrederea. Cel mai probabil a trecut proba timpului și a unui lung șir de nepoți 🙂
Pentru acuratețea rețetei de azi și pentru cei care au obsesia gramelor, am cântărit ingredientele, dar să știți că e prima oară în viața mea - și fac pandișpan de vreo 40 de ani - când procedez așa. Întotdeauna am făcut pandișpanul numărând linguri și nu am dat greș niciodată. Voi faceți cum vă simțiți bine.
- Pandișpanul fără sare și fără arome nu e decât o pâine dulce. Puneți sare - cât luați între două degete, e perfect! Puneți și arome - de care vreți, dar puneți!
Pandișpanul simplu merge cu vanilie sau cu coajă de lămâie. Pandișpanul cu cacao merge și cu vanilie, dar și cu coajă de portocale, de exemplu.
- Ca să vă fie ușor să scoateți blatul din formă fără să îl rupeți, vă recomand să folosiți o formă de copt cu pereți detașabili (cum sunt aceastea de aici) și hârtie de copt.
Cele mai multe blaturi ale mele le-am copt în crăticioare smălțuite, unse cu ulei și pudrate cu făină. Așa că dacă nu aveți o formă specială de copt, cu inel detașabil, sau dacă vi s-a terminat hârtia de copt, nu vă descurajați! Orice cratiță care merge la cuptor, va fi la fel de bună și orice formă se poate unge cu unt sau ulei și tapeta cu făină.
- Dacă vreți felii frumoase, lăsați pandișpanul să se răcească foarte bine - de preferat de pe o zi pe alta - înainte să îl feliați. Folosiți un cuțit zimțat cu lama lungă pentru a reuși să păstrați constată grosimea straturilor atunci când le tăiați.
La ce deserturi folosim pandișpanul
Cum ziceam și mai sus, pandișpanul e blatul ideal pentru foarte multe torturi și prăjituri sau îl putem servi ca atare, la micul dejun sau desert. Pentru inspirație, vă las mai jos câteva rețete în care pandișpanul este vedeta:
- brioșe din pandișpan cu dulceață de afine
- tort Mimoza cu crema de vanilie
- tort cu frișcă naturală și fructe de pădure
- ruladă cu cremă de ciocolată
Mod de preparare blat de tort pentru începători
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Blat de tort pentru începători
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
Pentru o formă cu diametrul de 18 cm
- 4 ouă medii
- 70 g zahăr tos (sau 4 linguri)
- 1 plic zahar vanilat Bourbon
- 65 g făină tip 000 (sau 3 linguri)
- 10 g cacao (1 lingură rasă)
- un praf de sare
Pentru o formă cu diametrul de 24 cm
- 6 ouă medii
- 110 g zahăr tos (sau 6 linguri)
- 1 plic zahar vanilat Bourbon
- 100 g făină tip 000 (5 linguri)
- 20 g cacao (1 lingură cu vârf)
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 170 de grade și puneți hârtie de copt în tavă sau o ungeți cu unt/ulei și o tapetați cu faină.
- Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă fermă, care nu cade de pe teluri.
- Adăugați zahărul tos și zahărul Bourbon și mixați până când albușurile se întăresc din nou.
- Puneți gălbenușurile și mixați doar până când sunt incorporate.
- Cerneți făina și pudra de cacao și le încorporați în compoziție, cu mișcări ușoare, pentru a nu scoate aerul înglobat în albușuri.
- Coaceți pandișpanul timp de 30-40 de minute, până când trece testul cu scobitoarea.
- Lăsați pandișpanul să se răcească complet înainte de feliere.
Bine de știut:
- Pentru o variantă cu mai puține calorii, puteți în locui zahărul cu un îndulcitor natural, de exemplu Green Sugar sau Eritritol
- Vă recomand să folosiți o cacao de bună calitate. Recomand cacaoa Van Houten care are o culoare frumoasă și o aromă intensă și deosebită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mari a zis
Buna seara,
Ce pot face sa nu se mai lase pandispanul?
Multumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Să mixați foarte bine albușurile, apoi să lucrați ușor, cu un tel sau cu o spatulă, ca să nu scoateți aerul afară.
Mari a zis
Multumesc!