Azi avem la desert un tort uşor cu frişcă naturală şi multe fructe de pădure. Un desert simplu și răcoros, foarte potrivit pentru o zi de vară.
Am vrut ca la acest tort să reduc totul la minim: manopera, ingredientele și pe cât posibil și caloriile 😉 să fie un desert de vară pentru care să nu stau mult în bucătărie. Aşa că tortul ăsta chiar e cel mai ușor cu putință! Si de făcut, dar și de mâncat.
Are blat aerat din pandișpan simplu, fără alte grăsimi, frișcă naturală aromată cu vanilie tot naturală (bineînțeles, cum altfel?) și muuuulte fructe de pădure. Si când zic multe, păi să știți că sunt vreo 600 de grame în tortul ăsta! Am pus din belșug, de toate felurile, să fie acolo, că peste puțin timp nu le vom mai avea în stare proaspătă și o să ne fie dor de ele!
Mod de preparare tort uşor cu frişcă naturală şi multe fructe de pădure
Rețeta e foarte asemănătoare cu cea a tortului cu multă frișcă și piersici din compot pe care am postat-o cu câteva luni în urmă, când era alt anotimp, iar la putere erau compoturile din cămară și nu fructele proaspete.
Deși am scris destul de detaliat rețeta mai jos, în formatul pe care îl puteți tipări, dacă sunteți începători într-ale bucătărelilor și aveți nevoie de explicații mai ample, le gasiti pe blog pentru fiecare componenta în parte:
- pentru blat găsiți aici: blat de tort din pandișpan
- pentru umplutura din frișcă naturală găsiți aici: cum se face frișca din smântână - rețeta pas cu pas
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort uşor cu frişcă naturală şi multe fructe de pădure
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
blatul -pentru o tavă de 26 cm
- 5 ouă
- 5 linguri de zahăr
- 5 linguri de făină
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
umplutura şi decor
- 600 ml de smântână pentru frişcă (recomand La Dorna cu 35% grăsime)
- 90 g zahăr pudră
- un vârf de linguriţă pudră de vanilie (ca aceasta de la Vegis])
- 150 g afine
- 150 g mure
- 150 g zmeură
- 150 g căpşuni
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă rotundă cu diametrul de 26 cm.
- Bateţi spumă albuşurile cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri.
- Adăugaţi zahărul şi bateţi albuşurile până se întăresc din nou, devin lucioase, iar zahărul este complet dizolvat.
- Încoporaţi gălbenuşurile pe rând, apoi făina cernută și coaja rasă de lămâie.
- Coaceți blatul timp de 30-40 de minute sau până când începe să se rumenească și devine elastic. Faceți testul cu scobitoarea sa fiți siguri ca este bine copt.
- Lăsaţi blatul să se răcească complet, apoi tăiaţi-l în 2 straturi egale.
umplutura şi asamblarea tortului
- Bateţi smântâna împreună cu zahărul pudră și vanilia până obţineţi o frişcă cremoasă, dar fermă, care nu cade de pe teluri.
- Aşezaţi jumătate de blat pe un platou şi puneţi peste el jumătate din cantitatea de frişcă. Peste frişcă presărați jumătate din cantitatea de fructe presând ușor ca să intre în stratul de frișcă.
- Doar căpșunile și murele ar trebui tăiate cubulețe sau felii, pentru că sunt mai mari și cel putin la interior nu le putem pune întregi.
- Aşezaţi al doilea blat peste stratul de frişcă şi fructe.
- Decoraţi cu restul de frișcă și fructele rămase. Pentru un aspect mai frumos, puteți lăsa murele și căpșunile întregi.
- Păstrați tortul la rece cel puţin 4 ore înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mada
Pentru blat nu se foloseste deloc praf de copt?
Multumesc
Iuliana
Nu. Blatul e un pandișpan clasic, fără praf de copt.
Ioana
Buna. Am facut tortul si singura mea problema este ca blatul este f uscat sec. Am incercat sa l insiropez dar nu am fost f incantata. Daca se poate sa imi recomandati ceva v as ramane indatorata. Multumesc anricipat. Altfel tortul e f bun si sanatos:)
Iuliana
Blatul e un pandișpan, e firesc să fie uscat. Dar dacă lăsați tortul măcar 4 ore la rece înainte de servire, pandișpanul se va înmuia suficient în contact cu frișca naturală.
Desigur că se poate însiropa, dar nu folosiți prea mult sirop. Pandișpanul e foarte aerat, ca un burete. Însiropat în exces își pierde ținuta.
LAURA C.
E spectaculos!
Iuliana
Multumesc Laura! Asta cred ca e cuvantul potrivit 🙂 ca de simplu, e super-simplu.