Când vine vara, nimic nu se compară cu un tort răcoros, plin de frişcă naturală și multe fructe de pădure proaspete. Acest tort este perfect pentru orice ocazie specială sau pentru o după-amiază liniștită în familie. Cu un blat pufos și frișcă bătută de casă, garantat veți impresiona pe toată lumea.
Am vrut ca la acest tort să reduc totul la minim: manopera, ingredientele și pe cât posibil și caloriile, să fie un desert de vară pentru care să nu stai mult în bucătărie. Aşa că tortul ăsta chiar e cel mai ușor cu putință! Si de făcut, dar și de mâncat.
Rețeta e foarte asemănătoare cu cea a tortului cu multă frișcă și piersici din compot. Dacă nu e vară si belșug de fructe proaspete, cele din compot sunt o alegere perfectă!
Mergi direct la:
- Ingrediente
- Mod de preparare tort uşor cu frişcă naturală şi multe fructe de pădure
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Cum se păstrează
- Sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte rețete ușoare de torturi cu fructe
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
- Poftă bună la tort uşor cu frişcă naturală şi multe fructe de pădure!
Ingrediente
pentru blatul de pandișpan
- 5 ouă
- 120 g zahăr tos
- 125 g făină tip 000
- 2 linguri ulei
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
Umplutura și decor
- 600 ml de smântână pentru frişcă (cu 35% grăsime)
- 90 g zahăr pudră
- un vârf de linguriţă pudră de vanilie
- 150 g afine
- 150 g mure
- 150 g zmeură
- 150 g căpşuni
Mod de preparare tort uşor cu frişcă naturală şi multe fructe de pădure
Deși am scris destul de detaliat rețeta mai jos, în formatul pe care îl puteți tipări, dacă sunteți începători într-ale bucătărelilor și aveți nevoie de explicații mai ample, le gasiti pe blog pentru fiecare componenta în parte:
- pentru blat găsiți aici: blat de tort din pandișpan
- pentru umplutura din frișcă naturală găsiți aici: cum se face frișca din smântână - rețeta pas cu pas
Prepararea blatului de pandișpan
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă rotundă cu diametrul de 26 cm.
- Bateţi spumă albuşurile cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri.
- Adăugaţi zahărul şi bateţi albuşurile până se întăresc din nou, devin lucioase, iar zahărul este complet dizolvat.
- Adăugați uleiul, coaja rasă de lămâie și gălbenuşurile, mixând foarte scurt, la viteză mică.
- Încorporați apoi făina cernută, amestecând ușor cu o spatulă sau cu un tel, nu cu mixerul.
- Turnați blatul în tavă, nicvelați și coaceți timp de 30-40 de minute sau până când începe să se rumenească și devine elastic. Faceți testul cu scobitoarea sa fiți siguri ca este bine copt.
- Scoateți blatul din forma de copt și lăsaţi-l să se răcească complet, apoi tăiaţi-l în 2 straturi egale.
Umplutura și asamblarea tortului
- Mixați smântâna împreună cu zahărul pudră și vanilia până obţineţi o frişcă cremoasă, dar fermă, care nu cade de pe teluri. Nu mixați prea mult ca să nu se separe zerul!
- Aşezaţi jumătate de blat pe un platou şi puneţi peste el jumătate din cantitatea de frişcă. Peste frişcă presărați jumătate din cantitatea de fructe presând ușor ca să intre în stratul de frișcă.
- Doar căpșunile și murele ar trebui tăiate cubulețe sau felii, pentru că sunt mai mari și cel putin la interior nu le putem pune întregi.
- Aşezaţi al doilea blat peste stratul de frişcă şi fructe.
- Decoraţi cu restul de frișcă și fructele rămase. Pentru un aspect mai frumos, aici puteți lăsa murele și căpșunile întregi.
- Păstrați tortul la rece cel puţin 4 ore înainte de servire.
Ce puteți înlocui în rețetă
Aveți nevoie să adaptați rețeta? Iată câteva sugestii:
- În loc de zahăr, puteți folosi un îndulcitor natural precum stevia sau eritritol.
- Dacă nu aveți coajă de lămâie, puteți folosi coajă de portocală pentru un gust diferit.
- Pudra de vanilie se poate înlocui cu extract natural de vanilie.
- Puteți folosi și alte fructe de sezon: cireșe, caise, piersici, boabe de struguri, etc.
Cum se păstrează
Tortul se păstrează la frigider, acoperit, până la 3 zile.
Nu vă recomand să îl congelați deoarece frișca nu își păstrează consistența!
Dar dacă doriți să îl pregătiți dinainte pentru o sărbătoare sau pentru o zi în care aveți musafiri, puteți coace blatul și să îl păstrați la congelator până la 3 luni. Când doriți să montați tortul, lăsați blatul să se dezghețe lent, la temperatura camerei, apoi îl umpleți cu frișcă și fructe.
Sfaturi pentru reușita rețetei
- Asigurați-vă că bolul și telurile sunt complet uscate înainte de a bate albușurile.
- Folosiți smântâna foarte rece pentru a obține o frișcă fermă.
- Nu deschideți cuptorul în primele 20 de minute de coacere pentru a preveni prăbușirea blatului.
- Blatul va mai trage umiditate din frișcă în timp ce stă la frigider. Nu are nevoie de însiropare!
- Dacă totuși vreți să adăugați o aromă în blat, însiropați-l foarte puțin, folosind o pensulă de patiserie, nu turnați cu lingurița! Dacă îl umeziți excesiv, blatul se va rupe.
- Așezați fructele de pădure pe tort înainte de servire, după ce tortul a stat câteva ore la frigider. În acest fel sucurile scurse din fructe nu vor păta stratul de frișcă de deasupra.
- Decorați tortul începând cu fructele mai mari, apoi adăugați fructele mai mici pentru o prezentare frumoasă.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi orice fructe de pădure sau chiar fructe tropicale, cum ar fi mango sau kiwi.
Asigurați-vă că albușurile sunt bătute suficient de tare și că nu deschideți cuptorul în primele 20 de minute de coacere.
Da, tortul este chiar mai bun a doua zi, după ce aromele au avut timp să se întrepătrundă.
Folosiți smântână cu un conținut ridicat de grăsime și bateți-o foarte bine până devine fermă.
Alte rețete ușoare de torturi cu fructe
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort uşor cu frişcă naturală şi multe fructe de pădure
Echipamente necesare
Ingrediente
blatul -pentru o tavă de 26 cm
- 5 ouă
- 120 g zahăr tos
- 125 g făină tip 000
- 2 linguri ulei
- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
umplutura şi decor
- 600 ml de smântână pentru frişcă (cu 35% grăsime)
- 90 g zahăr pudră
- un vârf de linguriţă pudră de vanilie
- 150 g afine
- 150 g mure
- 150 g zmeură
- 150 g căpşuni
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi cu hârtie de copt o formă rotundă cu diametrul de 26 cm.
- Bateţi spumă albuşurile cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri.
- Adăugaţi zahărul şi bateţi albuşurile până se întăresc din nou, devin lucioase, iar zahărul este complet dizolvat.
- Adăugați uleiul, coaja rasă de lămâie și gălbenuşurile, mixând foarte scurt, la viteză mică.
- Încorporați apoi făina cernută, amestecând ușor cu o spatulă sau cu un tel, nu cu mixerul.
- Turnați blatul în tavă, nicvelați și coaceți timp de 30-40 de minute sau până când începe să se rumenească și devine elastic. Faceți testul cu scobitoarea sa fiți siguri ca este bine copt.
- Scoateți blatul din forma de copt și lăsaţi-l să se răcească complet, apoi tăiaţi-l în 2 straturi egale.
umplutura şi asamblarea tortului
- Mixați smântâna împreună cu zahărul pudră și vanilia până obţineţi o frişcă cremoasă, dar fermă, care nu cade de pe teluri. Nu mixați prea mult ca să nu se separe zerul!
- Aşezaţi jumătate de blat pe un platou şi puneţi peste el jumătate din cantitatea de frişcă. Peste frişcă presărați jumătate din cantitatea de fructe presând ușor ca să intre în stratul de frișcă.
- Doar căpșunile și murele ar trebui tăiate cubulețe sau felii, pentru că sunt mai mari și cel putin la interior nu le putem pune întregi.
- Aşezaţi al doilea blat peste stratul de frişcă şi fructe.
- Decoraţi cu restul de frișcă și fructele rămase. Pentru un aspect mai frumos, aici puteți lăsa murele și căpșunile întregi.
- Păstrați tortul la rece cel puţin 4 ore înainte de servire.
Bine de știut:
- Asigurați-vă că bolul și telurile sunt complet uscate înainte de a bate albușurile.
- Folosiți smântâna foarte rece pentru a obține o frișcă fermă.
- Nu deschideți cuptorul în primele 20 de minute de coacere pentru a preveni prăbușirea blatului.
- Blatul va mai trage umiditate din frișcă în timp ce stă la frigider. Nu are nevoie de însiropare!
- Dacă totuși vreți să adăugați o aromă în blat, însiropați-l foarte puțin, folosind o pensulă de patiserie, nu turnați cu lingurița! Dacă îl umeziți excesiv, blatul se va rupe.
- Așezați fructele de pădure pe tort înainte de servire, după ce tortul a stat câteva ore la frigider. În acest fel sucurile scurse din fructe nu vor păta stratul de frișcă de deasupra.
- Decorați tortul începând cu fructele mai mari, apoi adăugați fructele mai mici pentru o prezentare frumoasă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mada
Pentru blat nu se foloseste deloc praf de copt?
Multumesc
Iuliana
Nu. Blatul e un pandișpan clasic, fără praf de copt.
Ioana
Buna. Am facut tortul si singura mea problema este ca blatul este f uscat sec. Am incercat sa l insiropez dar nu am fost f incantata. Daca se poate sa imi recomandati ceva v as ramane indatorata. Multumesc anricipat. Altfel tortul e f bun si sanatos:)
Iuliana
Blatul e un pandișpan, e firesc să fie uscat. Dar dacă lăsați tortul măcar 4 ore la rece înainte de servire, pandișpanul se va înmuia suficient în contact cu frișca naturală.
Desigur că se poate însiropa, dar nu folosiți prea mult sirop. Pandișpanul e foarte aerat, ca un burete. Însiropat în exces își pierde ținuta.
LAURA C.
E spectaculos!
Iuliana
Multumesc Laura! Asta cred ca e cuvantul potrivit 🙂 ca de simplu, e super-simplu.