• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete cu căpșuni

    Victoria Sponge Cake cu dulceață de căpșuni

    Publicat la 11 martie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Victoria Sponge Cake, un desert cu istorie și alură regală. Are 2 blaturi aerate, cu mult unt, unite cu frișcă și dulceață de căpșuni. Simplu și elegant.

    Victoria Sponge Cake sau Victoria Sandwich cum i se mai spune, era desertul preferat al reginei Victoria a Marii Britanii. Se pare că îl avea zilnic, alături de ceaiul ei de după amiază. Un tabiet delicios, cred că m-aș putea obișnui și eu cu așa ceva 😀

    La început, pe vremea reginei acest desert avea doar două blaturi lipite între ele cu gem. Chiar era un sandviș dulce. Ulterior i s-a adăugat un strat de frișcă și s-a ridicat la rangul de "cake" adică prăjitură.

    Victoria Sponge Cake

    Aparent este un tort foarte simplu. Are doar câteva ingrediente iar decorul este de o simplitate extremă. De multe ori îl vedem doar pudrat cu zahăr și atât. Eu nu m-am putut abține și i-am așezat totuși câteva căpșuni proaspete deasupra.

    Cel puțin pentru noi, românii, obișnuiți cu torturi mult mai elaborate și luxuriant decorate, tortul Victoria nu este chiar genul de preparat festiv, pe care să pui lumânări și să îl prezinți cu mândrie musafirilor. Nici nu a fost conceput pentru asta, ci pentru a se potrivi perfect lângă o ceașcă de ceai.

    Victoria Sponge Cake

    Și totuși, desertul acesta este absolut grozav în simplitatea lui. Având puține ingrediente, calitatea fiecăruia este esențială și fiecare se simte distinct și contribuie la deliciul general.

    Gustul de vanilie și de unt bun din blaturi aproape că dă dependență, iar fructele aromate din dulceață fac un duet de excepție alături de frișca naturală cremoasă.

    Câteva sfaturi pentru blaturi

    Fără însiropare

    Blaturile pentru acest tort au în compoziție multă grăsime: câte 100 g de unt și 2 ouă mari, fiecare. Sunt blaturi aerate, dar nu pufoase. Sunt fragede, moi și au o consistență umedă.

    Acest tip de blat nu se însiropează, așă cum obișnuim noi la torturile românești la care folosim de obicei blat de tort din pandișpan.

    Blaturile cu unt nu au textura uscată a pandișpanului și nu absorb la fel de bine lichidele. Dacă veți încerca să însiropați un astfel de blat, cel mai probabil îl veți strica. Veți obține o textură sfărâmicioasă și veți pierde aroma simplă dar grozavă de unt.

    Unt de calitate

    Folosiți pentru blat unt de calitate cu cel puțin 80% grăsime și neapărat să fie la temperatura camerei. Untul cu mai puțină grăsime conține un procent de apă care nu ne ajută deloc la acest tip de aluat. Dacă folosiți un unt mai slab, ecuația ingredientelor se schimbă și veți avea nevoie de mai multă făină.

    Cu lapte sau fără?

    Am găsit pe internet rețete care foloseau și puțin lapte în aluatul pentru blaturi. Eu am încercat ambele variante și mi-a plăcut mai mult cel fără lapte în compoziție, în care aroma de unt se simte mai pregnant.

    Dacă doriți să încercați, puteți adăuga câte 30 ml de lapte în fiecare blat, deci 60 ml în total.

    Un blat mare sau 2 mici?

    Eu am copt separat fiecare blat de tort. Puteți coace un singur blat mare, pe care apoi să îl tăiați în jumătate pe orizontală. Am făcut acest tort și așa. Tehnic este mai ușor, căci amesteci o dată și coci tot o singură dată. Dar eu nu recomand acest lucru deoarece vom avea texturi diferite pe suprafața unde este secționat blatul.

    Acolo unde este tăiat, blatul se va îmbiba cu siropul de dulceață și cu frișca, se va înmuia și își va schimba consistența și aspectul. Nu ne dorim acest lucru.

    Umplutura pentru Victoria Sponge Cake

    Gem sau dulceață? Zmeură sau căpșuni?

    În rețeta originală umplutura tortului Victoria este foarte simplă: gem sau dulceață de căpșuni sau de zmeură și frișcă naturală.

    Eu am preferat dulceața de căpșuni pentru că după mine, aceasta merge cel mai bine atât cu aroma de unt din blaturi, cât și cu frișca. În plus, este atât de plăcut să găsești bucăți de fructe în umplutură! De aceea am ales să folosesc dulceață și nu gem.

    Totuși, nu trebuie să avem o dulceață prea fluidă pentru că ar curge de pe blat și nici o dulceață cu fructe mari și întregi pentru că va fi greu de tăiat porții frumoase.

    Ne trebuie o dulceață bine legată cu bucăți rezonabile de fructe. Dulceața de căpșuni de la Arovit a fost perfectă pentru tortul acesta. Suficient de fermă, cu multe bucățele de fructe și foarte aromată.

    Dulceață de căpșuni Arovit

    În plus, pentru că am ales dulceața de căpșuni, am putut decora tortul cu căpșuni proaspete pe care le găsim tot timpul anului. Zmeura proaspătă și frumoasă e mai greu de găsit dacă nu e vremea ei.

    Ce fel de frișcă?

    Cât despre frișcă, nici măcar nu încape discuție: folosim doar frișcă naturală, făcută din smântână! În caz de nevoie, vedeți aici pas cu pas cum se bate corect frișca!

    În niciun caz nu folosiți frișcă vegetală la un desert atât de fin! Ați pierde toată savoarea dată tocmai de gustul delicat și lăptos al celei naturale!

    Mod de preparare Victoria Sponge Cake

    Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când preparați tortul sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.

    Blaturi de tort

    Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am făcut eu blaturile, cât de frumos se bate frișca naturală și ce tort minunat avem la final.

    Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Victoria Sponge Cake

    Victoria Sponge Cake

    Victoria Sponge Cake, un desert cu istorie și alură regală. Are blaturi aerate, cu mult unt, umplute cu frișcă și dulceață de căpșuni. Simplu și elegant.
    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 30 minutes minutes
    Gătire: 50 minutes minutes
    răcire: 1 hour hour
    Timp total: 2 hours hours 20 minutes minutes
    Număr de porții: 8
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    mixer Breville
    mixer de mână
    formă rotundă cu inel
    hârtie de copt

    Ingrediente
     

    blat 1 - formă cu diametrul de 18 cm

    • 2 ouă (la temperatura camerei)
    • 100 g unt cu 82% grăsime (moale, la temperatura camerei)
    • 100 g zahăr pudră
    • 100 g făină tip 000
    • un vârf de linguriță praf de copt
    • 1 linguriță extract de vanilie
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
    • un praf de sare

    blat 2 - formă cu diametrul de 18 cm

    • 2 ouă (la temperatura camerei)
    • 100 g unt cu 82% grăsime (moale, la temperatura camerei)
    • 100 g zahăr pudră
    • 100 g făină tip 000
    • un vârf de linguriță praf de copt
    • 1 linguriță extract de vanilie
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
    • un praf de sare

    umplutura

    • 200 ml smântână pentru frișcă ((min 32% grăsime))
    • 10 g zahăr Bourbon ((opțional))
    • 150-200 g dulceață de căpșuni Arovit

    decor

    • câteva căpșuni proaspete
    • zahăr pudră

    Instrucțiuni de preparare
     

    blaturile - preparate și coapte pe rând

    • Aprindeți cuptorul la 180 de grade. Puneți hârtie de copt pe fundul tăvii și ungeți marginile cu unt moale.
    • Mixați untul moale cu un praf de sare și cu zahărul pudră.
    • Adăugați câte un ou, pe rând și mixați. Adăugați următorul ou doar după ce precedentul este bine încorporat.
    • Puneți extractul de vanilie și coaja rasă de lămâie.
    • La final încorporați făina cernută împreună cu praful de copt folosind o spatulă.
    • Coaceți blaturile aprox. 25 de minute. Trebuie să fie foarte puțin rumenite pe margini. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că sunt bine coapte și în mijloc.
    • Lăsați blaturile să se răcească foarte bine pe un grătar.

    umplutura

    • Smântâna pentru frișcă, castronul și telurile mixerului trebuie să fie foarte reci. În acest fel frișca se va bate mai repede și mai bine.
    • Mixați smântâna până când simțiți la mână că începe să se îngroașe. Opriți mixerul, adăugați zahărul Bourbon și mixați din nou până când frișca se întărește și își păstrează bine forma.
    • Nu mixați mai mult de atât, pentru că frișca se va separa în zer și unt.

    asamblare și decor

    • Blaturile trebuie să fie complet reci înainte de montare, altfel frișca se va înmuia.
    • Așezați primul blat pe un platou potrivit ca mărime. Peste el puneți dulceața de căpșuni, apoi frișca. Dacă doriți, păstrați 1-2 linguri de frișcă pentru un mic decor.
    • Peste stratul de frișcă puneți cel de al doilea blat.
    • Lăsați tortul la frigider 2-3 ore. Blaturile se vor înmuia puțin și va fi mai ușor de feliat.
    • Înainte de servire, decorați cu căpșuni proaspete, câteva aveline de frișcă și presărați cu zahăr pudră.
    • Pentru porții frumoase, feliați tortul cu un cuțit cu lama subțire și foarte bine ascuțit.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    1. Eu am copt separat 2 blaturi. Dacă aveți 2 forme cu diametrul de 18 cm, puteți face aluatul tot odată, apoi îl împărțiți în mod egal în cele 2 forme și le coaceți pe amândouă în același timp. 
    2. De asemenea puteți să coaceți un singur blat mare, tot în forma de 18 cm, pe care să îl tăiați în două pe orizontală după ce se răcește.
    3. În rețeta originală blaturile nu se însiropează, așa cum suntem noi obișnuiți la torturile românești. Blaturile au multe grăsimi în compoziție (unt și ouă), vor fi umede și pufoase. Nu au textura uscată a pandișpanului, nu absorb la fel de bine lichidul, dacă încercați să le însiropați, se vor sfărâma! 
    Valori nutriționale
    Victoria Sponge Cake
    Valori per porție
    Calorii
    561
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    32
    g
    49
    %
    Colesterol
     
    170
    mg
    57
    %
    Carbohidrați
     
    63
    g
    21
    %
    Fibre
     
    1
    g
    4
    %
    Zahăr
     
    39
    g
    43
    %
    Proteine
     
    7
    g
    14
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Victoria Sponge Cake

    Din aceeași categorie

    • Crumble cu capsuni si fulgi de ovaz
      Crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz
    • Prăjitură cu mascarpone și gem de căpșuni (fără coacere)
      Prăjitură fără coacere cu mascarpone și gem de căpșuni
    • prajitura cu capsuni si crema de branza
      Prăjitură rapidă cu brânză dulce și căpșuni
    • inghetata de capsuni cu lapte condensat
      Înghețată de căpșuni cu lapte condensat

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Luminita

      mai 05, 2022 at 6:40 pm

      Multumesc pt reteta , dar si mai mult pentru sfaturile din final(cele legate de insiroparea blaturilor) .Inducatiile nutritionale sunt f.utile.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        mai 06, 2022 at 9:27 am

        Cu mult drag! <3

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.