Cauți un desert simplu, de vară? Încearcă această rețetă de chec cu vișine, marmorat cu cacao. Este atât de pufos și absolut delicios! Se poate face cu vișine proaspete sau congelate.
Checul cu vișine de azi nu conține praf de copt și e la fel de simplu de făcut ca orice rețetă de pandișpan cu cacao. Este ideal să îl faceți cu fructe proaspete dar dacă sezonul lor a trecut, puteți folosi vișine congelate sau din compot.
Checul cu vișine este un desert simplu, ieftin și ușor de făcut. Este un desert minunat, foarte pufos, dulce-acrișor și aromat. E foarte potrivit dimineața la micul dejun, la desert sau în pauza de cafea.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
E foarte simplă rețeta de chec pufos cu vișine și tot așa sunt și ingredientele: simple, ieftine și accesibile. Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
Iată ce ne trebuie:
- ouă - separate, albușuri și gălbenușuri
- zahăr tos
- vanilie - pentru o aromă naturală, puteți folosi pudră de vanilie, extract sau zahăr vanilat Bourbon
- sare - echilibrează gustul și potențează aromele
- ulei - îl puteți înlocui cu unt topit și răcit
- coaja rasă de lămâie - poate fi proaspătă sau coajă de citrice la borcan
- făină - folosim faină de patiserie, tip 000
- cacao - folosiți de preferat cacao neagră, cu gust intens și o culoare frumoasă
- vișine sau cireșe - puteți folosi fructe proaspete sau congelate
- zahăr pudră - opțional, pentru presărat înainte de servire
Vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum se face cel mai pufos chec cu vișine și cacao
Scoateți sâmburii vișinelor și presărați-le cu o lingură de făină. Dacă folosiți vișine congelate, lăsați-le să se dezghețe și scurgeți-le bine de lichid.
Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă tare, care își păstrează forma și nu cade de pe teluri. Adăugați zahărul, zahărul Bourbon și mixați până când obțineți din nou o spumă, iar cristalele de zahăr nu se mai simt.
Adăugați uleiul sau untul topit și răcit, gălbenușurile și coaja de lămâie și omogenizați.
Încorporați făina, cu mișcări încete de jos în sus, pentru a nu scoate aerul încorporat în albușuri. Dați deoparte cam ⅓ din compoziție și amestecați-o cu pudra de cacao.
Adăugați cam ¾ din vișine în compoziția albă și amestecați ușor să se distribuie în aluat, apoi turnați compoziția în forma de chec.
Turnați și compoziția cu cacao și amestecați cele două compoziții cu o furculiță pentru a obține un efect marmorat.
Puneți deasupra restul de vișine și dați tava la cuptor pentru 40-45 de minute. Faceți testul cu scobitoarea pentru a vă asigura că este bine copt checul.
Lăsați checul în formă 5 minute, apoi îl scoateți și îl lăsați să se răcească pe un grătar. Feliați numai după ce se răcește. Opțional presărați zahăr pudră.
Cum se păstrează
Păstrați checul cu vișine la temperatura camerei, învelit în folie alimentară. Astfel se păstrează moale și pufos, fără să se usuce timp de 3-4 zile.
Dacă doriți, puteți congela checul, fie întreg, fie doar câteva felii. Se păstrează perfect la congelator până la 4 luni.
Când doriți să îl consumați, lăsați-l să se decongeleze lent, la temperatura camerei.
Extra-sfaturi
- Checul perfect începe cu ingrediente de calitate. Alegeți ouă proaspete cu o culoare intensă a gălbenușului, cacao de bună calitate pentru o culoare frumoasă și o aromă pregnantă. De asemenea, asigurați-vă că vișinele sunt proaspete și bine coapte, pentru a obține un gust dulce și suculent.
- Asigurați-vă că mixați foarte bine albușurile înainte să adăugați alte ingrediente. În lipsa prafului de copt, singurul agent de creștere din aluat este aerul înglobat în spuma de albușuri!
- Nu amestecați prea mult atunci când adăugați alte ingrediente (gălbenușuri, făină, cacao) peste albușurile spumă pentru a nu scoate afară aerul înglobat prin mixare!
- Coaceți checul până când trece testul cu scobitoarea, nu mai mult, pentru că devine uscat.
- Lăsați checul să se răcească complet înainte să îl tăiați. În acest fel veți obține felii frumoase.
Întrebări frecvente
Da, puteți face checul exact la fel și fără pudra de cacao.
Da, puteți folosi orice fel de fructe doriți în această rețetă. De exemplu, puteți folosi zmeură, căpșuni, afine sau chiar mere tăiate cuburi.
Pentru a verifica dacă checul este gata, introduceți o scobitoare în mijlocul acestuia. Dacă scobitoarea iese curată, atunci checul este gata. Dacă nu, mai lăsați-l să se coacă pentru încă câteva minute.
Alte rețete asemănătoare de chec
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi acest chec cu vișine
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chec cu vișine proaspete sau congelate, marmorat cu cacao
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o tavă aprox. 25x13x7 cm
- 6 ouă
- 120 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon (sau 1 linguriță extract de vanilie)
- un praf de sare
- 50 g unt topit și răcit (sau 30 g ulei)
- 1 linguriță coaja rasă de lămâie
- 130 g făină
- 1 lingură cacao
- 300 g vișine (cântărite fără sâmburi)
- 1 lingură de făină pentru tăvălit vișinele
- zahăr pudră pentru finisat
Instrucțiuni de preparare
- Scoateți sâmburii vișinelor și presărați-le cu o lingură de făină. Dacă folosiți vișine congelate, lăsați-le să se dezghețe și scurgeți-le bine de lichid.
- Bateți albușurile cu un praf de sare până devin spumă tare, care își păstrează forma și nu cade de pe teluri. Adăugați zahărul, zahărul Bourbon și mixați până când obțineți din nou o spumă, iar cristalele de zahăr nu se mai simt.
- Adaugați uleiul sau untul topit și răcit, gălbenușurile și coaja de lămâie și omogenizați.
- Încorporați făina, cu mișcări încete de jos în sus, pentru a nu scoate aerul încorporat în albușuri. Dați deoparte cam ⅓ din compoziție și amestecați-o cu pudra de cacao.
- Adăugați cam ¾ din vișine în compoziția albă și amestecați ușor să se distribuie în aluat, apoi turnați compoziția în forma de chec.
- Turnați și compoziția cu cacao și amestecați cele două compoziții cu o furculiță pentru a obține un efect marmorat.
- Puneți deasupra restul de vișine și dați tava la cuptor pentru 40-45 de minute. Faceți testul cu scobitoarea pentru a vă asigura că este bine copt checul.
- Lăsați checul în formă 5 minute, apoi îl scoateți și îl lăsați să se răcească pe un grătar. Feliați numai după ce se răcește. Opțional presărați zahăr pudră.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Tatiana
Astăzi l-am făcut deja jumate e mâncat! ???? Foarte gustoșel și pufos. Mulțumesc pentru rețeta!!
Iuliana Sbîrnea
Cu mare drag! Mă bucur că a ieșit bine și că v-a plăcut. Îl puteți încerca și cu alte fructe! Numai bine!
Manuela
1674 calorii per porție??
Iuliana Sbîrnea
Tot checul are atatea calorii.
Maria Elena
Ma bucur ca te am dcoperit, îmi place mult blogul, bucatele pe care le prepar. Felicitări!
Iuliana
Multumesc mult, Maria! Bine ai venit pe la mine 🙂