Tiramisu cu căpșuni, rețeta cu cremă de mascarpone și ouă sterilizate la bain marie. Tiramisu de primăvară, delicios și răcoritor.
Știți ce face diferența între un tiramisu oarecare și unul extraordinar? Comoditatea noastră 😀 Sau cel puțin asta este concluzia la care am ajuns eu după ce am făcut tiramisu în fel și chip: cu ouă crude, fără ouă, cu ouă sterilizate, etc.
De data asta am vrut să îl fac cu ouă și nu oricum, ci cu albușurile și gălbenușurile sterilizate separat și cu bezeaua de albușuri încorporată încet, încet, în crema de marcarpone. A rezultat o cremă de vis! Atât de fină și de aerată și incredibil de gustoasă!
Puteți vedea în rețeta video de pe YouTube ce consistență grozavă are această cremă. Rețeta video o găsiți la finalul postării.
Da, hotărât lucru: varianta aceasta de tiramisu nu se compară nici pe departe cu cea fără ouă, e mult, mult mai bună. E drept că nu e la fel de simplă și de rapidă, dar să fim serioși, nici mare inginerie nu este. Poate că durează jumătate de oră în plus, dar vă asigur că merită cu prisosință atât timpul, cât și efortul.
Rețeta de astăzi este un tiramisu cu căpșuni. Nu am înmuiat pișcoturile în cafea, așa cum facem la un tiramisu clasic, ci în într-un sirop concentrat de căpșuni (coulis de căpșuni).
Aroma întregii prăjituri a fost de fructe, foarte ușoară și foarte răcoritoare, exact ce ne trebuie acum, când zilele devin mai calde, la îmbinarea dintre primăvară și vară.
Și pentru că am avut o divergență de opinii în familie dacă aroma de căpșuni se asortează sau nu pudra de cacao clasic presărată pe un tiramisu, am ales să împac toate părerile și l-am decorat jumi-juma, să fie pentru toate gusturile. Eu una zic că se potrivesc de minune. Gustul puțin amărui dat de stratul de cacao chiar pune în evidență aroma căpșunilor.
Dacă vreți să încercați și alte variante deosebite tiramisu, vă las mai jos și alte rețete delicioase pe care le puteți găsi pe blog:
Mod de preparare tiramisu cu căpșuni
Spre deosebire de alte rețete la care am mixat ouăle cu zaharul și le-am încălzit la bain marie, de data asta am separat albușurile de gălbenușuri și le-am încălzit pe rând la bain marie.
Asta mi-a permis să pot bate albușurile spumă, ca la bezea. Crema a fost suficient de fermă după răcirea prăjiturii, dar textura ei a fost mai aerată, mai "spumoasă". O încântare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tiramisu cu căpșuni
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
sirop de căpșuni (coulis de căpșuni)
- 250 g căpșuni
- 100 g zahăr
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 linguriță coajă de lămâie
crema de mascarpone
- 500 g mascarpone
- 5 ouă mici (separate gălbenușuri+albușuri)
- 200 g zahăr (100+100)
- 10 ml extract de vanilie
în plus
- aprox. 24 pișcoturi de șampanie
- 1 lingură pudră de cacao
- 5-6 căpșuni tăiate cuburi sau felii
- aprox. 100 g căpșuni pentru decor
- opțional - flori comestibile pentru decor
Instrucțiuni de preparare
sirop de căpșuni (coulis de căpșuni)
- Într-o crăticioară puneți la fiert căpșunile, cu zaharul, sucul și coaja rasă de lămâie, doar până când fructele se înmoaie, iar zahărul este complet dizolvat.
- Pasați totul cu blenderul și lăsați siropul să se răcească cât timp vă ocupați de cremă.
crema de mascarpone
- Puneți gălbenușurile și 100 g zahăr într-un vas la bain marie. Amestecați continuu cu un tel de mână până când zaharul este dizolvat. Lăsați crema să se răcească. Amestecați din când în când să nu prindă pojghiță deasupra.
- Puneti albușurile cu restul de 100 g zahăr la bain marie. Amestecați până se dizolvă complet zahărul.
- Mixați albușurile până când se răcesc și devin spumă tare care nu cade de pe teluri.
- Într-un bol încapător puneți brânza mascarpone, gălbenușurile și extractul de vanilie. Omogenizați.
- Încorporați spuma de albușuri în crema de mascarpone. Amestecați ușor, cu mișcări de jos în sus pentru a nu scoate aerul încorporat în albușuri
asamblare și decor
- Alegeți un vas cu dimensiuni de aprox. 20x20 cm. Puneți 2 linguri de cremă pe fundul vasului, apoi începeți să așezați pișcoturile după ce le treceți pe fiecare prin siropul de căpșuni.
- Peste primul strat de pișcoturi puneți jumătate din cantitatea de cremă și presărați căpșunile tăiate felii sau cuburi.
- Așezați și al doilea strat de pișcoturi trecut prin sirop și din nou un strat de cremă.
- Dați prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore, dar e de preferat să o lăsați peste noapte. Tiramisu e întotdeauna mai bun a doua zi.
- Înainte de servire, decorați tiramisu cu pudră de cacao, căpșuni proaspete și flori comestibile.
Bine de știut:
- Pentru o variantă cu mai puține calorii, puteți în locui zahărul cu un îndulcitor natural, de exemplu Green Sugar sau Eritritol
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu