Care sunt secretele unui drob de pui cu ciuperci fin și suculent? Ce arome folosim și de câtă grăsime are nevoie un drob gustos?
Drobul este un preparat tare iubit de noi, românii și nu doar de Paște sau la sărbători, ci îl facem destul de des și în timpul anului atunci când vrem un aperitiv spornic și gustos.
Astăzi vă arăt rețeta mea de drob de pui cu toate micile ei secrete care îl fac să fie fin, savuros, să se felieze frumos fără să se rupă și mai ales să rămână fraged și suculent.
Secretele mele pentru un drob de pui fin și gustos 🙂
Până la urmă rețeta de drob este în mare cam aceeași, indiferent că facem drob de pui sau drob de miel. În principiu se toacă ingredientele, se amestecă cu ceva verdețuri și condimente și se toarnă în tavă.
Diferența între un drob bun și unul extraordinar este dată de calitatea ingredientelor folosite. Și dacă la ingredientele de bază - organe de pui sau organe de miel - nu prea avem cum să jonglăm, nu ne rămâne decât să aruncăm o privire la tehnica de gătit și la celelalte ingrediente din listă și să vedem ce putem îmbunătăți acolo. Iată câteva sfaturi:
- Drobul este mai gustos dacă mai întâi vom călim ceapa, ficățeii și ciupercile, iar pipotele și inimile le vom fierbe în apă cu condimente.
- Nu puneți niciodată ciupercile crude în amestecul pentru drob deoarece acestea conțin foarte multă apă pe care o vor elibera în tavă, în timpul coacerii și care va înmuia compoziția.
- Drobul este un preparat care cere destul de multă grăsime în compoziția ca să rămână fraged și suculent și după coacere. Și dacă tot folosim multă grăsime, de ce să nu o folosim pe cea mai bună și cea mai gustoasă: untul!
- Atunci când călim ficățeii împreună cu ceapa, vom avea nevoie și de puțin lichid pentru ca aceștia să nu se lipească de tigaie. De ce să punem apă, când putem pune puțin vin alb care va lăsa în tigaie o aromă grozavă! Chiar dacă aveți copii, nu vă faceți griji, alcoolul se va evapora imediat.
- Puneți suficientă verdeață în drob! Eu obișnuiesc să folosesc ceapă uscată, pentru că aduce un gust mai bun și mai dulce, dar compensez cu usturoi verde și cu o legătură mare de pătrunjel proaspăt.
- Organele vor trebui mărunțite, fie la robot, fie prin mașina de tocat. Ficățeii, fiind foarte fragezi, se vor transforma într-o pastă delicioasă și plină de arome care va da cremozitate întregii umpluturi.
- Pipotele și inimile nu trebuie mărunțite prea tare, ci trebuie să rămână bucățele care să se vadă și să se simtă în drob. Contrastul de texturi va fi foarte plăcut și va face deliciul preparatului!
- Puteți renunța la ouăle fierte din interiorul drobului, mai ales de Paște, atunci când oricum mâncăm destule ouă. Totuși, trebuie să recunoaștem că totuși orice drob arată mai bine în secțiune dacă le are 😉
- Înainte să trimitem drobul la cuptor trebuie să protejăm partea de deasupra ca să nu se usuce. Câteva cubulețe de unt și un ou bătut turnat peste drob vor preveni acest lucru și vor crea un înveliș care permite drobului să păstreze toate sucurile în interior și să rămână fraged și suculent.
- După coacere drobul va fi foarte fraged, de aceea trebuie lăsat să se răcească în tavă, abia apoi îl putem scoate în siguranță, întreg și frumos.
Alte rețete de drob pe care vă recomand să le încercați
Dacă sunteți amatori de drob, las mai jos și alte sugestii de rețete delicioase numai bune de încercat la sărbători sau oricând în timpul anului:
- În mod tradițional, pentru masa de Paște se face drob de miel în prapur - vezi rețeta aici, dar cum nu toată lumea mănâncă miel, drobul de pui vine ca o alternativă foarte bună și pe gustul tuturor.
- O altă alternativă este drobul de pește - rețeta aici, deosebit de bun și de ușor, cu puțină smântână și câteva boabe de orez în compoziție. Dacă iubiți peștele, neapărat să încercați rețeta aceasta, vă va surprinde foarte plăcut.
- Pe blog mai există încă o variantă de drob de pui cu legume. Foarte asemănătoare cu rețeta de astăzi, cu diferența că are și piept de pui în compoziție.
Mod de preparare drob de pui cu ciuperci
Vă las mai jos rețeta completă în format scris, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână când preparați tortul sau să o păstrați la colecția voastră de rețete.
Imediat sub ea veți găsi și rețeta în format video, unde puteți vedea exact cum am pregătit eu ingredientele pentru drob, cum am montat drobul în formă și cât de frumos arăta atunci când l-am scos din cuptor.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Drob de pui cu ciuperci și smântână
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g pipote și/sau inimi de pui
- 500 g ficăței de pui
- 250 g ciuperci proaspete
- 100 g smântână fermentată
- 2 buc ceapă uscată
- 2 fire usturoi verde
- 1 legătură pătrunjel
- 4 ouă ((3 în compoziție, unul deasupra))
- 80 g unt
- 2 linguri ulei
- sare, piper, cimbru uscat, frunze de dafin
- 100 ml vin alb, sec sau demisec
- 4 ouă fierte tari ((sau câte vă încap pe lungimea tăvii))
Instrucțiuni de preparare
- Spălați și curățați bine pipotele și inimile de pui, apoi le puneți la fiert în apă cât să le acopere bine. Puneți în apă o linguriță de sare, 1-2 frunze de dafin și câteva boabe de piper.
- Sunt gata atunci când furculița intră ușor în ele. Strecurați supa în care au fiert (o puteți folosi ca bază pentru alte mâncăruri) și lăsați pipotele și inimile să se răcească.
- Într-o tigaie puneți la încins cam 30 g de unt și 2 linguri de ulei.
- Tocați ceapa cubulețe și căliți-o 2-3 minute în tigaie. Adăugați apoi usturoiul verde tăiat și el mărunt, apoi ficățeii. Amestecați.
- Când ficățeii au început să își schimbe culoarea, turnați cei 100 ml de vin alb și lăsați ficățeii să se gătească până când vinul se evaporă și scade sosul. Nu punem condimente la ficăței ca să nu se întărească.
- Dați tigaia deoparte și lăsați ficățeii să se răcească.
- Tăiați ciupercile cubulețe foarte mici.
- Într-o altă tigaie, puneți 30 g de unt la topit, apoi adăugați ciupercile tăiate, sare și puțin piper măcinat.
- Lăsați ciupercile să se gătească 4-5 minute, până când nu mai au sos în tigaie. Lăsați-le apoi la răcit.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o tavă de chec.
- Dați la robot sau treceți prin mașina de tocat pipotele, inimile și ficățeii. Puneți-i într-un castron încăpător.
- Peste organele tocate, puneți ciupercile, smântâna, pătrunjelul tocat fin și 3 ouă bătute putin cu furculița. Amestecați.
- Potriviți gustul de sare, piper și cimbru uscat.
- Turnați în tava pregătită dinainte cu hârtie de copt cam jumătate din compoziția de mai sus.
- Așezați ouăle fierte (desigur, curățate de coajă) pe lungimea tăvii, iar peste ele turnați restul de compoziție. Nivelați bine.
- Puneți deasupra câteva cubulețe mici de unt care vor împiedica drobul să se usuce.
- Bateți un ou cu un praf de sare și turnați-l deasupra drobului.
- Dați tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau până când drobul este bine închegat și rumenit ușor deasupra.
- Lăsați drobul să se răcească în tavă pentru că se rupe foarte ușor atunci când este cald.
- Drobul se poate servi și când e cald, dar dacă doriți felii frumoase, tăiați drobul numai după ce se răcește foarte bine.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ole a zis
super reteta, o sa o fac si eu pentru Paste