Drob de miel fraged și gustos. Rețeta tradițională de drob copt în cuptor, cu organe de miel și verdețuri proaspete, ceapă și usturoi verde.
Nu e Paște în familiile românilor, dacă pe masa de sărbătoare, în jurul căreia se adună toată familia, nu găsim și un drob de miel, pregătit după rețeta tradițională românească, din organe de miel și multe verdețuri de primăvară.
Drobul de miel îl servim de obicei în dimineața de Paște, la micul dejun sau ca aperitiv la masa de prânz. Este întotdeauna însoțit de ouă vopsite natural în culori frumoase, caș proaspăt de primăvară, ceapă verde, ridichi și salată proaspătă.
Din meniul nostru de Paște nu lipsește pasca tradițională din aluat de cozonac, cu cruce pe ea, borșul de miel cu leuștean și o friptură de miel la cuptor. Cozonacul cu nucă este mereu regele meniului pascal. De curând am testat și o rețetă de cozonac cu maia naturală și stafide. Ne-a plăcut foarte mult gustul lui, cred că va deveni și acesta o obișnuință de sărbători.
Mod de preparare drob de miel - rețeta tradițională
Tradițional, drobul de miel se coace învelit în prapur, dar dacă nu aveți, puteți renunța la el sau puteți coace drobul învelit în foi de plăcintă.
De obicei la drobul de miel nu mai pun şi oul fiert în interior, chiar dacă îi dă un aspect mai frumos, dar mă gândesc că în perioada Paştelui mâncăm oricum suficiente ouă fierte. Pentru un aspect mai vesel, prefer să îi pun în schimb câteva cubuleţe de ardei gras roşu 😉
Dacă nu aveţi organe de miel mai puteţi găsi pe site şi o reţeta de drob de pui cu legume, pe care noi îl mai facem din când în când ca aperitiv la vreo masă festivă sau pur şi simplu pentru micul dejun sau de luat la pachet la serviciu.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Drob de miel - rețeta tradițională
Ingrediente
- aprox. 600 g organele de la un miel ( ficat, plămâni, inimă, splină, rinichi)
- 1 bucată de prapure de miel
- 4 ouă (3 în compoziţie şi 1 deasupra)
- 4 linguri de smântână (3 în compoziţie şi 1 deasupra)
- 2 legături de ceapă verde
- 1 legătură de usturoi verde
- 1 ardei gras, de preferat roşu sau portocaliu
- 1 legatură de mărar sau pătrunjel verde
- sare, piper negru - după gust
- puţin ulei pentru uns forma
Instrucțiuni de preparare
- Spălam bine organele şi prapurul în mai multe ape. Prapurul îl lăsăm într-un vas cu apă rece cât timp ne ocupăm de umplutură.
- Organele se pun la fiert în apă cu puţină sare. Când apa dă primul clocot, scurgem organele şi aruncăm apa. Apoi le punem din nou la fiert, de data aceasta în apă caldă cu sare. Îndepărtăm din când în când spuma care se formează deasupra.
- Când organele sunt fierte (intră uşor furculiţa în ele), le scurgem de apă şi le lăsăm să se răcească, după care fie le tăiem foarte mărunt cu cuţitul, fie le tocăm la robot, după îndemânarea fiecăruia.
- Adăugăm cele 3 ouă bătute, cele 3 linguri de smântână, ardeiul tăiat cuburi şi verdeţurile tocate cât mai mărunt. Condimentăm cu sare şi piper şi amestecăm până obţinem o compoziţie omogenă.
- Scurgem bine prapurul de apă şi îl aşezăm într-o formă de cozonac unsă cu ulei. Prapurul trebuie să depăşească cu 3-4 cm marginile formei.
- Turnăm compoziţia în formă, o nivelăm şi o învelim cu marginile prapurului.
- Batem oul rămas cu o lingură de smântână şi îl turnăm pe deasupra drobului, peste prapur.
- Coacem drobul la 180 de grade pentru aprox. 40-45 de minute, până când se încheagă bine şi se rumeneşte frumos pe deasupra.
- Scoatem drobul din cuptor şi pentru că este foarte fraged, ca să nu riscăm să îl rupem, îl lăsăm să se răcească 15-20 de minute în formă, abia apoi îl scoatem pe un grătar şi îl lăsăm să se răcească complet.
- Se feliază şi se serveşte când e rece.
- Se pastrează foarte bine la frigider, învelit în folie alimentară ca să nu se usuce.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună!
Ioan ududec a zis
Pastele ortodox urmeaza...!
Paula Gafitescu a zis
Ce frumos arata. Mie imi plac tare mult drobul, as manca chiar si acum o feliuta. Zi frumoasa!
Claudia a zis
Ah, ce pofta mi-ai facut cu drobul 🙂 Chiar as manca o feliuta. Ma multumesc totusi cu una virtuala de la tine 😉