Înghețată de căpșuni cu lapte condensat, fină, cremoasă fără ace de gheață. Se face din doar câteva ingrediente, fără aparat special.
Am făcut multă înghețată la viața mea! Pe blog găsiți peste 20 de rețete de înghețată. Ani de zile am scos caserola din congelator și am amestecat compoziția în lupta cu distrugerea acelor de gheață.
Pe urmă au apărut aparatele de înghețată care mi-au ușurat mult munca și au îmbunătățit considerabil calitatea înghețatelor mele. Nu era nici aparatul de înghețată vreo fericire, pentru că nu puteam fi prea spontană, adică să mă apuc de înghețată când voiam eu, ci trebuia ca mai întâi să am grijă să bag din timp recipientul în congelator...asta dacă avea loc.
Viața mea de mare iubitoare de înghețată s-a schimbat radical abia când am descoperit rețeta de înghețată cu lapte condensat. Adio aparat, adio ace de gheață, am cea mai cremoasă înghețată cu un efort de doar 10 minute. Și o veți avea și voi, căci am scris mai jos tot ce trebuie să știți pentru a face cea mai bună înghețată de căpșuni cu lapte condensat pe care ați mâncat-o vreodată din cele mai naturale și mai bune ingrediente cu putință.
După ce înțelegeți cum funcționează rețeta o veți adapta și la alte ingrediente pentru a obține: înghețată de ciocolată albă sau neagră, de vanilie sau din orice fructe vreți voi.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru rețeta de înghețată cu lapte condensat
Da, nu e nicio greșeală! Atât de puține sunt ingredientele pentru cea mai cremoasă înghețată de căpșuni și nici pe eticheta celor din magazin nu ar trebui să fie mai multe. Sau mai altfel.
Dacă ne uităm cu atenție, de fapt sunt 3 ingrediente de bază, restul sunt, să zicem, arome. Așadar să vedem care sunt ingredientele de bază și de ce:
- firește, ne trebuie căpșuni! De preferat proaspete, cumpărate sau culese atunci când e vremea lor, bine coapte, aromate și parfumate. Înghețata se poate face, însă și cu căpșuni congelate, dacă le lăsați să se dezghețe și le scurgeți foarte bine de tot lichidul pe care îl lasă.
- lapte condensat îndulcit. Se găsește în magazine, ambalat la cutie metalică de 400 ml, așa cum sunt conservele. Eu îl folosesc pe cel de la Prodlacta, îl vedeți în fotografia de mai sus. Unele magazine ( Lidl, Auchan) au mărci proprii de lapte condensat, deci eticheta va arăta diferit. E foarte important să verificați pe cutie să fie lapte condensat îndulcit. Veți găsi și lapte condensat neîndulcit, care este de fapt lapte evaporat și nu are textura potrivită. Este mai fluid, deci conține mai multă apă, ceea ce va face ca înghețata noastră să nu mai fie la fel de cremoasă.
- smântână pentru frișcă cu minim 30% grăsime. Folosim frișcă naturală și în niciun caz vegetală, da? Dacă vrem chimicale, mai bine mergem și cumpărăm înghețată de la magazin 😛
Pe lângă ingredientele de bază mai sunt adaosurile cu care mai putem jongla, deși vă recomand să aveți încredere în mine și cel puțin prima dată când faceți înghețata aceasta să nu omiteți niciunul, pentru că fiecare are rostul lui.
Dacă nu vă place coaja de lămâie, puteți să nu o puneți, dacă preferați altă aromă decât vanilia, o puteți schimba, dar în niciun caz să nu renunțați la sare pentru că ea echilibrează și potențează toate aromele din înghețata aceasta.
Alte rețete rapide în care căpșunile sunt vedete
Dacă sunteți iubitori de deserturi cu căpșuni, vă las mai jos câteva idei simple și extraordinar de gustoase:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Înghețată de căpșuni cu lapte condensat
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 350 g căpșuni proaspete
- 400 ml lapte condensat ((1 conservă))
- 200 ml smântână pentru frișcă ((min 30% grăsime))
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 3 linguri suc de lămâie
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Pasați căpșunile la chopper până obțineți un piure omogen. Dacă doriți, puteți strecura piureul printr-o sită ca să scăpați de sâmburi.
- Mixați smântâna pentru frișcă până când obțineți o frișcă fermă și aerată.
- Puneți peste frișca bătută: laptele condensat, piureul de căpșuni, sucul și coaja de lămâie, vanilia și sarea. Mixați din nou să se omogenizeze compoziția.
- Turnați amestecul obținut într-o caserolă cu capac care va merge la congelator pentru cel puțin 6 ore sau de seara până dimineața.
- Scoateți caserola din congelator cu 15 minute înainte de servire.
- Înghețata de casă cu căpșuni și lapte condensat va fi foarte fină, fără ace de gheață.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Alina a zis
Acuma am pus-o la congelator, e delicioasa, am mancat cu lingura inainte s-o pun la inghetat :)) . Putin cam prea dulce pt gustul meu (si am avut doar 300ml lapte condensat), cred ca as putea sa suplimentez data viitoate frisca si fructele.
Ma mai tenteaza sa o incerc cu zmeura, cu mango, cu visine, amestec de fructe de padure, ciocolata amaruie, caramel sarat, yum-yum.
Pt cea de caramel ma gandesc sa fierb o cutie de lapte condensat pana se caramelizeaza, apoi sa o amestec cu frisca, vanilie si un pic de sare.
Iuliana a zis
Așa este, poate fi un pic cam dulce pentru unele gusturi.
Mie cel mai mult îmi place cea cu ciocolată neagră, mi se pare cea mai cremoasă, iar ciocolata neagră compensează perfect gustul un pic cam prea dulce al laptelui condensat.
E foarte bună ideea cu înghețata de caramel, așa am făcut și eu anul trecut.
Violeta a zis
Buna,acum am facut-o.Fructe am pus zmeura,asta am avut in congelator.Am dat piureul prin sita.Multam pentru reteta.Eu am aparat de inghetata care nu trebuie bagat la congelator.
Iuliana a zis
Foarte bună și cu zmeură! 🙂
Violeta a zis
Buna,mâine o fac.Daca vreau sa o fac cu cacao sau cioco, sau vanilie, cum procedez?? Căpșuni sunt 350 Gr.Ce pun in loc că lichid?? Mulțumesc.
Iuliana a zis
Bună! Cu ciocolată iese și mai cremoasă decât cu fructe. Poți să pui de exemplu 300 g de Nutella (iese puțin cam dulce după gustul meu, ca să compensez, eu pun mai multă frișcă, 400g) sau să topești 200-300 g de ciocolată, o lași să se răcorească puțin și apoi o adaugi O mai poți face cu sos de caramel sărat - cam 200 de grame (la fel, iese un pic mai dulce). Cu vanilie nu am încercat, dar poți pune 200 ml în plus de frișcă și extract de vanilie sau zahăr Bourbon. Poți face o mulțime de combinații, iar cantitățile nu sunt foarte stricte, poți jongla puțin cu ele. Succes!
gaman a zis
da
Iuliana a zis
Sper că e de bine 🙂