Rețeta de tartă rustică cu căpșuni sau galette cu căpșuni. Cum să faci o tartă rapidă și delicioasă, cu blat de unt și umplutură bogată și aromată.
În fiecare an apariția căpșunilor proaspete, ale noastre, de la fermele din jurul orașului e o sărbătoare pentru bucătăria mea. Tare multă bucurie îmi aduc fructele acestea și îmi plac atât proaspete, cât și ascunse în deserturi care mai de care mai minunate.
Am folosit căpșunile atât la prăjituri simple, la brioșe sau deserturi la pahar, cât și la torturi sofisticate. Mereu a fost o bucurie să le prepar și o încântare pentru cei care le-au gustat.
Zilele trecute am văzut la Ina Niculescu, doamna cea pricepută de la reteta-video.ro o tartă cu căpșuni și aluat fraged și mi-am dat seama că probabil acesta este unul dintre puținele deserturi care îmi lipsesc din colecția mea de prăjituri cu căpșuni. Această eroare trebuia musai îndreptată, așa că prima dată când am cumpărat căpșuni exact asta am făcut: o tartă rustică 🙂
Genul acesta de tarte, imperfecte, împachetate "neglijent" se numesc de către francezi "galette" și semnifică o plăcintă/tartă rotundă, plată, cu umplutura deschisă sau acoperită cu aluat și făcută de obicei cu fructe de sezon.
? Vezi aici și rețeta de galette cu piersici și struguri ?
În ultimii ani, de când rețeta a început să circule în online-ul românesc, termenul acesta s-a încetățenit și la noi. Când spui "galette" deja cam toată lumea știe la ce să se aștepte: o tartă delicioasă, făcută rapid, nu foarte elegantă, dar extrem de frumoasă într-un mod rustic Trăiască globalizarea cu lucrurile bune pe care ni le-a adus! 🙂
Mod de preparare tartă rustică cu căpșuni |VIDEO inclus
Așa cum vă spuneam, galette e o tartă simplă și rustică. Marginile vor fi inegale, strâmbe, crăpate. Nici o problemă! Așa trebuie să fie! Dar e musai să fie delicios rumenite și crocante!
Ce este cu adevărat important la desertul acesta sunt ingredientele: de calitate și proaspete. Aluatul se face cu unt gras, umplutura cu multe fructe proaspete și sănătoase.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tartă rustică cu căpșuni
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluatul
- 250 g făină tip 000
- 170 g unt cu 82% grăsime, rece, de la frigider
- 1 linguriță de zahăr pudră
- un praf de sare
- 4-5 linguri de apă foarte rece
umplutura
- 400 g căpșuni
- 40 g amidon
- 70 g zahăr
- 2 lingurițe coajă rasă de lămâie
- sucul de la ½ de lămâie
- 2 crenguțe de cimbrișor
- 30 g unt
în plus
- 1 gălbenuș pentru uns aluatul
- 2 lingurițe de zahăr pentru presărat deasupra
pentru servit (opțional)
- înghețată de vanilie
- frișcă
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailCum se face aluatul pentru tartă rustică cu căpșuni
- Aluatul pentru tarte cere mult unt foarte rece, de la frigider, tăiat cuburi. Îl vom prelucra la robot, cât mai rapid, nu cu mâna ca să nu încălzim untul cu căldura palmelor. Dacă nu aveți robot, se poate frământa aluatul și ajutându-vă de o furculiță sau două, cum vă e mai ușor. Până la urmă e bine și cu mâna, dacă înțelegeți principiul și vă mișcați foarte repede, să nu înmuiați untul.
- Aluatul va fi la început foarte nisipos, va părea că nimic nu se leagă. Pe măsură ce adăugăm câte o lingură cu apă foarte rece, lucrurile încep să se schimbe.
- În funcție de făina și untul folosit, aluatul poate cere mai multă sau mai puțină apă, cam între 4-5 linguri. La mine au fost nevoie de 5 linguri de apă.
- Când aluatul începe să se adune, trebuie să vă opriți, să nu aduceți în compoziție o umiditate mai mare decât trebuie.
- Modelați rapid aluatul sub formă de bilă, îl puneți într-o pungă curată și îl lăsați să se odihnească la frigider de cel puțin o oră.
Am făcut fotografii pe parcursul prelucrării aluatului ca să vedeți cum se schimbă textura acestuia și unde trebuie să vă opriți. Desigur, acest lucru se vede și mai bine în videoclipul de pe YouTube, pe care îl găsiți la finalul postării.
Umplutura pentru tarta rustică cu căpșuni
- Cât timp stă aluatul la rece, vă puteți ocupa de umplutură.
- Tăiați căpșunile jumătăți sau sferturi, depinde cât sunt de mari. Dacă sunt foarte mici, le puteți lăsa și întregi.
- Adăugați zahărul, amidonul, coaja de lămâie și frunzulițe proaspete de cimbrișor.
- Lăsați și umplutura la rece.
Asamblare și coacere tartă cu căpșuni
- Scoateți aluatul din frigider, îl frământați scurt ca să devină puțin elastic și îl puneți între 2 foi de hârtie de copt.
- Îl întindeți cu sucitorul într-o foaie cu diametrul de aproximativ 30 cm și ½ cm grosime.
- Trageți aluatul cu tot cu foaia de copt în tavă.
- Puneți umplutura în mijlocul foii. Nu puneți tot siropul pe care l-au lăsat căpșunile pentru că acesta va curge la copt!
- Adunați marginile în jurul căpșunilor, făcând pliuri, așa cum vedeți în fotografii.
- Ungeți marginile tartei cu gălbenuș de ou și presărați zahăr de jur împrejur.
- Tăiați cubulețe cele 30 g de unt și le puneți peste fructe.
- Cuptorul trebuie să fie preîncins la 220 de grade. Dați tarta la cuptor pentru 10 minute la 220 de grade, apoi coborâți temperatura la 200 de grade și continuați coacerea încă 30 de minute.
- Vă orientați și în funcție de cuptorul pe care îl aveți. Tarta trebuie să fie rumenită pe margini, iar fructele înmuiate ca la dulceață.
Cum se servește tarta cu căpșuni
- În mod ideal, ar trebui să lăsați tarta să se răcească înainte de servire, ca să se felieze mai frumos, dar eu una știu cât de greu spre imposibil este acest lucru 😀
- Serviți tarta cu un glob de înghețată de vanilie sau cu un moț de frișcă.
Noi nu am avut înghețată, așa că am servit-o cu frișcă. Pentru că desigur, nu am avut răbdare să se răcească complet, frișca s-a înmuiat și s-a prelins peste fructe. O greșeală delicioasă! 🙂
Cherei a zis
Este o reteta minunată ! Multumesc pentru ea !
Iuliana a zis
Mă bucur mult că v-a plăcut. Numai bine!