Rețeta de prăjitură cu iaurt și fructe, simplă și cu puține ingrediente. Blatul este aerat și fraged, iar fructele aduc aromă și prospețime.
Suntem la început de vară, perioada cea mai frumoasă și cea mai bogată în fructe și legume. Acum găsim cele mai parfumate căpșuni, cele mai dulci cireșe și cele mai aromate caise.
Și oricâte fructe proaspete am mânca, la un moment dat tot ne vine să le folosim și într-o prăjitură, mai ales dacă e vorba de una simplă, rapidă și cu puține ingrediente. Fix cum este cea pe care v-am adus-o astăzi!
Despre aluatul cu iaurt, fără praf de copt
Absolut la toate prăjiturile, checurile sau blaturile de tort la care nu folosesc praf de copt, primesc invariabil întrebarea: "dar praf de copt nu ați pus??". Cred că e o percepție greșită că tot ce intră în cuptor trebuie să conțină praf de copt.
Ei bine, la prăjitura de astăzi nu folosim praf de copt pentru că introducem aer în aluat în cel mai simplu și mai natural mod cu putință: mixând albușurile și gălbenușurile până când devin spumă. Aluatul nostru va fi suficient de aerat, dar si puțin umed și fraged datorită fermenților din iaurt. În plus, tot datorită iaurtului, prăjitura se va menține proaspătă chiar și 2-3 zile, fără condiții speciale de depozitare.
Ce fructe folosim la această prăjitură cu iaurt? Proaspete sau congelate?
După cum vedeți în fotografii, eu am făcut prăjitura aceasta cu caise și cireșe. Mi-a plăcut combinația de arome și de culori. Dar prăjitura se poate face cu orice fructe proaspete sau congelate, va fi la fel de bună.
Câteva idei de fructe proaspete:
- căpșuni
- vișine
- mere sau pere tăiate cuburi
- gutui
- piersici sau nectarine
- struguri de masă
- zmeură
- mure
- coacăze
Ce trebuie să știți dacă folosiți fructe congelate
Altădată am făcut prăjitura aceasta folosind un mix de fructe de pădure congelate și a ieșit perfect! Dacă doriți să folosiți și voi fructe din congelator, nu este nevoie să le decongelați înainte.
Tot ce trebuie să faceți este să tăvăliți fructele congelate prin făină sau prin amidon. Fructele congelate se vor înmuia în cuptor și vor lăsa sirop. Făina sau amidonul prin care le tăvălim au rolul de a se îmbiba cu acest sirop și astfel umiditatea nu va ajunge să înmoaie aluatul.
Alte rețete de prăjituri simple și bune pe care veți dori să le încercați
Va las mai jos și alte rețete de prăjituri de casă care sunt la fel de ușor de făcut și au puține ingrediente. Sunt sigură că veți dori să le încercați și pe acestea:
- prăjitura Semiluna cu nucă
- prăjitură pufoasă cu căpșuni și lapte bătut
- prăjitură turnată cu mere - de post
- prăjitură cu brânză de vaci și zmeură
Mod de preparare prăjitură cu iaurt si fructe (VIDEO inclus)
Cu toate că prăjitura cu iaurt este foarte ușor de făcut, cred că întotdeauna e de folos să poți urmări într-un videoclip cum a fost preparată și sa beneficiezi de câteva extra-sfaturi. Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură cu iaurt si fructe
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o formă rotundă de 24 cm diametru
- 4 ouă
- 150 g zahăr
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
- 200 g iaurt
- 160 g făină
- 250 g caise fără sâmburi
- 120 g cireșe fără sâmburi
- opțional - zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă sau o ungeți cu unt.
- Pregătiți fructele: scoateți sâmburii, le curățați sau le feliați, după caz.
- Separați ouăle. Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri.
- Mixați gălbenușurile cu zahărul până când se deschid la culoare și își triplează volumul.
- Peste gălbenușurile spumate adăugați vanilia, coaja de lămâie și iaurtul. Omogenizați.
- Încorporați făina în crema de gălbenușuri folosind un tel de mână, nu mixerul.
- La final încorporați spuma de albușuri în crema de gălbenușuri și făină. Încorporați albușurile în 3-4 tranșe amestecând ușor cu telul de mână.
- Turnați aluatul în tavă și așezați fructele deasupra.
- Coaceți prăjitura timp de 35-40 de minute până când este ușor rumenită deasupra.
- Lăsați prăjitura să se răcească în tavă 5-10 minute, apoi o scoateți cu grijă folosind o paletă lată și o mutați pe un grătar.
- Opțional o puteți pudra cu zahăr înainte de servire.
- Prăjitura cu iaurt se păstrează la temperatura camerei.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Diana a zis
Am făcut-o și eu cu nectarine și afine proaspete. A ieșit extraordinara . Plănuiesc sa o încerc și cu alte fructe . Soțului i-a plăcut foarte mult deși nu prea e fan dulciuri . S-a copt foarte bine și a fost fresh ,potrivită pt o zi de vara !!!!
Iuliana Sbîrnea a zis
Ma bucur foarte mult că v-a plăcut prăjitura! Vă aștept cu drag să încercați și alte rețete. Promit să fie la fel de simple și de bune 🙂
Daniela a zis
A ieșit super prăjitura. Am pus puțin praf de copt de teama ca sa nu se lase prea tare,pentru ca nu am răbdare sa învârt cu telul încet. Eu am folosit mix de fructe de pădure congelate. A ieșit așa buna ca am hotărât sa o scriu și in caietul de Rețete. 🤤
Mulțumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur tare mult că v-a plăcut! Să vă fie de bine!
Rodica a zis
Am dublat cantitățile și am respectat rețeta la “centima”, am avut o prăjitura delicioasa pentru musafirii mei.
Iuliana Sbîrnea a zis
Tare mult mă bucur! Să vă fie de bine!
Iulia G a zis
Mi s a parut foarte tare si ramane necoapta la mijloc.. Clar, nu o voi mai face inca o data!
Iuliana a zis
Îmi pare rău că nu a ieșit bine. Înclin să cred că a fost ceva în neregulă cu temperatura cuptorului sau cu timpul de coacere. La mine în video se vede clar că nu e nici tare, nici necoaptă la mijloc. Pe de altă parte, orice aluat cu iaurt va fi ușor umed și după coacere, poate asta v-a derutat.
Carmen a zis
Eu am pus o jumătate de pliculeț de praf de copt in plus și ca fructe am folosit piersici din compot tăiate felii și puse deasupra. A ieșit o prăjitură super buna , pufoasa și perfect coapta , am folosit cuptor sus jos 35 de minute
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur că vă place cum a ieșit!