Cea mai simplă rețetă de pastă de ardei kapia: 2 ingrediente, natural, fără conservant. Cu ea dai gust și savoare mâncărurilor toată iarna!
A venit din nou perioada aceea din an în care încep să ne preocupe conservele pentru iarnă. Și nu că iarna nu am găsi de toate, dar specificul culinar românesc, ciorbele, sarmalele și tocănițele noastre cer suc de roșii, bulion, pastă de ardei, etc. Și trebuie să recunoaștem că nimic din ceea ce am putea cumpăra din magazine nu se compară cu cele făcute în casă.
De exemplu, eu una încă nu am găsit vreo marcă de pastă de ardei sau bulion care să îmi placă! Parcă sunt răscoapte, fierte prea mult, textura e nefiresc de groasă iar culoarea e de obicei prea închisă, aproape de vișiniu. Urât!
Pasta din ardei kapia sau din gogoșari pe care o fac eu acasă are o culoare naturală, vie și frumoasă. Dar mai ales e atât de aromată și de gustoasă, încât, până să gătești cu ea, parcă îți vine să o întinzi pur și simplu pe o felie de pâine prăjită și să o mănânci ca atare. Ceea ce și fac uneori 😉
Iar pentru a prepara câteva borcane de pastă de ardei care să mă țină toată iarna, nu am nevoie decât de 2 ingrediente ieftine și cam o oră de muncă. Atât! Eu zic că merită efortul.
Ingrediente pentru rețeta de pastă de ardei kapia pentru iarnă
Vă spuneam că la rețeta aceasta nu folosim decât 2 ingrediente:
- ardei kapia - iar aici ar fi de spus că ardeii kapia se pot înlocui foarte bine cu ardei gras roșu, cu gogoșari sau puteți face un amestec dintre acestea. Toate ne dau o culoare minunată și acea aromă specifică de ardei care face mâncărurile atât de bune
- sare - și e foarte important să folosim neapărat sare neiodată, aceasta fiind un foarte bun conservant natural. Nu folosiți sare obișnuită, cu iod, deoarece conservele nu vor rezista peste iarnă. Sare neiodată găsiți cu siguranță în orice piață.
Câteva sfaturi pentru o pastă de ardei cu o culoare frumoasă, care va rezista chiar si 2 ani în cămară
E foarte ușor să faci bulion sau pastă de ardei kapia, dar ca orice rețetă, are câteva mici secrete pe care ar fi bine să le știi înainte să te apuci de treabă:
- pasați ardeii - îi puteți rece prin mașina de tocat sau îi puteți pasa la robot, după cum vă e mai ușor. După ce pasta a fiert și a început să se îngroașe, dacă doriți o textură mai fină, o puteți pasa cu un mixer de mână
- nu umpleți oala până sus - folosiți o oală cu gura largă, care să asigure o suprafață mare de evaporare, dar care să fie în același timp și adâncă. Nivelul ardeilor să fie până la jumătatea oalei. Asta pentru că bulionul, pe măsură ce se îngroașă, începe să sară și să stropească în toate părțile. O oală mai înaltă vă apără de dezastrul din bucătărie.
- pentru o culoare frumoasă - nu fierbeți bulionul în exces! Pasta de ardei se fierbe la foc iute și orientativ, ar trebuie să o fierbeți până când volumul ardeilor se reduce la jumătate. La mine, 3 kilograme de ardei au fiert în 45 de minute. Dacă aveți o cantitate mai mare sau mai mică, timpul se va modifica corespunzător.
- folosiți borcane și capace sterilizate - ar fi păcat de muncă și de ingrediente să constatăm peste ceva vreme că pasta de ardei a fermentat în cămară, nu-i așa? Vedeți aici cum se sterilizează corect borcanele și capacele pentru conserve.
- etichete - pasta de ardei are o culoare roșie, vie și frumoasă. Borcanele cu pastă de ardei vor fi ușor de confundat cu vreun gem de zmeură, coacăze sau căpșuni, așa că nu uitați să le etichetați!
- cum se depozitează pasta de ardei - dacă locuiți la casă și aveți un beci întunecos și răcoros, atunci, după ce turnați pasta în borcane, le acoperiți cu o pătură groasă și le lăsați să se răcească lent. Apoi sunt gata de pus în beci. Dacă locuiți la bloc și cămara nu e suficient de răcoroasă, atunci vă recomand să sterilizați suplimentar borcanele prin fierbere într-o oală cu apă timp de 10 minute de când apa dă în clocot.
- cum păstrăm borcanele desfăcute - firește că nu veți consuma un borcan de pastă odată. Folosiți atât cât aveți nevoie, apoi turnați deasupra o lingură de ulei care va sigila conținutul și va împiedica pasta să facă "floare". Păstrați borcanele începute la frigider.
Alte conserve pentru iarnă, simple și 100% naturale
Pe blog mai găsiți și alte conserve naturale, preparate fără conservanți și la fel de simplu de făcut:
- suc de roșii rapid
- cuburi de roșii cu usturoi și busuioc la borcan
- vinete în sos de roșii la borcan
- ardei pentru umplut la congelator
Cum se face cea mai simplă și cea mai bună pastă de ardei kapia pentru iarnă (VIDEO inclus)
E tare ușoară rețeta de pastă de ardei kapia, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pastă de ardei kapia sau bulion de ardei
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 3 kg ardei kapia și/sau gogoșari (cântăriți după ce au fost curățați de cotoare și semințe)
- 3 lingurițe pline sare neiodată
Instrucțiuni de preparare
- Sterilizați borcanele și capacele pe care le veți folosi.
- Curățați ardeii de cotoare, nervuri și semințe. Tăiați-i în bucăți mai mici, apoi spălați-i foarte bine sub jet de apă.
- Treceți ardeii prin mașina de tocat sau îi pasați la robot, după cum vă e mai ușor.
- Puneți ardeii pasați într-o oală adâncă, dar cu gura largă. La 3 kg de ardei, ar fi potrivită o oală de 5-6 kg.
- Adăugați sarea neiodată. Folosim o linguriță cu vârf de sare la 1 kg de ardei cântăriți după ce au fost curățați.
- Fierbeți ardeii la foc iute. La început e suficient să amestecați doar din când în când. Pe măsură ce pasta se îngroașă, va fi nevoie să amestecați continuu.
- Fierbeți până când pasta se îngroașă, iar volumul ardeilor se reduce la jumătate.
- Turnați pasta de ardei în borcane și înfiletați capacele.
- Dacă aveți un beci răcoros, lăsați borcanele să se răcească lent acoperite cu pături, apoi sunt gata de mutat în beci.
- Dacă locuiți la bloc, vă recomand să sterilizați suplimentar borcanele umplute cu pasta de ardei. Le puneți într-o oală adâncă, turnați apă până aproape de gura borcanelor și lăsați-le la fiert timp de 10 minute de când apa începe să clocotească. Lăsați borcanele să se răcească în apă, apoi le mutați în cămară.
- După deschidere, păstrați borcanele cu pastă de ardei la frigider și turnați deasupra o lingură de ulei care să sigileze conținutul.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Zina Rebeleanu a zis
Reteta este foarte buna,o voi corecta pe a mea cu timpul de firbere pe care eu il dublam .Capacele pregatite prin spalare cu apa firbinte,le sterg cu alcol pentru toate consevele .