Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare de prune uscate cu zahăr ars

Publicat la 18 noiembrie 2021 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

50 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Ți-e dor de mâncare ca pe vremea bunicii? Încearcă rețeta de mâncare de prune uscate cu zahăr ars! E gata imediat și e foarte gustoasă!

Facem ce facem, ne răsfățăm noi cu fel de fel de mâncăruri sofisticate și ingrediente moderne, dar la un moment dat, nu se știe de unde, iese la iveală dorul de alte gusturi, mai simple, mai modeste, gusturi pe care le credeam uitate.

Mie mi se întâmplă asta în fiecare toamnă când apar în piață grămezile de prune uscate. Atunci inevitabil mă apucă dorul de copilărie și de mâncărurile cu prune uscate pe care le mâncam la țară , la bunica, în postul Crăciunului.

Mancare de prune uscate cu zahar ars

Mâncărurile cu prune uscate se fac în mai toată țara în perioadele de post ortodox, iar modul de preparare, deși suferă ușoare variații, este în mare cam același și pornește de la un sirop de zahăr caramelizat. În unele zone sosul se îngroașă cu făină, așa cum este rețeta de astăzi. În alte rețete se folosește orez. Oricum ar fi, rezultă o mâncare dulce, absolut delicioasă.

Vedeți aici și rețeta mea de orez aromat cu prune uscate. E absolut delicioasă, sper să o încercați! Iar dacă vă plac mâncărurile dulci, cu fructe, puteți încerca și rețeta de mâncare de gutui cu carne de pui. Desigur, se poate face și fără carne, în varianta de post.

Mancare de prune uscate cu zahar ars

Ce trebuie să știi pentru reușita rețetei de mâncare de prune uscate cu zahăr ars

Ce fel de prune uscate folosim la mâncare? Prune afumate sau neafumate?

Eu prefer să cumpăr prune fără sâmburi pentru că sunt mai ușor de servit. Prunele pot fi afumate sau nu, după preferința fiecăruia. Acolo unde am crescut eu, prunele nu se afumau, așa că pentru mine gustul de referință este cel al prunelor neafumate, dar cele afumate aduc o aromă în plus, care este foarte plăcută.

Cum pregătim prunele uscate pentru gătit?

Dacă aveți prune foarte bine uscate, acestea trebuie hidratate 12 ore, cel mai bine e să le lăsați peste noapte. Dacă prunele sunt mai cărnoase, e suficient să le puneți în apă caldă pentru 30 de minute. Facem acest lucru și pentru hidratare, dar și ca să eliminăm praful lipit de ele. După hidratare le scurgem de apă și sunt gata de gătit. Nu este nevoie să fierbeți prunele.

Cum se caramelizează zahărul pentru mâncarea de prune?

Zahărul "ars" dă acea aromă plăcută, de caramel, care se potrivește atât de bine mâncărurilor cu prune uscate. Zahărul se pune la caramelizat la foc mediu spre mic. Nu amestecăm cu lingura, ci doar mișcăm cratița din când în când, până când zahărul se lichefiază si capătă o culoare plăcută, brun-roșcat. Zahărul nu trebuie să ajungă să fumege sau să se închidă prea mult la culoare pentru că devine amar.

Mancare de prune uscate

Mod de preparare pentru rețeta de mâncare de prune uscate cu zahăr ars (scris + video)

Ca orice rețetă de țărănească de post, și această mâncare de prune uscate cu zahăr ars se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, iar la final și varianta video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mancare de prune uscate cu zahar ars

Mâncare de prune uscate cu zahăr ars

Ți-e dor de mâncare ca pe vremea bunicii? Încearcă rețeta de mâncare de prune uscate cu zahăr ars! E gata imediat și e foarte gustoasă!
5 from 7 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
la înmuiat: 30 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 250 g prune uscate fără sâmburi (afumate sau nu, după preferință)
  • 80 g zahăr (4 linguri)
  • 1 lingură de ulei
  • 1 ceapă
  • 30 g făină (2 linguri)
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă aveți prune moi, cărnoase, le puneți la înmuiat în apă caldă pentru 30 de minute. Dacă aveți prune foarte bine uscate, acestea trebuie hidratate 12 ore, cel mai bine e să le lăsați peste noapte.
    prune hidratate
  • Puneți zahărul să se caramelizeze într-o cratiță. Mențineți focul mic, ca să puteți controla caramelizarea zahărului. Nu amestecați cu nimic, doar mișcați cratița din când în când. Zahărul nu trebuie să se ardă pentru că devine amar.
    zahar caramelizat
  • Când tot zahărul s-a topit și are o culoare frumoasă brun-roșcat, turnați 150 ml de apă fierbinte. Atenție la aburi, să nu vă ardeți! Dați cratița deoparte. Zahărul caramelizat se va dizolva în apă și va forma un sirop.
    turnati apa
  • Într-o cratiță puneți uleiul să se încingă și căliți pentru 2-3 minute ceapa tăiată cubulețe.
    caliti ceapa
  • Într-un castron puneți 100 ml de apă, adăugați făina și amestecați cu o furculiță ca să desfaceți cocoloașele.
    desfaceti faina in apa
  • Turnați apa cu făină peste ceapa călită, imediat turnați și siropul de zahăr, apoi puneți și prunele hidratate și scurse de apa în care au stat. Adăugați un praf de sare și lăsați mâncarea să fiarbă la foc mediu spre mic pentru aproximativ 10 minute.
    puneti siropul si prunele
  • Mâncarea este gata când făina a fiert și a îngroșat sosul din cratiță. Se servește caldă sau rece.
    Mancare de prune
Valori nutriționale
Mâncare de prune uscate cu zahăr ars
Valori per porție
Calorii
642
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Carbohidrați
 
131
g
44
%
Fibre
 
9
g
38
%
Zahăr
 
88
g
98
%
Proteine
 
4
g
8
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mancare de prune uscate cu zahar ars

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
50 shares

Comentarii

  1. Ilea Ioan Dan a zis

    decembrie 01, 2022 at 12:16 pm

    5 stars
    Excelenta mancarea de prune uscate. O sa mai incerc si alte retete.
    O zi placuta va doresc.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 01, 2022 at 2:05 pm

      Tare mult mă bucur că v-a plăcut! Să vă fie de bine!
      Vă aștept cu drag și la alte rețete 🙂

      Răspunde
5 from 7 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x