• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare de prune uscate cu zahăr ars

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 19 mart. 2025 · Publicată: 18 nov. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
52 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Ți-e dor de mâncare ca pe vremea bunicii? Încearcă rețeta de mâncare de prune uscate cu zahăr ars! E gata imediat și e foarte gustoasă!

Facem ce facem, ne răsfățăm noi cu fel de fel de mâncăruri sofisticate și ingrediente moderne, dar la un moment dat, nu se știe de unde, iese la iveală dorul de alte gusturi, mai simple, mai modeste, gusturi pe care le credeam uitate.

Mie mi se întâmplă asta în fiecare toamnă când apar în piață grămezile de prune uscate. Atunci inevitabil mă apucă dorul de copilărie și de mâncărurile cu prune uscate pe care le mâncam la țară , la bunica, în postul Crăciunului.

Mancare de prune uscate cu zahar ars

Mâncărurile cu prune uscate se fac în mai toată țara în perioadele de post ortodox, iar modul de preparare, deși suferă ușoare variații, este în mare cam același și pornește de la un sirop de zahăr caramelizat. În unele zone sosul se îngroașă cu făină, așa cum este rețeta de astăzi. În alte rețete se folosește orez. Oricum ar fi, rezultă o mâncare dulce, absolut delicioasă.

Vedeți aici și rețeta mea de orez aromat cu prune uscate. E absolut delicioasă, sper să o încercați! Iar dacă vă plac mâncărurile dulci, cu fructe, puteți încerca și rețeta de mâncare de gutui cu carne de pui. Desigur, se poate face și fără carne, în varianta de post.

Mancare de prune uscate cu zahar ars

Ce trebuie să știi pentru reușita rețetei de mâncare de prune uscate cu zahăr ars

Ce fel de prune uscate folosim la mâncare? Prune afumate sau neafumate?

Eu prefer să cumpăr prune fără sâmburi pentru că sunt mai ușor de servit. Prunele pot fi afumate sau nu, după preferința fiecăruia. Acolo unde am crescut eu, prunele nu se afumau, așa că pentru mine gustul de referință este cel al prunelor neafumate, dar cele afumate aduc o aromă în plus, care este foarte plăcută.

Cum pregătim prunele uscate pentru gătit?

Dacă aveți prune foarte bine uscate, acestea trebuie hidratate 12 ore, cel mai bine e să le lăsați peste noapte. Dacă prunele sunt mai cărnoase, e suficient să le puneți în apă caldă pentru 30 de minute. Facem acest lucru și pentru hidratare, dar și ca să eliminăm praful lipit de ele. După hidratare le scurgem de apă și sunt gata de gătit. Nu este nevoie să fierbeți prunele.

Cum se caramelizează zahărul pentru mâncarea de prune?

Zahărul "ars" dă acea aromă plăcută, de caramel, care se potrivește atât de bine mâncărurilor cu prune uscate. Zahărul se pune la caramelizat la foc mediu spre mic. Nu amestecăm cu lingura, ci doar mișcăm cratița din când în când, până când zahărul se lichefiază si capătă o culoare plăcută, brun-roșcat. Zahărul nu trebuie să ajungă să fumege sau să se închidă prea mult la culoare pentru că devine amar.

Mancare de prune uscate

Mod de preparare pentru rețeta de mâncare de prune uscate cu zahăr ars (scris + video)

Ca orice rețetă de țărănească de post, și această mâncare de prune uscate cu zahăr ars se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, iar la final și varianta video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mancare de prune uscate cu zahar ars

Mâncare de prune uscate cu zahăr ars

Ți-e dor de mâncare ca pe vremea bunicii? Încearcă rețeta de mâncare de prune uscate cu zahăr ars! E gata imediat și e foarte gustoasă!
5 from 7 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
la înmuiat: 30 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 250 g prune uscate fără sâmburi (afumate sau nu, după preferință)
  • 80 g zahăr (4 linguri)
  • 1 lingură de ulei
  • 1 ceapă
  • 30 g făină (2 linguri)
  • un praf de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă aveți prune moi, cărnoase, le puneți la înmuiat în apă caldă pentru 30 de minute. Dacă aveți prune foarte bine uscate, acestea trebuie hidratate 12 ore, cel mai bine e să le lăsați peste noapte.
    prune hidratate
  • Puneți zahărul să se caramelizeze într-o cratiță. Mențineți focul mic, ca să puteți controla caramelizarea zahărului. Nu amestecați cu nimic, doar mișcați cratița din când în când. Zahărul nu trebuie să se ardă pentru că devine amar.
    zahar caramelizat
  • Când tot zahărul s-a topit și are o culoare frumoasă brun-roșcat, turnați 150 ml de apă fierbinte. Atenție la aburi, să nu vă ardeți! Dați cratița deoparte. Zahărul caramelizat se va dizolva în apă și va forma un sirop.
    turnati apa
  • Într-o cratiță puneți uleiul să se încingă și căliți pentru 2-3 minute ceapa tăiată cubulețe.
    caliti ceapa
  • Într-un castron puneți 100 ml de apă, adăugați făina și amestecați cu o furculiță ca să desfaceți cocoloașele.
    desfaceti faina in apa
  • Turnați apa cu făină peste ceapa călită, imediat turnați și siropul de zahăr, apoi puneți și prunele hidratate și scurse de apa în care au stat. Adăugați un praf de sare și lăsați mâncarea să fiarbă la foc mediu spre mic pentru aproximativ 10 minute.
    puneti siropul si prunele
  • Mâncarea este gata când făina a fiert și a îngroșat sosul din cratiță. Se servește caldă sau rece.
    Mancare de prune
Nutrition Facts
Mâncare de prune uscate cu zahăr ars
Amount per Serving
Calorii
642
% Daily Value*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Carbohidrați
 
131
g
44
%
Fibre
 
9
g
38
%
Zahăr
 
88
g
98
%
Proteine
 
4
g
8
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mancare de prune uscate cu zahar ars

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
52 shares

Comentarii

  1. Ilea Ioan Dan a zis

    decembrie 01, 2022 at 12:16 pm

    5 stars
    Excelenta mancarea de prune uscate. O sa mai incerc si alte retete.
    O zi placuta va doresc.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 01, 2022 at 2:05 pm

      Tare mult mă bucur că v-a plăcut! Să vă fie de bine!
      Vă aștept cu drag și la alte rețete 🙂

      Răspunde
5 from 7 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.