Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Clătite bănățene ca la Ana Lugojana. Clătite la cuptor.

Publicat la 26 februarie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

34 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Nu ai cum să refuzi o porție de clătite bănățene! Când le vezi așa, scăldate în sos de vanilie și învelite cu un strat generos de bezea pufoasă, e imposibil să reziști tentației! Clătitele acestea umplute cu brânză cremoasă sunt unul dintre cele mai bune deserturi!

Clătite bănățene ca la Ana Lugojana

Am aflat despre aceste clătite că făceau parte cândva din meniul hanului Ana Lugojana. Au fost atât de apreciate de clienți, încât s-au impus ca un desert zonal - așa cum este prăjitura Siret la Galați - iar acum se găsesc în majoritatea restaurantelor din zona Timișoarei.

Până să descopăr rețeta aceasta, făceam des clătite cu brânză și bezea la cuptor sau o altă variantă asemănătoare de clătite cu brânză, ciocolată și bezea aromată. Trebuie să recunosc însă, că sosul de gălbenușuri cu aromă intensă de vanilie specific clătitelor Ana Lugojana, este absolut delicios și face o mare diferență!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Echipamente necesare
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Alte deserturi de casă
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Clătite bănățene ca la Ana Lugojana

Ingrediente

Bineînțeles, pentru rețeta de astăzi avem nevoie de câteva clătite gata făcute. Le puteți face după rețeta voastră preferată sau găsiți pe blog o postare detaliată despre cum se fac clătitele - rețeta de bază.

Tot pe blog veți mai găsi și rețeta de clătite de post cu apă minerală. Eu le fac de multe ori, chiar dacă nu e perioadă de post ortodox pentru că pur și simplu ies atât de fine și de fragede, încât nici nu le deosebești de cele cu lapte și ouă.

Ingrediente pentru umplutura clătitelor bănățene:

  1. brânză - folosim brânză dulce sau brânză de vaci din aceea moale și cremoasă. Dacă brânza voastră e prea moale, apoasă, e bine să o lăsați măcar o oră într-o sită ca să se scurgă bine de zer.
  2. smântână - folosim în umplutură smântână fermentată, adică acea smântână acră care se pune la sarmale. Dă gust bun și face umplutura mai cremoasă.
  3. stafide - folosim stafidele uscate, nu le hidratăm înainte. Ele se vor umfla în cuptor, în contact cu umiditatea din brânză și smântână.
  4. ouă - acestea vor lega compoziția.
  5. zahăr - cantitatea prevăzută în rețetă se poate ajusta în funcție de gusturile voastre.
  6. arome - folosim extract sau esență de vanilie și coaja rasă de la o lămâie.
  7. sare - nu uitați de praful de sare necesar în orice desert! Sarea potențează toate aromele, fără ea, clătitele vor fi fade.
  8. unt - punem o fâșie subțire de unt rece pe fiecare clătită și desigur, ne trebuie puțin unt și pentru uns tava

Ingrediente pentru sosul de vanilie:

  1. gălbenușuri - pentru un sos fin și delicat, folosim doar gălbenușurile
  2. smântână dulce - poate fi smântână lichidă pentru gătit sau smântână pentru frișcă
  3. zahăr - îl puteți omite dacă doriți să reduceți cantitatea de zahăr din acest desert, sau să folosiți zahăr vanilat Bourbon
  4. vanilie - extract sau o esență bună de vanilie naturală

Ingrediente pentru stratul de bezea caramelizată:

  1. albușuri - folosim albușurile rămase de la sosul de vanilie
  2. zahăr - aici nu putem reduce cantitatea de zahăr pentru că el menține bezeaua fermă și aerată. O bezea care nu are suficient zahăr se va lăsa după ce o scoatem din cuptor.
  3. sare - balansează gustul dulce al bezelei.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Clătite bănățene ca la Ana Lugojana

Echipamente necesare

Clătitele bănățene sunt o rețetă ușoară, care nu necesită tehnici complexe de preparare. Pentru clătite și pentru sosul de vanilie este suficient un tel de mână.

Totuși, pentru o bezea fermă, care să nu se lase după ce o scoateți din cuptor, este nevoie ca albușurile să fie bătute foarte bine, iar pentru asta un mixer simplu de mână este de mare ajutor.

Cum se păstrează

Clătitele bănățene sunt delicioase dacă le serviți ușor călduțe. Dacă totuși ați făcut mai multe și au mai rămas, păstrați-le de preferat într-un loc răcoros, dar nu la frigider. Dacă le băgați la frigider, bezeaua se va lăsa.

Extra-sfaturi

  • Folosiți o tavă potrivită ca mărime, în care clătitele să se așeze bine una lângă alta, în așa fel încât să sosul să le îmbrace bine și să nu se desfacă la copt.
  • Lăsați clătitele să se răcorească timp de 15-20 de minute în tavă înainte de servire. Când sunt fierbinți sunt foarte moi și e greu să scoateți porții întregi, care să arate frumos pe farfurie.
  • Puneți pe fiecare farfurie și 1-2 linguri din sosul de vanilie rămas în tavă. El face deliciul acestui desert.

Alte deserturi de casă

  • Papanasi cu branza de vaci
    Papanași cu brânză de vaci, smântână și dulceață
  • Gogosi cu lingura
    Gogoși cu lingura - cea mai rapidă rețetă de gogoși
  • Pancakes cu iaurt
    Pancakes cu iaurt . Clătite americane moi și pufoase.
  • Pasca fara aluat
    Pască fără aluat cu brânză și stafide – rețetă tradițională pentru Paște

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Clătite bănățene ca la Ana Lugojana

Clătite bănățene ca la Ana Lugojana. Rețeta de clătite la cuptor.

Clătite bănățene umplute cu brânză cremoasă, scăldate în sos fin de vanilie și învelite cu bezea pufoasă, ușor caramelizată. Un deliciu!
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 25 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 8 clătite mari (24-25 cm diametru)

umplutura

  • 400 g brânza de vaci (brânză dulce)
  • 100 g smântână fermentată (12-20% grăsime)
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • extract de vanilie
  • un praf de sare
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 100 g stafide
  • 20 g unt

sos de vanilie

  • 4 gălbenușuri
  • 200 ml smântână dulce (20-30% grăsime)
  • 10 g zahăr Bourbon
  • 1 lingurița extract de vanilie
  • 20 g zahăr

bezea

  • 4 albușuri
  • 100 g zahăr
  • un praf de sare

în plus

  • puțin unt pentru uns tava

Instrucțiuni de preparare
 

  • Avem nevoie de 8 clătite mari, cu diametrul de 24-25 cm. Rețeta aici.
  • Într-un castron combinați toate ingredientele din lista pentru umplutură.
    Umplutura Clatite banatene
  • Orientați-vă în așa fel încât să vă ajungă umplutura pentru cele 8 clătite. Puneți umplutură de brânză pe fiecare clătită și pliați marginile ca în poza de mai jos.
    impaturire clatite cu branza
  • Împachetați clătitele ca pe sarmale, astfel încât umplutura să nu poată curge.
    impaturire clatite cu branza
  • Așa trebuie să arate.
    impaturire clatite cu branza
  • Așezați clătitele într-o tavă unsă cu unt. Peste fiecare clătită puneți o fâșie de unt rece.
    Clatite banatene in vas
  • Într-un vas combinați toate ingredientele din lista pentru sosul de vanilie. Turnați sosul peste clătitele din tavă, apoi dați tava la cuptor pentru 15 minute. Cuptorul să fie bine încins la 180 de grade!
    Clatite banatene sos de vanilie
  • Între timp bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Când s-au întărit bine, adăugați zahărul și mixați din nou până când aveți o bezea fermă și lucioasă.
    bate albusurile spuma
  • Scoateți tava din cuptor și întindeți spuma de albușuri în strat uniform peste clătite.
    Clatite banatene cu bezea
  • Dați din nou tava la cuptor pentru încă 10-15 minute sau până când bezeaua este rumenită frumos.
    Clătite bănățene ca la Ana Lugojana
  • Lăsați clătitele să se răcorească în tavă timp de câteva minute înainte de servire.
    Clătite bănățene ca la Ana Lugojana
Valori nutriționale
Clătite bănățene ca la Ana Lugojana. Rețeta de clătite la cuptor.
Valori per porție
Calorii
935
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
50
g
77
%
Colesterol
 
432
mg
144
%
Carbohidrați
 
101
g
34
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
67
g
74
%
Proteine
 
24
g
48
%
Vitamina A
 
1839
IU
37
%
Calciu
 
333
mg
33
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
34 shares

Comentarii

  1. Silvia Lungulescu a zis

    martie 05, 2022 at 9:03 pm

    5 stars
    Căutăm demult aceasta rețetă și mă bucur că am găsit-o în sfârșit! O incerc neapărat la sfârșitul săptămâni. Mulțumesc!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 06, 2022 at 8:00 am

      Sper să vă placă și să reveniți cu un comentariu să îmi spuneți cum au ieșit clătitele. Numai bine!

      Răspunde
5 from 4 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x