Nu ai cum să refuzi o porție de clătite bănățene! Când le vezi așa, scăldate în sos de vanilie și învelite cu un strat generos de bezea pufoasă, e imposibil să reziști tentației! Clătitele acestea umplute cu brânză cremoasă sunt unul dintre cele mai bune deserturi!
Am aflat despre aceste clătite că făceau parte cândva din meniul hanului Ana Lugojana. Au fost atât de apreciate de clienți, încât s-au impus ca un desert zonal - așa cum este prăjitura Siret la Galați - iar acum se găsesc în majoritatea restaurantelor din zona Timișoarei.
Până să descopăr rețeta aceasta, făceam des clătite cu brânză și bezea la cuptor sau o altă variantă asemănătoare de clătite cu brânză, ciocolată și bezea aromată. Trebuie să recunosc însă, că sosul de gălbenușuri cu aromă intensă de vanilie specific clătitelor Ana Lugojana, este absolut delicios și face o mare diferență!
Mergi direct la:
Ingrediente
Bineînțeles, pentru rețeta de astăzi avem nevoie de câteva clătite gata făcute. Le puteți face după rețeta voastră preferată sau găsiți pe blog o postare detaliată despre cum se fac clătitele - rețeta de bază.
Tot pe blog veți mai găsi și rețeta de clătite de post cu apă minerală. Eu le fac de multe ori, chiar dacă nu e perioadă de post ortodox pentru că pur și simplu ies atât de fine și de fragede, încât nici nu le deosebești de cele cu lapte și ouă.
Ingrediente pentru umplutura clătitelor bănățene:
- brânză - folosim brânză dulce sau brânză de vaci din aceea moale și cremoasă. Dacă brânza voastră e prea moale, apoasă, e bine să o lăsați măcar o oră într-o sită ca să se scurgă bine de zer.
- smântână - folosim în umplutură smântână fermentată, adică acea smântână acră care se pune la sarmale. Dă gust bun și face umplutura mai cremoasă.
- stafide - folosim stafidele uscate, nu le hidratăm înainte. Ele se vor umfla în cuptor, în contact cu umiditatea din brânză și smântână.
- ouă - acestea vor lega compoziția.
- zahăr - cantitatea prevăzută în rețetă se poate ajusta în funcție de gusturile voastre.
- arome - folosim extract sau esență de vanilie și coaja rasă de la o lămâie.
- sare - nu uitați de praful de sare necesar în orice desert! Sarea potențează toate aromele, fără ea, clătitele vor fi fade.
- unt - punem o fâșie subțire de unt rece pe fiecare clătită și desigur, ne trebuie puțin unt și pentru uns tava
Ingrediente pentru sosul de vanilie:
- gălbenușuri - pentru un sos fin și delicat, folosim doar gălbenușurile
- smântână dulce - poate fi smântână lichidă pentru gătit sau smântână pentru frișcă
- zahăr - îl puteți omite dacă doriți să reduceți cantitatea de zahăr din acest desert, sau să folosiți zahăr vanilat Bourbon
- vanilie - extract sau o esență bună de vanilie naturală
Ingrediente pentru stratul de bezea caramelizată:
- albușuri - folosim albușurile rămase de la sosul de vanilie
- zahăr - aici nu putem reduce cantitatea de zahăr pentru că el menține bezeaua fermă și aerată. O bezea care nu are suficient zahăr se va lăsa după ce o scoatem din cuptor.
- sare - balansează gustul dulce al bezelei.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Echipamente necesare
Clătitele bănățene sunt o rețetă ușoară, care nu necesită tehnici complexe de preparare. Pentru clătite și pentru sosul de vanilie este suficient un tel de mână.
Totuși, pentru o bezea fermă, care să nu se lase după ce o scoateți din cuptor, este nevoie ca albușurile să fie bătute foarte bine, iar pentru asta un mixer simplu de mână este de mare ajutor.
Cum se păstrează
Clătitele bănățene sunt delicioase dacă le serviți ușor călduțe. Dacă totuși ați făcut mai multe și au mai rămas, păstrați-le de preferat într-un loc răcoros, dar nu la frigider. Dacă le băgați la frigider, bezeaua se va lăsa.
Extra-sfaturi
- Folosiți o tavă potrivită ca mărime, în care clătitele să se așeze bine una lângă alta, în așa fel încât să sosul să le îmbrace bine și să nu se desfacă la copt.
- Lăsați clătitele să se răcorească timp de 15-20 de minute în tavă înainte de servire. Când sunt fierbinți sunt foarte moi și e greu să scoateți porții întregi, care să arate frumos pe farfurie.
- Puneți pe fiecare farfurie și 1-2 linguri din sosul de vanilie rămas în tavă. El face deliciul acestui desert.
Alte deserturi de casă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Clătite bănățene ca la Ana Lugojana. Rețeta de clătite la cuptor.
Rețeta Video
Ingrediente
- 8 clătite mari (24-25 cm diametru)
umplutura
- 400 g brânza de vaci (brânză dulce)
- 100 g smântână fermentată (12-20% grăsime)
- 100 g zahăr
- 2 ouă
- extract de vanilie
- un praf de sare
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 100 g stafide
- 20 g unt
sos de vanilie
- 4 gălbenușuri
- 200 ml smântână dulce (20-30% grăsime)
- 10 g zahăr Bourbon
- 1 lingurița extract de vanilie
- 20 g zahăr
bezea
- 4 albușuri
- 100 g zahăr
- un praf de sare
în plus
- puțin unt pentru uns tava
Instrucțiuni de preparare
- Avem nevoie de 8 clătite mari, cu diametrul de 24-25 cm. Rețeta aici.
- Într-un castron combinați toate ingredientele din lista pentru umplutură.
- Orientați-vă în așa fel încât să vă ajungă umplutura pentru cele 8 clătite. Puneți umplutură de brânză pe fiecare clătită și pliați marginile ca în poza de mai jos.
- Împachetați clătitele ca pe sarmale, astfel încât umplutura să nu poată curge.
- Așa trebuie să arate.
- Așezați clătitele într-o tavă unsă cu unt. Peste fiecare clătită puneți o fâșie de unt rece.
- Într-un vas combinați toate ingredientele din lista pentru sosul de vanilie. Turnați sosul peste clătitele din tavă, apoi dați tava la cuptor pentru 15 minute. Cuptorul să fie bine încins la 180 de grade!
- Între timp bateți albușurile spumă cu un praf de sare. Când s-au întărit bine, adăugați zahărul și mixați din nou până când aveți o bezea fermă și lucioasă.
- Scoateți tava din cuptor și întindeți spuma de albușuri în strat uniform peste clătite.
- Dați din nou tava la cuptor pentru încă 10-15 minute sau până când bezeaua este rumenită frumos.
- Lăsați clătitele să se răcorească în tavă timp de câteva minute înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Silvia Lungulescu a zis
Căutăm demult aceasta rețetă și mă bucur că am găsit-o în sfârșit! O incerc neapărat la sfârșitul săptămâni. Mulțumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Sper să vă placă și să reveniți cu un comentariu să îmi spuneți cum au ieșit clătitele. Numai bine!